Én úgy használom,hogy az elején feltöltöm hideg vízzel és később pedig jégakkuval tartom hidegen.Háromszor kell cserélnem benne a jégakkut egy főzés alatt,eddig egész jól bevált.
Szerintem, ha ahogy ajánlod hagyott volna alul egy fél milliméteres rést, akkor az aknákban a folyadékszintek kiegyenlítődnének, és az elején minden kozmaolaj átfolyna. Egészen addig, míg a folyadékszint meg nem haladná a rés magasságát. Amiről Te beszélsz, ott kéne még középre még egy ülepítőakna, és akkor működhetne jól.
Szerintem jó lesz ez, csak itt is illik majd az 1-es aknában a folyadékot folyamatosan (jéggel?) hűteni, hogy a kozmaolajok "kifagyva" szépen felússzanak a tetejére. Én ezért nem szeretem ezeket az olajleválasztó okosságokat, mert hűtés nélkül nem működnek tökéletesen. A "tubifekx" (bár ez egy díszhalak etetésére való apró gilisztaféleség!) nélkülözhetetlen a folyadék átfolyásához.
Halványan megjegyezném, hogy túl van bonyolítva. Nem mintha így nem működne, de az átvezető cső felesleges akkor, ha az elválasztó falat nem vinnéd le az edény aljáig, hanem hagytál volna egy fél milliméter rést, ami alatt a párlat átfolyik. A második medencébe az a tubifekx alakú cső esztétikai szempontból jó, látványos, sok munkát igénylő alkotás, de ezt a funkciót egy kívánt szintre beépített vízszintes, lefelé ívelt kifolyó cső is ellátná.
Nem törvény, de leírom a körtepálinka szeretete miatt. A két kiló egyáltalán nem sok, és szerintem szükséges is. Elég sok olyan cefrét láttam tönkremenni amibe egyáltalán nem tettek cukrot, hacsak nincs azonnal lefőzve. Egy kísérletet megér, nyilván kevésbé hígul az aroma, de ebben a körtében annyi van, hogy szerintem talán észrevehetetlen. (erről jut eszembe, hogy talán ezért is van körténél, hogy mindegy tesznek e bele pektinbontót vagy sem, mindenképpen tele lesz aromákkal).
Abszolut műanyagellenes vagyok, de a szükség törvényt bont, kénytelen vagyok használni, eddig nem tapasztaltam semmi negatívumot. Ismerem azt az ötliterest amit említettél, én is azért vettem, mert az üveg többet ér mint a benne lévő bor, sajnos csak alkalmakként kapható, ki kell fogni. Sztem a benne lévő "bor" messze van a közepes minőségtől, de ha egy testes vörösborral összeöntöm fogyasztható.
Köszönöm a válaszokat, akkor marad a mag. Ma is összeszedtem ami lehullt, a holnapit még hozzászedem, leszárazom ledarálom és indulhat a második erjesztés.
Az első hordóba tettem két kiló cukrot, de a másodikba nem rakok semennyit. Külön lesz kifőzve, nagyon kiváncsi vagyok lesz-e érezhető különbség a két pálinka között.
Én nem vagyok műanyagpárti, legjobb lenne egy igazi abroncsos tölgyfa erjesztőkádat csináltatni, de elég költséges mostanában. A kádárok se dolgoznak ingyen...így marad a műanyag hordó.
Tárolni ötliteres demizsonban szoktam, ez nem a reklám helye, de a p...ny ma..etben lehet kapni füles demizsont, igaz hogy van benne öt liter közepes asztali minőségű olasz veresbor is, amit valahogy el kell fogyasztani, de a lényeg az üveg. Kosárfonó ismerőssel fainul be lehet fonatni, úgy örök darab. Szerintem valódi gyümölcspálinkát vétek műanyag kannában tárolni.
Honnan lehet egyébként pálinkaversenyekről jól értesülni? Mekkora mennyiséget kell leadni, és milyen összegekbe van egy verseny? Nem a gyulai pálinkafesztivál a cél, 10.000Ft nevezési díjat személy szerint nekem nem ér meg.
Ja,nem folyt el 2év termése,isten őrizz!
Csak nekem az 50 liter lenne majdnem annyi.
Amikor eldurrant a demajkóm,akkor 1,5-2 literrel lettem szegényebb.Már az is tud fájni...:-(
Mint ígértem beszámolok a Pistorius tányérok munkájának eredményiről.
Bár nem én, hanem egy kolléga vitte el megmérettetni egy ilyen kiegészítőkkel ellátott masinán készült főztjét, azért azt gondolom így is látható az eredmény.
Nem az eredeti kínai csapot vedd meg... Ilyen ipari 3/8" vagy 1/2" saválló golyóscsap 2eFt körül indul... Sztem elenyésző azt nézve, hogy utána 5-10-20 évig használod.
Bele van hegesztve egy kozcsavar. Minden saválló. Még a búvárcső kalapja is ujra lett hasznosítva, a teteje be lett hegesztve és vissza lett kicsit esztergálva és egy O-gyűrűvel tökéletesen zár. Nem kell dugó sem. A csap meg masszív, nem lehet azt olyan könnyen letörni. Ezek 30L-es hordók, egymásra tudok rakni 3-4et így helyben sem foglal sokat...
"Voltam olyan főzőben, ahol egy hektó literes fehér műanyag tartályba volt a pálinka (félig-harmadig feltöltve) és abból adott eladásra. Ez az alumínium vázas vizes tartály."
Ez a tartály nem 10-hektós, vagyis 1000-lityis?? Vagy van 100-literes is rácsosba?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: