Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113585

Ellesték a sivatagi bogár trükkjét:)....

Előzmény: öreg_néne_b (113582)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113584
A tegnap emlegetett fügével kb hasonló a helyzet.Vasárnap este cefrésítettem,ma hajnalban(munkába indulás elött) babusgattam egy kicsit és kezd nagyon késznek mutatkozni.Kíváncsi leszek mi vár este.
Előzmény: barkócza (113549)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113583
" Itt mindenki azt mondja, hogy megromlik a cefre."
Nem mondja azt mindenki,hisz Te sem! :-))
A romlás veszélye fokozódik.Ezért és a lehetőség szerinti legjobb minőségért van a hosszú cefretárolás ellenes nézet.Az sem elhanyagolható szempont (szerintem),hogy aki "itt" érdeklődik,olvasgat mit szűr le az információkból.Inkább a minél elöbbi főzés(persze kész cefréről beszélünk)memorizálódjon,mint az x időt várhatok elv.Mert azt az x időt már nem lehet kordában tartani,lenne abból x+,x++ stb.
Aztán akit tényleg érdekel,az úgyis eljut ezekhez az okfejtésekhez ,de addigra tudni fogja a lényeges alapvetéseket.
Előzmény: Törölt nick (113573)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.12 0 1 113582

Hűt egy felületet és arra csapódik le a pára. Ilyen melegben még a "száraz" levegő is rengeteg párát tartalmaz.

Előzmény: zsorsz (113581)
zsorsz Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113581

http://bolthely.hu/paramentesito/id/00007_WDH_735_EBH_-_Paramentesito__peneszmentesito_keszulek_futessel_120_m-ig ....nálunk a dolgozóban van egy hasonló masina,kb. 10x8x4m-es alagsori helységből egy éjszaka még ebben a száraz időben is 8-10lvizet is képes összeszedni. A gép működési elvéről lövésem sincs,megkockáztatva hogy qvára hülyének fogtok gondolni,birizgálja a csőrömet hogy ez a szerkentyű zárt térben  kiforrt cefre fölé állítva mit szedne ki...v.orvossal nézessem meg magam?

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 1 113580

Gumicsizmából is lehet pálinkát főzni... különleges aroma, speciális eljárás, időzített érlelés, a világon egyedülálló ízvilággal... ínyenceknek ajánlva....:)

Előzmény: naivkezdo (113579)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113579

ezt hagyjuk, szerinted gumicsizmát raktam bele...?

mindegy, tényleg hagyjuk is a tavalyit, idén én főztem időben, jobban is cefréztem.

jo8

Előzmény: Törölt nick (113578)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113578

Álljunk már meg. te döntöd el, mit lapátolsz be a cefrédből, nem a főzde!

Előzmény: naivkezdo (113574)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113577

Végül milyen lett?

Előzmény: naivkezdo (113574)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113576

Jó, azért a hülyéket hagyjuk ki ebből, de biztos vagyok benne, hogy te is ittál már olyan pálinkát ami állt egy-két hónapot, főzdében főzték ki, s azt mondtad rá, hogy jól sikerült. Az más, hogy jobb lett volna, ha időben kifőzik, de ha romlott a cefre, abból nem lesz jó pálinka.

Szerintem kulcskérdés a légmentes zárás (időben), s az hogy légmentesen zár e a hordó, elég egyszerűen ellenőrizhető. Ha még széndioxid fejlődés közben lezárom, s dagadni kezd, akkor jól zár... persze ilyenkor oda kell figyelni, nehogy szétdurranjon...

Előzmény: Hurkafej (113575)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113575

Azért nem állnak le a főzők, mert a cefre hiába is romlik meg, marad benne bőven alkohol, főleg ha fel volt turbózva.

De van aki szerint a megromlott cefre a jó. Mármint lepi a muslinca, légy stb... Na az ilyen leszarozná az arany pálinkát, hogy gyenge... :D

 

Viszont azért az időben lezárt cefre az eltartható. Főleg hűvösben. De aki 4-5 hét után zárja csak le, annak már mindegy.

Előzmény: Törölt nick (113573)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.12 0 1 113574

dehogy állnak le a főzők. simán kifőzik, amit viszel.

az én tavalyi kajszimat is kifőzték, pedig x hordóból 1 volt gyanús, csak azt kellett volna félretenni.

Nem, ment egyben, több szeszt adtak el a végén...

Előzmény: Törölt nick (113573)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113573

Az biztos, hogy arról írtam, meg az is amit a kajsziról...

Most azért az is eszembe jutott, hogy amig ment a kedvezményes főzés (idén jan 1-ig) az utolsó időszakban elég nehéz volt megoldani (nem nehéz, lehetetlen), hogy valaki a főzdében azonnal lefőzzesse a beért cefréjét. Így aztán lezárta, s akkor főzték ki amikorra időpontot kapott, akár hónapokat is várnia kellett. és nagyon jó páleszek lettek ezekből , már persze ha jó volt a cefre is.

Tehát az, hogy megromlik a cefre, nálam a mese kategória, mert a jó cefre, ha jól le van zárva, nem romlik meg. Abban is biztos vagyok, hogy veszít a minőségéből, egy azonnali főzéshez képest. Általában. S így nézve azért már kicsit más a kép.

Itt mindenki azt mondja, hogy megromlik a cefre. Egy fenét romlik meg.... Ha így lenne, leállhatnának a főzők...

Előzmény: naivkezdo (113572)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113572

biztos?

én a kajszit kérdeztem..

Előzmény: Törölt nick (113571)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113571

Várj csak... Mire kérdeztél rá?

Mert abban a hsz-ben a zselatinnal derített ep-up lepárlásáról írtam...

Előzmény: naivkezdo (113568)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113570

Ha én azt tudnám....

Előzmény: naivkezdo (113568)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113569

brrr...

A lányom időnként kap aromásított pálinkát az ügyfeleitől. Persze tagadják, hogy aromás lenne, de egyértelműen az. A hideg ráz tőle....

Előzmény: naivkezdo (113567)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113568

de mitől nem romlott meg?

Előzmény: Törölt nick (113565)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.12 0 1 113567

mehet bele valamilyen aroma...:)))

Előzmény: Törölt nick (113566)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113566

Végeztem.

Másfél liter 65 fokos folyadékom van. Nem tudom minek nevezzem. Nincs benne semmi rossz illat, de gyümölcsillatot sem érzek. Főzés előtt pedig volt egy kis gyümölcsös illata. Van valamilyen meghatározhatatlan illata, nem rossz, de nem is különösen jó. Egy kis adagot felhígítottam 50 fokosra, megkóstoltam. Íze semleges, de csípős.

Nehéz nap volt, mikor nekikezdtem, két másik dologgal is foglalkoztam, elfelejtettem hígítani, mérni főzés előtt az alkoholfokot, nem tudom mennyi lehetett, de most már úgy gondolom, több mint 50 fok.

Most már csak az a kérdés mit csináljak vele....?:)

Előzmény: Törölt nick (113551)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113565

Előző hsz-ben leírtam mitől jobb. Azt viszont sosem mondtam, hogy nem savazok, de igazad van, a kajszit nem savazom. Almát sem, meggyet sem. A cseresznyét igen. A körtét meg vagy igen, vagy nem, az ráérzésre megy. Valamennyi szőlőből is készítek pálinkát, azt is savazni kell, mert nem borszőlő, hanem többfajta fehér csemegeszőlő.

De nem kénsavval, citromsavval, borkősavval, igaz egyesek szerin ez nem jó, kénsavval kellene, de mások szerint így is jó.

Előzmény: naivkezdo (113558)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.11 0 1 113564

Nagyon figyelem a cefreérést, s ha tehetem azonnal főzöm, esetenként már 2-3 nap is minőségvesztéssel jár. Szinte mániám az azonnali főzés. Kajszinál is így csináltam. Valamikor évekkel ezelőtt, talán öt-hat éve a kert kamrában felejtettem egy negyed hordónyi!!! kajszicefrét, s a második évben találtam meg. Ki akartam dobni, de jó volt az illata, hát lefőztem. Mesés kajszipálinka lett belőle.  Még abban az évben nagy termés lett kajsziból, két-három nap alatt sikerült megtöltenem két 60 literes hordót. Kíváncsi voltam, egyiket azonnal, a másikat hetek múlva főztem le. A későbbi sokkal jobb volt. Harmonikusabb ízekkel, illatokkal és simább, bársonyosabb pálinkával. Következő évben újra megismételtem, de akkor csak két 30 literes adaggal, az eredmény ugyanaz. Azóta a cefre beérése után várok két-három hete, akár egy hónapot is.

Nem tudom ez miért van így, de persze tökéletesen záródó, légmentesen záródó hordó kell hozzá. S talán így a maradék CO2 leül a felültre és védi. De ez önmagában még nem lenne elég.

Valamitől mégis jobb. Próbáld csak ki egyszer egy kisebb adaggal.

Ha elromlik, vagy nem lesz jó, kapsz tőlem annyi páleszt mint ami veszendőbe ment.....)

Előzmény: körte51 (113557)
hobbiur Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113563

javasolták, h használt motorolajjal is fel lehet tölteni a teret, csak előtte ki kell forralni belőle a vizet? jó lehet? szerzek haveroktól

körte51 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113562

Ez esetben valóban nem fontos a co2! :-) Erről mindenkinek eszébe fog jutni mikor kész a cefre! :-)

Előzmény: schlumberger (113559)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113561

Az benne van, hogy a cefre habja odakozmál picit, de ennek nincs köze az odaégéshez, mert ezt általában egy mosogatószivacs durvább részével könnyen le lehet szedni.

Ami ízben is megjelenik odaégés az olyan dolog, hogy sikálnod kell egy darabig dörzsivel mire lejön.

Előzmény: hobbiur (113560)
hobbiur Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113560

 ha olajjal van töltve a duplafalú üst, és éppen nem teljes adagot nyomatsz, akkor az olaj szintje magasabban van a cefre szintjénél és a cefreszint 'karimáját' odakozmálhatja. igaz? az meg rosszul jelenik meg a pálinkában...           :)

 

ezért gondolok nyomáscsökkentőre. ami 0,5 bar alatt tartja a gőzteret

schlumberger Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113559

Én úgy gondolom, amikor átnedvesedik a bunda ,nincs co2 ,akkor van csúcson

 

Valahogy úgy, a CO2-t sose mértem olyankor :-)

Előzmény: körte51 (113557)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113558

de mi a különbség, amitől jobbnak tartod?

ráadásul nem savazol, ha jól emlékszem, és úgy volt tárolva?

Előzmény: Törölt nick (113555)
körte51 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113557

Elhiszem,hogy jobb ,de mitől? Tudjuk mennyi káros hatás érheti a tárolás alatt ,szinte nem lehet megmenteni! Én úgy gondolom, amikor átnedvesedik a bunda ,nincs co2 ,akkor van csúcson a cefre és onnan nincs tovább ,csak lefele. Főzni azonnal!

Előzmény: Törölt nick (113555)
körte51 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 113556

Nagy igazság . Szomszédom erjeszti 3 hete, azt mondja még mindig csíp a szaga. Nem létezik ,megyek megnézni ,persze ,hogy csíp az ecet,de nagyon. Ideális a meleg az ecet baciknak.

Előzmény: Hurkafej (113552)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!