A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Kávéfőző vásárlása előtt állok és felmerült a dupla bojleres kialakítás is, mivel asszony cappucino párti. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy napi 4-6 kávé mellett lenne 2-3 cappucino is. A kérdésem az lenne, hogy ekkora mennyiség mellett van-e létjogosultsága a dolognak? Mert ugye eléggé beszűkíti a kínálatot. Ha figyelembe veszem az anyagi lehetőségeket (~120e), még használt gép esetén is, legfeljebb a Gastroback/Breville gép fér bele, aminek a minőségéről azért megoszlanak a vélemények.
Vagy vadásszak inkább egy szimpla olaszra, aztán legfeljebb várunk.
A felső burkolat leszedése után van a középső beakadó fül amit belülről lenyomva lehet kibillenteni az egészet. A szilikoncsövet egy zégerszerű rugó tartja bent, van még két tömítés a csövön ami nem kell.
Én kitörtem a bejövő cső rögzítőt és levágtam a kifolyó csöveket, a középső helyét kifúrtam és oda betoltam a szilkon csövet. Az elülső burkolati elemen is rövidítettem.
Érdemes teljesen kipucolni az immáron csak csőtartó funkcionalitású alkatrészt, hogy ne potyogjon a nyílásokon a száraz lerakódás...
Majd még vágok függőlegesen egy hosszúkás lyukat, hogy azon kíhúva a csövet rögzíteni lehessen, hogy függőlegesen follyon a kávé, most kicsit előre céloz a dőlésszög miatt. Majd rakok fel képeket a módosításról.
Egyébként egy ideje azt hittem, hogy már nem bírom a kávét, különösen a finomra őröltet... Az őrlőt hibáztattam.
én sem találom már meg:) a pid-re mondta valami ottani guru hogy nem pontos.
na szummában szerintem veszek én is egy 57-es pid-eset amíg még van. pár nap és vége. onnan feljebb az +100e Huf minimum, akkora ízvadász nem vagyok én hogy ez az ugrás indokolt legyen.
Ha valaki netán Xsmall vagy hasonló Saeco/Philips automatát használ és gondjai vannak a végeredménnyel, érdemes lecserélnie (bármilyen más kifolyóra) vagy kihagynia az alábbi alkatrészt a játékból:
Nem jön szét csak úgy, titok a belseje, de azért szét lehet szedni az összeolvasztott élek szétpattintásával.
Undorító. Évek alatt szépen lerakódik benne a kávésár, a penész és baktériumok alkotta élőflóra a zsíroldón csak röhög, viszont tárolja egy darabig azt is, szépen lassan visszaszivárogtatva a tisztítás utáni kávékba.
Nem tudom mire gondolt a tervező, de talán az Xsmall az egyetlen gép amibe ekkora rohasztókamrát raktak a főzőegység után.
Végülis érthető, miért kell olyan sok vízzel ébreszteni a szörnyet induláskor, annál inkább érthetetlen, miért mossa át az egészet a végén olyan kevés vízzel, talán hogy több kávé maradjon legközelebbre.
Én is Lelitet használok és bele lehet azért tömöckölni a tartályába a kisebbik Oscart. Én mégis inkább egy külön üvegben lágyítom a vizet mindig 1 nappal a felhasználás előtt és a hűtőben tartom. Nem szeretem, ha a kávégépben punnyad a víz.
Az amit a szívócsőre teszel, átszívás közben lágyítja azt a mennyiségű vizet, amennyi áthalad rajta. (Én is ilyet használok a Leliten egyébként)
A zacskó a tartályban levő teljes vízmennyiséget lágyítja le a megadott idő alatt.
Ha nyitott a víztartály teteje (nem egy lyukon kell feltölteni), akkor a zacskós változatot preferálnám.
Nekem azért kellett a szívócsőre szerelhető hengeres verzió, mert nálam a víztartályon pont olyan átmérőjü a nyílás, mint a lágyítópatron átmérője, a zacskót viszont nem tudtam volna begyömöszölni rajta.
Expolygonban van egy direkt Gaggiához való szívócsőre rakható típust.
Nekem viszont szimpatikusabb az Oscar90 párna. Ehhez azt írják, hogy fenékszelepes gépekhez való. Ennek mi a jelentősége, ha amint írja kb 5 óra alatt lágyítja a tatály tartalmát. Akkor nem mindegy, hogy fenékszelepes vagy szívócsöves a gép?
Freedom of mind és Horyk777 köszönöm a segítséget. Már le is szedtem pdf-ben az útmutatót. Egy kicsit félek nekikezdeni, de majd megfogadom a tanácsokat és odafigyelek az apró részletekre.
Alátétezni kell. A gép csomagjában megtalálod hozzá az alátéteket és a leírást is. A tapasztalat az, hogy egy alátét általában elég. Csak óvatosan bánj vele amikor visszarakod az állórészt. Egy pár hete volt itt szó róla, nézd vissza a fórumot. Az, hogy kávé van a tartály állítás közben, teljesen szabályos, sőt a gyártók többsége elő is írja. Ennek amúgy akkor van jelentősége, ha a kisebb szemcseméret felé tekered.
Sziasztok! Új kávézós vagyok. Vettem egy Graef 702-es őrlőt, de valahogy nem tudok elég apró szemcseméretre őrölni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy úgy állítottam finomabbra (1-2 fokozatnál tartok), hogy volt a kávétartóban kávé. Lehet ez gond? Vagy mindenképpen újra kell hangolni? Lavazza Crema e Gusto-t használok, szóval bolti tömegkávé. Arra is gyanakodtam, hogy a kávészemek nagyon szárazak lehetnek. Mi lehet a baj?
Félévente cserélted benne a késeket??? Te jó ég, mennyit nyúztad azt a szerencsétlen Rocky-t, hogy félévente kellett benne késeket cserélni? XD Nem csoda, ha nem őrölt már rendesen az új kések ellenére. Egy ennyire erősre épített de otthoni célú daráló sem bír ekkora strapát.
Nem tisztem, és nem is akarom a Lelitet védeni, de csupán annyi történt, hogy modernizálták a termékkínálatot. Megszűnt az Anna és Gilda Pid-es változata, viszont lett a Grace ((PL-81T), ami gyakorlatilag a régi Anna PID paramétereivel rendelkezik (7,4kg, 250 ml boiler, 57mm szűrő, PID) viszont megkapta a Victoria kezelőszerveit és egy-két funkcióját.
Ára gondolom kb a régi Gilda lehet.
Az viszont tény, hogy a Gildából a PID eltűnt, aki 58mm-es szűrőben és PID-ben gondolkodik, marad a Victoria.
Melyik a másik fórum, ahol nem dicsérik az Anna-t? AVX-et átfutottam, ott nem igen szidják....