Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113454

elképzelhető, hogy nem 100%-ig, csak ennek ellentmond, hogy az utolsó 4napban napfénnyel tartottam életben.

Előzmény: Berzeg (113428)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113453

Az EP és UP-nél nem a metil a gond. És jól mondod az EP az előpárlat. :)

 

Az előpárlatban csapódnak ki a különböző méreganyagok. Eti-acetilén, etil-acetát, stb.

 

Minden finom korty pálinkában van metil és etil. Ha keverve vannak (és csak úgy lehetnek), akkor semmi gond. 

 

Pont az előpárlatban van a legtöbb metil és etil alkohol. Ez a legerősebb, és mérgekkel teli.

 

Ezzel az újra főzéssel számomra csak az a gond, hogy ha 5 db EP-t összeszedünk, és újra főzzük, akkor mennyi EP-t veszünk el belőle, hogy legyen egy középpárlatunk? Hová tűnik az etil-acetát és a többi mérgek?

 

Miért kell az alszeszt 25%-ra visszahígítani?

Mert ilyen százalékos főzésnél könnyebben kicsapódik az EP-be az etil-acetát és társai. Azaz a 25%-os, vagy gyengébb alszesznél az elválasztás jobb.

 

Meg szeretném kérdezni a nagy EP és UP újrafőzőket, hogy újrafőzéskor hogyan válasszák el a pálinkát? Mert ebben az alszeszben halmozottan vannak benne az lemúlt 5 főzés méreganyagjai.

Nem kötözködni akarok, de ha az előpárlatot azért vesszük el, mert tele van mérgekkel, és összegyűjtünk belőle 5-10 adagot, az akkor is 5-10 adag méreg lesz, csak éppen koncentráltabban.

 

 

 

Előzmény: george619 (113450)
rézműves1 Creative Commons License 2015.08.11 0 1 113452

Állandóan előjön ez a "metil" kérdés és a legtöbben feleslegesen aggódnak. Mert Snapszi is már többször említette, hogy igaz, hogy van metil a rézelejében meg az előpárlatban, de az olyan kis mennyiségben, hogy több száz liter (jól gondozott) cefrének a rézeléjéből sem lehetne kiszedni akkora mennyiséget, hogy az mérgezést okozzon. Arról nem beszélve, hogy a "parasztvakításokkal" ellentétben, nem is lehet a metilt, semmilyen házi módszerrel eltávolítani főzés közben.

A metilakohol mérgezés mindig ipari töménységű lopott, (általában fagyálló) és etilhez keverve történik.

Úgyhogy ettől senki ne féljen, mert előbb kap simán alkoholmérgezést, mint etilmérgezést, ha sokat iszik.

Előzmény: george619 (113450)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113451

Ha beleöntöd valamibe az előpárlatot, akkor majd újra el kell venned.

De én mintha arra emlékeznék, hogy hiába van benne metil alkohol, ha azt innád akkor is a sima alkoholmérgezéstől halnál meg előbb. :)

Előzmény: george619 (113450)
george619 Creative Commons License 2015.08.11 0 1 113450

Kedves ibooja!

Köszi a választ. Bár én most már egy "kicsit megkeveredtem" ebben az EP  (UP -s) hasznosítási témában.

"Csalitos" (meg többen) itt a topicon valahol azt írták: "A rézelejét (előpárlatot) gyüjtsed. A rézelejének(saját  megjegyzés:ami ezek szerint egyenlő EP) magas a metilalkohol tartalma, emberi fogyasztásra alkalmatlan!"
Most akkor ez a zselatinos derítés ezt a metilalkoholt is kiszűri?(Bocsánat a szőke nős kérdésért...Hát én józan paraszti ésszel úgy gondolom , hogy nem , de nem okoskodni szeretnék hanem inkább okosodni, hiszen a topicon nagy szaktekintélyek szólnak hozzá és azoktól tanulni nem szégyen....)
Szóval egy velős összefoglaló EP  és UP hasznosítás terén - talán más tapasztalatlanoknak - is jól jöhetne.
Köszi.

Előzmény: Törölt nick (113448)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113449

Ezt írod:

Azért hidrolízis is létezik, elegendően hosszú főzéssel az észterek elbonthatóak, illetve másmilyenek keletkeznek. (A legtöbb illatanyag észter.)

Abszolut egyetértek, magam is így gondolom. Muszáj volt elgondolkodnom, hogy akkor miért más az elmélet és a gyakorlat?

 A megoldás azt hiszem a relativitásban keresendő, azaz a "hosszú főzéssel" kifejezés relativitásában.

Ugye azt írtam, hogy az elválasztási módszeremmel, maga az elválasztás hosszabb időt is igénybe vehet, mint a középpárlat lepárlása.

Igenám, de nekem egy 15 literes finomítóm van, s abban min 5 liter, max 10 liter közti alszeszt finomítok egy egy alkalommal. A teljes idő a módszeremmel 2-3 óra, ebből a teljes lepárlási idő (amikor már folyamatos a hőterhelés) 1,5-2,5 óra, mert a felfűtés kb fél óra..

Ha ezt az időt összehasonlítom egy nagyobb főző hagyományos lepárlási módszerével, az időben nincs nagy különbség. Tehát az én alszeszem sem kap hosszabb ideig hőterhelést, nyilván nem lesz nagyobb az észterek károsodása sem.

Feltételezem vannak olyan grafikonok, amelyek bemutatják, hogy az észterek károsodása milyen mértékben változik a főzési idő függvényében, s ha a "normál" időszakot pl. "t"-vel jelöljük akkor "1,5t, 2t, 3t.....xt"-hez hozzárendelhető egy egy érték.

Ha nincs ilyen (még), akkor is logikus amit írtam, tehát a módszeremmel nem valószínű, hogy nagyobb lenne az íz-illat veszteség, vagy ha mégis, akkor csak elhanyagolható mennyiségben. 

Előzmény: öreg_néne_b (113349)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113448

Hát még én hogy örülök....:)

Nem kis dolog a hulladékból valami hasznosat kihozni, pláne ha ez minimális költséggel és munkával jár.

Abban is igazad van, hogy érdemes így szelektálni az utópárlatot, amiben nincs sok gyümölcsillat azt deríteni, amiben sok van, az vissza a cefrébe....

Előzmény: Pecabubus (113445)
schankox Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113447

Kozmaolaj szűrést ne hagyd ki, tényleg elég "olajos". Egy megosztó italra számíthatsz: a hardcore pálinkásoknak általában kevésbé ízlik, akik még csak ismerkednek a pálinkával azoknak jobban. A friss párlat ízétől ne ijedj meg, jövő Húsvétkor már sokkal jobb lesz!

Előzmény: Figyelget (113444)
beller1 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113446

Lehet "felette" (folyadékokban a nyomás minden irányban egyformán terjed) 77 bar is, csak olyan legyen a főző fala ami ezt kibírja. Mivel általában vékony lemezből készül így nem bír ekkora nyomást. A cél az, hogy el tudjál érni a víztérben egy 100 C fok feletti hőmérsékletet. Nyitott rendszernél a víz forráspontja 100 C fok így az fölé nem tudod melegíteni. A fél bár túlnyomás elegendő, de ritka az ilyen értékű nyomás szabályzó. Ha visszaolvasol, itt nagyon sokan a víz helyett a hőközlő olajat használják. Könnyen lehet 100 fok fölé melegíteni és sohasem robbanhat fel, mert légköri nyomáson műxik. A központi fűtéseknél használt biztonsági szelepek döntően 2,5 bar túlnyomásra vannak beszabályozva, így Neked nem alkalmas.

Előzmény: hobbiur (113442)
Pecabubus Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113445

Örülök hogy nem falra hányt borsodó némely ujjkoptatásom itt. :)
Próbálkoztam tojásfehérjével és tejjel is (ukrán vodkaderítési hagyomány) de a zselatin sokkal jobb hatásfokú, házisört is átlátszóvá varázsolja. Az utópárlat beöntése a kifőzendő cefrébe egyáltalán nem elvetemült rossz ötlet: ha adott utópárlat finom lekváros-gyümölcsös illatú de savanyú-keserű ízű akkor az illat átlopható belőle így a következő alszeszbe, míg a keserűség javát megfogja a cefre. 

Előzmény: Törölt nick (113436)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113444
Szeretném megosztani abbéli örömömet,amit az a mintegy 20 liternyi fügecefre okoz,ami már szépen dolgozgat és várja a beteljesülését.:-))
Régóta szerettem volna kipróbálni,milyen lehet és most kedves anyósom (nálunk nem érvényesek a sztereotípiák) révén szert tettem egy diszperzites vödörnyi finom csemegére.
Nem tudtam mit tenni,próbáltam gondosan előkészíteni(válogatás,mosás,"szárazás") az ölembe hullt csemegét.Ezt követte alapos turmixolás (víz hozzáadásával),élesztővel beindítottam (CM volt otthon),pektinbontóztam.Napfényt nem kapott,így is brutál édes(sajnos nem tudom még mérni a brix-et).Savat sem tettem hozzá,igyekszem majd rögtön főzni,ha kész lesz.Emlékszem volt róla szó,hogy sok olaj van főzéskor.Esetleg van más is,amire figyelni kell jobban?Szeretném nem elrontani.:-)
sogi01 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113443

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (113353)
hobbiur Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113442

szervusztok, az a kérdés, hogy vízteres üstben a nyomás szabályzására alkalmas -e a központi fűtés rendszerekben használt szabályzó? régi hozzászólásban olvastam, hogy  a víztér fölött max 0.5 bar nyomás lehet?

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.10 0 1 113441

Ha ugyanazt méred, ugyanazt kell hogy mutassa. Úgy értem, hogy ha ugyanoda van beépítve. Láttam olyan főzőket (képeken), ahol mérték a folyadék hőmérsékletét, a gőz hőmérsékletét, a páracső hőmérsékletét az elején, végén, a visszacsatolás hőmérsékletét, s ezek mind eltérő értékeket mutatnak, szóval nem mindegy hova van beépítve.

Előzmény: foxrudi (113439)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113440

A hőmérőben a diferencia. Már a második fokolóm használom, egyet sikerült már eltörnöm. Viszont máshol is mérjük, tehát amiatt is lehet különbség. Majd lehet beszerzek egy másik hőmérőt is, és kíváncsi leszek, hogy mit mutat majd ugyanitt.

De tényleg mindegy a szám értéke, ha nem kóvályog összevissza. Akár a szondában lévő hőfokfüggő ellenállás ismeretében pic-el lehetne programot is írni, ami megközelítőleg a szeszfokot is kiírja.

Előzmény: foxrudi (113437)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113439

Igen,de a régi főzőm is ezt mutatta,és most az új is ezt mutatja új mérőkkel.

Előzmény: Törölt nick (113438)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113438

Mindkettőtöké jó lehet...

Már írtak róla, hogy teljesen mindegy mit mutat. Amit mutat, az meg attól függ mit mérsz. Számok helyett lehetnének akár betűk is, a lényeg, hogy egy adott álláshoz tartozik egy adott érték, s ha ezt megjegyzi az ember, akkor nem kell mérnie, hanem hagyatkozhat a hőmérsékletmérőre. Tehát ha a cefre főzésekor pl. H betűnél már csak néhány százalék alkohol jön le, akkor nyugodtan meg lehet állni a főzéssel, amikor a mutató a H betűhöz ér, nem kell mérni az alkoholfokot.

Előzmény: foxrudi (113437)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113437

Ez érdekes. Nekem,~90c°-nál 50°a kifolyóm finomításkor.

 Melyikünk hőmérője,fokolója nem jó?? :-)

Előzmény: Hurkafej (113435)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.10 0 2 113436

Ez volt az a hsz:

Pecabubus  2015-08-03 23:38:54 112890

Szezon végére összegyűjtött EP/UP porzselatinos oldattal tisztázható (megfogja az olajokat-zsírokat) és enyhén gyümölcsös semleges szesz párolható le belőle, ami kiváló (és legális) alapanyag pl. gin készítésére.

Kis kiegészítés hozzá.

Nem nagyon tudtam mit kezdeni az ep,up-val. Up-t egy időben beöntöttem a cefrébe, de valami azt súgta, ez nem nyerő. Ep-t egy részét meg a család használja (elfuseráltak vagyunk, van aki szappant készít, van aki krémeket, testápolókat, gyógynövénykivonatokat, stb), de az ep nagyrészt megmarad amíg ki nem öntöm, s ma már az up is.

Kipróbáltam a zselatinos derítést. Porzselatint vízben feloldottam. Fogalmam sincs az arányokról, elsőre másfél liter vízben 10 grammot. ezt hozzákevertem kb öt liter ep-up keverékhez. Szépen bekékült, a tetején kis világoskék szigetek úszkáltak, a falán meg kivált valami zselatinos izé, kb egy-másfél nap után. Leszedtem a tetejét, kiöntöttem az edényből a folyadékot, s egy viszonylag tiszta, kellemetlen szagoktól majdnem teljesen mentes, enyhe gyümölcsillatú folyadékom maradt.

Csak néztem.

Még nem pároltam le, holnap vagy holnapután kerül sorra, de az eddigi eredmény megdöbbentő.

Előzmény: george619 (113425)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113435

Igen, cefre és alszesz főzésnél is ugyanazok az értékek. Nekem 101.5Celsius foknál 50-es a kifolyó, ez főleg finomításnál jó támpont ugye, mert már poharakba gyűjtöm 101 után. Cefrét 107.2-ig főzök, akkor már a fokolóm szerint 5% alatti alkoholtartalmú a kifolyó szesz.

Én azt használom ami az árgépes linkbe a második. Kis fehér, vízszintesen írja ki a számokat, dönthető is, hogy ülve is könnyen lássam és állva is. 750Ft körül házhoz hozza a ChinaPost :D

Előzmény: Jozso27 (113433)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113434
Meg vagy elégedve a kihozatallal is?
Előzmény: naivkezdo (113419)
Jozso27 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113433

Még az lenne a kérdésem, hogy minden esetben egy x hőmérséklethet egy x alkohol fok tartozik? Akár cefrét főzök, akár tisztázok, minden főzésnél?

Előzmény: Hurkafej (113426)
Jozso27 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113432

Köszönöm a segítséget :)

Előzmény: öreg_néne_b (113431)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.10 0 2 113431
Előzmény: Jozso27 (113430)
Jozso27 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113430

Köszönöm a válaszod és neked is Alex :) Lehet kipróbálom hőmérővel. Milyen hőmérőt használtok és milyen árba mozog, hol lehet beszerezni? 

Előzmény: Hurkafej (113426)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113429

Hasonlítsd össze a súlyarányokat...

Előzmény: Hurkafej (113423)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113428

Szép eredmény, de véleményem szerint nem volt kiforrva tökéletesen.

Előzmény: naivkezdo (113419)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.10 0 1 113427

Megelőztek a válasszal, de sebaj!

 

A hőmérővel a kijövő pára hőmérsékletét mérem. Mindegy mennyit csal a hőmérő, egy támpontot ad nekem, hogy milyen hőfoknál kezdődik és mikor végződik a főzésem. Aztán a hőfokot össze tudod kötni a lejövő pára fokával. Minden főzőnél ez más és más.

 

A mostani főzőm is mást mutat, meg az előző főző hőmérője is. Pedig az alkohol ugyanolyan hőfokon indul meg.

 

A parafadugóba volt a legegyszerűbb belefabrikálni a hőmérő végét

Fúrógéppel átfúrtam a dugót és belecsúsztattam. 

 

A dugót csak annyira kell bedugni, hogy tartson és könnyen kivehető legyen. Esetleg túlnyomásra ki tudja mozdítani a gőz.

És ami fontos, hogy ne jöjjön ki gőz mellette.

 

A biztonsági szelepre nem tudok mit mondani pontos típusra, ha tüdővel belefújtam egyből nyitott. Mivel nyitott a rendszer, a leggyengébb biztonsági szelep elegendő.

 

 

 

Előzmény: Jozso27 (113424)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.10 0 1 113426

Bár nem nekem írtad, elmondom a tapasztalatom.

A hőmérő azért jó bele, mert így tudod követni a gőzhőmérsékletet. És minden értékhez tartozik egy alkoholfok, tehát nem kell folyton a fokolóval mérni. Jó bele a maghőmérőnek nevezett csoda is, az lényegtelen mennyit ír ki, az a lényeg, hogy amit kiír ahhoz tudd kapcsolni az alkoholfokot.

A parafadugó elég olyan passzosan, hogy 1 ujjal be tudd dugni anhelyére, nem fog szivárogni.

Nekem 22-18-22 t idomba megy bele, pont van gyárilag 22es parafadugó is.

Előzmény: Jozso27 (113424)
george619 Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113425

Kedves ibooja!

Azt írod:"utópárlatot, az az ep-vel összeöntve éppen a napokban derítettem porzselatinnal egy itteni hsz-re :hallgatva (teljesen korrekt)"

Lehetne erről valami közelebbit tudni? Melyik hsz -ben van ez?Mi ennek a célja ?

Köszi

Előzmény: Törölt nick (113382)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!