Keresés

Részletes keresés

olix Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3415

de ha csajokat vinni, bakot hozni bátorság, akkor mi a megoldás?

bakot nem akarok tartani a szomszédok miatt.

Előzmény: Kriszta721 (3414)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3414

Tényleg bátorság a nőket kefélni vinni, de még pasit is hozni. Andrejának igaza van, rengeteg betegség vándorolhat ide-oda, vagy kérsz orvosi papírt? Mi évekig voltunk a környék megtermékenyítő állomása, teljesen ingyen ment a dolog. Ma már nincs bérkúrás, ide idegen kecske nem jöhet. Az itteniek először is össze-vissza vernék, a pasinak ideje sem lenne akcióba lépni. Másrészt pedig fogalmad nincs, hogy milyen fertőzéseket szedhetnek össze a kecskéid a teljesen egészségesnek látszó többitől. Szerintem gondold jól át a dolgot, ha máshogy nem megy, inkább a bakot vidd magadhoz.

Olvasok itt a sajtgyártásról, én egy időben használtam kultúrát, most éppen nem, szerintem anélkül is lehet jó sajtot csinálni. Nálunk itt bevált, a vevők nem panaszkodnak.

Sacili, felhívlak és majd elmesélem korábbi zaklatottságom okát. Sziasztok.

olix Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3413

miért nagy bátorság? megveri őket?

 

azért gondoltam a lányokat elvinni, mert otthon nagyon magabiztosak és a tavaly odahozott bakot kikészítették. Gondoltam, ha bakhoz viszem, akkor a baknak nagyobb az önbizalma és ha más nem hát (kis túlzással) megerőszakolja őket.

Előzmény: andreja (3403)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3412

A viselkedés megváltozása a lényeg. Ez a gyakorlatban egyszerű: ismerni kell az embernek az állatát, oszt ha máshogy viselkedik, akkor gyanakodni. Ez nem csak az ivarzásra, hanem például az egészségi állapotra is érvényes.

Tehát valóban, a kecske rázza a farkát, generálisan. Mert elhajt onnan (pl. legyeket). De olyankor máshogy rázza. Mert akkor odacsábít. Szerintem mindenki át tudja érezni, hogy az ilyen szükségképpen máshogy néz ki.

Előzmény: kecskezdo (3409)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3411
Ami a reszelést illeti, ne Rocco Siffredit tekintsétek etalonnak, a 2-3 másodperc mindenre elég, ezt az elégedetlenkedő barátnőknek/feleségeknek nyugodtan meg lehet mutatni. Ami azt illeti, spermavételnél ha van két-három másodperce az embernek, akkor halleluja, a lukbatalálás sokszor még ennél is rövidebb. A kecske nem reszel, hanem lök.
Előzmény: kecskezdo (3407)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3410

Ellenem nyugodtan lehet szólni, a lövészeten nem én nyertem a háromnapos jutalomeltávot.

A matematika viszont egyszerű dolog, ha nem találomra viszed, hanem felkészülsz - ahogy azt leírtam -, akkor szűk 10-11 napba belefér a dolog, a két hétbe meg biztosan. Hosszabb ideig - ahogy azt szintén írtam - a visszaivarzás miatt célszerű, hogy kéznél legyen a bak, emiatt 30-32 nap a biztonságos minimum. Aki tojik gondolkodni két percig és képes ivarzás után elvinni két hétre a kecskéjét, az megérdemli, hogy egy évig szárazon álljon az állata. Aki viszont kétségtelenül jobb gazdát érdemelne.

Állategészségügyi okok miatt én speciel semmilyen kölcsönideodamegoldást nem tartok jónak, de az anyákat elvinni szerintem is kockázatosabb, mint a bakot elhozni.

Előzmény: kecskezdo (3407)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3409
Három évesre azt mondod, nem fiatal már? Igaz, mondani szokták, hogy nőben is a 20 fölötti már öreg:)) Meddig él egy kecske? Én 11 éves (tejelőről!) és 14 évesről már hallottam...Lehet, hogy bénák vagyunk, de én sem látom meg, csak a farokrázást, de az máskor is lehet:) Most jött be a 20 fok körüli hőmérséklet megint, amit már elhangzott itt, majd beindul.
Előzmény: rendo (3406)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3408

van, aki csak októberben kezdi. az ivarzás tünetei között a viselkedésbeliek sokkal kifejezettebbek a testi tünetekhez képest, amíg nem rázza a farkát, addig nem érdemes alánézni annak.

Előzmény: rendo (3406)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3407

Kedves Olix. Szerintem csak akkor verik el (ha erősebbek persze) ha nem ivarzottak. Nálunk ez úgy zajlik, hogy 6 anya közé beengedtem a kölcsön bakot, legalább 1 hétig semmi nem történt, aztán egyszer csak ezerrel szaglászni és kergetni kezdte őket, szinte minden nap egy anyát kinézett magának, gondolom, aki ivarzott, és egész nap ment a futkosás. Sőt, még kérdésem is lenne: Andreja, vagy aki látott már ilyesmit. Írtad, hogy még "a reszelés is elmaradhat". KErgette, felugrott rá, de az egész 2-3 másodperc volt. Azután békés dörgölőzés mellett megszűnt a futkosás. Azt mondanám, hogy ennyi idő alatt még lyukra sem találhatott, de a tünetek alapján mégis. Létezik, hogy 3 másodperc elég nekik???

Szóval lehet, hogy nálunk erősebb a bak, de aki soron van, azt elkapja. Én a lányokon sosem láttam egyértelmű tünetet, igaz, ezek nyár óta vannak itt, tehát most kezdték, de a bak rögtön jelez. Topog a mellső lábával, furán csücsörít a fogatlan felső ajkával, és már akcióba is lép.

NEm akarok Andreja ellen szólni véletlenül sem, de a 14 nap nem kevés a garantált győzelemhez? Mi van, ha elvitel előtt ivarzik, ott tölt két békés hetet, hazajön s a következő pár napban ismét ivarzik?

Én kb. 21 napra hagynám ott őket. Illetve én sem hagynám, inkább a bakot hoznám, már csak a fejés miatt is, meg az idegen környezet esetleg hathat az ivarzásra, nem?

Előzmény: olix (3402)
rendo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3406
Sziasztok!Az lenne a bajom,hogy a Rozinkon még eddig nem vettem észre semmi jelét az ivarzásnak.Nem fiatal,már 3 éves,de csak az idén került hozzánk.Nincs egy kicsit elkésve?Vagy csak én vagyok béna,hogy nem vettem észre?Se izgatott mekegés,se váladék,se megdagadt péra,semmi ilyesmit nem produkált.Bár csak novemberben szeretném bakhoz vinni,azért jó lenne tudni,mikor vihetem:))
Csak simán késik?Pedig mindennap a farka alá nézek,nincs-e változás:))
Ja,a teje viszont kezd elapadni lassan,gondolom ezzel is az ivarzásra készül.
ménrot Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3405
       Kedves andreja! Hozzád szeretnék fordulni segítségért, írtam már, hogy a kecskénk augusztustól elkezdett kevesebb tejet adni mint szokott, mostanra már csak egy keveset tudtam fejni belőle, a hét elején meg már azt lehet mondani hogy teljesen elapasztott, tegnapelőtt csak egy -egy sugárral volt a tőgyében, azonban amitől megijedtem tegnap gyennyes tej jött belőlle szintén kevés tejjel max negyed decivel. Mi lehet ennek az oka? Mindig rendessen fejtük, a tőgyet fejés előtt és utánn is mostam az alom mindig tiszta, és nem látszik kivűlről hogy gyulladt lenne, kérlek ha tudsz segíts nekem mit tudok tenni. Segítségedet előre is köszönöm.
andreja Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3404

inkább csak 1-2 napig tart az ivarzás. Ha gyanús egy anya, fölírod, mit látsz. Ha 3 hét múlva ugyanaz a műsor, akkor bingó.

Csak ivarzáskor van ovuláció, tehát csak ilyenkor lehet fogamzás is.

Pontosabban az ovulációt megelőzően van ivarzás, ami viszont nem mindig látszik (kecskénél azért szezonban 99%, hogy látszik, ezért az előző mondat is majdnem rendben van logikailag).

 

Van még olyan, hogy hamis ivarzás, ezért minden gyanús dolgot le kell jegyzetelni, és amelyik 20 naponta (+-2 kb.) ismétlődik, az a tuti.

Előzmény: olix (3402)
andreja Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3403

Az esély 100%-os, mivel az ivarzás 20-21 naponta van, tehát matematikailag benne lesz a 14 napban mind. Ahogy megyünk bele az őszbe egyre kifejezettebb tünetekkel fogsz találkozni, de január elején leáll a dolog.

Jegyzeteld az ivarzásokat, és november közepe tájára tervezd be a randit, ahogy kijön.

Nagy bátorság idegen állatok közé berakni a nőket egy órára is, nemhogy két hétre. Szerintem.

Előzmény: olix (3402)
olix Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3402

Sziasztok!

 

valaki segítsen nekem legyen szíves, nem teljesen tiszta számomra a pároztatás.

Elmondom mi a szitu: 3 db anyám van. BAkot találtam nekik, megegyeztem a gazdával, hogy két hétre elvihetem hozzá a csajokat.

2-3 napja (mintha) ivarzott volna kettő, a harmadik nem. az 1-2-3 napig tartó ivarzás mennyire szentírás? Csak akkor fogannak meg? Ha jól tudom 2 hét múlva ismétlődik. Ez mennyire szentírás?

 

Mikor érdemes elvinnem őket a jelen szituációban?

Mennyi esély van arra, hogy mindhárom fog ivarzani abban a bizonyos két hétben?

A bakról annyit lehet tudni, hogy gyakorlott, szép állat, 3-4 lánnyal él együtt.

 

előre is kösz

 

PS: tavaly amikor hozzájuk hoztam a bakot, annyira megverték szegényt, hogy nem jutott velük semmire két hét alatt. Valszeg az volt a baj, hogy nem különítettem el 1-1 lánnyal, amikor aktuális lett volna. mindenesetre idén nagyon meg kéne foganjanak, mert még egy évig szárazon tartani őket, az gáz lenne...

boricska Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3401
Tíz literhez öt milli - mert két literhez kell egy.
Előzmény: sacili (3398)
boricska Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3400

Én úgy szoktam, hogy egy oltóhoz két kultúrát veszek, ami annyit jelent, hogy egy oltó kétszáz liter tejhez elég, tehát egy sajtkultúra száz literhez. Tíz literből csinálom az egykilós sajtot, ahhoz egy mokkáskanál hegyényit adok.

Előzmény: leraa (3399)
leraa Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3399

Az anivetes oltóból rá van írva az adagolás, de a sajtkultúrára nincs. De ha jól emlékszem, 100 l-hez való. Csak teljesen össze lettem zavarva, mert ahány recept, annyi féle mennyiséget ad. Mindegy, már meg is csináltam, szerintem jó lesz. És csináltam ordát is, a te meneted szerint :) Mivel ízesíted? Olvastam valahol, hogy mazsolásan is szokták, de akkor gondolom cukrozni sem árt.

Most kaptam egy könyvet, ami kecske- juh- és tehéntej feldolgozásról ír. Szerintem nem rossz, de körülményes nagyon. Sok érdekesség van benne. Az ordakészítést sem egészen így írja.

Előzmény: sacili (3398)
sacili Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3398

Én úgy emlékszem, hogy az anivetes tejoltóból 10 liter tejhez kell 2 ml. Akkor 1 l-hez 0,2 ml, 2 l-hez 0,4 ml kell. Nem kaptál hozzá tájékoztatót? Ha nem, a biztonság kedvéért hívd fel őket, és kérdezd meg! A sajtkúltúrát elég nehéz lesz beosztani, mert amikor én vettem, akkor egy tasak 50 vagy 100 liter tejhez volt elég. Mivel én akkor 10literekből csináltam sajtot, a tasakból kiszórtam egy fehér papírra az egészet, és késsel szétválasztottam 10 kb. egyforma kupacra, és aztán egyenként alufóliába csomagoltam.

Ezért jobb a mosonmagyaróvári sajtkultúra, mert az folyékony, és könnyebb adagolni. (igaz drágább is mert ott csak nagy adagokat  lehet venni). Üdv. sacili

Előzmény: leraa (3397)
leraa Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3397

Reggel már itt dudált a postás a kapuban, meghozta az oltót és a kultúrát. Most pedig nekiállok sajtot csinálni :)

A sajtkultúrából mennyi kell 2 liter tejhez? (oltó ugye 1ml) És jól emlékszem, vízben kell feloldani?

leraa Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3396

felhívtam és szóltam nekik, hogy még a rendelési kód alapján sem adja ki a kereső, szerintük a kultúra mellettt kell lennie, de még hasonlót sem találtam az egész fejezeten belül. Mindegy, rendeltem telefonon. Csak én így akartam. És elég önfejű vagyok. Nem bosszantani akartalak titeket, de ti már végigjártátok ezt az utat.

Nem vagyok ám ilyen gyámoltalan, csak úgy látszik :)

boricska Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3395
Úgy látszik, ez a rendszer se tökéletes. Marad a telefon, vagy az e-mail a felelős embernek.
Előzmény: leraa (3394)
leraa Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3394

Boricska, te egyszer ezt találtad:

http://www.anivet.hu/images/katveb/?oldal=111&skw=tejolt%F3&ts=2011

 

a termékek között viszont nem találom, hogy rákatt és kosárba tegyem. Mint a többit, amit akarok. Beírtam a rendelési kódot, és úgysem adja ki a kereső. Pedig a kultúrát pl megtaláltam így is

leraa Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3393

Bal oldalt van és beírtam

Ennyire nem lehetek balf...

Előzmény: boricska (3392)
boricska Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3392
jobb oldalon van a termékkereső, tejoltót írj be
Előzmény: leraa (3391)
leraa Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3391
A gond, hogy beírtam a keresőbe, de nem adott ki semmit. A sajtkultúra egyből megvolt
Előzmény: kecskezdo (3389)
leraa Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3390
Bocs, a Nostomosannal kapcs, de az oltóról viszont semmi
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3389

Neostomosan-t fel kell hígítani vizzel, kb. 1-1,5 liter kell az 5 milihez, szóval nem olyan sok, ha állatot akarsz vele lemosni.

Anivetnél csak egyszerűen  tejoltó a neve. 1 dl kiszerelésben 1000 körüli áron, nem tudom pontosan, sajtkúltúra szintén ennyi, szóval én a kettőért postával együtt 3000 körül fizettem. 

Előzmény: leraa (3387)
leraa Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3388
Tárgytalan, megtaláltam egy régi írásban (saciliét:) )
leraa Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3387
Milyen néven keressem az oltót Anivetéknél. Neostomossanból milyen kiszerelést célszerű vennem? Leírás nincs, legkisebb kiszerelés 5ml
leraa Creative Commons License 2006.09.18 0 0 3386

No akkor eldőlt a sorsuk. Amúgy ne aggódj. Nem mondom, hogy nem kell sajnálni őket, de egy igen művelt, nagybecsű kecskés ismerősöm szokta volt mondani, hogy akármennyire is okos, szeretetre méltó állat a kecske, mégis ne feledjük, hogy haszonállat. Ezt szemelőtt tartva sokmindent könnyebben veszek. Még nem ettem saját állatot (értem itt a nyulat, csirkét, stb...) de ha lesz "húsállat" akkor muszáj lesz félreteni az érzelmeket. Amit megenni szeretnék, szemelőttartva ezt, majd nem babusgatom (aztán majd ki tudja)

 

Hogy mit művelnek a te kecskéid....

Előzmény: kecskezdo (3385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!