Keresés

Részletes keresés

simon45 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 1722

Én már lassan fél éve itt vagyok Aveiroban, de magyart alig lehet találkozni. Még van 3 hetem, aztán befejezem a pprtugáliai kiküldetést. Aveiro viszont szerintem is elég jó hely, ha nem tetszett volna elsőre is, akkor nem is vállaltam volna ilyen hosszú kiküldetést.

Előzmény: pbence2345 (1721)
pbence2345 Creative Commons License 2006.09.24 0 0 1721
Na, de hol van Aveiro???

Így szinte semmit nem láttatok...:-))
Előzmény: mela111 (1720)
mela111 Creative Commons License 2006.09.24 0 0 1720

sziasztok,

 

na hazaértünk a 2 hetes országjárásból, nagyon szupi volt.

Azt nem értettük, hogy mire ez a "de veszélyes vezetni" dolog, mert ha Bp-en vezetsz itt is sok a hülye. Pl. itt a zebrán inkább elütnek, Portugáliában pedig készségesen megállnak és átengednek.... Szóval az autózással semmi gondunk nem volt.

Körbejártuk az országot elég rendesen, 2900 km-t mentünk. Sok jó hely van, kedves emberek, fincsi kaják.

Az útvonal nagy vonalakban: Lisszabon - Cascais - Cabo de Roca - Sintra - Mafra - Obidos - Tomar - (Fatima) - Batalha - Alcazaba - Conimbriga - Coimbra - Luso - Bom Jezus - Guimares - Porto - Amarante - Douro völgye (Pinhao) - Lamego - Seia - Torre - Monsanto - Evora - Monsaraz - Carvoeiro (innen kicsit szétnéztünk Algavre-ban)

Ha bárkinek kérdése van, szívesen válaszolok.

 

szofi76 Creative Commons License 2006.09.19 0 0 1719
Ok, köszi! Végül is rendszeres vezetők vagyunk Bp. belvárosában, főleg a páromnak van nagy rutinja... így talán nem lesz gond!
Előzmény: kölni (1718)
kölni Creative Commons License 2006.09.18 0 0 1718

Na azért annyi barom talán nincs ott, mint Magyarországon. Ha életben kiértél Ferihegyre, akkor autóval el fogsz tudni jutni Lisszabonból az Algarve-i országrészbe is.

Ezen a címen kapsz elönyösen bérautót:

Bunge-Algarve@web.de

Úgy is bérelheted, hogy minden kárt ök fedeznek (ez valamivel drágább), meg úgy is, hogy van egy részesedésed a kárban. Ennél a cégnél az is megoldható, hogy Lisszabonban vedd át a kocsit és pld. Faróban add vissza. Ne felejtd el azt, hogy a "magyar csaptra" hivatkozz!

Arra fel kell, hogy hívjam a figyelmedet, hogy Portugáliában az elsösegélyes doboz nem elöírás és általában nincs is a kocsiban. (Általában nincs is arra szükség, de nem baj, ha tudja ezt az ember.)  

Előzmény: szofi76 (1717)
szofi76 Creative Commons License 2006.09.18 0 0 1717

sziasztok!

okt.17-én indukunk Lisszabonba, ahonnan autóval szeretnénk lemenni Algarve-ba. Érdemes előre a neten autót bérelni vagy elég helyben? Ha igen, melyik céget tudnátok ajánlani? Azt már tudjuk hogy vezetni Lisszabonban rémálom (oda nem is akarunk autóval bemenni) de ugyanez a helyzet a déli részen is? Ehhez kapcsolódva: Mi az a biztosítás amit nem szabad kihagyni az autóbérlésnél? Arra gondolok ha önhibánkon kívül kárt tennének az autóban, nem mi szeretnénk a kárt mi fizetni...

dismay Creative Commons License 2006.09.18 0 0 1716
ola,

ha casinoba akarsz menni remek, meg oreg 56-os es egyeb szornyuseges magyarokkal kvaterkazni, de amugy borzalom... Lisboa es Cascais rulez

disculpe me

dismay
Előzmény: Eavit (1715)
Eavit Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1715
én elindultam oda, de estroilban leszálltam a vonatról. estoril is jó hely. szerintem.
Előzmény: dismay (1714)
dismay Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1714
Ola,

menjetek Cascaisba
az utazasi irodaban feketen is lehet kiraly szallast szerezni, es a brazil kocsma se semmi a foteren, nagy magyar fan a tulaj, de focit nezni kotelesseg, meg a helyi csapatnak szurkolni


adeus dismay
Előzmény: kölni (1713)
kölni Creative Commons License 2006.09.13 0 0 1713

Helló!

December-januárban ilyen meg olyan is lehet. 2005 szilveszter éjjel szakadt az esö, de január 1-én felhötlen ég mellett a szabadban reggeliztünk. Lehet, hogy kifogtok egy "nedves" idöszakot, de lehet az is, hogy kellemes 15 - 20 fok lesz - ezt ma nem lehet megjósolni. Ha csak egy hétvégétek lesz, akkor szerintem nem feltétlen lenne szükség autóra, mert Lisszabonban tulajdonképpen mindenhová jól el lehet jutni busszal, villamossal vagy metróval. Söt ha minden kötél szakad, akkor a taxi sem megfizethetetlen.

Ha mégis kocsit szeretnétek bérelni, akkor ajánlanék egy kölcsönzöt,

Bunge-Algarve@web.de

ami megbízható és viszonylag olcsó. Németül, angolul vagy portugálul beszélnek. Hivatkozz arra, hogy a "magyar csapat" tagja vagy.

Előzmény: popey3 (1712)
popey3 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1712

 

Sziasztok !

 

Lisszabonba tervezünk egy hosszú hétvégét, segítséget kérek abban, hogy milyen idő van december esetleg január hónapokban ? Érdemes-e autót bérelni, ha igen mire figyeljünk oda.

köszi

Eavit Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1711

megismerkedtetek már a portugál kultúra ama csücskével amit e sármos úriember képvisel?

nem?

hát akkor sürgősen pótoljátok.

mi őrült jól szórakoztunk.

hátmagát Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1710

Még1x köszönöm.

Amint már mondtam, az 5let egy rövid nyaralás során merült fel. A portugál nyelvtudásom potosan megegyezik a kínaiéval, gyakorlatilag 0. :( Először is egy ott élő, de magyarul is beszélő, agilis és becsületes ember segítségére lesz szükségem.

De most még csak az információ gyűjtésénél tartok és  a megoldandó promlémákat próbálom rendszerezni.  Az ügyvéd ajánlatot köszönöm.

Előzmény: kölni (1708)
simon45 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 1709

Van közöttetek valaki, aki Aveiroban van, vagy lesz?

kölni Creative Commons License 2006.09.07 0 0 1708

A portugál hivatalnokok - legalábbis a fiatalabbak - beszélnek angolul, ha akarnak. Gyakran elöfordul viszont, hogy nem szólalnak meg idegen nyelven, nehogy valami kényes helyzetbe hozzák silány nyelvtudásuk miatt sajátmagukat. Nem is hányom ezt a szemükre, szerintem egy német, francia vagy olasz tisztviselö is így tenne. Ha abban az országban akarsz tölük valamit, akkor vagy tanuljad meg szépen a nyelvet, vagy vigyél tolmácsot magaddal.

A portugál bürokrácvia bizonyos dolgokban a leghülyébb Európában. Tudok egy olyan esetröl, mikor egy étterem tulajdonosának elöírták, hogy építtessen alkalmazottainak egy zuhanyozót (!), pedig maga vezette a vendéglöét és egy alkalmazottja sem volt (meg nem is lesz).

Olyan elöírások is vannak, hogy egy új házba be kell szereltetni a vezetékes telefont eltekintve attól, hogy áll-e szándékodban egyáltalán telefont venni, vagy sem.

Azért náha segít egy jó ügyvéd (persze pénzbe kerül), de ha ilyesmire lenne szükségetek, akkor szivesen segítek.    

Előzmény: linha (1706)
dismay Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1707
Ola,

a tintahala sajat leveben cimu dologgal erdemes vigyazni, en San Sebastianban attol lettem rosszul:)amugy nem rossz csak kis adag, jobb nala a choquinho (egy meretes tintahal felig atsutve), erdekessege, hogy a belsosegeit vissza teszik a bendojebe, de finom nagyon

dismay
Előzmény: kölni (1703)
linha Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1706
Portugáliában az ügyintézés régimódian bürökratikus, sorbanállás, több iroda megjárása, költségek - és mindezek hegyei... Ezt most igyekszik kedves José Sócrates és kormánya megszüntetni, gyorsabbá, könnyebbé és olcsóbbá tenni. Pl. ma már egy nap alatt alapíthatsz céget, egy helyen és olcsóbban mint valaha, feltéve, hogy megfelel neked a felajánlott cégnevek egyike. ( Azzal ugyanis rengeteg idö elmegy, amíg megállapítják, hogy az általad kitalált, megalkotott nevet nem birtokolja-e már valaki más, akár csak hasonlóan is. Nem lehet a céged neve pl. "Vital", mert az a Vitalis ásványvíz nevéhez már túl közel jár. ) Hogy angolul beszélnek-e, nem tudom, de akinek nem megy a portugál, az ilyen esetben legjobban teszi, ha egy helyi bennfentest ( pl. ügyvédet ) alkalmaz, aki ezeket az ügyes-bajos dolgokat elintézi. Az is egy kisebb vagyon persze, de nem érdemes egy ilyen üzleti vállalkozást azzal kezdeni, hogy 10 évet öregedsz... És persze itt is aranyat ér egy jó könyvelö.
Előzmény: hátmagát (1705)
hátmagát Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1705

Köszönöm nektek a rám pazarolt időt és energiát. Szóval, még dédelgetem ezt az álmot és próbálok további infot gyüjteni. Pl. mennyire rugalmas, segítőkész, gyors, esetleg bürökratikus vagy lassú ott az ügyintézés ill. az engedélyeztetés?

A hivatalokban beszélnek angolul?

linha Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1704

Kölni igen böséges válaszához már csak annyit füzök hozzá, hogy szerintem ha valahol, akkor csakis nagyvárosban müködhetne magyar étterem. A tengerparton a külföldi túrista minden bizonnyal nem magyar ételekre éhes. Valamelyik nagyvárosban viszont talán van annyi magyar vagy Magyarországot ismerö emberke, akikre alapozva neki lehetne kezdeni. Rájuk szükség lenne mint alapvendégkörre.  Aztán talán jönnének a portugálok is belesni, beleszagolni a magyaros ételek illatába.

Előzmény: hátmagát (1699)
kölni Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1703

Na igen! De mi van, ha a portugál bennszülött rákap a pontyhalászlére, vagy uram

bocsá a túrós csuszára (tepertővel a tetején gazdagon). Ő milyen nehezen jutna hozzá?! :)

 

Na ami pontyhalászlevet ílleti, annál inkább óvatos lennék. A hal elkészítésének, fogyasztásának nagy kúltúrája van, de ez jóformán csak a tengeri halakrta vonatkozik (az angolna, a pisztráng és a lazac kivételével).

Sok víztárolóban van édesvizi hal, de azt se nem nagyon eszik, se nem nagyon értékelik.

 

Szóval, szerintem ez a megálmodott étterem nem működne közepesen. Vagy gyorsan becsődölne, vagy napokra előre kellene asztalt foglalni.

 

Nagyon helyesn látod a dolgot. Ha értenék a vendéglátáshoz és ilyen szándékaim lennének, akkor én is így fogalmaznám meg magamnak a dolgot. A kérdés az, hogy mennyit enged meg neked a pénztárcád. Reklámra nagyon sokat kell majd költened.

 

Nos, nem igazán ismerem a portugál étkezési szokásokat. Hasonló az itthonihoz? Otthon főznek, vagy inkább a vendéglátó helyeket keresik fel?

 

A portugálok szeretnek étterembe járni. Hajlandóak több pénzt is kiadni, ha azért valami különlegesen jó helyen jól szolgálják ki öket.

 

Általában déli 12 és 3 között szoktak ebédelni.A nagyobb városokban a hivatalnokok is ebédelni járnak, így napközben is forgalom van a vendéglökben. Az ebédszünet sok helyen 1-2 órás. 

A vacsora ideje 6-7-körül kezdödik. Három és hat között sok étterem be is zár, vagy csak "takarékon" üzemel (hátha betéved valami magyar, aki nem ismeri az ottani szokásokat).

 

Ha bemész egy étterembe, minden rendelés nélkül odatolnak eléd egy tányér olivabogyót, pástétumot, sajtot, vajat meg kenyeret. Vigyázz, ezék az apróságok néha többe kerülnek, mint a föétel. A franciákkal ellentétben a portugálok a kaja elött és nem az után esznek sajtot.

 

A leveseik általában finomak. Csirke vagy marhahúsleves szokott lenni, illetve sek helyen csinálnak zöldséglevest ist. Ha azt látod, hogy "sopa do dia", az azt jelenti, hogy "napi leves". Berendelheted, mert mindíg jó szokott lenni.

 

A föételt mindíg egy kis tálcán hozzák ki, amiröl azt át kell lapátolni a tányérodra. Szeretik az erös, fokhagymás dolgokat is. A halat általában az étterem árnyékában felállított grillen a szabadban készítik el. Sok helyen szokás a krumplit héjastul megenni. Különlegesség a tintahal fekete tintával (mindenkinek meg kellene egyszer próbálni azt). A portugál konyha legfontosabb füszere a koreander. Sok helyen kaphatsz helyi specialitásokat is. Csak néhány jut eszembe:

Madeira szigetén babérvesszöre tüzik a húst és azt sütés után úgy tálalják egy kis állványon.

Alentejó egyik specialitása egy fokhagymás pörköltszerü húsétel, melybe kagylót is bele kell fözni.  

Szárított halat (bacalhao-t) mindenhol lehet kapni, sok étel készül belöle. A vicc az, hogy nem onnan, hanom Norvégiából jön.

A kaja végén mindíg van valami desszert (pudding, sütemény vagy gyümölcs). Egy igazi vacsorat egy fekete kávéval és egy konyakkal, muskatellel vagy portói borral

teljesül.

 

Működik a belföldi turizmus? Szerinted, szerintetek, mi lenne a szerencsés helyszín? Nagyvárosban, kisebb városban, az óceán partján, forgalmas főútvonal mellett, vagy turista látványosság közelében?

 

Mondom, nem értek hozzá, de szerintem vagy egy nagyobb város, vagy egy romantikus tengerpart lenne az ideális.

Előzmény: hátmagát (1699)
mela111 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1702
Sziasztok, mi szombaton indulunk, most a portugál konyha részleteit olvasva csorog a nyálam.... Na megyek a jó kis menzára ebédelni.
Előzmény: dismay (1701)
dismay Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1701

Ola

ja a csirket priri-pirivel kostoltatok?
nekem a leglehangolobb az volt, amikor amerikai turistak hamburgert es krumplit kertek:) pedig polip is volt olcsobban ennel:)
Előzmény: dismay (1700)
dismay Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1700
ola,

azert en szivesen megkostolnam most a Rio Ave Arrozde Mariscos-at, meg azt a szardiniat, amit csak ott lehet enni (most voltamSlovenijaban es koszono viszonyban sem volt vele)

a levesek sem rosszak, es a polip (a kedvencem) sutve fozve hat az valami kulninaris mennyorszag

vala igaz a salatak es koretekben nem jok, de pl.csicseriborsot kell kerni, az kiraly

adeus

dismay
Előzmény: hátmagát (1699)
hátmagát Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1699

Na igen! De mi van, ha a portugál bennszülött rákap a pontyhalászlére, vagy uram

bocsá a túrós csuszára (tepertővel a tetején gazdagon). Ő milyen nehezen jutna hozzá?! :)

Szóval, szerintem ez a megálmodott étterem nem működne közepesen. Vagy gyorsan becsődölne, vagy napokra előre kellene asztalt foglalni.

Nos, nem igazán ismerem a portugál étkezési szokásokat. Hasonló az itthonihoz? Otthon főznek, vagy inkább a vendéglátó helyeket keresik fel? Működik a belföldi turizmus? Szerinted, szerintetek, mi lenne a szerencsés helyszín? Nagyvárosban, kisebb városban, az óceán partján, forgalmas főútvonal mellett, vagy turista látványosság közelében?

Előzmény: linha (1698)
linha Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1698

kulináris orgazmus -- ez jó...

Számomra a portugál "konyhamüvészet" legélvezetesebb része az, amikor egy jó kis friss halacskát, mondjuk nyelvhalat vagy inkább dorada-t parázson sütve kapok, mezei sóba-vízbe krumplival, mindez olívaolajjal leöntve és egyszerü de nagyszerü saláta-paradicsom-uborka-hagyma salátával körítve... Hmmm!!! Sajnos erre Lisboa környékén nemigen akad már olyan egyszerü étterem, ahol ilyet normális áron kap az ember. Ha valaki meg tudja cáfolni ezt a kijelentést, kérem tegye! Amikor elöször jártam Portugáliában, 13 éve, még könnyebb volt ilyet találni. Most is van, tudom, de innen messze, eldugott helyeken...

Előzmény: hátmagát (1697)
hátmagát Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1697

Óriási a távolság a két ország között. Ez az előnye, egyben hátrány is a "Paprika csárda" projektnek. Innen nem tűnik 1xűnek a megvalósítása. (helyiség bérlet, esetleg tulajdon, engedélyek stb.) Viszont pont a távolság miatt lesz egzotikus étek a gulyásleves. :) Habár a gulyásban lehet valami varázslat. Néhány éve egy olasz partneremet vittem el vacsorázni. Először járt Mo-on de a gulyásról már hallott valamit. Meg is rendelte és tett bele szépen száraz erős paprikát, amiben az az átverés, hogy a vége felé kezd el rendesen csípni. :) Ezután már megszűnt számára a világ, csak habzsolt és törölgette verejtékező homlokát. A végén rábeszélésemnek engedve Gundel palacsintával ütötte ki magát.  Azóta többször találkoztunk, de mindig hálálkodva hozza szóba azt a vacsorát. Svájci ismerősöm soha nem mulasztja el, ha nálunk jár, hogy ne egyen valahol egy fokhagymás lángost. Szóval ami itt nekünk természetes eledel, az másoknak okozhat kulináris orgazmust. :)

 

Előzmény: linha (1693)
Eavit Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1696

szia,

 

én coimbra mellett voltam egy kis faluban (1700 lakos) ezen kívül bejártam portot, coimbrát, lisszabont és voltam estorilban és figuiera de fosban. ennyi.

ezek után totál ki voltam akadva a sok szemétre. pedig budapesten élek, míg egyetemre járok.

és még lisszabont találtam a legtisztűbb helynek.a kis falu, porto és még valamennyire coimbra is eléggé szemetes. nem piszkos,szemetes. flakonok, papírok, mindenféle szemét. én önszorgalomból nekiálltam és a házunk mögötti eukaliptuszerdőt elkezdtem kitakarítani (sziszifusz...) mert mikor sétáltam arra egyszerűen nem bírtam elnézni. miután 3 fekete zsáknyi szemetet kihordtam és realizáltam hogy a föld is tele van szeméttel, feladtam. viszont ez itthon is előfordul. de taláűn az utcákon nem hevernek ennyira halmokban a flakonok meg egyebek...

 

nekem ez volt a benyomáson. naggggggyon remélem, hogy rossz helyen voltam és tévedek. de engem ez lehangolt.

 

viszont az emberek nagyon kedvesek. és a természeti környezet is gyönyörű. lisszabon nekem túlzsúfolt műemlékekkel és el is vesztem kétszer, ezért kicsit vegyes élmény. estorli nagyon tetszett, és portot is nagyon jó helynek találtam, de ott zavart a szemét. meg, hogy egy csomó része, még egészen a központban lévők is egészen olyanok mint egy gettó. de ezt a józsefvárosban már megszoktam.:) szóval nem rovom fel.

 

de összeségében én nem lettem rajongó. nem tudnám ott leélni az életem.

 

én azzal értek egyet, hogy a portugál konyha nem eléggé fantáziadús és én személy szerint jobban kedvelem a többféle fűszer erősebb használatát. ha lisszabonban a bairro alto negyedben 2 indiai étterem is megél, egy magyar étterem bőven elfér.

:)

 

azért élmény volt, és örülök, hogy eljutottam európa végére.

Előzmény: quilla (1683)
kölni Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1695

Na azért van egy lisszaboni portugál-magyar egyesület és úgy tudom, hogy a TAP budapesti járatán is sok olyan portugál utas van, aki ismerkedni szeretne Magyarországgal. Abban persze teljesen igazad van, hogy reklámot senki se csinál.

 

Azért elmondok egy történetet:

Minden év augusztusában van Setubalban a "Feira de Santiago". Ez egy hatalmas vidámpark, kirakodóvásár, kiállítás - minden egyben. El szoktam menni oda és örömmel láttam, hogy legutóbb Setubal kölföldi partnereinek is volt pavilonja. Nagy örömöt okozott nekem, mikor rátalaltam Debrecen standjára. Tudjátok, hogy nézett ki az?

Oda volt okádva a falra valami kilencluku hidas plakát, de különben a pavilon üres volt. Középen állt egy asztal meg egy vagy két szék. Az asztalon ott volt "Lehel kürtje", tehát valami marhaszarv (ugye milyen eredeti ötlet?). De hogy azt el ne lopják, oda volt valahogy kötve az asztalhoz. Miközben körös-körül pezsgett az élet, mindenki reklámozta magát, a testvérváros, Debrecen, kiküldöttje azt sem tartotta fontosnak, hogy ott legyen. Még egyetlen prospektus sem volt ott.

 

Komolyan mondom, azon az estén ez volt az egyetlen stand, ahol egy lélek se volt látható. Holott semmi közöm nincs hozzá, valahogy nagyon égtem.

Előzmény: linha (1694)
linha Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1694

Na, akkor most tisztázom: a lent felsorolt okok miatt nincs szerintem itt magyar étterem. De szerintem biztos, hogy jó üzlet lenne.

Az is kár, hogy nincs itt valami "Magyar Kultúra Háza" vagy ilyesmi. Sokkal többen kedvet kapnának, hogy ellátogassanak szép hazánkba. De nem is látok reklámot, vagy bármit, ami Mo-ra csábítaná a portugálokat.

linha Creative Commons License 2006.09.02 0 0 1693

Én nem gondolom, hogy mission impossible lenne. Talán az is az oka, hogy itt tényleg elég kevés a magyar, másrészt nem túl sok portugál látogat el Magyarországra, ahol aztán megszeretné és itthon is újra szívesen enné a magyar ételt. Bár ismerek egy ilyen portugál házaspárt, voltak Mo-n, ettek "gulyás"-t, és füznek, hogy fözzek már nekik egyszer, mert az olyan finom.

Arra viszont mindenképpen gondolnia kell annak, aki itt éttermet nyitna, hogy lényegesen magasabb költségekkel járna, mint otthon.

 

Előzmény: hátmagát (1692)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!