Az EP és UP-nél nem a metil a gond. És jól mondod az EP az előpárlat. :)
Az előpárlatban csapódnak ki a különböző méreganyagok. Eti-acetilén, etil-acetát, stb.
Minden finom korty pálinkában van metil és etil. Ha keverve vannak (és csak úgy lehetnek), akkor semmi gond.
Pont az előpárlatban van a legtöbb metil és etil alkohol. Ez a legerősebb, és mérgekkel teli.
Ezzel az újra főzéssel számomra csak az a gond, hogy ha 5 db EP-t összeszedünk, és újra főzzük, akkor mennyi EP-t veszünk el belőle, hogy legyen egy középpárlatunk? Hová tűnik az etil-acetát és a többi mérgek?
Miért kell az alszeszt 25%-ra visszahígítani?
Mert ilyen százalékos főzésnél könnyebben kicsapódik az EP-be az etil-acetát és társai. Azaz a 25%-os, vagy gyengébb alszesznél az elválasztás jobb.
Meg szeretném kérdezni a nagy EP és UP újrafőzőket, hogy újrafőzéskor hogyan válasszák el a pálinkát? Mert ebben az alszeszben halmozottan vannak benne az lemúlt 5 főzés méreganyagjai.
Nem kötözködni akarok, de ha az előpárlatot azért vesszük el, mert tele van mérgekkel, és összegyűjtünk belőle 5-10 adagot, az akkor is 5-10 adag méreg lesz, csak éppen koncentráltabban.
Állandóan előjön ez a "metil" kérdés és a legtöbben feleslegesen aggódnak. Mert Snapszi is már többször említette, hogy igaz, hogy van metil a rézelejében meg az előpárlatban, de az olyan kis mennyiségben, hogy több száz liter (jól gondozott) cefrének a rézeléjéből sem lehetne kiszedni akkora mennyiséget, hogy az mérgezést okozzon. Arról nem beszélve, hogy a "parasztvakításokkal" ellentétben, nem is lehet a metilt, semmilyen házi módszerrel eltávolítani főzés közben.
A metilakohol mérgezés mindig ipari töménységű lopott, (általában fagyálló) és etilhez keverve történik.
Úgyhogy ettől senki ne féljen, mert előbb kap simán alkoholmérgezést, mint etilmérgezést, ha sokat iszik.
Köszi a választ. Bár én most már egy "kicsit megkeveredtem" ebben az EP (UP -s) hasznosítási témában.
"Csalitos" (meg többen) itt a topicon valahol azt írták: "A rézelejét (előpárlatot) gyüjtsed. A rézelejének(saját megjegyzés:ami ezek szerint egyenlő EP) magas a metilalkohol tartalma, emberi fogyasztásra alkalmatlan!" Most akkor ez a zselatinos derítés ezt a metilalkoholt is kiszűri?(Bocsánat a szőke nős kérdésért...Hát én józan paraszti ésszel úgy gondolom , hogy nem , de nem okoskodni szeretnék hanem inkább okosodni, hiszen a topicon nagy szaktekintélyek szólnak hozzá és azoktól tanulni nem szégyen....) Szóval egy velős összefoglaló EP és UP hasznosítás terén - talán más tapasztalatlanoknak - is jól jöhetne. Köszi.
Azért hidrolízis is létezik, elegendően hosszú főzéssel az észterek elbonthatóak, illetve másmilyenek keletkeznek. (A legtöbb illatanyag észter.)
Abszolut egyetértek, magam is így gondolom. Muszáj volt elgondolkodnom, hogy akkor miért más az elmélet és a gyakorlat?
A megoldás azt hiszem a relativitásban keresendő, azaz a "hosszú főzéssel" kifejezés relativitásában.
Ugye azt írtam, hogy az elválasztási módszeremmel, maga az elválasztás hosszabb időt is igénybe vehet, mint a középpárlat lepárlása.
Igenám, de nekem egy 15 literes finomítóm van, s abban min 5 liter, max 10 liter közti alszeszt finomítok egy egy alkalommal. A teljes idő a módszeremmel 2-3 óra, ebből a teljes lepárlási idő (amikor már folyamatos a hőterhelés) 1,5-2,5 óra, mert a felfűtés kb fél óra..
Ha ezt az időt összehasonlítom egy nagyobb főző hagyományos lepárlási módszerével, az időben nincs nagy különbség. Tehát az én alszeszem sem kap hosszabb ideig hőterhelést, nyilván nem lesz nagyobb az észterek károsodása sem.
Feltételezem vannak olyan grafikonok, amelyek bemutatják, hogy az észterek károsodása milyen mértékben változik a főzési idő függvényében, s ha a "normál" időszakot pl. "t"-vel jelöljük akkor "1,5t, 2t, 3t.....xt"-hez hozzárendelhető egy egy érték.
Ha nincs ilyen (még), akkor is logikus amit írtam, tehát a módszeremmel nem valószínű, hogy nagyobb lenne az íz-illat veszteség, vagy ha mégis, akkor csak elhanyagolható mennyiségben.
Kozmaolaj szűrést ne hagyd ki, tényleg elég "olajos". Egy megosztó italra számíthatsz: a hardcore pálinkásoknak általában kevésbé ízlik, akik még csak ismerkednek a pálinkával azoknak jobban. A friss párlat ízétől ne ijedj meg, jövő Húsvétkor már sokkal jobb lesz!
Lehet "felette" (folyadékokban a nyomás minden irányban egyformán terjed) 77 bar is, csak olyan legyen a főző fala ami ezt kibírja. Mivel általában vékony lemezből készül így nem bír ekkora nyomást. A cél az, hogy el tudjál érni a víztérben egy 100 C fok feletti hőmérsékletet. Nyitott rendszernél a víz forráspontja 100 C fok így az fölé nem tudod melegíteni. A fél bár túlnyomás elegendő, de ritka az ilyen értékű nyomás szabályzó. Ha visszaolvasol, itt nagyon sokan a víz helyett a hőközlő olajat használják. Könnyen lehet 100 fok fölé melegíteni és sohasem robbanhat fel, mert légköri nyomáson műxik. A központi fűtéseknél használt biztonsági szelepek döntően 2,5 bar túlnyomásra vannak beszabályozva, így Neked nem alkalmas.
Örülök hogy nem falra hányt borsodó némely ujjkoptatásom itt. :) Próbálkoztam tojásfehérjével és tejjel is (ukrán vodkaderítési hagyomány) de a zselatin sokkal jobb hatásfokú, házisört is átlátszóvá varázsolja. Az utópárlat beöntése a kifőzendő cefrébe egyáltalán nem elvetemült rossz ötlet: ha adott utópárlat finom lekváros-gyümölcsös illatú de savanyú-keserű ízű akkor az illat átlopható belőle így a következő alszeszbe, míg a keserűség javát megfogja a cefre.
Szeretném megosztani abbéli örömömet,amit az a mintegy 20 liternyi fügecefre okoz,ami már szépen dolgozgat és várja a beteljesülését.:-))
Régóta szerettem volna kipróbálni,milyen lehet és most kedves anyósom (nálunk nem érvényesek a sztereotípiák) révén szert tettem egy diszperzites vödörnyi finom csemegére.
Nem tudtam mit tenni,próbáltam gondosan előkészíteni(válogatás,mosás,"szárazás") az ölembe hullt csemegét.Ezt követte alapos turmixolás (víz hozzáadásával),élesztővel beindítottam (CM volt otthon),pektinbontóztam.Napfényt nem kapott,így is brutál édes(sajnos nem tudom még mérni a brix-et).Savat sem tettem hozzá,igyekszem majd rögtön főzni,ha kész lesz.Emlékszem volt róla szó,hogy sok olaj van főzéskor.Esetleg van más is,amire figyelni kell jobban?Szeretném nem elrontani.:-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
szervusztok, az a kérdés, hogy vízteres üstben a nyomás szabályzására alkalmas -e a központi fűtés rendszerekben használt szabályzó? régi hozzászólásban olvastam, hogy a víztér fölött max 0.5 bar nyomás lehet?
Ha ugyanazt méred, ugyanazt kell hogy mutassa. Úgy értem, hogy ha ugyanoda van beépítve. Láttam olyan főzőket (képeken), ahol mérték a folyadék hőmérsékletét, a gőz hőmérsékletét, a páracső hőmérsékletét az elején, végén, a visszacsatolás hőmérsékletét, s ezek mind eltérő értékeket mutatnak, szóval nem mindegy hova van beépítve.
A hőmérőben a diferencia. Már a második fokolóm használom, egyet sikerült már eltörnöm. Viszont máshol is mérjük, tehát amiatt is lehet különbség. Majd lehet beszerzek egy másik hőmérőt is, és kíváncsi leszek, hogy mit mutat majd ugyanitt.
De tényleg mindegy a szám értéke, ha nem kóvályog összevissza. Akár a szondában lévő hőfokfüggő ellenállás ismeretében pic-el lehetne programot is írni, ami megközelítőleg a szeszfokot is kiírja.
Már írtak róla, hogy teljesen mindegy mit mutat. Amit mutat, az meg attól függ mit mérsz. Számok helyett lehetnének akár betűk is, a lényeg, hogy egy adott álláshoz tartozik egy adott érték, s ha ezt megjegyzi az ember, akkor nem kell mérnie, hanem hagyatkozhat a hőmérsékletmérőre. Tehát ha a cefre főzésekor pl. H betűnél már csak néhány százalék alkohol jön le, akkor nyugodtan meg lehet állni a főzéssel, amikor a mutató a H betűhöz ér, nem kell mérni az alkoholfokot.
Szezon végére összegyűjtött EP/UP porzselatinos oldattal tisztázható (megfogja az olajokat-zsírokat) és enyhén gyümölcsös semleges szesz párolható le belőle, ami kiváló (és legális) alapanyag pl. gin készítésére.
Kis kiegészítés hozzá.
Nem nagyon tudtam mit kezdeni az ep,up-val. Up-t egy időben beöntöttem a cefrébe, de valami azt súgta, ez nem nyerő. Ep-t egy részét meg a család használja (elfuseráltak vagyunk, van aki szappant készít, van aki krémeket, testápolókat, gyógynövénykivonatokat, stb), de az ep nagyrészt megmarad amíg ki nem öntöm, s ma már az up is.
Kipróbáltam a zselatinos derítést. Porzselatint vízben feloldottam. Fogalmam sincs az arányokról, elsőre másfél liter vízben 10 grammot. ezt hozzákevertem kb öt liter ep-up keverékhez. Szépen bekékült, a tetején kis világoskék szigetek úszkáltak, a falán meg kivált valami zselatinos izé, kb egy-másfél nap után. Leszedtem a tetejét, kiöntöttem az edényből a folyadékot, s egy viszonylag tiszta, kellemetlen szagoktól majdnem teljesen mentes, enyhe gyümölcsillatú folyadékom maradt.
Csak néztem.
Még nem pároltam le, holnap vagy holnapután kerül sorra, de az eddigi eredmény megdöbbentő.
Igen, cefre és alszesz főzésnél is ugyanazok az értékek. Nekem 101.5Celsius foknál 50-es a kifolyó, ez főleg finomításnál jó támpont ugye, mert már poharakba gyűjtöm 101 után. Cefrét 107.2-ig főzök, akkor már a fokolóm szerint 5% alatti alkoholtartalmú a kifolyó szesz.
Én azt használom ami az árgépes linkbe a második. Kis fehér, vízszintesen írja ki a számokat, dönthető is, hogy ülve is könnyen lássam és állva is. 750Ft körül házhoz hozza a ChinaPost :D
A hőmérővel a kijövő pára hőmérsékletét mérem. Mindegy mennyit csal a hőmérő, egy támpontot ad nekem, hogy milyen hőfoknál kezdődik és mikor végződik a főzésem. Aztán a hőfokot össze tudod kötni a lejövő pára fokával. Minden főzőnél ez más és más.
A mostani főzőm is mást mutat, meg az előző főző hőmérője is. Pedig az alkohol ugyanolyan hőfokon indul meg.
A parafadugóba volt a legegyszerűbb belefabrikálni a hőmérő végét
Fúrógéppel átfúrtam a dugót és belecsúsztattam.
A dugót csak annyira kell bedugni, hogy tartson és könnyen kivehető legyen. Esetleg túlnyomásra ki tudja mozdítani a gőz.
És ami fontos, hogy ne jöjjön ki gőz mellette.
A biztonsági szelepre nem tudok mit mondani pontos típusra, ha tüdővel belefújtam egyből nyitott. Mivel nyitott a rendszer, a leggyengébb biztonsági szelep elegendő.
A hőmérő azért jó bele, mert így tudod követni a gőzhőmérsékletet. És minden értékhez tartozik egy alkoholfok, tehát nem kell folyton a fokolóval mérni. Jó bele a maghőmérőnek nevezett csoda is, az lényegtelen mennyit ír ki, az a lényeg, hogy amit kiír ahhoz tudd kapcsolni az alkoholfokot.
A parafadugó elég olyan passzosan, hogy 1 ujjal be tudd dugni anhelyére, nem fog szivárogni.
Nekem 22-18-22 t idomba megy bele, pont van gyárilag 22es parafadugó is.