Keresés

Részletes keresés

borzli Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3288

Sziasztok!

Kezdő kecsketartóként kérem a segítségeteket. Van két kecském akiket be szeretnék fedeztetni, de nem tudom mikor jön el az igazi edeje annak, hogy "pasihoz" vigyem. Az egyik a szokottnál is többet kiabál mostanság (ami a korábbi ivarzásainál már jellemző volt), és most lenne az első fedeztetésük. Mikor jön el az az idő amikor ha bakhoz viszem biztosan gida lesz belőle? Mennyi ideig érdemes a baknál hagyni? Segítségeteket előre is köszi!

t.andika Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3287

Sacili:

Még vasárnap kijött az állatorvos. Ő az akiről már egyszer írtam, hogy mennyire szuper és hogy kérődzőkre szakosodott. Most is ráerősített az elismerésemre. Sajna multkor kiengedtem az összes kecskét az udvarban randalírozni és a takarmányos hordóba bekontárkodott. Csak azoknak szoktam abrakot adni akiket fejek, így nem volt hozzászokva és jól bekajált. Leállt a bendője. Doki megszondázta, iszonyú bűzös nagyon híg trutyi volt a bendőjében. Na, az én dokimat nemzavarta, hogy ahogy szívta a csövet a szájába is ment, elkezdte elemezni, aztán a vödörbe lefojt részt is szagolgatta, nézegette, lázmérésnél a gázokat is jóízűen elemezte.

Szóval: kapott pár szurit, aktív szenet+valami porokat+fűszénadiéta. Reggel este itatjuk vele a koktélt+ élesztőt. Most már jobban van, ma már visszaengedtem a többiekhez. A farka még lekonyul, úgyhogy nem az igazi, de javulgat.

Köszi az érdeklődést!

Előzmény: sacili (3282)
boricska Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3286
Nálunk van egy ember, akinek alapvetően tehenei vannak, de néha kecskéket is tart. azt mondta, hogy utálja a kecsketejet, mert "geda" íze van. Hát ezt nem igazán tudtam beazonosítani, hogy mire gondolhat, én semmi undorítót nem érzek a kecsketejen, persze lehet, hogy annak finom a tej, aki a kecskét is szereti. Most nálunk a bakszagot érezni az udvaron, de az teljesen más ügy.
Előzmény: leraa (3285)
leraa Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3285

Tudomásom szerint, nem függ a szarvától (Miért függne??)

Én ahány kecsketejet ittam, mindnek volt "kecskeíze", hol erősebben, hol kevésbé lehetett érezni. A tehéntejnél én pl éreztem, hogy kb mit evett. Szénát, vagy frissen legelt, ill. néha a mezei virág ízét is éreztem, még a kávéban is. DE az más

Ezt olvastam valahol: " A kecsketej jellegzettes íze a tejzsír magasabb kapron-, kapril és kapronsav tartalmától származik"

Minden esetre érdekes, hogy a tiédnek nincs íze. Egy ismerősünknek, akitől kaptam tejet, meg akart róla győzni, hogy semmit nem érezni. Valóban, az illatán semmit, az ízén szinte alig, és ezzel így vagyok az enyémmel is. Még nem tudtam megszokni...

kecskezdo Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3284

Nos, akkor dobjunk be egy témát. Ki mit tud, mitől lesz kecskeíze a tejnek???

Ugyanis a mi tejünk teljesen íztelen:) Néha azon gondolkodtam, hogy ha valaki venne tőlem egyszer tejet, nem gondolná-e, hogy becsaptam és dobozost adtam el neki. Vagy meg lehet úgy szokni, hogy sosem éreztem a mellékízét??

A régi (ellopott) kecskémnek éreztem, de ő mondjuk még frissen ellett, szóval csak a két-három hetes tejet ittam. A mostaniak szarvatlanok, s nincs mellékízük. De egyszer szarvalttól is ittam, s finom volt az is.  Már itt a fórumon is volt téma, hogy ilyen is, olyan is van, s mindnek finom. Sőt, a tied szarvatlan, s ezek szerint van. 

Amit eszik: nagyjából ugyanazt eszik mindenkinél, széna, zöld, kukoricás abrak. Esetleg a zöldben leeht valami, ami ízt ad? Vagy a kecske belsőrészében?

Nálam kb. 6-8 ember kóstolt, s volt kettő, aki elvből undorodik, azt rávettem, hogy igyon, csak a mellékíz miatt, s ők azt mondták, pfúj, itt érzem az orromban! A többiek azt mondták: semmi mellékíz, nagyon finom. Én öntöttem egyforma pohárba dobozost és kecskét, s nem nagyon lehetett megkülönböztetni. Csak a pohár falán látszott:)

 

Előzmény: leraa (3283)
leraa Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3283
Sajna a napi 2 liter tejemmel nem tartok sajtkészítésnél, de most van fél kg túróm, amiből megpróbálok sajtot csinálni. Tudomásom szerint, ha altatott tejből csinálom, akkor sem lesz savanyúbb, csak egy kicsit más lesz az íze. Viszont egy ismerősöm bíztat az altatásos módszerre, az ecetet meg hagyjam a fenébe. Pedig ezt a paprika tv-n látta a barátnőm, ahol nagyüzemben foglalkoznak a tejtermék készítéssel. Az oltó pedig gyakorlatilag gyorsítja az erjedés folyamatát. Mint ahogy az állat bendőjéből kiváltott pepszin teszi. De tetszik naon ez a "készítsd saját magad" dolog. A probléma csak az, hogy nagyon nehezen tudom megszokni ezt a kecske-ízt.
Előzmény: kecskezdo (3281)
sacili Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3282
Mi van a felfújódott kecsivel? Próbálkoztál Ruminogen-nel? Azért kézdezz meg egy állatorvost, vagy andreját, azt hittem hogy ő majd válaszol erre. üdv sacili
Előzmény: t.andika (3272)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3281

Igen, megjött, minden előzetes nélkül egyszer csak itt volt a postásnál:)

Tomipapa, neked is megérkezett?

Leraa: ha oltóval csinálod, édes tejből készül, mivel nem savanyított tejjel dolgozol, sokkal hamarabb megvan, nem kell napokig várni az alvadást, ami nekem mindig túlszalad, s mire újra ránézek, már kettéválik a savótól:(

Nem drága, mert nagyon kicsi kell, sokáig elég. 

Bár lehet, hogy savanyú tejből is finom, nem tudom, mért szövegelek, mintha  egész életem folyamán egy darab sajt elkészítése feljogosítana:)) Mindenesetre olyan tetszést aratott, hogy már gyűjtök is a következőre:)) Igaz, négy fejős anya kellett hozzá... Így van napi 4 liter tejem, amiből min. 2 litert becsavarnak a csemeték.

leraa Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3280

Ezek szerint megérkezett az anivettől a rendelés :))

Én most az altatással próbálkozom, de nagyon nem akar megaludni. A tetején már lassan fél centi föl van, de a tej alatta még ugyanolyan híg. Ha nem sikerül én is rendelek oltót meg sajtkultúrát

Előzmény: kecskezdo (3274)
andreja Creative Commons License 2006.09.04 0 0 3279
Attól, hogy nincs elváltozás, a génjeiben benne lehet, és bármikor fölbukkanhat egy utódnál. Nem lehet tudni, mire vezethető vissza, de tulajdonképpen mindegy. Nem csak beltenyészeteknél alakulnak ki elváltozások. Sőt. Elvileg ugye embereknél nagyon ritka a beltenyészet, (genetikai hátterű) elváltozás mégis van dögivel.
Előzmény: teslery (3277)
leraa Creative Commons License 2006.09.04 0 0 3278

Az almaecet mire is jó? "Hozamfokozó"? Tehát egy kis rásegítés a tejnek? (Sokszor otalálkoztam, többek közt itt is, de csak futólag) Köszi, és bocs, aki már többször találkozott vele

teslery Creative Commons License 2006.09.04 0 0 3277
Az látható mire megnő? Ez szerinted beltenyészetre vezethető vissza, vagy más elváltozás? Most választottam el őket, és szép két kis jerke.
Előzmény: andreja (3276)
andreja Creative Commons License 2006.09.04 0 0 3276
mert az anyjának tőgyhibája van, és bármelyik generációban előjöhet újra.
Előzmény: teslery (3271)
Jawa lovas Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3275
Sziasztok! Helyhiány miatt meg kell válnom a 3 hónapos jerke gidámtól! Ha valakit érdekelne irjon!
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3274
halihó, megcsináltam életem első kecskesajtját! Állati fini volt, bár ha elmondom, hogy tegnap reggel összeöntöttem a tejet, ma délben pedig már félig felfaltuk a sajtot, akkor a szakemberek a hajukat fogják tépni. Gondolom, tovább kellett volna nyomni belőle a savót, nem fél napot, s nem fél napig hagyni sós, fokhagymás lében, de nekünk bejött, bár nem tudom,  milyen az igazi. Egyébként tisztességesen meddig kell a levet engedni s mennyit érlelni? Hűrőben, vagy szabad levegőn, vagy lakásban, vagy egyéb?
leraa Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3273

Hát reménykedem, hogy nem apad tovább... Mostanában valahogy semmi sem sikerül. :(

 

Tudomásom szerint minél többször ellik, annál jobb lesz a tejtermelése. Ez a tehénnél így van, azt biztosan tudom. És elvileg az utódok számában is növekedés várható, persze nem 1. ellés egy gida, 2. ellés kettő, csak az esély nő

Előzmény: kecskezdo (3268)
t.andika Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3272

Sziasztok!

Ma reggelre az egyik kecském hasa felpuffadt, keservesen mekeg, előre hajol és kapar. Amikor oda akartam menni hozzá elfutott és a hasából lötyögő hang jött. Hasmenésnek nyoma sincs. Ő másfél éves, még nem ellett. A többiek jól vannak. Együtt legelnek, mást ő nem is kap. Próbáltam előre olvasni, de eddig nem találtam. Ha tud valaki légyszi segítsen!

teslery Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3271
Azt nem tudtam, hogy nem lehet megtartani a gidákat, pedig azok is gyönyörűek. Miért nem?
Előzmény: andreja (3267)
andreja Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3270
Nem lehet kalkulálni. Változatlan körülmények között (ami nem létezik) várhatóan többet fog tejelni, mert még fejlődésben van a teste kb. 2 és fél éves koráig, de az arányokra nem lehet becslést adni. Átlagosan biztosan nem igaz a 2x-es mérték.
Előzmény: kecskezdo (3268)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3269
Nekik mázlijuk volt. Szerintem nem az az általános. Leeht, hogy az övéké nyáron ellett...valóban adja az 5 litert azóta is... meg aztán akad egy-két szuperkecske. 
Előzmény: leraa (3265)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3268

Andreja, előhasi kecske ellés utáni tejmenyiségéből hogy lehet kalkulálni a következő éveket? Igaz, hogy a duplája lesz a második ellés után?

Ha pl. egy kecske elsőre két gidát ellik, akik még négy hónaposan is szopiznak, holott már majdnem akkorák, mint az anyjuk, s nem fejték sosem, első fejésnél elválasztáskor napi 1 litert ad, akkor mire leeht a jövőre nézve számítani?

Előzmény: andreja (3267)
andreja Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3267
Fejni nehéz, utódot nem lehet tőle megtartani, viszont túl szép. Akkor küzdj vele, más lehetőség nincs.
Előzmény: teslery (3263)
andreja Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3266
A kullancstól kizárt. Max. kicsit viszketett neki.
Előzmény: leraa (3262)
leraa Creative Commons License 2006.09.02 0 0 3265

Ez rendben van, csak a másik, amit hoztunk az ismerősömnek, az nem apasztott (legalább is 5 l hozamra nem mondanám)  Ezért rögtön arra gondolok, hogy nálam nem jó valami. De holnaptól tudok adni neki lucernát is. Rendesen kifejem, reggel megvan az 1 l, este kevesebb. Első egy-két nap kicsit macerás volt, de már sima ügy ez a fejés. Nem gondoltam, hogy így bele lehet jönni

Előzmény: kecskezdo (3264)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.02 0 0 3264

Nem csak a te "bénáskodásod", mert a kecske ha új helyre kerül, szinte mindíg visszaapaszt, főleg a laktáció második felében, ha tavasszal ellett, akkor ez már az.

S árt az is, ha benne marad a tej, de a kullancsot nem tudom, szerintem nem, de talán a többiek tudják.

Mennyire apasztott vissza?

Előzmény: leraa (3262)
teslery Creative Commons License 2006.09.02 0 0 3263
Ahhoz túl szép.
Előzmény: andreja (3260)
leraa Creative Commons License 2006.09.02 0 0 3262
Találtam majdnem 1cm-es kullancsot a kecsóban. Lehetséges hogy ettől apadt? Nem csak az én bénáskodásom volt az oka?
Előzmény: boricska (3257)
leraa Creative Commons License 2006.09.02 0 0 3261

Hát ugyanaz, mintha 3 lenne csak. Miután te sem örülnél, ha levágnának belőled, mert eggyel (vagy kettővel) több van, így marad minden a régiben. Bár pörköltnek is nagyon finom, ahogy Andreja is mondja.

Ismertem olyat, akinek 6 csöcse volt, bár az embernél volt. (a legnagyobb melltartóban is alul, felül kilógott neki) :D

andreja Creative Commons License 2006.09.01 0 0 3260

Pörkölt.

Előzmény: teslery (3259)
teslery Creative Commons License 2006.09.01 0 0 3259
Azzal mi a teendő amelyiknek négy van?
Kettő olyan kicsi, hogy alig lehet tőle fejni a másik kettőt.
Előzmény: boricska (3255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!