Jajj ne is mondd... nekem is jo lenne - illetve, jo lenne egy bizonyos elrendezesben. Nalam is a pince a megoldas - es en sem szeretek maszkalni a lepcson allandoan. Ott a masodik huto - Papus epitett egy szekrenyt, ott tartom azokat az edenyeket amiket ritkan hasznalok vagy sajnalom kidobni oket... (egyszer pedig...). No meg ott vannak a nagyobb csomagolasu elelmiszerek... nem szeretek sokat jarni bolba vasarolni...
A konyham kicsike, es se nagyobb huto, se tobb szekeny nem fer el. A butor... nem veszek ujat... amig nem torik el, nem javitunk! :)). Igaz, papus tett bele kihuzhato fiokokat, meg egyik-masik helyre meg szekrenyt, meg csinalt a family roomba egy beepitett szekrenyt - ami a garazsbol vett el helyet. Ott tartok sokmindent ami meg kell a boldog suteshes fozeshez - talalo edenyeket felul, tepsiket alul... szep mely, kihuzhato fiokokban.
Igazan egy ilyen kellene - mint Ina Gartennek volt a regi hazaban. Jajj de tetszett az a konyha nekem! No meg az egesz haz... igaz, szeretem az o izleset, etelben, berendezesben egyarant.
Az o kamraja... jajj de jo lenne... itt az alaprajza:
Amikor vacsora vendegeim vannak, szeretek mindent az asztalra tenni - nem pedig bufe stilusban, felallni, es a talalo szekrenyrol venni - es nem az etterem stilusu talalast... szoval az asztala nalam szelesebb lenne, de nagyon szeretnek egy ilyen asztallapot...
Igazibol o inspiralt a fuszernoveny ultetesre is! Es mennyire orulok neki, milyen jo, es szep a sok illatos finomsag karnyujtasnyira!
Koszi, igazan kedves vagy hogy segiteni probalsz de nem tudnek ilyen szekrenyt berakni, nagyon zsufolt lenne/ igazabol mindent el tudok rakni, kiveve a tepsiket,, nekem egy kamra kellene, eg igazi kamra amibe be es kilepek, egy kulonallo helyiseg. A video egyebkent nagyon tetszik, a kis lakasok hive vagyok, illetve lennek ha egyedul elnek, lenne magamnak is egy-ket trukkom hogy hogy kepeznem ki.
A videóban vannak eltolható szekrények. Csinálsz 2 db szekrényt, ami a mennyezetig ér. A szekrények alaprajza 40x120-es lenne. Egymás elé teszed. Az elülsőt elhúzhatóra. Ha kell 80 centivel előrébb húzod, ha nem kell visszatolod. Ez alaprajzban 160x120 cm-t kíván, de ebből általában Nálad csak 80x120 lenne, amit zárva (betolva) elfoglalna. A külső szekrény rész akár elölnyíló ajtókkal is lehetne. A hátsónak pedig elég csak polcosat csinálni.
4 meterszer harom meteres amit nem foglal el a beepitett konyhabutor, de a huto mellett kis kiugro fal van, ott kisebb egy kicsit, a fal mellett a magas szekek es elotte van a sziget ami felereszben el is foglalja a konyha teruletet. Kenyelmesen mozgok ezen a teruleten, mindent elerek de a microwawe / egy kicsike szekrenyszerun ul/ is foglal el helyet. Hidd el, itt kamrara semmi esely!
Amikor a konyhat felujitottuk akkor en is azt hittem hogy mennyi helyem lesz! Ugyan mar! A tepsik csak egy napig voltak a konyhaszekrenyben, masnap mar koltoztek a sutobe vissza ahol eddig is voltak hely hijan!
Tudod mi hianyzik nekem a konyhabol? Egy nyavajas kamra! Olyan ami a konyhabol kozvetlenul nyilik, amit ugy rendeznek be hogy hosszaban polcok ketoldalon es arra lenne kiteve minden edenyem, labasom, tepsik, minden konyhai gep, az elelmiszerek java, csodaltos lehetne csak belibbenni es felmarkolni azt amit kell. Mar szazszor atragtam magamat az otleteken hogy hogy lehetne megcsinalni de nem lehet! A konyhambol elvenni, az nem mennen, nem lehet semmit erre a celra, legfeljebb hozzaepiteni kivulrol. Hiszen ha fiatalabb lennek, de mar nem erne meg. Itt Amerikaban egyetlen csaladnal lattam kamrat, azt is csak azert mert a hazzal jott, mondtak is hogy mennyire szeretik hogy oda be lehet lokni mindent. Az alagsorban van a masodik hutom, egy kamraszekreny, ott tudnek valamit kialakitani de leszaladgalni mindig, azt nem!
Sok hely nalam sincs a szekrenyekben - de surun hasznalom, mert kinnt van a pulton. Eszrevettem, hogy ha elrakok valamit, akkor nehezen veszem elo aprobb munkakhoz. Pedig annyit segit...
Nálam az apritó gép a pincében pihen. Miután jóformán soha nem használtam ott kötött ki. Volt hozzá turmix is, amikor az tönkrement nem vettem újat. Turmixolni tudok kézi géppel.
Amiota a kezemet operaltak, egyre tobbet hasznalom az aprito gepet. Abban "vagtam" a hagymat, fokhagymat... abba tettem az azott kenyeret - nem volt sok otthon - uigy aztan morzsat tettem hozza. Persze, osszevagta szepen... Az Anyu ki szokta nyomni az aztatott kenyeret - en probalom nem, igy aztan a fasirt nem lesz szaraz. Marad benne kis tej.
ennél is egyszerűbb lehet, ha zsemlemorzsát használ az ember, de nekem néha sikerül kevés vizet tenni hozzá, és akkor úgy megdagad, hogy a szét nem nyomott kenyércsomókat is imitálni tudom a fasírtmasszában...
Mindig tudtam, hogy egy ösztönös zseni vagyok. Mindig így csinálom ahogy most a legujabb módit leírtad. Nekem ez volt a természetes, no meg a legegyszerűbb.
Trukk... hogy mennyire lehet a megszokottol elterni, csak a munka menetenek a valtozasaval.
Ugy tanultam a fasirtot kesziteni, hogy a hust ledaralni, a daralon a hagymat, fokhagymat, kenyeret keresztul kuldeni a hus utan - es fuszert szorni ra, majd osszemancsolni.
En hamar abbahagytam a husdaralast. A keszen vett daralt husra ra a fuszerek, aztatott zsemle, es mancsolni...
Most mit lattam az egyik fozocskeben, mikor az egyik tunderke husgombocot csinalt! Az aztatott kenyeret fuszerezi, abba teszi a tejet, tojast - es mikor szepen ossze van dolgozva, akkor adja a hushoz. Igy a hus nincs agyonmancsolva, es mennyire finomabb igy!
Ma egybesult fasirtot csinaltam igy - es nagyon finom volt...
A zoldbabot ma elegge megparoltam, sutottem - nem voltam bizotos abban, hogy a gyerekeim hogyan szeretik... szerettek. Sutottem tokot is melle - volt egy fel sonka tok meg a hutoben.
Az uj recept: Jewish Apple Cake. Nagyon izlett - erdemes megtartani a receptet.
(nagyon régen egyszer laktam Finnországban egy hónapig, sütni akartam volna valamit, de sütőport csak negyedkilósat adtak a boltban - lemondtam a sütiről, pedig a mai eszemmel tudom, hogy pl. piskótatekercset simán lehet sütni anélkül...)
Sütőpor simán kapható kilós kiszerelésben, de 2 kg-osban is láttam. Én cukrászati diszkontokban próbálnám, illetve nagyban fogadnék, hogy pl. METRO áruházakban is van.
Webshopokban meg rengeteg helyen.
Szódabikarbónából, ami sütőpor mínusz csomósodásgátló, esetenként valami kristályos sav 1 % alatt...
1-2-5-25 kg is van harmad/negyed áron a sütőporhoz képest.
Ami az olajos rozsdamentest illeti - nagyon bevalt, szep a rozsdamentes tole, sokkal tovabb marad tiszta, es egy-egy ujjlenyomatot siman le lehet torolni rola szaraz ronggyal.
végül is a sütőpor jórészt szódabikarbóna, és akkor már az egyszerűbb (legalábbis Mo-on, ahol a sütőport csak kis zacskóban adják, szódabikarbónát viszont nagyobb kiszerelésben is)
Nekem a sütöpor valt be. Legbrutalabb zsiros, trutyis, lekapott tepsit, serpenyöt megszorom sütöporral kis vizet öntök ra felforralom es minden levalik. A rozsdamentes gyönyörü fenyes lesz.
Hütöszekrenyt, sütöt is csak sütöporral mosok, igy nem undorkodok, h vmi veszelyes vegyszer.
A meggyleves befőttből, + cukor nélkül, joghurttal készült.
A hús nagyon jóra sikeredett. Tegnap előtt este kissé kiklopfoltam a csontos tarjaszeleteket, megszórtam szódabikarbónával, fölöntöttem zúzott fokhagymás tejjel, és lezárt dobozba a hűtőbe került. Ma tepsin-sütőfólián 2* forgatva 160 oC-s sütőben 1,5 ó-alatt megsütöttem. /Sajna az eső elmosta a grillezést./ Végül rádurrantottam, és mindkét oldalukon rápirítottam, végén sóztam. Remek omlós, puha, és még is szaftos lett.
A grill vékonyabb szelet ízesített húsok, kolbászok nyílt parázs fölötti megsütése -nem szabad sokáig rakodni vele, mert cipőtalppá száradnak.
A BBQ nagydarab húsok (pölö Frédi-Béni szelet...:o) lassú parázs fölötti egyben sütése, amivel azonban /körbekapatás után/ már nagyon lassan kell bánni, rendszeresen kenegetni valami folyadékszerűséggel -remek a barba sör- különben nyers marad belül, de kiszárad.
Különbféle szószokat készítenek mellé, mert magában ölég száraz, akár ezernyi verziója is lehetséges.
A sütős-kotlás lassú egyben sütés -előpárolással- más, az alatt ott marad a hús besűrűsödött sütőlevével ízekkel teli zsíros szaft.
Én imádom az egyszerű, sós-hagymás sült zsírt.
/Csak a doki meg ne tudja, hogy gyakorta benyomatok egy-egy méretes szelet sültzsíros friss kenyeret retekkel, paradicsommal.:o)