Keresés

Részletes keresés

linha Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1698

kulináris orgazmus -- ez jó...

Számomra a portugál "konyhamüvészet" legélvezetesebb része az, amikor egy jó kis friss halacskát, mondjuk nyelvhalat vagy inkább dorada-t parázson sütve kapok, mezei sóba-vízbe krumplival, mindez olívaolajjal leöntve és egyszerü de nagyszerü saláta-paradicsom-uborka-hagyma salátával körítve... Hmmm!!! Sajnos erre Lisboa környékén nemigen akad már olyan egyszerü étterem, ahol ilyet normális áron kap az ember. Ha valaki meg tudja cáfolni ezt a kijelentést, kérem tegye! Amikor elöször jártam Portugáliában, 13 éve, még könnyebb volt ilyet találni. Most is van, tudom, de innen messze, eldugott helyeken...

Előzmény: hátmagát (1697)
hátmagát Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1697

Óriási a távolság a két ország között. Ez az előnye, egyben hátrány is a "Paprika csárda" projektnek. Innen nem tűnik 1xűnek a megvalósítása. (helyiség bérlet, esetleg tulajdon, engedélyek stb.) Viszont pont a távolság miatt lesz egzotikus étek a gulyásleves. :) Habár a gulyásban lehet valami varázslat. Néhány éve egy olasz partneremet vittem el vacsorázni. Először járt Mo-on de a gulyásról már hallott valamit. Meg is rendelte és tett bele szépen száraz erős paprikát, amiben az az átverés, hogy a vége felé kezd el rendesen csípni. :) Ezután már megszűnt számára a világ, csak habzsolt és törölgette verejtékező homlokát. A végén rábeszélésemnek engedve Gundel palacsintával ütötte ki magát.  Azóta többször találkoztunk, de mindig hálálkodva hozza szóba azt a vacsorát. Svájci ismerősöm soha nem mulasztja el, ha nálunk jár, hogy ne egyen valahol egy fokhagymás lángost. Szóval ami itt nekünk természetes eledel, az másoknak okozhat kulináris orgazmust. :)

 

Előzmény: linha (1693)
Eavit Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1696

szia,

 

én coimbra mellett voltam egy kis faluban (1700 lakos) ezen kívül bejártam portot, coimbrát, lisszabont és voltam estorilban és figuiera de fosban. ennyi.

ezek után totál ki voltam akadva a sok szemétre. pedig budapesten élek, míg egyetemre járok.

és még lisszabont találtam a legtisztűbb helynek.a kis falu, porto és még valamennyire coimbra is eléggé szemetes. nem piszkos,szemetes. flakonok, papírok, mindenféle szemét. én önszorgalomból nekiálltam és a házunk mögötti eukaliptuszerdőt elkezdtem kitakarítani (sziszifusz...) mert mikor sétáltam arra egyszerűen nem bírtam elnézni. miután 3 fekete zsáknyi szemetet kihordtam és realizáltam hogy a föld is tele van szeméttel, feladtam. viszont ez itthon is előfordul. de taláűn az utcákon nem hevernek ennyira halmokban a flakonok meg egyebek...

 

nekem ez volt a benyomáson. naggggggyon remélem, hogy rossz helyen voltam és tévedek. de engem ez lehangolt.

 

viszont az emberek nagyon kedvesek. és a természeti környezet is gyönyörű. lisszabon nekem túlzsúfolt műemlékekkel és el is vesztem kétszer, ezért kicsit vegyes élmény. estorli nagyon tetszett, és portot is nagyon jó helynek találtam, de ott zavart a szemét. meg, hogy egy csomó része, még egészen a központban lévők is egészen olyanok mint egy gettó. de ezt a józsefvárosban már megszoktam.:) szóval nem rovom fel.

 

de összeségében én nem lettem rajongó. nem tudnám ott leélni az életem.

 

én azzal értek egyet, hogy a portugál konyha nem eléggé fantáziadús és én személy szerint jobban kedvelem a többféle fűszer erősebb használatát. ha lisszabonban a bairro alto negyedben 2 indiai étterem is megél, egy magyar étterem bőven elfér.

:)

 

azért élmény volt, és örülök, hogy eljutottam európa végére.

Előzmény: quilla (1683)
kölni Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1695

Na azért van egy lisszaboni portugál-magyar egyesület és úgy tudom, hogy a TAP budapesti járatán is sok olyan portugál utas van, aki ismerkedni szeretne Magyarországgal. Abban persze teljesen igazad van, hogy reklámot senki se csinál.

 

Azért elmondok egy történetet:

Minden év augusztusában van Setubalban a "Feira de Santiago". Ez egy hatalmas vidámpark, kirakodóvásár, kiállítás - minden egyben. El szoktam menni oda és örömmel láttam, hogy legutóbb Setubal kölföldi partnereinek is volt pavilonja. Nagy örömöt okozott nekem, mikor rátalaltam Debrecen standjára. Tudjátok, hogy nézett ki az?

Oda volt okádva a falra valami kilencluku hidas plakát, de különben a pavilon üres volt. Középen állt egy asztal meg egy vagy két szék. Az asztalon ott volt "Lehel kürtje", tehát valami marhaszarv (ugye milyen eredeti ötlet?). De hogy azt el ne lopják, oda volt valahogy kötve az asztalhoz. Miközben körös-körül pezsgett az élet, mindenki reklámozta magát, a testvérváros, Debrecen, kiküldöttje azt sem tartotta fontosnak, hogy ott legyen. Még egyetlen prospektus sem volt ott.

 

Komolyan mondom, azon az estén ez volt az egyetlen stand, ahol egy lélek se volt látható. Holott semmi közöm nincs hozzá, valahogy nagyon égtem.

Előzmény: linha (1694)
linha Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1694

Na, akkor most tisztázom: a lent felsorolt okok miatt nincs szerintem itt magyar étterem. De szerintem biztos, hogy jó üzlet lenne.

Az is kár, hogy nincs itt valami "Magyar Kultúra Háza" vagy ilyesmi. Sokkal többen kedvet kapnának, hogy ellátogassanak szép hazánkba. De nem is látok reklámot, vagy bármit, ami Mo-ra csábítaná a portugálokat.

linha Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1693

Én nem gondolom, hogy mission impossible lenne. Talán az is az oka, hogy itt tényleg elég kevés a magyar, másrészt nem túl sok portugál látogat el Magyarországra, ahol aztán megszeretné és itthon is újra szívesen enné a magyar ételt. Bár ismerek egy ilyen portugál házaspárt, voltak Mo-n, ettek "gulyás"-t, és füznek, hogy fözzek már nekik egyszer, mert az olyan finom.

Arra viszont mindenképpen gondolnia kell annak, aki itt éttermet nyitna, hogy lényegesen magasabb költségekkel járna, mint otthon.

 

Előzmény: hátmagát (1692)
hátmagát Creative Commons License 2006.09.01 0 0 1692

"Az a meglátásom, hogy más országokban (pld. németben) is lenne ilyesmiben fantázia."

Igazad lehet, de Portugália volt az az ország, ahol eltudnám képzelni, hogy leéljem a hátralévő életemet. Szerelem első látásra. :) De jövedelemforrásra ott is szükség van. Így jutott eszembe az étterem. Ha ott nincs még ilyen, annak két oka is lehet. Vagy eddig nem gondolt rá senki, vagy  mission impossible.

Szóval próbálok tájékozódni a portugál követségen.

Ja, és köszönöm a gondolatbeli támogatást :)

Előzmény: kölni (1691)
kölni Creative Commons License 2006.09.01 0 0 1691

Sokat gondolkoztunk mi is azon, hogy hogyan fogadnának a portugálok egy olyan "igazi" magyaros éttermet cigányzenével, magyaros atmoszférával, egy igazán jó szakáccsal és a szinvonalnak megfelelö felszolgálással.

Szerintem ha valaki profi módon megszervezné azt, akkor azzal lehetne pénzt keresni.

Én magam se nem vagyok vendéglátós (nem is értek hozzá), se nincsenek ilyen ambicióim, de ha te ilyesmiben gondolkozol, akkor gondolatban támogatlak.

Az a meglátásom, hogy más országokban (pld. németben) is lenne ilyesmiben fantázia. 

Előzmény: hátmagát (1687)
Nándi74 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 1690

Utazási iroda.

Érdekel minden hasznos info.

Előzmény: kölni (1689)
kölni Creative Commons License 2006.08.31 0 0 1689

Ne haragudj (lehet, hogy müveletlen vagyok), de mi az az aeroviva?

Előzmény: Nándi74 (1688)
Nándi74 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 1688
Aerovivával utazok Portugáliába. Lisszabon és Algarve. Volt már valaki velük ezen az úton . Milyen volt??
hátmagát Creative Commons License 2006.08.29 0 0 1687

Távol áll tőlem, hogy lebecsüljem a portugál konyhaművészetet. Csak  azon tűnődtem, hogy lehetne-e ott sikeresen üzemeltetni egy magyar éttermet.

 

kölni, köszönöm a gyors és kimerítő válaszodat.

 

hátmagát,

Előzmény: quilla (1686)
quilla Creative Commons License 2006.08.29 0 0 1686

Egyáltalán, ízlik a portugál gyomornak a magyar konyha?

 

Azt hiszem nagyon is.

 

Hat nekem meg kifejezetten megoszlo tapasztalataim vannak. Van aki oda van/volt erte, van aki ugyan megette, de folyamatos 'kritizalasok' kozepette. Gyanitom, ez minden konyhara igaz lehet ebben a formaban, ha altalanositani kell. :)

Es ha mar konyha, nekem pl semmi bajom a portugal konyhaval, de nem kifejezetten karakteres es fantaziadus tortenet. Es akkor meg a sutemenyek vilagarol nem is beszeltem :D

Előzmény: kölni (1685)
kölni Creative Commons License 2006.08.29 0 0 1685

Veled ellentétben én úgy érzem, hogy Portugália "az én országom". Persze az ott eltöltött 8 nap nem alkalmas arra, hogy megítéljünk az országot. Lehet, hogy csak jókor voltam jó helyen?! :)

 

Nekem elég volt 5 nap.

 

A helybélieket kérdezném, kellő tisztelettel:

Van Portugáliban sok magyar étterem?

 

Egyet sem ismerek.

 

Egyáltalán, ízlik a portugál gyomornak a magyar konyha?

 

Azt hiszem nagyon is.

 

Tudnátok egy ingatlanhírdető linket adni?

 

http://www.lardocelar.com/imobiliario/ 

 

Előre is köszönöm,

Üdv,  hátmagát

Előzmény: hátmagát (1684)
hátmagát Creative Commons License 2006.08.29 0 0 1684

Veled ellentétben én úgy érzem, hogy Portugália "az én országom". Persze az ott eltöltött 8 nap nem alkalmas arra, hogy megítéljünk az országot. Lehet, hogy csak jókor voltam jó helyen?! :)

 

A helybélieket kérdezném, kellő tisztelettel:

Van Portugáliban sok magyar étterem?

Egyáltalán, ízlik a portugál gyomornak a magyar konyha?

Tudnátok egy ingatlanhírdető linket adni?

 

Előre is köszönöm,

Üdv,  hátmagát

Előzmény: Eavit (1682)
quilla Creative Commons License 2006.08.27 0 0 1683
Mondjuk amerre en jarok (meginkabb amerre lakunk) nincsen tobb szemet mint odahaza a minket kornyezo lakotelepen :) De az teny, hogy ez nem Ausztria se nem Svajc... ez egy alapveto tevkepzet odahaza, hogy Portugalia, mert nyugaton van es mert EU tag ezert olyan vilag mint pl osztrakeknal. De nekem itt lakva nem tunik piszkosabbnak mint Mo...
Előzmény: Eavit (1682)
Eavit Creative Commons License 2006.08.27 0 0 1682

megjöttem. nagyon vegyes érzelmekkel.

jól éreztem magam a nemzetközi táborban a fiatalokkal. viszont portugália nem az én országom... az első olyan hely ahová nem mennék vissza azonnal.

elöljáróban annyit, hogy iszonyúan zavart a sok szemét.

szeretném még elmesélni nektek, de este indulok horvátországba.

Előzmény: Eavit (1681)
Eavit Creative Commons License 2006.08.14 0 0 1681
holnap reggel indulok. szurkoljatok. minden segítségek köszönök. majd elmesélem milyen volt mikor elvesztem az országban.... :)
kölni Creative Commons License 2006.08.11 0 0 1680
Lisszabonbahn a reptér a városban van. Olyan 15-20 perc.
Előzmény: mela111 (1679)
mela111 Creative Commons License 2006.08.11 0 0 1679
Sziasztok, és mennyi idő a reptérről a belváros taxival vagy busszal? Köszi.
dismay Creative Commons License 2006.08.09 0 0 1678
Ola,


a repteri busz ajanlom mindenkeppen, elvisz a Cais do Sodre-ig, az a vegallomasa, de a sofor altalaban megkerdezi hova akarsz menni, es egy napi jegy az ara

adeus

dismay
Előzmény: kölni (1673)
murtiger Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1677

Sziasztok, pénteken érkezem egymagamban Liszabonba, tud valaki szállást ajánlani? Youthhostel is lehet, csak ne közösségi szállás, különben nem nagyok az igényeim...

kölni Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1676

Dehogynem! Nyáron azért inkább ritka, de augusztusban gyakran elöfordul, hogy néhány napra elromlik az idö.

Előzmény: Eavit (1675)
Eavit Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1675
ugye portugáliában nem divat az eső?
kölni Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1674

Személyenként 1,10 euró egy útra.

Személykocsi 5,50 euró (vezetövel), valamennyi további utas 1,10.

Az út kb 20 perc, de ha át akarod vinni a kocsidat, akkor nyáron néha 1-2 órát is kell várni a kikötöben.

Előzmény: Törölt nick (1621)
kölni Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1673
Nem kell taxival menni, van repülötéri busz, ami elvisz oda közvetlenül.
Előzmény: mela111 (1669)
laranjeiras Creative Commons License 2006.08.04 0 0 1672
Eddig kétszer jártam pórul, és nem tehettem semmit. Sajnos ha igen ritkán is, de megesik.
Előzmény: abbey (1671)
abbey Creative Commons License 2006.08.04 0 0 1671
Tavaly 11 vagy 13 Euroert vitt be bennunket a taxis a varoskozpontba, bar vasarnap volt,forgalommentes idoszak, a 15 szerintem is biztosan eleg lesz. Egyebkent nyugodt lehetsz nem vernek at.
Előzmény: mela111 (1669)
laranjeiras Creative Commons License 2006.08.03 0 0 1670
Biztosan sajnos nem tudom, mert még nem próbáltam, csak hasonlót. Azt gondolom, hogy 8-10 euro lehet. Ha 15-öt viszel magaddal erre a célra, akkor szerintem elég lesz akkor is, ha át akarnak vágni.
Előzmény: mela111 (1669)
mela111 Creative Commons License 2006.08.02 0 0 1669
Sziasztok, tudna valaki segíteni, hogy mennyibe kerül taxival Lisszabon reptérről a városba bemenni (kb. Rossio-ig). Köszi szépen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!