A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Vagy ez a mocsarasság normális az olyan gépeknél amiben nincs háromjáratú szelep és ne is törődjek vele?"
Szerintem nem normális, hacsak nem kapod le a kart azonnal (ami semmiképp sem ajánlatos). Ha pár perccel a csapolás után, mikor elfogyott a kávé, akasztottam le a kart, az én DeLonghimban száraz volt a pogácsa. Ha mégsem, az, akárcsak a többi gépnél, a túl finom őrlemény jele volt.
Háromjáratú nélkül normális a mocsaras pogácsa, de ha van és úgy is mocsaras az sem gond, ha finom a kávé. A Delonghira én nem kötenék, inkább félreraknám a pénzt és vennék egy Gaggiát. A PH-n most hirdetnek 30k-ért egy Babyt, pl azt.
Sziasztok! Szimplázgatok. Sokszor csal mosolyt az arcomra a kávé, annyira fincsi, de még gyakori, hogy változik a lefolyás és ezzel együtt a kávé íze is. Gyors lefolyás nem szokott előfordulni, inkább túl lassú. Meg azt tapasztaltam, hogy még ha jól meg is tömöm a kosarat sokszor akkor is olyan "mocsaras" lesz az őrlemény teteje, mindegy, hogy a lefolyás éppen jó, vagy lassú a túltöltés/tömés miatt. Úgy tudom hogy akkor jó, ha éppen ráfekszik a felső szűrőre baz őrlemény, de valahogy nem sikerül eltalálnom a helyes adagot, úgyhogy veszek egy mérleget. Vagy ez a mocsarasság normális az olyan gépeknél amiben nincs háromjáratú szelep és ne is törődjek vele? Még egy kérdés: mennyit javítana, vagy javítana-e egyáltalán ha egy a Delonghi EC156 saját felső "esőztetője" helyett beraknék egy IMS gyármányú diffúzort? Már ha egyáltalán lehet kapni 52 mm-es méretben. Képeken láttam, hogy mennyire más az IMS mint az eredeti.
Van amikor rosszabb a csereanyag mint a régi "kopott", nem mindig passzol a méret. Pipacsőre rendeltem múltkor Pécsről tömítéseket, vissza kellett raknom a régit mert eresztett az új.
Na, jelentem este szétszedtem a gépet még egyszer, összes csatlakozót széthúztam, összedugtam és működik a gép! Az a vicces, hogy kétszer volt szervizben és nem tudták mi a baja. Azt mondták ha még egyszer 4 lámpád dob, darálót kell cserélni 32 000 Ft-ért. Előző témákhoz: valóban trutyis volt a kamra, de az én gépem kb 6 éves, ez idő alatt azért összegyűlik benne a cucc. Ha tudom hogy ez a kamra létezik, a központi egység felől megfújattam volna gőzzel, az tutira ki tudja tisztítani, meg le is fertőtleníti. Amúgy érdekesség képen még leírom, hogy nekem a 6 év alatt nem dobott vízkőoldást. Szűrőkancsóból öntöm bele a vizet és kb évente egyszer aldis vízkőoldót küldtem át rajta, ennyi bőben elég volt. Amúgy meg elégedett vagyok vele.
Viszont: főzés közben megint "cicereg" a gép. Tömítéseket kb fél éve cseréltem, mégis olyan, mintha valamelyik mellett szivárogna a víz. Van tippetek?
Nem elég a vízkőoldás, zsíroldani is kell. Bár komolyan nem hiszem hogy rendeltetésszerű használat és karbantartás mellett ne maradna valami a titkok kamrájában.
Roncsolással lehet nyitni, hátul ahol felfekszik a felső lemez, csavarhúzóval szét lehet pattogtatni, utána csak a négy köröm tartja. Valami oldószeres rögzítés lehet, ami miatt nem lehet leszedni a tetejét, gyártáskor összeolvasztják.
A tömörítésre nincs sok ráhatásom, lehetséges hogy egy rossz paraméter elég a rossz kávéhoz. Sós ízként szokták leírni angolul, de tényleg olyan ha nem sikerül, nem is savanyú hanem inkább sós.
én még nem szedtem szét, mert nem látom hogy hol kell pattintani. cserébe besárgult hogy kér vízkőoldót. ami rutin tevékenység. mármint eddig az volt. most a rendszer behülyült. amikor kifogy a folyadék, akkor kellene egy víztartály_üres jelzésnek jönnie, akkor kellene még egyszer feltölteni. na ez a jelzés nem jön, elromolhatott az érzékelő. innentől káosz.
nem véletlen van 5000 eladó használt automata a jófogáson, miközben rendes gépből pár darab.
A szilikoncső nem tűnt elég rugalmasnak ahhoz, hogy ráférjen arra a csonkra, lehet hogy meg lehetne toldani, de nincsenek alkatrészeim. Meg akkor már minek, ha pont elég maga a cső is?
Kell egy szögletes lyuk előre, hogy elférjen az a bronz gyűrű ami rá van roppantva a csőre és akkor szépen függőlegesen folyik.
Egy rozsdamentes elosztó kell majd alá.
Jurában láttam már penészes kávémaradványokat, de itt teljesen nyugodt voltam, mondván kivehető a központi egység. Durva. Persze ha gyakran lett volna zsíroldózva... Akkor azt is ittam volna napokig.
Igazából már nem találtam az okát miért nem javul a végeredmény amikor minden paraméter jól be lett állítva (őrlő a limiten túl, szűkítő a vízhozam csökkentéséhez, OPV 9 baron, nyomásfokozó kiiktatva). Most egy sötétebb pörkölésű Melitta kávéval normális cremája is van nyomásfokozó nélkül. Szörfölni kell mert ingadozik a hőfoka de tisztességes kávékat főz. Félve merem mondani, hogy eszpresszót. Majd meglátjuk mit csinál mondjuk világosabb pörkölésű kávéból.
Hamár szétkaptam a gépet, megnéztem ezt a "kamrát". Bakker nekem is tele volt egy kávétrutyi szerű takonnyal (sejtettem hogy valami nem stimmel, mert az egyik kifolyón már nem akart jönni a kávé). Viszont szerintem van egy egyszerűbb megoldás:
Középen van egy kifolyó egy csatlakozóval. Nem lehet a gyári csőre ráhúzni egy másik csövet, azt meg ráhúzni erre? Így a kv kikerülné a kamrát és csak a középső csövön folyik ki......
Hát ha tudod melyik kábel mi, akkor motorját meghajtani direktben, megy-e... ha igen, akkor viszont gép felé vissza a 4 kábel útján nincs-e elpukkant kondi, ez-az...
Uh, kár hogy csak most olvastam. Most raktam össze. Szétszedtem, kipucoltam a darálót, összeraktam, eredmény ugyanaz. Összesen 4 kábel megy bele, mit nézzek még át rajta?
Saeco xsmall kávéfőző bekapcsolás után lefuttatja az öblítést, zöld lámpa világít, majd ha megnyomom a kávéfőző gombot, négy lámpa villog és nem csinál semmit. Van valami ötlet mi lehet? Rendszeresen zsírzom, vízkőmentesítem, kb 3 hónapja cseréltem benne tömítéseket, stb. Mi lehet a baja?
Az előzőben látott célgépek (a Nesressóé is jó) azért igazibb, kisebb bubis tejhabot adnak egy French pressnél! Persze a gőzcsővel semmi sem vetekszik, se bársonyosságra, sem mert az édesíti is a tejhabot.
Kávéfőző vásárlása előtt állok és felmerült a dupla bojleres kialakítás is, mivel asszony cappucino párti. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy napi 4-6 kávé mellett lenne 2-3 cappucino is. A kérdésem az lenne, hogy ekkora mennyiség mellett van-e létjogosultsága a dolognak? Mert ugye eléggé beszűkíti a kínálatot. Ha figyelembe veszem az anyagi lehetőségeket (~120e), még használt gép esetén is, legfeljebb a Gastroback/Breville gép fér bele, aminek a minőségéről azért megoszlanak a vélemények.
Vagy vadásszak inkább egy szimpla olaszra, aztán legfeljebb várunk.
A felső burkolat leszedése után van a középső beakadó fül amit belülről lenyomva lehet kibillenteni az egészet. A szilikoncsövet egy zégerszerű rugó tartja bent, van még két tömítés a csövön ami nem kell.
Én kitörtem a bejövő cső rögzítőt és levágtam a kifolyó csöveket, a középső helyét kifúrtam és oda betoltam a szilkon csövet. Az elülső burkolati elemen is rövidítettem.
Érdemes teljesen kipucolni az immáron csak csőtartó funkcionalitású alkatrészt, hogy ne potyogjon a nyílásokon a száraz lerakódás...
Majd még vágok függőlegesen egy hosszúkás lyukat, hogy azon kíhúva a csövet rögzíteni lehessen, hogy függőlegesen follyon a kávé, most kicsit előre céloz a dőlésszög miatt. Majd rakok fel képeket a módosításról.
Egyébként egy ideje azt hittem, hogy már nem bírom a kávét, különösen a finomra őröltet... Az őrlőt hibáztattam.