Keresés

Részletes keresés

dulci Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92925

Jaj de nagyon tündéri! Gratulálok! :))

Előzmény: ZsuR (92895)
H_G Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92924

Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy a köménymag szerintem a legelső, még száraz edényben hasznos egy kicsit pirítani, hogy teljesen kiadja az ízét. De ez persze a teljes kömányre vonatkozik, őrölt megégne.

 

Fokhagymát én nem teszek paprikás krumpliba, sem paradicsompürét. (A mamám babérlevelet tett, én már arról is leszoktam.) Szerintem ez egy puritán recept, mint a paprikás csirke vagy a gulyás, nem szabad cifrázni! Kevés összetevő, de azok igazi harmóniában. 

 

Annyiban is hasonlít a csirkepaprikásra, hogy 1) vizet a lehető legkevesebbet használjunk! 2) ezt is nagyon szemmel kell tartani a végén és pont a megfelelő pillanatban hagyni abba a főzését.

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (92922)
dulci Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92923

Nem sokra tartják, pedig nagyon jó tud lenni a paprikás krumpli. 

Az idén itt tanultam nagypapitól, hogy újkrumpliból is jó, ( de még mennyire!), és kis tejföl is mehet bele. Mi addig csak korosabb krumpliból készítettük.

Mostanában meg azt hallottam a rádióban, sikeres szakácsoktól, hogy fele szétfővő krumplit, az adja a sűrüjét, és fele a másikból. Még nem próbáltam.

Az elején a hagymát kicsit pirítom, jóféle pirospaprika kell, én még egy kis köményt teszek, és vegyesen kolbászt és virslit. Nyáridőben 1-1 paprika, paradicsom nem rontja el. Ja, és nálunk is a kovászos uborka az igazán nyerő mellé.

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92922

egyrészt a fűszerektől, másrészt a lecsókolbásztól: nálunk a pörkölthöz hasonlóan indul, a paprikás-olajos hagymára kerül a krumpli, kevés vízzel, utána só, fokhagyma, kevés bors és kevés őrölt kömény megy rá, és amikor félig főtt a krumpli, akkor belemegy (nálunk relatíve sok) szeletelt lecsókolbász, amikor majdnem kész, akkor paradicsompüré, és a galuska beleszaggatva 

 

én kovászos uborkával szeretem...

Előzmény: Caipi (92920)
H_G Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92921

Szétfővős krumplival kell csinálni, addig OK. Virsli helyett lehetőleg (legalább felerészben) kolbásszal, de ha az nincs, a jó minőségű (!) pirospaprika még akkor is megmenti az egészet az ízetlenségtől.

 

Ami jó benne, az a leve, egyedülálló emulzió (vagy mi) az elszabadult, a hagymás-paprikás-füstölt ízeket átvett krumplirészecskékből. De minthogy az az egészet belepi, végső soron az egész jó :)

 

Előzmény: Caipi (92920)
Caipi Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92920

Valaki mesélje már el, mi a jó a paprikás krumpliban, azaz mikor / mitől jó?

Nem gúnyolódom, nem cikizek, csak esküszöm, hogy érdekel. :) Anyámé teljesen ízetlen volt ízetlen szétfövős krumplival meg virslivel, az övén kívül meg csak menzán ettem, és ott dettó. :( 

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92919

férjem is pont így szereti...

 

pár napja meg maradék-felhasználás volt, és sikerült valami finomat csinálni: maradék metélt-tészta, maradék darált-hús-pörkölt, maradék krumplipüré - kis tejföllel összekavarva megpirítottam, és szabályos közelharc volt az utolsó falatokért :-)) teljesen paprikáskrumpli / krumplistészta -kinézete volt a dolognak :-))

Előzmény: dulci (92917)
Luca_41 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92918

Az én anyukám ugyanígy csinálta. 

Előzmény: dulci (92917)
dulci Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92917

Apám szerette így a paprikáskrumplit. De közvetlenül a krumpli levébe szaggatta kiskanállal, olyan tojással kikevert liszt (víz nélkül), mint amit levesbetétnek szoktunk készíteni.

Előzmény: Csimpolya (92916)
Csimpolya Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92916

A paprikáskrumplit legtöbbször én is galuskából készítem, mert annak idején anyu ilyen jó alföldiesesn késíztette, és ezt szoktam meg. Persze később megpróbáltam a másik fajtát is, de a nokedlis variációt jobban kedvelem. Lehet, hogy csak megszokásból.

Egyébként szomorúan jelentem, hogy a legalább 30 éves Moulinex habverőm végképp elromlott. Éppen madártejet készítettem, amikorra abbahagyta működését. Váljék becsületére, a hab szinte tökéletes volt a madártejhez, így nem kellet folytatnom, mert a kézi habversében sosem voltam ügyes. Van egy másik fajta konyhagépem is, de azt nem szeretem, mert olyan hangokat ad, mint egy leszállni készülő helikopter, ezért ha lehet, elő sem veszem.

Derék, hűséges jószág volt, szívesen dolgoztam volna vele még jó ideig.

Előzmény: islamorada (92914)
beetee Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92915

Persze jobb egy kicsit összerottyantani. Legjobb a pár perc múlva elkészülő krumpliba a főzővízből, lehűtés nélkül átpakolni a nokedlit. Akkor még szívja magába a szaftot is. (mint az olasz tészták a sugo-t :) )

Előzmény: islamorada (92914)
islamorada Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92914

Akkor a jo ha nincs hozza viz csak a tojas ha megcsinalod a galuskat, es ha egyutt fozod a paprikas krumplival hogy atvegye az izet! Mennyei, nekem! Ugy meg nem probaltam hogy kulon nokedlit fozve es nokedli tesztabol!

Előzmény: beetee (92913)
beetee Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92913

Egy ismerősünk ette úgy a menzán a paprikás krumplit, hogy ha volt másik étel mellé nokedli, akkor fele-fele adagot kért egy tányérba rendezve.

 

Megkóstoltuk mi is. Tényleg nem rossz. Mondjuk itthon inkább lustaságból nincs egyszerre.

Előzmény: islamorada (92912)
islamorada Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92912

Ezek a dumplingok izetlenek szerintem, ettem mar, / ki is fordult a szambol/, de ha egy kis magyaros, zsemlegombochoz hasonlito beutest vagy masfele trukkot adunk hozza akkor egy cseppet sem rossz.  Valaki valaha egyszer megkinalt paprikaskrumplival ammibe a befejezes elott nagy galuskakat szaggatott, annyi tojas amit a liszt felvesz es so/, azelott ilyet nem kostoltam, hat azota el sem tudom kepzelni hogy ne csinaljam ugy, legalabbis a magam reszet es eloszor a galuskakat tuntetem el. Szoval kicsit at lehet ezt a csirkereceptet kicsit trukkozni hogy igazan jo legyen!

Előzmény: ZsuR (92910)
islamorada Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92911

Csirkegulyasra saccolok!

Előzmény: ZsuR (92910)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92910

:)) Csirkefozelek :))

Előzmény: Caipi (92908)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92909

:)) Koszonom :))

Előzmény: Luca_41 (92907)
Caipi Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92908

Nem, tegnap láttam először általad, de érdekes lehet, ki kellene próbálni.

Előzmény: ZsuR (92906)
Luca_41 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92907

Gratulálok!

Előzmény: ZsuR (92895)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.09 0 0 92906

Imeritek a "Chicken and Dumplings" nevu... nem leves, nem fozelek, nem hus es koret... szoval nem tudom milyen kategoria.  Sokaig azt hittem, hogy csirkehusleves galuskaval... de nem az.

Van ahol egeszen levesszeru - van ahol tepsiben van es sult...

Boszorka Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92905

Kortársam a "bácsi"!:-)

Előzmény: ke_fe (92902)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92904

Nagyon koszonom - megerositettel abban, hogy (a lehetosegekhez kepest) egeszsegesen elek.

 

1-2 moderalt fogyasztas...

3-7 minden rendben

8-9 hm... inkabb nem fogyasztok sokat beloluk.

10-11 100% mar regota.

 

Egeszseges vagyok 20 eve... rakmentes.  Meg 20 ev, es minden rendben lesz :)

 

Koszonom, hogy gondoltal vele ram.

Előzmény: ke_fe (92902)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92903

Koszonom!  Igen... az enyemek mar oregek... :)) (44 es 38 evesek!!!)

Előzmény: ke_fe (92901)
ke_fe Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92902
ke_fe Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92901

Gratulálok nagyanyó.
Ugye milyen gyorsan öregszenek a gyerekek.

Előzmény: ZsuR (92895)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92900

Es egyszeru is (foleg ha annyi a gyakorlatod mint GR).  Szeretem a gombas szoszokat.

Előzmény: Caipi (92899)
Caipi Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92899

Uhhhh..... ez iszonyú kívánatos így egészben. :) 

Előzmény: ZsuR (92898)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92898

Ez steak... amit altalaban nem szoktam maceralni, ha grillre teszem.  De ez nem grillen keszult, hane, serpenyoben.

 

Előzmény: nagypapi51 (92897)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92897

Húsa válogatja; egy bélszínszeletet, vagy szűzérmét pl. elég tenyérrel meglapogatni, még nyújtófa sem kell. Karajszeletet, tarját inkább klopfolok, persze 'doucement'...

 

Előzmény: ZsuR (92896)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.08 0 0 92896

Probaltatok mar? En eddig mindig elvertem a hust, nem nyutottam...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!