Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy a köménymag szerintem a legelső, még száraz edényben hasznos egy kicsit pirítani, hogy teljesen kiadja az ízét. De ez persze a teljes kömányre vonatkozik, őrölt megégne.
Fokhagymát én nem teszek paprikás krumpliba, sem paradicsompürét. (A mamám babérlevelet tett, én már arról is leszoktam.) Szerintem ez egy puritán recept, mint a paprikás csirke vagy a gulyás, nem szabad cifrázni! Kevés összetevő, de azok igazi harmóniában.
Annyiban is hasonlít a csirkepaprikásra, hogy 1) vizet a lehető legkevesebbet használjunk! 2) ezt is nagyon szemmel kell tartani a végén és pont a megfelelő pillanatban hagyni abba a főzését.
Nem sokra tartják, pedig nagyon jó tud lenni a paprikás krumpli.
Az idén itt tanultam nagypapitól, hogy újkrumpliból is jó, ( de még mennyire!), és kis tejföl is mehet bele. Mi addig csak korosabb krumpliból készítettük.
Mostanában meg azt hallottam a rádióban, sikeres szakácsoktól, hogy fele szétfővő krumplit, az adja a sűrüjét, és fele a másikból. Még nem próbáltam.
Az elején a hagymát kicsit pirítom, jóféle pirospaprika kell, én még egy kis köményt teszek, és vegyesen kolbászt és virslit. Nyáridőben 1-1 paprika, paradicsom nem rontja el. Ja, és nálunk is a kovászos uborka az igazán nyerő mellé.
egyrészt a fűszerektől, másrészt a lecsókolbásztól: nálunk a pörkölthöz hasonlóan indul, a paprikás-olajos hagymára kerül a krumpli, kevés vízzel, utána só, fokhagyma, kevés bors és kevés őrölt kömény megy rá, és amikor félig főtt a krumpli, akkor belemegy (nálunk relatíve sok) szeletelt lecsókolbász, amikor majdnem kész, akkor paradicsompüré, és a galuska beleszaggatva
Szétfővős krumplival kell csinálni, addig OK. Virsli helyett lehetőleg (legalább felerészben) kolbásszal, de ha az nincs, a jó minőségű (!) pirospaprika még akkor is megmenti az egészet az ízetlenségtől.
Ami jó benne, az a leve, egyedülálló emulzió (vagy mi) az elszabadult, a hagymás-paprikás-füstölt ízeket átvett krumplirészecskékből. De minthogy az az egészet belepi, végső soron az egész jó :)
Valaki mesélje már el, mi a jó a paprikás krumpliban, azaz mikor / mitől jó?
Nem gúnyolódom, nem cikizek, csak esküszöm, hogy érdekel. :) Anyámé teljesen ízetlen volt ízetlen szétfövős krumplival meg virslivel, az övén kívül meg csak menzán ettem, és ott dettó. :(
pár napja meg maradék-felhasználás volt, és sikerült valami finomat csinálni: maradék metélt-tészta, maradék darált-hús-pörkölt, maradék krumplipüré - kis tejföllel összekavarva megpirítottam, és szabályos közelharc volt az utolsó falatokért :-)) teljesen paprikáskrumpli / krumplistészta -kinézete volt a dolognak :-))
Apám szerette így a paprikáskrumplit. De közvetlenül a krumpli levébe szaggatta kiskanállal, olyan tojással kikevert liszt (víz nélkül), mint amit levesbetétnek szoktunk készíteni.
A paprikáskrumplit legtöbbször én is galuskából készítem, mert annak idején anyu ilyen jó alföldiesesn késíztette, és ezt szoktam meg. Persze később megpróbáltam a másik fajtát is, de a nokedlis variációt jobban kedvelem. Lehet, hogy csak megszokásból.
Egyébként szomorúan jelentem, hogy a legalább 30 éves Moulinex habverőm végképp elromlott. Éppen madártejet készítettem, amikorra abbahagyta működését. Váljék becsületére, a hab szinte tökéletes volt a madártejhez, így nem kellet folytatnom, mert a kézi habversében sosem voltam ügyes. Van egy másik fajta konyhagépem is, de azt nem szeretem, mert olyan hangokat ad, mint egy leszállni készülő helikopter, ezért ha lehet, elő sem veszem.
Derék, hűséges jószág volt, szívesen dolgoztam volna vele még jó ideig.
Persze jobb egy kicsit összerottyantani. Legjobb a pár perc múlva elkészülő krumpliba a főzővízből, lehűtés nélkül átpakolni a nokedlit. Akkor még szívja magába a szaftot is. (mint az olasz tészták a sugo-t :) )
Akkor a jo ha nincs hozza viz csak a tojas ha megcsinalod a galuskat, es ha egyutt fozod a paprikas krumplival hogy atvegye az izet! Mennyei, nekem! Ugy meg nem probaltam hogy kulon nokedlit fozve es nokedli tesztabol!
Ezek a dumplingok izetlenek szerintem, ettem mar, / ki is fordult a szambol/, de ha egy kis magyaros, zsemlegombochoz hasonlito beutest vagy masfele trukkot adunk hozza akkor egy cseppet sem rossz. Valaki valaha egyszer megkinalt paprikaskrumplival ammibe a befejezes elott nagy galuskakat szaggatott, annyi tojas amit a liszt felvesz es so/, azelott ilyet nem kostoltam, hat azota el sem tudom kepzelni hogy ne csinaljam ugy, legalabbis a magam reszet es eloszor a galuskakat tuntetem el. Szoval kicsit at lehet ezt a csirkereceptet kicsit trukkozni hogy igazan jo legyen!
Imeritek a "Chicken and Dumplings" nevu... nem leves, nem fozelek, nem hus es koret... szoval nem tudom milyen kategoria. Sokaig azt hittem, hogy csirkehusleves galuskaval... de nem az.
Van ahol egeszen levesszeru - van ahol tepsiben van es sult...
Húsa válogatja; egy bélszínszeletet, vagy szűzérmét pl. elég tenyérrel meglapogatni, még nyújtófa sem kell. Karajszeletet, tarját inkább klopfolok, persze 'doucement'...