Keresés

Részletes keresés

ppapa Creative Commons License 2002.08.23 0 0 3094
Huuuuh! Ezt már nem tudom überelni. Még pánsíp is, ráadásul kettő! Azangyalát! Meg a trombitáját.
Ha biztos a pók, akkor rendben. Akkor ugrunk.
Előzmény: tresk (3082)
Zegzug Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3093
Üdv!

Talán még nem volt szó a nyári szünet utáni legújabb Városházi Híradóról. Sok érdekességet lehet most olvasni benne. Többek között hamarosan megkezdődik a villamos felüljáró felújítása. Erre 3 hónapot ír a lap, tehát legalább eddig nem fog közlekedni a Forgalmi teleptől kifelé sem a 41-es sem a 47-es villamos.
A polgármester válaszol rovatból megtudhatjuk, hogy most már az utolsó akadály is elgördült a 9-es tömb építkezésének megkezdése elől. Tehát ez is hamarosan elindul.
Topictagjaink is említve vannak. Beszámolót olvashatunk a Péter-Pál napi ünnepségről, ahol Zygota neve van megemlítve, míg egy fennsíkról szóló cikkben nélkülözhetetlenül Villa véleményét is olvashatjuk a terület megóvásával kapcsolatban.

Számomra talán a legérdekesebb cikk az Eperjes Károly színművészről szólt. Akiről megtudhatjuk, hogy immáron kerületi lakosként él közöttünk, mégközelebbről pedig Rózsavölgyben. Mesél még a kerületi kapcsolatairól és múltba visszanyúló kötődéséről is. Elképzelhető, hogy a Szent Lipót plébániatemplomban hamarosan akár sűrűn is összefuthatunk vele.

Több rendezvényre van még meghívó, mint pl. a Vojnovich-Huszár villában folytatódó Sursum Corda Budafok-Tétény II. Nyári Zenei Fesztiválra.
De egyedibb meghívót is találtam, mégpedig:

2002. augusztus 31-én, de. 10 órakor a XVI. utcai játszótér és emlékparkban Szabolcs Attila fővédnökségével és Karsay Ferenc védnökségével megtartják a kerületben élt kőfejtők emlékére felállított két tonnás mészkő monolit átadási ünnepségét.

Üdv:
Zegzug

zygota Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3092
Ja, angyaltrombita! Az más! Nagy tölcséralakú virága van, előfordul fehér, sárga és halvány rózsaszin változatban. Nagyon érzékeny a vashiányra, meg egyáltalán a tápanyaghiányra, főleg akkor, ha a növény méretéhez képest kis cserépben van. Legalább kéthetenként tápoldattal kell öntözni és a sárga levelek, amelyek legtöbbször a régebbiek, ki fognak zöldülni.
Előzmény: tresk (3091)
tresk Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3091
Sikerült ppapa és jóvoltomból Pilátusnak lenni a Krédóban (vagy Credo)? Igazán nem akartam ekkora felhajtást. Amúgy angyaltrombita az illető, de ugorgyunk!
Valóban felér egy túlélőtúrával, ha az ember tömegközlekedéssel szeretné (mert muszáj) elhagyni a kerületet, ne adj' Isten mondjuk Budapest mértani közepének irányába.
Üdv: tresk
Előzmény: zygota (3085)
villa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3090
Számomra kifürkészhetetlen okokból kimoderálták közlekedési hozzászólásomat - az is forró krumpli már? -. Nos a lényege, most tényleg egy platformon vagyok slr el közlekedés ügyben, a 6 os út szélesítése a hagyományos gondolkodásmódot tükrözi, útszélesítés, sáv bővítés amig el nem érjük a falat, vagy a meder szélét. Utóbbira lesz is példa az Alsórakparton, ahol a Dunából is harapunk majd - fellebezés benyújtva -. Nálunk pedig miután csontig beépitettük a Duna partot - és megfelelően ütemezve ünnepélyes keretek között átadják az utat (fejlődtem valamit kedves moderátorok?) - pár hónapig majd csökken a forgalom a Nagytétényi úton, majd jövő tavaszra visszaáll a normál állapot az egyenletes zsúfoltság és torlódás - mivel a Belvárost nem mentesíti senki, az igénykezelés nem ismert, és politikailag nem piacképes fogalom -. Közben felerősödnek a GG 2x2 sávosra szélesitését követelő hangok - ami persze 2x2 sávos hömpölygést jelent a Leányka és az azt követő főutakon -.
Az elővárosi vasút meg marad - politikai - rágóguminak, közhelynek, pedig a megoldás ott van még mindig.
Előzmény: Törölt nick (3083)
villa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3089
A Duna part fórumon pedig tavaly ősszel kb. ennyi merült fel a múlt hét gondjai kapcsán:
"A vízügyet képviselő Papanek László a legérzékenyebb témával kezdte, tekintve, hogy a Duna-telepnek a 6-os úttól lefelé eső része szempontjukból hullámtér, és arra beépítési korlátozás vonatkozik. A terület ténylegesen lakóterület, amit egy körtöltés vesz körül és az elmúlt évek magas vízállásai esetén sem volt itt probléma. A feladat önkormányzati szempontból a Fővárosnál ill. az FCSM-nél van, véleményük szerint egy alátámasztó anyag kell, amely a fővédvonal módosítási lehetőségeit vizsgálná meg, mert szerintük nem indokolt a védvonalnak a Dunához való közelítése."
A lakók akkor és korábbi helyi fórumokon is - joggal - aggodalmaskodtak, de ez is része a halászlé projektünknek, amin jó 12 éve dolgozunk, hogyan lehet belőle akváriumot csinálni - azt hiszem mindnyájan láthatjátok, hogy nem könnyen.
Rephyx Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3086
A kozlekedes tenyleg pocsek, bar most nagyon erzeheto volt a rakpartok megnyitasa. Ha valaki megy be reggel, mindenkeppen ajanlom, keruljon at pestre amilyen hamar csak tud, a 7es ut-deli-margithid utvonal jarhatatlan, a Sasadi ut utan folyamatos dugo van. A lagymanyosi/petofi paros jo, es a korut is meglepoen szellos (8 utan).
A szelesites szuksegszeru (bar a forgalom budafokon meg nem mindig indokolja) igy konnycseppel a szememben, de elviselem, a parti fasor+csonakhazak eltuntetese ota mar mindegy.
A vonatnak en is orulnek, alig lenne lasabb, mintha autoval jarnek be.
Előzmény: Törölt nick (3083)
zygota Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3085
Igazán ártatlan vagyok a dologban, mert nem igazán értettem a problémát, ami a trombita(folyondár?)t érte. Most sem igazán értem, hogy ki is ártott szegény trombitának. Meg a póknak mi is a szerepe a dologban? A sárgulásnak ezernyi oka lehet, az a pók nem. Van olyan, hogy pókatka, ami alig látható, olyan kicsi és hálót sző, de az, hogy trombitafolyondárt támadna meg, az nem igazán jellemző, meg ha ő támad, akkor azt tömegesen teszi. Ha most ültetted el a növényt, akkor az az oka a sárgulásnak, ha sok napot kapott, akkor az, ha kevés vizet kapott akkor az, ha valami kártevője van, akkor az lehet az oka. A mieink egy része is sárgul, de virágzik rendületlenül.
Előzmény: tresk (3082)
mind_the_gap Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3084
Azt gondolom a Dunaparti zöldsáv eltűnése már szokszor volt téma. Valóban nagy kár ez nekünk, hiszen felfogta a hideg dunai szeleket, levegőt termelt nekünk és még szép is volt, még ha néhol dzsungelnek tűnt. Lobbyzásunk tárgya lehet a környék fákkal, bokrokkal való beültetése, már csak azért is, hogy felfogja az említett szeleket illetve a kipufogógázt. Remélem illetékesek is olvassák, mert erre tényleg nagy szükség lenne és még talán pénz is keríthető rá valahonnan.
Előzmény: Törölt nick (3083)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3083
Szervusztok! Mostanában kevés szó esik a közlekedésről, pedig éppen most alakítják át a XXII. kerület közlekedését gyökerestől.

A parti 6-os út szélesítése ezerrel folyik. Mint autós és közlekedéspárti örülnöm kellene, de azért rossz érzés látni annak a keskeny zöld sávnak az eltűnését: Budafok alatt a Duna betonteknővé válik. Jó lett volna, ha a szélesítéssel együtt nő az út alatt / felett az átkelési helyek száma, sajnos ennek semmi nyomát nem látom, tehát a kerület egyre jobban elszigetelődik a Dunától.

Ismét egyszerre van minden felbontva: a Szerémi út, a Körtér, és még sorolhatnám.

Jó lenne a vasutat egyre inkább használni. Kár, hogy pont a reggel fél nyolc - fél tíz időszakban ritkulnak meg a használható vonatok, és kár, hogy a Déli pályaudvar, ami hajdan fényes üveg-márványpalota volt, mára a város szakadt szégyenfoltjává vált.

tresk Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3082
Kedves ppapa (és zygota)!
Igazán nagyon köszönöm, hogy ennyire a szíveden viseled a tombitámat, mely már nem sárgul oly látványosan, viszont 6(!!!!) bimbó van rajta, melyek szemmel láthatóan növekednek.
A pókhálószerűségben apróka pók lakik, aki nagyon zokon vette a hívatlan látogatót - engem. Ellenségnek nem láttam nyomát.

Új szerzemények: 2 pánsíp, 1 okarina.

Üdv: tresk

Előzmény: ppapa (3081)
ppapa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3081
Szervusz zygota!

Örömmel látom újbóli jelenléted, mivel könnyen előfordulhat, hogy virtuális szakmai kirándulásokat kell tenned sárguló trombiták ügyében. Ugyanis új topiktársunk, tresk gondjain kellene segíteni, én már hályogkovácsként elkezdtem, de tresk nemsokára esedékes jelentkezésétől függ, hogy kell-e a prof-i nehéztüzérséget is bevetni!!!
Meglássuk!

Üdv: ppapa

Előzmény: zygota (3077)
ppapa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3080
Kedves SOMI!

Légy üdvözölve körünkben!
Villa javaslatához ("nézd meg a kezdő beírásokat, ott van némi alapvetés.") tenném hozzá segítségként, hogy slr több résztémáról nyitott topikja közül a közlekedésit és villa általános topikját közmegegyezés alapján összevonták, így az a furcsaság állt elő, hogy kétszer (0, majd a 26 után ismét 0) is van topikindító szöveg, mindkettőt érdemes elolvasnod. Láthatod rögtön a villa-féle indítás után az 1-es beírásban a tavaly őszi Duna-fórumra való invitálást, amelynek most adott aktualitást az árvíz. De utána a 4-esben találod slr eredeti topikjainak címeit, amelyek közül a képes topik most is működik, mellette viszont létrejött egy külön képes honlap is drbit szerkesztésében Budafok-Tétény képtár címen (http://webarculat.hu/keptar/22/). A társaság kiemelt információit (helytörténet, stb) a Zugi által gondozott honlap (http://www.extra.hu/promontor-teteny/) tárolja, csemegézni elmehetsz slr képtáraiba (http://kep.tar.hu/slr/ , http://www.slrindex.tk), érdemes! A Rózsakerti lakótelep környezetének jobbá tétele motiválta sok hozzászólásunkat, és innen nőtt ki az slr kezdeményezte-kivitelezte program, amit külön lapon (http://www.webarculat.hu/keptar/rk/) láthatsz, de ellátogathatsz a Zöld Jövő egyesület honlapjára (http://webarculat.hu/zoldjovo/) is, ahol a környezetvédelmi aktualitásokról tájékozódhatsz. És ha már úgyis ott vagy drbit honlapján, ajánlom figyelmedbe a HTML gyorstalpalót(http://www.webarculat.hu/gyorstalpalo/) , amelyből nagyon sok hasznos tanácsot kapsz (persze, amennyiben nem vagy egy html-guru).
Láthatod, meglehetősen széles a szóba jövő témák köre, amint azt zygota is szemléletesen bemutatta. Rajtad áll, hogy mihez érzel affinitást, bármely területtel kapcsolatos véleményedet szívesen fogadjuk.

Üdv: ppapa

Előzmény: SOMI (3073)
ppapa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3079
Kedves rokfort és drbit!

Köszönet az értékes képekért, azért, hogy felkerekedtetek, tanulságos mementóként megörökítendő a szokatlanul nagy vizet. Így azok is láthatják, akik nem voltak a helyszínen és az árvízvédelem kiértékeléséhez, a későbbi teendőkhöz hasznos segítséget nyújthatnak a tetőzéskor készült fotók. Az elképesztő mennyiségű homokzsák a védekezésben részt vevők helytállását dicséri, köszönet érte.

ppapa

Zegzug Creative Commons License 2002.08.22 0 0 3078
Üdv!

A múltkor általam ígért Sacelláry kastélyos képeket láthatjátok, kicsit megkésve mert az árvíz volt mostanáig a központi téma. Sajnos minőségileg nem a legjobbak a képek, és mennyiségre is csak ennyi, mivel azt hiszem egy egyszerű túrista filmes géppel a meglehetősen sötét belső terét nem lehet igazán lefotózni, na meg a scannelésnél is veszít a látványából. Digitális géppel sokkal jobb képek lettek volna, de majd legközelebb.

A kastély bejáratától visszanézve a Szent Lipót templom:


A belső, központi tere a díszes falépcsővel, amin a fotón éppen Garbóci László látszik ismertetője közben:


Valamint további képek onnan:


Ha jól emlékszem, akkor a megmaradt falépcsők mellett csak az ebédlőjéből maradt meg néhány régi bútordarab. A többi szobája teljesen üres, így ott nem fotóztam.


Üdv:
Zegzug

zygota Creative Commons License 2002.08.21 0 0 3077
Szia SOMI, örülök, hogy sikerült megtalálni a topikot. Az eszmecsere itt elsősorban a topik címében is jelzett módon a múltról, a jelenről és a jövőről is szól. Ennek keretében olvashatsz érdekes történeteket a múltból, olvashatsz a jelenről, hogy pl. mi a helyzet a Rózsakerti lakótelepen, milyen lesz az víztorony, hogy mi a helyzet a Tétényi fennsík vagy a Háros-sziget élővilágával, olvashatsz az épített és a természeti környezetünk állapotáról, megóvásáról, arról, hogy hogyan lehet lakhatóbbá tenni kerületünket. A direkt politikának a kialakult szokásaink szerint itt nincs helye, arra egy külön topik szolgál Budafok-Tétény Kit válasszak? címmel.
Előzmény: SOMI (3073)
villa Creative Commons License 2002.08.21 0 0 3076
Még annyit, hogy közben szépen lement az aknaszlatinai gyerekek számitógépes tábora a Szt Imre házban, járulékos programokkal, nagyon jól érezték magukat, sok ajándékkal, adománnyal mentek haza, ill. vittek az óvodáknak is.
villa Creative Commons License 2002.08.21 0 0 3075
Üdv. Mindenkinek és köszönet a kiváló képriportokért, a legfontosabb időszak archiválásáért.
Somit üdvözöljük, különösebb szálakról nem tudunk beszámolni, nézd meg a kezdő beirásokat, ott van némi alapvetés.
Egy találkozó, helytörténei bejárással vagy mással valóban aktuális lehet szeptemberben, majd kérünk javaslatokat.
rokfort Creative Commons License 2002.08.21 0 0 3074
Nagyon profi!!!
Jó, hogy sikerült megörökíteni, mert 20 vagy 50 év múlva ugyan akkora érdeklődéssel fogják nézegetni a gyerekeink, ahogy én most az 50-es, 60-as években készült fotókat!
Előzmény: Törölt nick (3069)
SOMI Creative Commons License 2002.08.20 0 0 3073
sziasztok

most fedeztem fel ezt a budafoki fórumot, valaki írna neke egy pár sort, hogy milyen szálakon folyik itt az eszmecsere

előre is köszönöm egy "budafoki"

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.20 0 0 3071
A Budafok-Tétény képtár nem a tar.hu-n van, az legfeljebb a tükrözése lesz (már ha van értelme).

A link: www.btkeptar.hu

Előzmény: CsTom (3070)
CsTom Creative Commons License 2002.08.20 0 0 3070
bővülő Budafok-Tétény képtárban lesz a helyük

Jaj ne, a tar.hu külföldről nem érhető el. :(
Gondolom több hosszabb-rövidebb ideig külföldön élő (vagy csak egyszerűen valami multinál dolgozó, akinek külföldön van az Internet felé a gateway-e) is izgulva nézi (nézné) mi történik otthon.

Előzmény: Törölt nick (3069)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.20 0 0 3069
Most mindkét topkba írok, mert a mondandóm mindenkihez szól.

Mindenekelőtt köszönettel tartozom Szabolcs Attila polgármester úrnak, amiért lehetővé tette, hogy a tetőzés napján fényképeket készíthessek az árral fenyegetett, lezárt és szigorúan őrzött Dunatelepen.

Ez az áradás természeti jelenség, szívszorító katasztrófahelyzet és (reméljük, igen-igen ritka) megpróbáltatás a kerületünkben. Mindenképpen dokumentálásra, megörökítésre való esemény. Gyakorlati hasznosításra, tájékoztatásra és tanulságul sok dokumentum született másoktól is. Talán mégsem haszontalan a képriportom, ha sikerül valamit visszaadni a védekezés teremtette atmoszférából és a hatalmas víztükör (remélhetőleg soha vissza nem térő, egyébként gyönyörű) látványából.

A képeknek nyitottam egy weboldalt, ahol kényelmesen nézegethetők. Ezt a megoldást nem tekintem véglegesnek, a rövidesen megújuló, bővülő Budafok-Tétény képtárban lesz a helyük, ahova várok mindenkitől minden fotó-felajánlást. A link elérhető lesz a budafok-teteny.lap.hu oldalon is.


A link: A tetőzés napja (fotóriport)

rokfort Creative Commons License 2002.08.20 0 0 3068
Aki még nem látta, ITT több, a kerületben készült árvizi képet lehet látni. (rákattintva a nagy képre, megjelenik a többi!)
dobka Creative Commons License 2002.08.19 0 0 3067
Jó hír:
Négy-öt nap múlva költözhetnek vissza a lakók Dunatelepre
A védekezés tovább folyik
Kis-Guczi Péter
2002. augusztus 19., hétfő 14:10

A Duna ugyan már apadásnak indult Budapesten, de néhány napig még nem lélegezhetnek fel Dunatelep lakói. A gát megerősítése időben befejeződött, jelenleg a vízátfolyásokkal, illetve a buzgárokkal kell megküzdeniük. A lakók kedden rövid időre visszatérhetnek otthonaikba, de a visszaköltözés csak négy-öt nap múlva lehetséges.

Manfréd Creative Commons License 2002.08.19 0 0 3066
Igazad van, megkaptam az infót, valóban "csak" egy szivattyú működött a Növény u.-nál, mert "csak" a csatornából jött föl a víz.
Hála Istennek!
Előzmény: dobka (3063)
rokfort Creative Commons License 2002.08.19 0 0 3065
Lehet, hogy ha visszamegy a víz és minden olyan lesz mint általában, akkor lefotózom u.ezeket a részeket, mert egymás mellé téve, sokkal informatívabbak lennének mint most.
Előzmény: rokfort (3064)
rokfort Creative Commons License 2002.08.19 0 0 3064
Ma reggel 8 óra körül én is bejártam a 6-os út vonalát és fényképeztem (úgy is mint katasztrófa turista!)Ekkorra a víz kb 4 cm-t apadt a tetőzéshez képest (bár én még nem láttam ennek nyomát)

Ahogy Dobka is írta: " A nagytétényi kastélynál a 6-os túloldalán bizony ott a víz. A sóderüzem teljesen víz alatt van." Az itt készült képek. Sajnos kora reggel nem voltak valami jók a fényviszonyok, mert szemből sütött a nap, de féltem, hogy délutánra már sokkal alacsonyabb lesz a víz.....

Ahogy jöttem Budafok felé ezt láttam.

Délután kimentem az MO-ás Dunahídra és ott egészen Csepelig elgyalogoltam. Az itt készült képek

Hazafelé mégegyszer kimentem a nagytétényi kastélyhoz és megint lefotóztam, de nem látszott apadás. Végül a szállításra váró hídelemet örökítettem meg. Jól látszik milyen magasra nyomta fel a víz, szinte a parton lévő most készülő elemmel van egy magasságban. képek

Előzmény: dobka (3063)
dobka Creative Commons License 2002.08.19 0 0 3063
Jártam a 6-os úton a Camponától délre. A Növény utcánál az átjárónál egy szivattyú működik. A Horgásztelepen nem volt víz. A Dunatelepnél sem. Bízzunk benne, hogy ezután sem tör be a víz. A nagytétényi kastélynál a 6-os túloldalán bizony ott a víz. A sóderüzem teljesen víz alatt van. A logisztikai központnál ismét száraz a 6-os út mente.
Visszeflé jövet felfedeztem, hogy megnyílt az az új szálloda, amiről korábban már szó volt. 4 csillagos minősítéssel és AQARIUS névvel augusztus 1-től fogadja a szállóvendégeket illetve az étkezővendégeket. Rácz Ágnes értékesítési asszisztens kedvesen kalauzolt körbe az épületben. Az épületet szépen kialakították, ötvözve a modern és a régebbi elemeket. 41 szoba érhető el, valamint az épület belső fedett atriumában egy uszoda és pezsgőfürdő, szauna.
Rendezvénytermük a hátsó udvar felé nyílik. Igen szépen alakították ki a kertet az oldalsó gesztenyefák megtartásával és hátul egy intim terasz létesítésével. A háttérben a tétényi fennsík látható.
Az étterem, hétvégi vagy baráti összejövetelekre is várja a vendégeket. Akár topictalálkozóra is kitűnő hely.
A rendezvénytermeket egyébként a következő nevekre keresztelték el: Nagytétény terem, Kistétény terem és Promontor terem.
Az étterem két része is helyi nevet kapott: a dohányzó rész a Campona étterem, a nem dohányzó ( végre ilyen is van a kerületben ! ) pedig a Promontor.
Mivel a puding próbája az evés várom az első beszámolókat !
Zegzug Creative Commons License 2002.08.18 0 0 3062
Nagytétény felkészült az árvízre

2002. augusztus 18., vasárnap, 18:04


Vasárnap délutánra a XXII. kerületben mindenütt befejezték a gátak homokzsákos megerősítését.

Elkészültek Nagytétényben a gátak homokzsákos megerősítésével és a szükséges kilakoltatásokkal vasárnap délutánra. Szabolcs Attila, a kerület polgármestere elmondta: kiépítették a gát magasítására szolgáló homokzsák-falat, amelyet mostantól már csak helyenként kell igazgatni. Befejeződött vasárnapra a 660-680 veszélyeztetett területen élő ember kiköltöztetése is.

(MTI)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!