Keresés

Részletes keresés

boricska Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3355
Lehet, hogy nem minden bak egyforma? Az enyém nem véletlenül vizeli pofán magát, hanem következetesen, rácéloz és nagy élvezettel füröszti benne az arcát. Amikor végzett, feltartja a fejét és vicsorog vagy mit csinál, csücsörít a szájával és láthatóan el van ragadtatva. Lehet, hogy ezzel ajzza magát, ettől lesz még fickósabb? Szerintem a lányaimmal végzett, szépen sorbavette őket, mindig csak egyet, de arról aztán se se szállt. Most már nem ugrálja őket, viszont félti, még tőlem is, nem szereti, ha megsimogatom a fejüket, valószínűleg úgy gondolja, hogy nekem erre nincsen jogosítványom. Ha mégis megteszem, nem engem bánt, hanem a lányt lökdösi el tőlem, és közben morog. Azt viszont nem tudom, mi lehet az oka annak, hogy egész éjjel mekeg. A kapuban áll és folyamatosan mondja, de annyira, hogy már berekedt. fájhat neki valami, vagy mi a fene baja van?
Előzmény: sacili (3339)
esterella Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3354
Hát niha nem ártana nekik egy Megváltó, eléggé mellőzöttnek tünnek a haszonállat világban!!!
Előzmény: esterella (3353)
esterella Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3353
Kis kecske Jézus születik? :-)
Előzmény: leraa (3349)
leraa Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3352
az ősz pedig hosszú lesz állítólag, úgyhogy hajrá bakok, amíg van kit...
esterella Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3351
Reméljük hogy nem lesz túl hideg a február és hamar beköszönt majd a tavasz! :-))
Előzmény: sacili (3348)
esterella Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3350

Azt mondta az állatorvos, hogy a burok nem szakad el, így a burkon kívül steril a környezet. Nem tudom mi van most ott belül, de szinte udvarol a baknak, pedig ilyet soha nem szokott csinálni, érdekes!

Előzmény: kecskezdo (3346)
leraa Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3349

Vagy csak egyszerűen álvemhes volt, nem? Bár mostanában le vagyok hurrogva a "szagos" dolgok miatt, azért feltételezhetjük ezt is.

Erről jut eszembe. Nem fejem már jóideje a Gizit (akinek magától indult meg a teje napi 0,5-1 deci, és sosem látott bakot) most pedig egyre nagyobb a tőgye, egy héten egyszer-kétszer kinyomkodom hellyel-közzel, hogy ne gyulladjon be, de mostmár a másik tőgye is szépen növöget. Ja meg a hasa is, olyan, mintha vemhes lenne, de ez fizikai képtelenség. Andreja, ezt magyarázd meg nekem, és mit tegyek. ehhez te vagy elsősorban a szakértő

Előzmény: esterella (3342)
sacili Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3348
Hát, igen! Kb. 6 hétig tudtuk visszatartani a bakot, míg végül szeptember 5-én megadtuk magunkat, mert már elviselhetetlen volt. Nem akartam, hogy télvíz idején kelljen elleniük, de a természetet nem lehet megfékeznii, főleg ha a lány is akarja. Azóta csend van és nyugalom,  a bak részéről maximum némi gyengéd dörgölődzés van, szerintem azért, hogy a jelölést megerősítse.üdv. sacili
Előzmény: esterella (3344)
leraa Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3347

Azért mennek a lányok a bakhoz, mert a szeplőtelen fogantatás még csak a bibliában fordult elő :))

Mivel most csak kettő van, nem szerzek be bakot. Lehet, még tavasszal átgondolom. A lényeg, hogy két éve költöztünk ide, ahol lakunk. Hátul egy hatalmas sittkupac, egy jónéhány konténernyi, annak a helyén lenne a végleges ól. A jelenlegi ól, pedig nem gondolom, hogy túl sok kecskének elég lenne. Összezsúfolni meg nem akarom őket, mert akkor beszélhetünk a rossz tartási körülményekről. Akkor pedig nemtől függetlenül lenne szag bőven.

Vagy ahonnan az új kecs van rosszul volt tartva, én pedig jól tartom, azért nincs már szaga? Mert ott volt minden. Nagy udvar, nyárikonyha, és mind csak az övék.

Előzmény: sacili (3339)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3346
De ha elhalt gidák lennének benne, akkor pár nap alatt jelentkezne a hullamérgezés, vagy minek hívják, szóval vagy megellené az elhalt állatokat, vagy betegség jeleit mutatná igen gyorsan a mérgezéstől, nem?
Előzmény: esterella (3342)
leraa Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3345

Én is csak hallottam, amit írtam. Biztos vagyok, hogy nem a sperma szagáról van szó, inkább valami hormonális dologról, ami akkor van, amikor beindul. Nálunk embereknél is létezik ilyen, csak nem érezzük az orrunkkal. Most a biológiába nem megyek bele.

Ahonnan hoztuk a mostanit, bak mellett volt, és egy hétig jó büdi volt. Az ismerősömhöz is amikor hoztak, addig lehetett érezni is, amíg ott volt. Amikor elvitték, pár nap múlva elmúlt a lányoknál. Ő mondta, e tejen is ő érzi a bakot, más nem mindig.

Előzmény: andreja (3337)
esterella Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3344
Hát ez igaz nyolc anyám fog elleni, három közülük először, hát lesz ramazuri! Nálad is beindultak a lányok?
Előzmény: sacili (3343)
sacili Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3343
Lehet hogy olyasmit evett, amitől picit felfújódott, s magától rendbe jött. Szerintem feleslegesen aggódsz. Most hogy már elapasztottál, mindegy, mert ezt nem lehet visszacsinálni, inkább tartalékold az erődet tavaszra, mire jön az ellés ideje. Akkor úgyis annyi mindenért kell egyszerre aggódni, hogy az ember lánya csak kapkodja a fejét.üdv. sacili.
Előzmény: esterella (3342)
esterella Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3342
Én is így gondolom, de a kisördög bennem van, mert nem értem a nagy has- kishas szindrómát. Az állatorvos azt mondja, hogy ha ivarzik, akkor kilökődik a halott bébi is belőle, mert olyan ilyenkor kinyílik a méhszáj. De eddig még nem tötént semmi azon kivül, hogy a bak megugrotta.
Előzmény: sacili (3340)
sacili Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3341
Bocs az elütésekért !  sacili
sacili Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3340
Szinte biztos, hogy nincs benne halott bébi, mert akkor ott belül akkora felfordulás lenne, hogy nem lenne kedve felvenni a bakot, illetve nem is ivarzana. Goldolj csak bele mi lenne, ha egy terhes nőben elhalna a magzat ! Úgyhogy lehet hogy korán apasztottál. Én csa két éve kecskézek, de mesterségesen még nem apasztottam el egyik kecsémet sem, ha vemhes, ő tudja a legjobban mikor kell apasztani, és csak ritkán fordul elő, hogy be kell segíteni. üdv. sacili
Előzmény: esterella (3338)
sacili Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3339

Egyetértek Boricskával, a bak hozzátartozik a kecskézéshez, nélkülük nem lenne se kiskecske,  se tej, se túró, se sajt. Ez a büdösözés szerintem ugyanolyan rossz beidegződés, mint az, hogy a kecsketej rossz izű, illetve, hogy "te jó isten, tényleg megeszitek a kecskehúst, fúj!". Én bejárok Pestre dolgozni, egy klinikára, és még sosem húzódtak el tőlem a kollégák, hogy büdös vagyok, pedig néha előfordul, hogy vissza kell szaladnom valami miatt utcai ruhában a kecsekhez. Viszont voltam már tehénistállóban ellésnél segíteni, s zuhanyozás és hajmosás után tetőtől talpig át kellett öltöznöm, olyan büdös voltam az istállószagtól. Hozzánk nyugodtan eljöhetnél, és még a kapuban sem éreznéd hogy bak van a háznál. Ahhoz hogy a baknak szaga legyen, hozzájárul az is, hogy hogyan tartják az állatot.

A bakok egyébként nem önkielégítenek, hanem  tisztogatják magukat, gyanúgy, mint ahogy egy magára valamit is adó férfiember, csak ők nem jutnak hozzá vízhez és szappanhoz, ezért azt használják, amilyük van: a szájukat, és a nyelvüket. üdv. sacili

Előzmény: leraa (3335)
esterella Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3338
Sziasztok! Kb. 1 hónapja írtam, hogy nem igazán sikerül elapasztanom az egyik anyámat. Hát végülis sikerült, de nem ellett. Azért nem írom, hogy nem volt vemhes, mert bezavar az, hogy kb. félidőben lefektetve körmöztük és akkor láttam némi dudorokat a hasában, amint helyezkednek. Egyébként akkortájt elég nagy volt a hasa, kezdtünk félni, hogy megint négyet fog elleni. Aztán szépen lassan kisebb lett a hasa én meg próbáltam elapasztani.Mire a kiszámolt ellési idő elérkezett már nem kellett fejni, vártuk, hogy mikor fog elleni, aggodtunk, mert egyre csak zsugorodott a hasa. Szóval nem ellett, most ivarzik és már fedezte is a bak. Több kérdésem is adódik ezek után: Lehet-e, hogy elhaltak a kicsik? Ha esetleg halott bébi van benne, ivarzik-e a kecske?  Volt már nálatok hasonló esett?
andreja Creative Commons License 2006.09.13 0 0 3337

Nem kielégítenek ön, de még ha csinálnák is (néhány százezer évnyi beidegződést  még a Lux Elvira is csak nehezen tudna kiirtani belőlük, de előbb még tolmácsot is kéne hozzá szerezni), attól biztos, hogy semmilyen szaguk sem lenne. A sperma szaga elenyészik a szagmirigy váladéka valamint a testre száradt pisa szagához képest. Több tucatszor vettünk már spermát, se akkor, se a higítás során semmilyen szaga nem volt. Egyszer egy segítőt pofán lőtt egy gyorstüzelő legény, de még ő se panaszkodott a szagra.

Előzmény: leraa (3335)
andreja Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3336

A bak (és a nőstény is) két hónapos korukban már ivarérettek lehetnek. Ezért illik őket ilyenkor már egymástól elköltöztetni.

Ha beindult egy nősténynél az ivarzás (a szezonban), akkor az nem szokott kihagyni, csak ha valami fatális dolog történt. De sokszor előfordul, hogy csak októberben ivarzik először az állat.

A tej minden szagot föl tud venni a környezetből, a bak szagát különösen. Körül kell tekinteni.

Előzmény: kecskezdo (3332)
leraa Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3335

Meg azt is mondják, hogy sokszor önkielégít, attól is van szaga :) Amúgy eleve szagosabb a bak húsa is, csakúgy mint a kandisznónáál. Ezért van, hogy a szakirodalom szerint ha 10. és 20. nap között, amikor a herék leszálltak, lehet ivartalanítani, hogy ne legyenek büdik. Mondjuk akárhány bakkal találkoztam, messziről lehetett érezni. Az ismerősömnél pl volt bérbak, jó 500m-re és éreztem is rendesen.

Van, aki azt mondja nem érezni, van aki érzi. Én a tejet még se bakkal, se anélkül nem tudtam még megszokni. A férjem a tejet semmi pénzér meg nem kóstolná, de napi 20dkg kecskesajtot megeszik :)

Előzmény: kecskezdo (3332)
leraa Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3334

Ő is most csak 2 x 1 litert ad, mert apaszt, itt az ideje. Megy a hivatalos huzavona, maradhat-e ott. Hivatalosan nem, mert (a vízpart mellett) környezetvédelmi okokból haszonállat nem tartható. Ezt senki nem érti...

Előzmény: kecskezdo (3333)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3333

Leraa: említettél régebben egy 4 liter tejet adó kecskét korábban. Mi van vele? Nem adják el? Kell nektek?

 

Előzmény: leraa (3331)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3332

Azt mondják, csak ivarzáskor büdös a bak, szeptemberől jan-febr-ig...szerintem a tejen nem érződhet, de erre én is kíváncsi vagyok. Akinek együtt vannak: büdös lesz tőle a tej? mert most van egy saját bakunk is, amit jövőre év elején már apukának szeretnék azoknál a lányoknál, akiknél valamiért kimarad ebben a hónapban a párzás. Akkorra 7-8 hónapos lesz, szerintetek mikor lesz egy bak ivarérett?

plusz a bérelt bak, plusz a kisbakok még egy hétig:(((Így most 10 kecsi van. Tök jó volt látni, ahogy tegnap egy sorban, pont mint a telek szélessége vonultak lassan és legelésztek.

Előzmény: leraa (3331)
leraa Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3331

Amíg csak kettő van, nem is probléma elvinni, ők még elférnek, 3-nál gondban lennék én is :))

Most hogy így szóba jött, lehet, elgondolkodom egy bakon, csak nem tudom külön zárni a többitől. A férjem meg szerintem hallani sem akarna róla.

Előzmény: boricska (3330)
boricska Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3330
Ti tudjátok, nekem így sokkal kényelmesebb, mint hogy fuvarozzak egy büdös bakkecskét, vagy hat lánnyal kóboroljak, ha elkezdenek ivarzani. Igazából az lenne a jó, ha ugyanúgy hívhatnánk az inszeminátort, ahogyan a tehenekhez meg a disznókhoz hívják, és akkor azt se tudnánk, hogyan néz ki egy bakkecske. Tényleg van illata, de figyelem, hogy mit csinál: állandóan pofán vizeli saját magát, emellett amikor a lányok pisilnek, beledugja az orrát, így nem is csoda, ha büdös. Ettől függetlenül szívesen tartom, hozzátartozik a kecskevilághoz, így természetes, hogy állandóan együtt vannak, mint egy nyájban.
Előzmény: leraa (3329)
leraa Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3329
Mindegy végül is, csak az említett árra reagáltam, hogy van, aki ennél többet kér. Egy ismerősünk elviszi a lányokat, és állítólag nem kér semmit. Ha mégis kér, akkor sincs semmi. Én nem szeretnék bakot tartani, mivel állítólag megérezni a tejen a bakot. Meg alapjáraton sem egy illatos fajta.
Előzmény: sacili (3326)
sacili Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3328
Bocs nem közepe. hanem eleje.
Előzmény: sacili (3327)
sacili Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3327
A csajok általában akkor ivarzanak (rendszeresen) ha a hőmérséklet  tartósan 20 fok körüli, vagy az alatti. Mi sajnos beletrafáltunk, mert volt néhány hűvösebb nap, Soma rögtön el is kapta a lányokat, úgyhogy február közepe felé ellünk.
Előzmény: kecskezdo (3313)
sacili Creative Commons License 2006.09.12 0 0 3326
Nálunk úgy működik a dolog, hogy kölykönként 500,- Ft, és azt is utólag, amikor kiderül, hogy hány van, és lett-e egyáltalán. (becsületkassza!). A 2000/lány kicsit húzós ! sacili
Előzmény: leraa (3314)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!