Keresés

Részletes keresés

esterella Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3446
Ha nagyon magas a páratartalom, mindennap száraz nedvszívó anyaggal /pelenkával/ le kell törölgetni és száraz deszkára tenni.
Előzmény: t.andika (3444)
t.andika Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3445

Nekem csak olyan volt, hogy a tavaji lányok közül a legnagyobb, legszebb nem vette fel a bakot. Teljesen elkeseredtem mert ő 8 hónaposan akkora volt mint egy 3-4 éves. Aztán nyár elején már annyira nem bírt már magával, hogy volt olyan, hogy a perája totál felduzzadt, véres nyálka jött belőle. Ő az, aki őszre totál kitőgyelt, nem bírt magával, amikor megjött a bak, totál beindult! Folyamatosan búgott neki, pedig a fiu még a többieket fedezte, ő meg epekedett. Végre a bak is úgygondolta, hogy ő a befutó, azóta csend van és nyugalom. Remélem idén sikerül, mert sajnálnám, hogy a fazékba végezze!

Előzmény: Kriszta721 (3443)
t.andika Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3444

Nálunk verempince van, jó párás! Eddig pont ezért nem mertem levinni a sajtokat, féltem, hogy nem tesz jót neki. Ez az amikor az ember szájhagyomány útján csinál valamit! Amit hallok kipróbálom aztán ha beválik a saját számízére alakítva alkalmazom. Szerintem kipróbálom a pincézést, habár nálunk is igencsak megcsappant a tejci mennyisége egyenes arányban a kecskék szagának növekedésével! Már a lányok is olyan budösek a bakitól, hogy külön fejőruhát kellett kineveznem, mert már akkor is írtó büdi leszek.

Préselésről mi a vélemény?

Előzmény: esterella (3442)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3443
Nálam igazából az a probléma, hogy nem tudok 10 hónapon keresztül ugyanolyan körülményeket biztosítani. Nálunk pince nincs, klíma ugyan van, de az szárít, még azt is el tudom képzelni, hogy én az évek alatt két egyforma sajtot nem csináltam. Azért lekopogom, itt a vevők szeretik ezt, most van baj, mert többet is el tudnék adni ha lenne elég tej. Idén pedig egy kicsit el is húzódik az ivarzás, hosszabb lesz a szünet. Más: Miért van az, hogy az a kecske, aki eddig minden évben ellett, idén nem.? Az állatorvosok mind mást mondanak, a könyvekben pedig erről nem is esik szó. Biztos van erre valami okos magyarázat.
esterella Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3442
Sziasztok! Én a pincében érlelem a sajtokat 89-99%-os páratartalom mellett 16-17 fokon. A kéregszín változást előidézheti éppúgy a páratartalom, mint a hőmérséklet változás. Teljesen természetes jelenség. Amikor változik a klíma, változik a kéreg is. Én azt a megoldást választottam, hogy mikor tapasztalom az első zöld-kérgességet lekenem a sajtokat oliva, vagy tökmagolajjal. Ez azért praktikus, /azon kívűl, hogy nagyon finom aromát ad a sajtoknak/ mert az olajjal való kenegetéssel nagyon hamar stabil kéreg alakul ki a sajtokon, így tulajdonképen elzárja a levegőtől és megakadályozza a zöldkéreg kialakulását. Ezzel a technológiával egyébként az érés folyamatát is gyorsabbá lehet tenni és a kérgét is jóízűen meg lehet enni, mivel nem keletkezett rajta penész az érés folyamán.   Hozzáteszem a zöld, illetve neon sárga kérgű sajtnak sincs semmi baja, de a vevők nem nagyon szeretik. Úgyanígy a klímaváltozás miatt alakul ki a rúzskéreg is, ami jobban elfogadott, mert természetesebb színt kap a sajt.
t.andika Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3441

Köszi a mailt, összehozzuk!

 

A sajttal mi is küszköünk. Már nálunk is jelent meg többször UV zöld folt. Ilyenkor sós vízzel szoktuk lemosni. Ez a hol és hogyan tároljuk, nekünk is komoly kérdés! Már a sajt készítésekor el kell dönteni hogy friss sajtot vagy érleltet készítünk? Vagy amit nem sikerül értékesíteni frissen az megy érlelni? Nekünk az érlelés még nem igazán sikerült. Eddig hűtőben tartottuk a sajtot, de eléggé be tud nyálkásodni. Aztán vettünk egy zepteres vákumfóliázót, abban meg volt olyan sajt ami elfojósodott! mi nem préseljük a sajtot, csak csöpögtetjük. Ez a friss sajtnál bevált, az érleltet préselni kellene?

Előzmény: Kriszta721 (3440)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3440
Tomipapa, mi a fenétől lett zöld? Nekem már volt, hogy a fokhagymás UV zőld lett, én azt a kínai fokhagymára fogtam. Lehet hogy tévedtem?
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3439

Andika, küldtem Neked e-mailt, remélem megkaptad.

Tomipapa, kisérletezz még egy kicsit, most nagyon jó az idő, szerintem pincébe sem kell vinned. Éjszaka hűvös van, nappal sem túl meleg, fog sikerülni. Én most nem tudok ezzel foglalkozni, kevés a tej, mindenki a friss sajtot keresi. Írj, hogy mi lett a végeredmény.

tomipapa Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3438
köszke próbálkozunk. pont ma szedtük ki az egyiket, persze még nem így csináltuk ahogy elmondtad, szép úvézöld foltos lett :) muslica riogatásra naon jó lenne.. viszont levagdaltuk ezt a külső réteget, és egész jó íze lett!! aszem ehez még kell egy kis idő.
Előzmény: Kriszta721 (3436)
t.andika Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3437

Kriszta!

Tavasszal értekeztünk núbiairól, akkor meghiusult az utam. Nem tettem le róluk, csak nehézségek adódtak! Szeretném újra felvenni veletek a kapcsolatot, de nincs meg a mail címetek. az enyém: andika@kapos-net hu

Köszönöm!

Előzmény: Kriszta721 (3436)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3436
Próbáld meg a pincében, tedd a sajtokat egy deszkára. Takard le mondjuk egy gézlappal, hogy az, akinek nem kell, ne férjen hozzá. Gondolok itt egérre vagy valamilyen bogárra. Jó hűvös a pince? Az lenne az igazi, és akkor már csak azon kell agyalnod, hogy hogy tudsz produkálni jó magas páratartalmat. Mert ha alacsony, baromira kiszárad a sajt. Az a lényeg, hogy minden nap forgasd meg, az elején fog izzadni, azt töröld róla le, aztán az abbamarad, utána pedig célszerű sós vízzel vagy savóval kenegetni. Ha minden jól megy, akkor lesz rajta egy bőrszerű kéreg, és a belseje viszonylag puha marad. Ha meg penész képződne rajta, akkor azt mosd le. Én is szoktam ezzel kísérletezni, főleg tavasszal, amikor sok a tej. Azt nem mondom hogy mindig sikerül, volt már hogy úgy összeszáradt, hogy ha valakinek a fejéhez vágom, biztos belehal. Ahogy így leírtam, nem valami szakszerű, egy sajtüzem valószínűleg a haját tépné, de szerintem házi körülmények között így meg lehet próbálni.Hátha még valaki ír, mindenesetre kíváncsi vagyok. Szia.
tomipapa Creative Commons License 2006.09.23 0 0 3435
ciasztok!
ti hogyan érleltek sajtot? értem ezalatt, csomagolva anélkül, hűtőben pincében ?
leraa Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3434
Na hát ez az, én is épp így csináltam, szépen lassan, úgy kb 6 héten keresztül. De nem akar apadni, sőt egyre inkább telik. Nem tudom olvastad-e már írtam Giziről, magától indult meg a tejtermelése, hormonszint emelkedés.. TEhát nem a szokványos, de nem is egyedi eset. Csak nem értem. A fejősöm, amit vettünk, elég volt pár nap, hogy feleannyit adjon, mint az első nap (a kezdeti szerencsétlenségem eredménye)
Előzmény: Mooni (3432)
t.andika Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3433

Nálunk is elkezdődött a lamúr! Mi a barátnőmmel ketten osztozunk egy alpesi bakon, őt két hete hozták vissza kölcsönből. Ilyenkor összerakjuk az összes anyát, aztán egyfüstalatt elrendezi az egész háremet, minden két-két napra megvan az aktuális szerelme, de van olyan is, hogy egyszerre kettő, azt váltogatja. Amikor megérkezett, annyira megbolondult, hogy amikor az akkori szerelmét kihoztam fejni, átugrott a karámon át a fejőhelységbe. Győztem visszarakni, utána meg benttartani. Éjszakára kizártuk a legelőre, hogy az esti fejésnél ne játszódjon ugyanez le, no reggelre onnan is bekerült valahogyan. Jópár kaput és kerítést kellett legyőznie. Azóta megnyugodott, rájött, hogy csak átmenetileg hozzuk el a jányzót és akkor is marad neki még jópár. Van egy lányzó aki tavaj született, de nem vette fel első évben a bakot. Na ő már nem bírt magával, ivarzásra kitőgyelt, és fojamatosan búg a baknak. Remélem lesz sok-sok kiskecske! Mindenkinél! 

Mooni Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3432

Sziasztok!

Mi már két bakot is heréltettünk 2, ill. 4 éveset vártunk egy hónapot, és nem volt szaga. De már vágtam kisbakot is 1 évest aki elviekben nem fedezett, annak sem volt szaga. Csak a húgyvezetékkel kell vigyázni, mikor bontja az ember, ill. azt hallottam, hogy a golyókat kell gyorsan levágni. Így tettem, nem volt büdi.

Apasztani csak apránként először a napi kettőből egy fejés, majd másnaponta, majd két naponta..., aztán nézni a tőgyeket, nem telnek-e meg. Az őszi, téli tej valóban sokkal sűrűbb, a sajt is sokkal krémesebb. Igaz nem is lesz olyan nagy lyukú.

esterella Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3431

Jó lenne tudni, hogy tényleg gennyes-e a tej, vagy csak sűrű az apasztás miatt. Nálam a teljes apasztás előtt nagyon sűrű, nagyon ragacsos az utolsó fejéseknél a tej. Ilyenkor, amikor már ilyen az állag, nem szoktam tovább fejni, szépen "felszívódik". Persze egészen más a helyzet, ha tényleg gennyes, ahhoz viszont nem tudok tanácsot adni, mert hála Istennek ilyennel még nem találkoztam.

Előzmény: ménrot (3405)
leraa Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3430

Én is így döntöttem, hogy otthagyom, csak erőteljesen feszül neki, és marha nagyra nőtt. Nagyobb, mint amikor azt a kis tejmennyiséget próbáltam kinyerni. (persze ez valahol logikus is). Igaz, nem sír, nem látszik, hogy baja lenne, csak annyit rémisztgettek már tőggyulladással kapcsolatban. Meg az apadást is talán másképp képzeltem. Kb két hét külömbséggel, most megnéztem,mert nagyon duzzatnak láttam, és sárgás lötty jött, meg marhára nem hagyta magát. Úgyhogy csak pár nyomásnyit könnyítettem rajta. Sebaj, még néhány év és kitapasztalom ezeket a dolgokat :))

 

Hát ő is sajnálta természetesen a kecst, de fekve nem volt mit tenni. Nagyon nem is kérdeztem. Mondjuk ha tudtam volna, elcseréltem volna vele az enyémre. A szépsége, hogy ugyanolyan volt, mint az enyém, és még Gizi is :)

Előzmény: andreja (3429)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3429

Amikor már csak hetente egyszer kéne fejni, akkor én már otthagyom vele. Az már elapasztott. Átlagos kecskénél két hét alatt le lehet zavarni egy nem túl drasztikus apasztást. Ami utána benne marad, az aztán fölszívódik. aki aggódik, 3-4 hetente megnézheti mi van benne.

 

Ami a töröttlábbal fejést illeti, én nem szeretem ha sír az állatom. Szerintem nem jókedvébe csinálja.

 

Előzmény: leraa (3428)
leraa Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3428

Akkor tehát nézzük az én problémámat, ami a tőgygyulladást illeti. A Gizi, akiről írtam már, nem hogy apadna a nemfejéstől, hanem a másik fele is duzzad. Amikor elég merevnek, teltnek látszik (elvileg már másnap is feszülni látszik) akkor kicsit kinyomkodom, ezt mondjuk egy héten egyszer. De nem akar apadni. Tegnap reggel pedig elég sárgás árnyalatú tej jött. Most mi legyen vele? Miért nem akar elapadni enki? Egyáltalán mit csinálok rosszul? Nekem is a dokit ajánlod? Mert ő annyit mondott anno, apasztani az ellés előtt 4-6 héttel kell, egyre kevesebbszer fejni. Én így csináltam. De volt egy ismerősöm, aki eltörte a lábát, ezért nem tudta fejni a kecskéjét. Két napig halgatta hogy sírt, aztán elapadt.

Előzmény: andreja (3422)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3427

A hentestől is függ, vágás közben vigyázni kell, mert a büdös szőre-bőre illetve az azt megfogó kéz ronthat a húson, ha hozzáér. De elillan idővel tényleg, főleg ha egyébként tiszán és szellősen van tartva.

Előzmény: boricska (3425)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3426

Ha most nincs bak, akkor nyilvánvalóan szerezni kell, nem is erre szolgált a javaslat, hanem a jövőre. A bak húsa ivarzási szezonon kívül nem annyira szagos, herélés után még kevésbé, de ehhez tartani kell télen, hogy elmúljon a görcs róla, és még akkor is van, aki nem bírja, ezért javasoltam, hogy ugrás után el kell adni, szezonban többnyire hiány van a bakból.

Előzmény: rendo (3423)
boricska Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3425
Aki az előző bakomat megvette, azt mondta, hogy befedezteti a nyáját vele, aztán kiherélteti és két hónap múlva már nem lesz szaga. Lehet, hogy rosszul tudja, de nagyon határozottnak tűnt. Tényleg nehéz elképzelni, hogy ez a masszív szag elillan két hónap alatt. Azt meg másvalaki mondta, hogy vannak, akik direkt a bagzós kecskét szeretik, mert annak nagyon finom íze van. Nem kóstoltam se ezt, se azt (én még nem ettem kecskét), de azért lehet egy gusztusa az illetőnek.
Előzmény: rendo (3423)
boricska Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3424
Úgy is lehet, hogy mindig eladod az apasztós kecskét és veszel friss fejőset, aztán azt is eladod, amikor ivarzani készül. Örökös kaland lesz az életed, mindig újabb és újabb kecskék...
Előzmény: rendo (3423)
rendo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3423
Igen,értelek.De most sajna nem tudok leakasztani egy bakot a pallásról:))Nekem a kecsi csak a teje miatt kell az 1 éves babám mellé,na meg a nagyobbak mellé.A kicsiket nem is szándékszunk megtartani,nincs helyünk,időnk se többel foglalkozni.Mi szeretejük a bográcsost,bármily kegyetlenül hangzik is.A bak húsának meg már szaga van,miután ivarzott(így hallottam).Cáfolj meg,ha nem igaz,s lehet hogy jövőre megpróbálkozunk egy kis bakkal.
Előzmény: andreja (3418)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3422

A tőgygyulladás ritkán látszik kívülről (főleg elapasztott kecskénél), amelyik baci olyat okoz, attól könnyen elhasal az egész állat is.

 

Első kanyarban meg kéne vizsgáltatni laborban azt, ami kijön belőle, ha tényleg genny, akkor meg fogják mondani a baci faját és a hozzá valósi hatóanyagot. Állatorvos javallott a produkcióhoz. Amíg nincs eredmény, addig naponta legalább kétszer csutkára kifejni, ha van rá lehetőség, akkor háromszor. Ha gyulladás van és elapasztott, akkor tőgyinfúzió lesz a végkifejlet.

 

Ami fejési higiéniát illeti: A fejés előtti tőgytisztogatás a tej tisztasága érdekében fontos, de a tiszta almon tartott állatnál van, aki egyáltalán nem javasolja a tőgy mosását, mert a víz föloldja azt is, ami egyébként nem zavart volna semmit. A fejés végeztével a bimbócsatorna záróizma még nyitva van egy darabig, azért fontos az utófertőtlenítés - de nem mosás! - (fürösztés olyan anyaggal, ami filmet képez a bimbón), mert olyankor juthatnak be patogén baktériumok a tőgybe. Bármilyen tiszta is az alom, ha úgy szervezzük a dolgot, hogy fejés után legalább félórán keresztül ne feküdjenek le az állatok (ezt a célt legkönnyebben szájon át lehet elérni), az drasztikusan csökkenti a fertőződés veszélyét.

Előzmény: ménrot (3405)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3421

S a másik kecsó, a Csele tejel rendesen? Nem lehet közösen valami baj, amit Csele hozott, mert azóta csökken, mióta megvettétek az újat? Esetleg nagyobb verekedés nem volt? Visszanéztem, s több mint egy hónapja is panaszoltad ugyanezeket a tüneteket gennyes tej nélkül.

 

Előzmény: ménrot (3419)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3420

Én segítenék, de mint az előzőben írtad, andrejától várható, vagy a tapasztaltabbaktól. Én orvosi kérdésben nem tudok hozzászólni, max. együttérezni, mert valami baj tuti van. Esetleg állatorvossal próbálkozz, ha nem kapsz itt jobb ötletet.

 

Előzmény: ménrot (3419)
ménrot Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3419
               sziasztok! Ha tudtok kérlek segítsetek nekem mert tényleg nagyon féltem a kecskémet. köszönöm.
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3418

Ez csak elmélet: egy kisbakot fölnevelni tél végéről egy legeltetési szezonon keresztül októberig, akkor akció, utána gyorsan eladni (akár nyomott áron is, de szezonban biztos túl lehet adni rajta), ennek a pénzügyi egyenlege nem biztos, hogy rosszabb, mint kibérelni egy idegen bakot, akció előtt 30 napig karanténban tartani, a szükséges orvosi és laborvizsgálatokat elvégezni rajta.

Állattenyésztést elszigetelt kis állományokban úgysem lehet végezni, a termelő állatokat szerintem kislétszámú állományokban nem célszerű előállítani, az utódokat nem szabad megtartani, így a baktartást szolidan meg lehet úszni (egy 6-7 hónapos legény sokkal civilizáltabb, mint egy többéves), és amikor igazán drága (télen), akkor nem is kell. Az állategészségügyi kockázat pedig így kiküszöbölhető. A termelő állományt (anyákat) pedig nagyobb létszámú megismert és megbízható forrásból kell időnként pótolni, amikor szükséges.

Előzmény: rendo (3416)
gnomon Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3417
Kovu
Jó házból való, másféléves bak eladó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!