Keresés

Részletes keresés

bindera Creative Commons License 2006.08.15 0 0 1038
hali
első munkavállalási engedély és első vizum ügyében érdeklődnék,jó helyen járok?
Kaptunk munkavállalási engedélyt,Kolozsváron ez alapján kértünk vízumot,de nem pecsételték be rögtön,majd valamikor telefonáljunk és ujra vissza kell menni.egyenlőre egy kis fekete pacnit tettek az utlevélbe amivel visszajöttünk,de egy ismerős azt mondta nem szabadna,ott kellene várni a rendes vizumot.de itt meg dolgozni kell.nem azért vettek fel hogy rögtön 2 hónapot szabira menjek,mit tegyek és miért van ez?
marosi.pal Creative Commons License 2006.08.14 0 0 1037

"Ha 90 napot meghaladóan kíván Magyarországon tartózkodni, akkor EGT állampolgárokra vonatkozó tartózkodási engedélyt kell kérelmeznie. A kérelmet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jövőbeni lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatóságán (ügyfélszolgálati irodánál) személyesen, legkésőbb a jogszerű tartózkodás megszűnése előtt 30 nappal kell benyújtani.
A jövőbeni lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatóság ügyfélszolgálati irodájának címéről és az ügyfélfogadás idejéről a www.bmbah.hu internetes oldalon tájékozódhat.

A tartózkodási engedély igazolvány kiállítása céljából adatlapot kell kitölteni (a nyomtatványt a fenti internetes oldalról is letöltheti) és be kell nyújtania:
- a tartózkodási jogosultságát igazoló okiratot, például az érvényes munkaszerződést;
- a magyarországi lakóhely bejelentésére szolgáló betétlapot ( mely a adatlap részét képezi), a lakásban való tartózkodás jogcímét igazoló okiratot (pl. lakásbérleti szerződés, szívességi lakáshasználati szerződés);
- 1 db arcfényképet
- 1.500 Ft illetékbélyeget.

A kérelem benyújtásakor be kell mutatnia az érvényes útlevelét vagy személyazonosító igazolványát.

Az első magyarországi lakóhely bejelentésére az EGT tartózkodási engedély igazolvány kiállítása iránti kérelem előterjesztésével egyidejűleg kerül sor. Az idegenrendészeti hatóság előtti eljárásban okirattal kell igazolnia a lakás feletti rendelkezési, illetve használati jogosultságot, ki kell töltenie a lakóhely bejelentésére szolgáló betétlapot és azt a lakás tulajdonosával vagy a lakás használatára egyéb jogcímen jogosulttal, mint szállásadóval is alá
kell íratnia.
Az idegenrendészeti hatóság az EGT tartózkodási engedély kiállításával egyidejűleg az első lakóhely bejelentéséről hatósági bizonyítványt állít ki. Ezen okmányok kézhezvételétől számított három munkanapon belül fel kell keresnie a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét (Polgármesteri Hivatalt), ahol az Ön részére személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolványt állítanak ki.

Ha már rendelkezik EGT tartózkodási engedéllyel és lakcímkártyával az illetékes Adóhatóság és a Társadalombiztosítási Igazgatóság Adó- illetve TAJ kártyát állít ki."

TÁJÉKOZTATÓ
Az Európai Gazdasági Térség állampolgára  magyarországi beutazásáról és tartózkodásáról
 

Az Európai Gazdasági Térség ( a továbbiakban: EGT ) államainak polgárai érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél birtokában beléphetnek  és 90 napot meg nem haladó ideig külön engedély nélkül tartózkodhatnak a Magyar Köztársaság területén. A tartózkodásuk ideje alatt - magánszálláshely igénybevétele esetén - mentesülnek a szálláshely bejelentési kötelezettség alól.  

Mit kell tennie, ha 90 napnál hosszabb időt kíván Magyarországon tölteni?
 
Az EGT állampolgárokat és családtagjaikat a Magyar Köztársaságban megilleti  a tartózkodás joga, ezért a kilencven napot meghaladó tartózkodáshoz kérhetik a tartózkodási jogosultságot igazoló tartózkodási engedély igazolvány kiadását.
 
A kérelmet a IRM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak a jövőbeni lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatóságán (ügyfélszolgálati irodánál) személyesen, legkésőbb a jogszerű tartózkodás megszűnése előtt 30 nappal kell benyújtani. A személyes benyújtási kötelezettség alól kivételes méltánylást érdemlő esetben (idős beteg ember, vagy mozgásában korlátozott stb.) felmentést kérhet.
 
A tartózkodási engedély igazolvány kiállítása vagy meghosszabbítása céljából adatlapot kell kitölteni és be kell nyújtania a tartózkodási jogosultságot igazoló okiratokat, a magyarországi lakóhely bejelentésére szolgáló betétlapot, a lakásban való tartózkodás jogcímét igazoló okiratot, 1 db arcfényképet,  valamint le kell róni 1.500 Ft illetékbélyeget. A tartózkodási engedély kiállítása vagy meghosszabbítása iránti kérelemben nyilatkoznia kell esetleges korábbi büntetéseiről, kiutasításáról, valamint arról, hogy szenved-e közegészséget veszélyeztető betegségben, fertőzőképes, illetve kórokozó hordozó állapotban van-e, ezekre tekintettel részesül-e rendszeres, illetve kötelező ellátásban. A kérelem benyújtásakor be kell mutatni az érvényes útlevelet vagy személyazonosító igazolványt.
 
Ha a tartózkodási engedély meghosszabbítása iránti kérelem benyújtásakor a tartózkodási engedély kiadásának alapjául szolgáló feltételek nem változtak meg, az ezt igazoló okiratokat ismételten nem kell csatolni.
 
 
Mivel igazolható a tartózkodási jogosultság?
 
Attól függően, hogy Ön milyen jogcímen kíván Magyarországon tartózkodni – munkavállalás, egyéni vagy társas vállalkozás folytatása, tanulmányok folytatása, családegyesítés, vagy egyéb – azt különösen az alábbiakkal igazolhatja:
 
munkavállalás esetén munkaszerződéssel. Abban az esetben, ha a kérelmező olyan EU tagállamnak a polgára amely korlátozza a magyar állampolgárok szabad munkavállalását és Magyarország a Csatlakozási Szerződés X. melléklete értelmében viszonosságot alkalmaz a munkaügyi hatóság által kiállított érvényes munkavállalási engedéllyel,
önálló vállalkozóként történő szolgáltatás nyújtás esetén vállalkozói igazolvány hiteles másolatával 
- társas vállalkozás esetén a gazdasági társaság cégbírósági végzésének, illetve társasági szerződésének hiteles másolatával, 
- tanulmányok folytatása esetén a fogadó oktatási intézmény felvételi igazolásával, illetőleg a beiratkozásról szóló igazolással,
-
a családi együttélés biztosítása érdekében a házassági anyakönyvi kivonat hiteles másolatával és annak hiteles magyar nyelvű fordításával, kiskorú (örökbefogadott) gyermek esetében a születési anyakönyvi kivonat, az örökbefogadásról szóló okirat hiteles másolatával és hiteles magyar nyelvű fordításával
-
Egyéb (önellátó) tartózkodási jogcím esetén a nyugdíj folyósításáról szóló társadalombiztosítási igazolással, bankbetétről, bankszámláról szóló igazolással,  tartásdíj vagy egyéb rendszeres jövedelem igazolásával.
 

A tartózkodási jogcímek igazolása egyben a magyarországi megélhetés igazolásául is szolgál.


Hogyan igazolható az egészségügyi ellátásra való jogosultsága?
 
Ha Ön Magyarországon baleset vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorul azt a magyar állampolgárokkal azonos feltételek mellett jogosult igénybe venni. Az ellátás költségeit utólag az a biztosító fedezi, amelyiknél Ön ténylegesen biztosítva van, ezért a tartózkodási engedély igazolvány kiállításához vagy meghosszabbításához be kell mutatnia a biztosítási jogviszony fennállását igazoló okiratot, vagy az E-111 formanyomtatványt. A munkavállalási célból tartózkodók és családtagjaik a magyar társadalombiztosítási szabályok értelmében biztosítottnak minősülnek, ezért az egészségügyi ellátás meglétét nem kell külön igazolni.
 
 
Hogyan teljesíthető a lakóhely bejelentése?
 
Az első magyarországi lakóhely bejelentésére az EGT tartózkodási engedély igazolvány kiállítása iránti kérelem előterjesztésével egyidejűleg kerül sor. Az idegenrendészeti hatóság előtti eljárásban okirattal kell igazolnia a lakás feletti rendelkezési, illetve használati jogosultságot, ki kell töltenie a lakóhely bejelentésére szolgáló betétlapot és azt a lakás tulajdonosával vagy a lakás használatára egyéb jogcímen jogosulttal, mint szállásadóval is alá kell íratnia.
 
Az idegenrendészeti hatóság az EGT tartózkodási engedély kiállításával egyidejűleg az első lakóhely bejelentéséről hatósági bizonyítványt állít ki. Ezen okmányok kézhezvételétől számított három munkanapon belül fel kell keresnie a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, ahol az Ön részére személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolványt állítanak ki. A továbbiakban lakóhelyének megváltozása esetén a lakcímbejelentést az új lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél teljesítheti.
 
A személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolványt az EGT tartózkodási engedély igazolvánnyal együtt kell őrizni és az arra feljogosított hatóságnak betekintésre át kell adni.
 
Mennyi időre adható ki az EGT tartózkodási engedély igazolvány?
 
Az EGT állampolgár tartózkodási jogosultságát a "Tartózkodási engedély" (az Európai Gazdasági Térség állampolgára számára) elnevezésű okmány  igazolja.
 
Az EGT tartózkodási engedély igazolványt az idegenrendészeti hatóság  a kért időre, legfeljebb öt évre állíthatja ki, és azt alkalmanként újabb legfeljebb öt évvel meghosszabbíthatja.
 
Abban az esetben, ha Ön olyan EU tagállamnak a polgára amely korlátozza a magyar állampolgárok szabad munkavállalását és  Magyarország a Csatlakozási Szerződés X. Melléklete értelmében viszonosságot alkalmaz a munkavállalásra kiadott EGT tartózkodási engedély igazolvány érvényességi ideje a munkavállalási engedély érvényességi idejére, illetve a foglalkoztatás időtartamára korlátozható.
 
Úgyszintén eltér az EGT tartózkodási engedély igazolvány érvényessége az általános szabálytól a tanulmányokat folytató külföldiek esetében. Ez esetben a tartózkodási engedély igazolvány érvényességi ideje egy év lehet és a tanulmányok befejezéséig  alkalmanként egy évvel hosszabbítható meg. 

Fontos tudnia, hogy:

- Az EGT állampolgárok részére 2004. május 1-je előtt kiadott tartózkodási vízum és tartózkodási engedély érvényességi idejének lejártáig felhasználható, így az EGT tartózkodási engedély igazolvány  kiállítását csak a  tartózkodási vízum, vagy  a tartózkodási engedély érvényességi idejének lejártakor kell kérni. Tekintettel azonban arra, hogy az EGT állampolgár 2004. május 1-jétől jogosult az EGT tartózkodási engedélyre, lehetősége van arra, hogy az előzőekben ismertetett módon tartózkodási engedélye, illetve tartózkodási vízuma érvényességi ideje alatt is kérje az EGT tartózkodási engedély igazolvány kiállítását.

Forrás: http://www.bmbah.hu/ugyintezes_eljarasrend.php?id=49

Előzmény: szazezer (1036)
szazezer Creative Commons License 2006.08.13 0 0 1036
"off"
Egy német állampolgár barátom szeretne ideiglenes lakcímre bejelentkezni hozzám. Mi a teendő? Milyen papírok kellenek neki ? Előre is köszi a választ !
"on"
marosi.pal Creative Commons License 2006.08.11 0 0 1035

"más.. ha valaki családegyesítési tartózkodási engedéllyel rendelkezik, munkavállalói vizuma érvényét veszti, s ezáltal "munkakötelezettsége" is annál a cégnél ahol eddig dolgozott, tehát lehet másik munkahelyet keresni.."

Igen.

 

Miért kéne változtatni a szabályokon a csatlakozás után?

A szovákiai magyarok EU állampolgárok és EGT tartozkodási engedély birtokában kedvezményes honosítást kérhetnek, ha magyar állampolgár felmenőik vannak.

Ha Románia belép az Unióba akkor az erdélyi magyarokra ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni mint a felvidéki magyarokra.

 

Szoval a szabályok már megvannak. EU-s állampolgárok között pedig nem lehet diszkriminálni.

Előzmény: Green Army (1034)
Green Army Creative Commons License 2006.08.11 0 0 1034

Tegnap Bev.Hiv. egyik munkatársától érdeklődtem a várható román uniós belépás után kialakulandó helyzetről. Ez még nem kialakított, hogyan változnak a belépés utáni szabályok, s esetleges Eu-tartózkodási engedély azzal a hátránnyal járhat, hogy ott nem kérnek felmenőket, igy viszont az állampolgársági vizsgát le kellene tenni..

(szerintem hülyeség, de ezt mondta)

 

más.. ha valaki családegyesítési tartózkodási engedéllyel rendelkezik, munkavállalói vizuma érvényét veszti, s ezáltal "munkakötelezettsége" is annál a cégnél ahol eddig dolgozott, tehát lehet másik munkahelyet keresni..

gondolom ez igy van, csak erősítsen meg aki tudja..

Előzmény: marosi.pal (1031)
ucp Creative Commons License 2006.08.09 0 0 1033
Mivel egy egy külföldi ügyfél nem mindennapos számukra, főleg a másodrendű külföldi lásd volt keleti blokk polgárainál hajlamosak egyből a "nem" felé hajlani mert nem tudják mi a teendő. Nem vagyok biztos benne, hogy minden letelepedett devizabelföldi is egyben, de abban biztos vagyok, hogy aki munkaviszony alapján letelepedett az az...
Az, hogy nincsenek a helyzet magaslatán az nem meglepő, mint említettem annak következményeként, hogy nem vagyunk mindennapos ügyfelek, nem tudják mi a teendő. Épp ezért, mint marosi is említette, érdemes feltuningolni magad mindenféle határozattal, törvénycikkelyel, akár egy magyar közlönnyel is, és határozottan fellépni...
Sokat számít amúgy a jövedelmed mértéke is, autóvásárlásnál amikor eljutottunk a bérpapírokhoz, hogy akkor bírnám-e a törlesztőt majdhogy a valagam ki nem lett ápolva a számok láttán:) Az addigi feltételes módból egyből áttértek a mézesmázosba.
Xal csak kitartás és erélyesség, menni fog az, ha a feltételek megvannak:)

Üdv,
Ricsi
Előzmény: Jay2005 (1029)
Green Army Creative Commons License 2006.08.09 0 0 1032

Ez meddig derül ki?:)

Október körül adnánk be a letelepedésire a kérelmet..

 

Előzmény: marosi.pal (1030)
marosi.pal Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1031

te78:

Fizetési igazolást csak 6 hónapra visszamenőleg szoktak kérni (bruttó-levonások-nettó) formában. Hány hónapja dolgozol?

Milyen állampolgár vagy? Ha román állampolgár vagy akkor lehetséges, hogy 2007. jan. 1-től nem kell letelepedési engedély, ha belépünk az Unióba.

Előzmény: te78 (1028)
marosi.pal Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1030

Erdélyi magyaroknak:

 

2007. január 1-től Románia valószínűleg EU tag lesz.

(Csak a 2007-es dátumot kitolhatják 2008-ra.)

 Ha Románia EU tag lesz akkor nem fog kelleni letelepedési engedély a román állampolgároknak, hanem EGT tipusú tartózkodási engedély amit könnyebb megkapni és azzal is lehet állampolgárságot kérni.

 

Jay2005 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1029

Áruhitelt nekem is sikerült összehozni.

Az előzetes hitelbírálatnál, sőt a dokumentumok átadásakor is minden rendben volt. Most ismét megpróbáltam (3 hónap után) a Raiffeisen-nél. :-)

Amúgy a devizabelföldiséggel kapcsolatban az Erste-nél problémáztak, mert szerintük nem minden letelepedett lesz devizabelföldi(?). Épp ezért az ügyintéző a magyar személyimet elvitte a feletteséhez "bevizsgálni", mert ő sem volt teljesen a helyzet magaslatán.

Előzmény: ucp (1019)
te78 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1028
Sziasztok.

Letelepedési engedélyért szeretnék folyamodni, azonban beleütköztem egy problémába: mint itt a fórumon volt már róla szó, mivel a vízumot nem kaptam meg a szerződésem kezdeti dátumára, egy hónappal a vízum elkészülte előtt kezdtem el dolgozni. A cég persze fizetett, a második hónap végén kaptam a fizetést mind a két előző hónapra, a fizetespapírból úgy látszott hogy az első hivatalosan ledolgozott hónapra dupla fizetést kaptam. Most azonban, mikor a munkáltatói igazolást kértem, kiderült hogy ők mégiscsak a két külön hónapra könyvelték el - tehát nem csak arra a hónapra amikortól vízumot kaptam -, ezt már nem tudják megváltoztatni, és csak ilyen munkáltatói igazolást tudnak adni. A szerződésem is úgy maradt, az eredeti dátummal, amikor még nem volt vízumom. Hogy adjam be ilyen körülmények között a letelepedési kérelmet, mikor világosan látszik hogy én már a vízum elkészülte előtt dolgoztam? Nem szeretném ha el(ki)utasítanának... Mit tehetek? Találkozott még valaki ezzel a problémával? Hogy oldhatom meg?
ocsi24 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1027

Hali!

 

 Egy régebbi hozzászólásban láttam, hogy valaki ügyintézőt fogadott a letelepedésihez. Ha ajánlanátok egy megbizható ügyintézőt, akkor örülnék, nem szeretném az időmet hivatalokban eltölteni.  A levelesj kukac gmail pont com -ra írhattok (elérhetőség, ár, minőség, elégedettség).

 

 Kösz

marosi.pal Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1026
Ahhoz nekik semmi közük, hogy Németországban voltál, ugyanis van magyar szálláshelybejelentőd.
Előzmény: nnorbiii (1025)
nnorbiii Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1025
Nem, nekem csak 3 honapja van munkavällaläsim. De amint megkaptam, ket honapot Nemetorszägban töltöttem. Fogalmam sincs, hogy akkor ezt most hogyan kell szämolni. Mint 1 honap vagy 3 honap. Na de mindegy, majd 3 honap mulva beprobälkozok näluk.
Előzmény: marosi.pal (1024)
marosi.pal Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1024

Én a KÖZPONTI OKMÁNYIRODA-ban intéztem. 1133 Budapest Visegrádi u. 110.

(Ha jól tudom a lakcím szerinti okmányirodában is lehet.)

Te már 6 hónapja itt vagy munkavállalási vízummal?

Előzmény: nnorbiii (1023)
nnorbiii Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1023

Köszi.

Es hol kell ezt az egeszet kerelmezni/beadni?

Előzmény: marosi.pal (1022)
marosi.pal Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1022

norbi:

Megnéztem, Szerbia is részese a Bécsi Közúti Egyezménynek.

Tudomásom szerint abban az esetben tarthatod meg a szerb jogsit, ha szükséged van rá mint személyazonosító okmány.

Ja, és vigyázz nehogy átverjenek az okmányirodában, nehogy úgy járj mint ucp.

 

ucp:  "kb 2 hónapig jártam amíg kiderítették, hogy valójában egy orvosi vizit egy 4ezres csekk elég a jogsim cseréjéhez... tették mindezt ennyi idő, és kb 23ezer forint kiadás után"

Milyen jogcímen gomboltak le rólad 23 ezer forintot? Téged nagyon átvertek.

 

Előzmény: ucp (816)
marosi.pal Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1021

A rendelet szerint 6 hónapja kell tartózkodjál Magyarországon, hogy magyar jogosítványt kapjál.

 

"14. § (1) Vezetõi engedélyt az elõírt feltételek teljesülése mellett is csak olyan kérelmezõnek lehet kiadni, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye (szálláshelye) Magyarországon van, illetõleg nem magyar állampolgár kérelmezõ esetén az engedély kiadását megelõzõ hat hónapban Magyarországon tartózkodott."

 

35/2000. (XI. 30.) BM rendelet

 

(Amúgy az okmányirodákban tapasztalatom szerint sajnos nem ismerik eléggé Magyarország törvényeit. Emiatt értetlenkedéssel fogadhatják azok jogosítvány kérelmét akik már több mint hat hónapja tartózkodnak Magyarországon. Ezért jó ha ismerjük a törvény szövegét.)

 

Én csak egy orvosi igazolást kellett csatoljak (5000Ft) amit családorvos híján

itt szereztem be.

 

A román jogosítványt nem kellett lefordítsam, mivel Románia aláírta a Bécsi Közúti Közlekedésről szóló egyezményt és a román jogsítvány megfelel az abban előírtaknak. Én tanfolyammentes vizsgát se kellett letegyek.

 

Kell kb. 4000 Ft-ot az okmányirodában fizetni.

 

Előzmény: nnorbiii (1020)
nnorbiii Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1020

Mint nem letelepedett, D tipusu munkavallalasi vizummal a szerb jogogsitvany alapjan tudok itt Magyarorszagon jogsit csinaltatni? Ha igen, mi kell hozza, hol csinaljak, kb. mennyi penz, es elveszik-e a szerb jogsit?

Köszi

ucp Creative Commons License 2006.08.03 0 0 1019
Nem a letelepedett státuszoddal lesz a gond, hisz letelepedettként devizabelföldivé válsz...nekem pl a raiffeisen adott fedezet nélküli személyi kölcsönt, a cetelem áruhitelt, a merkantil meg autót hitelre...:) Kérdés mennyi a bruttód, mennyi ideje van munkaviszonyod, határozatlan időtartamra szól, stb, stb...
Előzmény: Jay2005 (1018)
Jay2005 Creative Commons License 2006.08.01 0 0 1018

Sziasztok!

Van ötletetek Magyarországon melyik bank ad személyi kölcsönt (fedezet nélkül) letelepedett román állampolgároknak?

Már próbáltam a Raifeissen-t és az Erste-t, de idáig csak elutasítás. Már-már azon töprengek, hogy a deviza belföldiség számukra azt jelenti, hogy bármilyen állampolgár csak román ne legyen. :-)

Green Army Creative Commons License 2006.08.01 0 0 1017
Családalapitás.
Előzmény: nnorbiii (1016)
nnorbiii Creative Commons License 2006.08.01 0 0 1016
Mondjatok leci egy-ket tippet, hogy a letelepedesihez a Letelepedes celja, indokai, megalapozottsäga alä mit irjak!!!!!!
Green Army Creative Commons License 2006.07.31 0 0 1015

Gondolom pl. bankszámlakivonat is jó, egy megfelelő összegről.

De tartózkodásinál marad a saját maga tartja el:9

Letelep. majd más tészta.

Előzmény: marosi.pal (1014)
marosi.pal Creative Commons License 2006.07.31 0 0 1014

-családtagja tartja el - ebben az esetben be kell csatold a te APEH igazolásodat is!

 

Amúgy passz, nem tudom melyiket kellene beixeld.

Előzmény: Green Army (1013)
Green Army Creative Commons License 2006.07.31 0 0 1013

Leendő feleségemnek van munkahelye, s nem minimálbért  keres.

Csak nem tudom az űrlapon melyik kategóriát ikszeljem be, mert olyan van hogy

-családtagja eltartja

-saját maga tartja el magát  (valószínű ezt választom, mert ugy van jövedelme 

 

(elég vicces az utóbbi egy házasságban, hogy csak magáról gondoskodik)

 

szóval én mindkettőt beikszelném..

 

Előzmény: marosi.pal (1012)
marosi.pal Creative Commons License 2006.07.31 0 0 1012

Ez egy érdekes dolog.

 

Házastárs esetén az idegenrendészetnek nem lenne joga, hogy eltartási nyilatkozatot kérjen, mivel a családjogi törvény szerint a házastársaknak egymással szemben eltartási kötelezettsége van, tehát a nyilatkozattól függetlenül fennáll az eltartási kötelezettség.

 

Ennek ellenére, ha a házastárs jövedelme kicsi (például minimálbér) vagy nincs jövedelme akkor szerintem kell az eltartási nyilatkozat.

Hogy meddig számít kicsinek a jövedelem azt nem tudom.

Előzmény: Green Army (1011)
Green Army Creative Commons License 2006.07.31 0 0 1011
családegyesítési tartózkodási
Előzmény: marosi.pal (1010)
marosi.pal Creative Commons License 2006.07.31 0 0 1010

"én is kérdeznék: ha valakinek van munkahely, lakhatása biztosított a házastársa részéről kell-e tartási nyilatkozat?"

Letelepedési engedély kérelem esetén?

Előzmény: Green Army (1008)
Green Army Creative Commons License 2006.07.31 0 0 1009
tovább
Előzmény: Green Army (1008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!