Keresés

Részletes keresés

llang-ilang Creative Commons License 2018.10.03 0 1 215551

"-Nem  szerettem volna ennyire belemenni a témába, és nem is lenne szerencsés belebonyolódnom olyan dolgok magyarázásába, amit önmagam sem értek teljes mértékben."

 

Tehát maga a tény hogy nem teljesen érted a témát,nem gátol meg abban hogy markáns véleményt formálj.Nem érted, de már állást foglaltál. Hmm...

 

 

"Egyes teológiai vélekedések szerint..." Komolyan?! Ezzel rabolnád az időmet? Üres spekulációkkal? Tudod hány féle vélekedés van...?

 

 

"És a sírok megnyílának, és sok elhunyt szentnek teste föltámada." Ezzel mit akarsz mondani? 

 

Többen is föltámadtakpl Lázár is 4 napon át halott volt. Mit tudunk az ő halálon tuli élményeiröl, mit mesélt rola? 4nap ábrahám kebelén biztos be nem ált a szája!

 

"de a lelkeknek is lehet szellemi teste " Hát persze. Minden lehet. Egy szellemi test karbantartásához naponta hány liter vizet (H2O) kell meginni hogy ne száradjon ki? Tudnak ezek a szellemi testek pohárbol inni, meg tudják tartani a poharat?

 

 

 

Hát jahh...tényleg nem nagyon ástad bele magad a témába ha az endori halottidézést is idecitálod és komolyan azt hiszed hogy egy spiritiszta magához tudja parancsolni Sámuel próféta lelkét, aki épp a paradicsomba lazul....

 

 

 

 

Előzmény: bujar (215547)
zsivany5 Creative Commons License 2018.10.03 0 1 215550

Fesz van.

Előzmény: ferrreee (215549)
ferrreee Creative Commons License 2018.10.03 0 3 215549

ezt ma írtam a FB oldalamra

 

Egyes keresztény testvéreim azt mondják, hogy nem kritizálhatom az állam vezetőit. (Persze ők is megtették régebben.) Jézus is rókának nevezte a római kormányzót. Ezek a keresztény testvéreim mindennek elmondanak engem, mert bulvárviktornak nevezem Orbánt...
Nem nehéz észrevenni a kettős mércét, a farizeusi képmutatást... Keresztény testvéreim! Ideje megtérni ebből... És ideje nem halálra kárhoztatni a saját testvéredet, holmi állami és társadalmi elismerés júdáspénze fejében.
Mert a legnagyobb bűn a képmutatás és a kegyetlenség. És az, amikor egy keresztény azért kuncsorog az állam és a világ felé, hogy az ne tartsa őt szektásnak, hanem ismerje el kereszténynek. A világ... ismerjen el kereszténynek??? A VILÁG???
De egyesek csak keverik, keverik, keverik az iszonyatot, miközben verik a mellüket, hogy ők a kereszténység csúcsa. Eközben pedig halálra kárhoztatják a saját testvéreiket, és a hitben gyermek testvéreiket is.
Igen, a Hit Gyülekezetéről beszéltem.

ferrreee Creative Commons License 2018.10.03 -2 0 215548

még a kérdéseid is gonoszak. sőt, rosszabbak. de dekonstruálsz mindent. nihilista dekostruálás amit csinálsz, röhögve.

 

Előzmény: llang-ilang (215545)
bujar Creative Commons License 2018.10.03 -1 0 215547

-Nem  szerettem volna ennyire belemenni a témába, és nem is lenne szerencsés belebonyolódnom olyan dolgok magyarázásába, amit önmagam sem értek teljes mértékben. Talán vannak ebben a témában itt nálam avatottabbak, pár gondolatot azért hozzáfűznék:

 

"A mennyben lévők tehát láthatják a pokolban lévőket, kommunikálnak egymással. Valoszinüleg a   sikoltások is áthallatszanak a mennybe..."

 

-A Luk. 16. a példázata a "megboldogult" Lázár tartózkodási helyeként nem a mennyet jelöli meg, ahogyan írtad, hanem Ábrahám kebelét. (Nem biztos, hogy van, de lehet, vagy valamikor lehetett különbség a kettő között.)

Egyes teológiai vélekedések szerint ez egy elkülönített hely volt a pokolban Jézus feltámadásáig, ahová az ószövetségi mércével igaz zsidó hívők kerültek.

Ezt támaszthatja alá a Máté 27:52-53 

 

"És a sírok megnyílának, és sok elhunyt szentnek teste föltámada. 

És kijövén a sírokból a Jézus föltámadása után, bementek a szent városba, és sokaknak megjelenének."

 

"Tényleg van a lelkeknek ujjaik, és nyelvük...?"

-Mindenki testben fog föltámadni, nyilvánvalóan a példázat szereplői még még ezen nem mentek át, de a lelkeknek is lehet szellemi teste adott esetben végtagokkal,  és miért ne lehetne nekik valamilyen általunk nem ismert módosult érzékelésük?

 

Sámuel 28:11-14

Saul az endori halottlátó asszonynál:

 

"Monda azért az asszony: Kit idézzek fel néked? És ő monda: Sámuelt idézd fel nékem.

Mikor pedig az asszony Sámuelt meglátta, hangosan felkiáltott.

És szóla az asszony Saulnak, mondván:Miért csaltál meg engem? hiszen te vagy Saul És monda néki a király:

Ne félj! Ugyan mit láttál? Az asszony pedig monda Saulnak: istenfélét látok feljőni a földből.

És ő monda néki: Milyen ábrázata van? Ő pedig monda: Egy vén ember jő fel, és palást van rajta. És megismeré Saul, hogy az Sámuel."

Előzmény: llang-ilang (215543)
kari333 Creative Commons License 2018.10.03 -1 0 215546

Ha a Lélek gyümölcse a miénk, akkor a lelki ajándékokban sem kell szűkölködnie a csecsemőkort elhagyóknak.

 

Kövessétek a szeretetet, kívánjátok a lelki ajándékokat, leginkább pedig, hogy prófétáljatok.

Előzmény: Törölt nick (215518)
llang-ilang Creative Commons License 2018.10.03 -1 1 215545

"gonosz módon azt sugallod..."

 

Nahát! Első és legfontosabb dolgod megállapitani rolam hogy gonosz vagyok:-) Megkérlek hogy ne érdemtelen személyemmel foglalkozz hanem maradjunk csak a témánál...

 

"gonosz módon azt sugallod, hogy a halló és látótávolság azt jelenti hogy a mennyben lévők mindig és mindenhol hallják és látják a pokolban lévőket"

 

Nem sugallok én semmit, ezt maga Lukács irta le és szószerinti értelmezés szerinti tanulságot levonva állitom. Sugalmazásba inkább magad keveredsz mikor olyan latolgatásba bocsájtkozol hogy a te faludba sem hallatszik minden, hát nyilván a pokol és menny között sem hallatszódhat:) nevet

 

Latolgathatsz akármit és annak ellenkezőjét is de ha már teológiai tételeket kezdtünk formálni egy történetböl akkor meg kell enni az egészet...már pedig a 2 oldalon lévő felek gond nélkül eldiskuráltak egymással.

 

Mit gondolsz a pokolba lévők meg is éheznek? Gondolom ha már szomjasak lehetnek, akkor enni is tudnak...

 

Furcsa egy mennyország azt meg kell hagyni...

 

 

Előzmény: ferrreee (215544)
ferrreee Creative Commons License 2018.10.03 -2 0 215544

"Biztosan tudjuk még a pokolrol hogy a menny közelében van, vagyis halló és látotávolságon belül van a két hely, az ott lévők beszélgethetnek egymással és látják is egymást. Ez az üdvözült és elkérhozott családtagok további kapcsolattartása céljábol rendkivül előnyös mert a boldog mennyben éneklő és hárfát pengető láthatja  hozzátartozóját a pokolban amint szenved..."

 

gonosz módon azt sugallod, hogy a halló és látótávolság azt jelenti hogy a mennyben lévők mindig és mindenhol hallják és látják a pokolban lévőket. ez még egy kisebb falu esetén sem igaz itt a földön. én legalábbis itt a faluban nem hallom a falu túlsó végén lévő szeméttelepen dolgozó gép hangját, csak ha odamegyek hogy megnézzem...

 

a családtagokra hivatkozás meg különösen bulváros, hiszen jézus többször is megmondta hogy "aki nem utálja meg a saját családját" stb... tehát lehet olyan, hogy valaki megtér, mennybe jut, de a családtagjai nem térnek meg, gonoszok maradnak. kemény vagy nem, de igen: lehet hogy valaki mennybe jut, az anyja vagy a gyereke meg nem. jézus országa nem e világból való, és aki újjászületik, az fentről születik, az igazi anyja, testvére az a hitben testvére lesz (ami persze nem zárja ki hogy testileg is családtagja).

Előzmény: llang-ilang (215543)
llang-ilang Creative Commons License 2018.10.03 -1 1 215543

Értem én, és örülök neki hogy ilyen iskolázott forumtársak vannak körülöttem mint Te is, de valamiért nem akarod meghallani miröl beszélek:)

 

Egyszerüen csak próbáltam számba venni hogy mit állapithatunk meg a pokolról. Ebben valamiért nem találtam benned társra pedig én az általad képviselt szószerinti irányelvet követem:)

 

Tehát mégegyszer: a pokolban lévők (lelkek vagy nem lelkek már elbizonytalanodtam) szenvednek a hőségtöl, kiszáradhat a torkuk és akkor megszomjaznak. Biztosan tudjuk hogy van nyelvük és vannak ujjaik, és ha vizet isznak akkor talán  szájuk is, gyomruk, veséjük, keringésük...

 

Biztosan tudjuk még a pokolrol hogy a menny közelében van, vagyis halló és látotávolságon belül van a két hely, az ott lévők beszélgethetnek egymással és látják is egymást. Ez az üdvözült és elkérhozott családtagok további kapcsolattartása céljábol rendkivül előnyös mert a boldog mennyben éneklő és hárfát pengető láthatja  hozzátartozóját a pokolban amint szenved...

 

 

 

Komolyabban még nem mélyedtem bele hogy e történet szószerinti értelmezéséböl milyen egyéb igazságokat vonhatunk le, de igy első ránézésre is számos kérdés merülhet föl az ilyen teologizálásbol... egyelőre ezzel kéne szembenézni.

Előzmény: bujar (215537)
Kútásóóó Creative Commons License 2018.10.03 -1 1 215542

Nekem is vannak zsidó haverjaim.

Azt figyeltem meg, hogy addig voltak csak liberrálisak, amig egy számukra idegen hazában éltek Magyarországon.

Aztán, amikor leszáltak a saját földjükön Izraelben, egyből ők is a "nácik" lettek.

Beálltak katonának (még a lányok is) és fegyvert is fogtak a területükért.

Náluk is van kerités, és ráadásul ők, egyből tüzelnek a migránsra egykét felszólítás után.

 

Előzmény: zsivany5 (215540)
Kútásóóó Creative Commons License 2018.10.03 -1 0 215541

A pokol létezését nem a hitünk dönti el.

A pokol a hitvallásunktól függetlenül, vagy létezi vagy nem létezik.

 

Egy bűnöző abban a hiszemben él, hogy őt nem kapják el soha, azután hamarább börtönbe kerül, mint azt gondolná...

 

Szinte fúlon járatódnak ezek a helyek...

 

 

Szárazság és hőség nyeli el a hó vizét, a pokol azokat, akik vétkeznek.

Jób 24, 19

Előzmény: llang-ilang (215523)
zsivany5 Creative Commons License 2018.10.03 -1 0 215540

naci vagy, meg reszeg is

Előzmény: Kútásóóó (215538)
Kútásóóó Creative Commons License 2018.10.02 0 1 215539

 

 

És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bűnbocsánat.

 

Zsid.9,22

 


Minden törvénytelenség bűn, de a utálatos bűnökre főként érdemes figyelni.

Előzmény: ferrreee (215519)
Kútásóóó Creative Commons License 2018.10.02 0 1 215538

a náci elveid mellett is kitartasz végsőkig?

 

Ha valakiben egy cseppnyi ferde hajlam sincs, hanem férfi létére a nőket szereti az már náci?

 

Ha a bűngyűlölet a te fogalmaid szerint nácit jelent, akkor e mellett kitartai szándékozom életem végéig.

 

Az irgalom a bűnössel szemben az rendben van, de tolerancia  magával a bűnnel szemben az nagyon nincsen rendben!

Előzmény: ferrreee (215519)
bujar Creative Commons License 2018.10.02 0 1 215537

A lényeg!

-Elvégeztem pár szemesztert a Sola Scriptura főiskolán , az első két év teljesen rendben volt, azután jöttek a sajátos (adventista) felekezeti tanítások. Itt jött be az, hogy véleményük szerint nincs pokol, mert az Isten szeretetével összeegyeztethetetlen. Felhoztam pár itt is említett Igét ennek ellenkezőjével  kapcsolatban, erre azt válaszolta Reisinger tanár úr, hogy nagyon jók a kérdéseim, örül is nekik, de ezeket az Igéket csak allegorikusan lehet, és kell értelmezni. 

-Volt még egy felekezeti dogmájuk, amit az adventista tanítás alapján  nem lehet levezetni a Bibliából, Jézus általuk sajátosan értelmezett főpapi szolgálata.

-Nagyjából ezen a ponton éreztem azt, hogy nem kéne folytatnom náluk a teológiai tanulmányaimat!

 

Előzmény: llang-ilang (215521)
almakk Creative Commons License 2018.10.02 0 0 215536

Elég nyitott és elgondolkodtató, hogy Jézus nem istenfi volt hanem időutazó?

Előzmény: ferrreee (215534)
hegefeco Creative Commons License 2018.10.02 0 0 215535

Ézs_66:24 És kimenvén, látni fogják azoknak holttesteit, a kik ellenem vétkeztek, mert az õ férgök meg nem hal és tüzök el nem aluszik, és minden test elõtt borzadásul lesznek.
Már_9:44 A hol az õ férgök meg nem hal, és tüzök el nem aluszik.
Már_9:46 A hol az õ férgök meg nem hal, és tüzök el nem aluszik.
Már_9:48 A hol az õ férgök meg nem hal, és tüzök el nem aluszik.

Előzmény: llang-ilang (215527)
ferrreee Creative Commons License 2018.10.02 -2 0 215534

nem hülyeség, csak nyitottabban kéne gondolkodni és nem olyan mereven, mint amit a csordatársadalomisten beleparancsol a gyenge akaratúakba

Előzmény: almakk (215533)
almakk Creative Commons License 2018.10.02 0 2 215533

Atyám, Ábrahám, könyörülj rajtam, és küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét mártsa vízbe, és hűsítse meg a nyelvemet, mert igen gyötrődöm e lángban.

 

Á...nem testben volt ott, csak a nyelve és nem is volt szomjas, csak a lelke

 

még ennyi hülyeséget...

Előzmény: ferrreee (215529)
almakk Creative Commons License 2018.10.02 0 2 215532

Én eldöntöttem, hogy megértettem a problémát, és te nagyítod fel, amikor nem érted, hogy pusztán arra mutattam rá mennyire is visszás az, amikor az ószövetséget is elfogadják a Bibliába, de annak magyarázatát már nem fogadják el a zsidóktól. Az én egyéni meglátásom, amely kiolvasható, a Bibliából az Jézus szavain alapul, ahogy félreértik az emberek a mennyek országát, úgy félreértik a pokollal kapcsolatos olvasatot is.

Előzmény: llang-ilang (215523)
ferrreee Creative Commons License 2018.10.02 -1 0 215529

ja de bocs, értem mire gondolsz. a testi feltámadás az utolsó ítéletkor lesz.

tehát valszeg az a gazdag ember nem testben volt ott ahol volt. de amit előző hozzászólásomban írtam, ettől még áll.

Előzmény: llang-ilang (215527)
ferrreee Creative Commons License 2018.10.02 -1 0 215528

testi feltámadás lesz. de amúgy a léleknek (jelentsen ez bármit) is lehet olyanja ami hasonlít a testi dolgokhoz. (pl az angyalokról se valamiféle lebegő átlátszó izékről beszél a biblia.)

pl. egyesek szerint a szellemek beszélni tudnak, tehát valamiféle szájuk biztos van. :) (bár a biblia szerint a démonok az általuk megszállt emberen keresztül beszéltek.)

 

jézus csak pár mondatot beszélt a pokolról: tűz és férgek. ennyi. se ördögök akik kínozzák az embereket (ez mekkora hülye logikátlanság lenne), se semmi más...

 

Előzmény: llang-ilang (215527)
llang-ilang Creative Commons License 2018.10.02 0 2 215527

Na de a testét nem viszi magával, azt általába eltemetjük és visszatér a porba....hogyvanez?

Előzmény: ferrreee (215526)
ferrreee Creative Commons License 2018.10.02 -1 0 215526

ez a "lelkek" szenvednek a pokolban, sehol sincs a bibliában. konkrétan ugyanaz az ember szenved ott aki a földön volt, testben.

Előzmény: llang-ilang (215525)
llang-ilang Creative Commons License 2018.10.02 0 1 215525

A pokolban lévő lelkeknek mikor már nagyon kiszárad a torkuk és szomjasak, kapnak egy kis vizet hogy tovább birják a torturát, vagy teljes vizmegvonás van?

Előzmény: ferrreee (215524)
ferrreee Creative Commons License 2018.10.02 -1 0 215524

"Az ottlévők  nézhetik ahogy elveszett ismerőseik barátaik, családtagjaik szenvednek...."

 

a példázat pont arról szól hogy az a gazdag ember aki a pokolban szenvedett, a családtagjaiért aggódott, hogy nehogy ők is oda kerüljenek.

 

amúgy vicces amikor az emberek valaminek a nem szó szerinti értelmezéséből pontosan annak ellenkezőjét hozzák ki... "ááá ezt nem kell szó szerint érteni, tehát nem igaz" XD

Előzmény: llang-ilang (215521)
llang-ilang Creative Commons License 2018.10.02 -1 2 215523

Ki dönti el? Hát te magad. Nem olyan nagy probléma ez mint amilyennek lefested. A mindennapi életben is eltudod dönteni mit kell szószerint venni és mit nem, ugyanigy van ez a bibliában is.

Ha azt mondja egy barátod hogy ugorj le hozzá, akkor nem ugrasz ki a 10. emeletröl, hanem lesétálsz ugye?

 

Te viszont nem a megértés keresésében fejtesz ki erőfeszitést hanem a probléma fölnagyitásában.

Előzmény: almakk (215522)
almakk Creative Commons License 2018.10.02 0 0 215522

Ha eljutunk odáig, hogy a Biblia nem szó szerint igaz, legyen akár allegorikus néhány része - ki dönti el melyek ezek? Ha már tovább is lépünk, könnyen beláthatjuk, hogy ezek új értelmezést adhatnak a szövegeknek, akár egy másfajta történet is kiolvasható belőle. Ahol Jézus nem meghalni jön a Földre, hanem csak rámutatni a jövőbeli hibáinkra. Egészen fantasztikus és új végkifejletet ad a dolgoknak. Például nem Jézus, hanem az emberiség pusztulását.

Előzmény: llang-ilang (215521)
llang-ilang Creative Commons License 2018.10.02 0 0 215521

"A Luk. 16, 19-31-el érveltem (Gazdag ember és Lázár), azt mondta a bibliai történet nem valóságos, csupán allegorikusan kell értelmezni"

 

 

Tehát szerinted ez egy valóságos történet. A mennyben lévők tehát láthatják a pokolban lévőket, kommunikálnak egymással. Valoszinüleg a   sikoltások is áthallatszanak a mennybe, ha már beszélgetni tudnak. Tényleg van a lelkeknek ujjaik, és nyelvük...?

 

Ez a mennyország nem tetszik nekem. Az ottlévők  nézhetik ahogy elveszett ismerőseik barátaik, családtagjaik szenvednek....

Előzmény: bujar (215501)
kerestem Creative Commons License 2018.10.02 0 1 215520

Kedves hegefeco, teljesen egyetértek veled.

 

Annyival egészíteném ki, hogy ez a nagy intézményesülni akarás annyi erőforrást emésztett fel és emészt fel ma is, hogy arra már alig marad valami, hogy betöltsék Jézus példáját, aki azért jött, hogy megkeresse és megtartsa ami elveszett...

 

"...A Krisztus testét akkor tudod építeni, ha egy konkrét közösség tagja vagy, és abban a közösségben építő módon vagy jelen. Mindent megteszel azért, hogy az a közösség erős legyen, fejlett legyen,..." N.S.

 

Minden tagtól alapelvárás, hogy a pénzét, idejét, energiáját nem kímélve támogassa a fenti "intézményesülési folymatot", mert az "Úr munkája az első". Az pedig, hogy ebbe a folyamatba sokan beleroppannak, senkit sem érdekel, majd jön helyette más.

 

Évtizedek alatt az az érzésem alakult ki, hogy mindent meg kell tennem az "ügyért", az ügy viszont értem alig tesz valamit, még külön kérésre sem. A cél tehát már régen nem az emberek megtalálása és megtartása, hanem a minél több, a minél nagyobb, a minél hatásosabb "társadalmi jelenlét", vagy valami ilyesmi.

 

Persze megértem, hogy kellemesebb fogadásokra meg konferenciákra járogatni, mint a bűnös emberek bűneivel foglalkozni, vagy éppen a megtértek szenvedéseivel, küzdelmeivel.

 

Jézus Krisztus szolgálatának példája számomra ezzel a modellel teljesen ellentétes.

Előzmény: hegefeco (215482)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!