A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Elvileg elég sokat tud, de az ördög ugye mindig a részletekben rejlik... :) érdekes, hogy írják a PID-et, de sehol nem látom rajta a szabályzót és a kijelzőt.
Szerintem a legfontosabb maga az akapanyag. Majd a (home)barista felkészültsége, eltökéltsége. A gép/daráló ezek után következik, de egyaránt fontos. Utána jönnek a spéci kiegészítők. A lényeg, hogy ez egy lánc. Ha valamelyik láncszem nagyon gyenge, hiába jó a többi elem, a végeredmény gyenge lesz.
Le lett butítva a Pure szintjére (fej, bojler), opv, háromjáratú szelep nincs benne, megtartották a nevet és a külsőt és a régi, bejáratott névvel árulják. Alternatíva nem nagyon van. Új gépek közt a Lelit, Rancilio Silvia, Magisternekbis van kisgépe már stb jön szóba, de sokkal drágábban. Érdemes egy használt Classicot venni valahol, és felújíttatni.
Sziasztok! Valaki le tudná írni, mik azok az okok, amiatt nem ajánlott az új Gaggia Classic? Han nem az, akkor melyik? :) Igazából csak azért ragaszkodnék a GC, mert van hozzá több szűrőm, tamperom.
üdv teljesen igazad van.ahhoz hogy egy ilyen kaliberű kávéfőzővel jó kávét lehessen készíteni és még a képen is jól mutasson :-) jó minőségi kávé kell és az se mindegy hogy az őrlemény milyen szemnagyságra van őrölve.Na ezekkel a nem apróságokkal én nem rendelkezem így egy egyszerű porkávéból főztem le a képen látható kávét.
La Pavoni nem mai darab korához képest szép állapotú.Üzemképes fellelt állapotban eladó.A gép nem ereszti a vizet tökéletesen működik.A főkapcsoló gomb világit de nem lehet ki-be kapcsolni ha a dugót bedugjuk a hálózatba akkor működik.Csepp tálca alatt egy rozsdafolt.Ára 75000ft Tel:06209351897
Én csak a lámpát figyelem. Ha az világít, akkor elvileg lehet csapolni. Az elsőnél szoktam fejet fűteni és csak amikor újra kigyullad a lámpa akkor csapolok, a többinél már nincs erre szükség. Mire leveszem a kart már ég a lámpa többnyire (ennek nagyon pici a kazánja), aztán kiürítem és elmosogatom a kosarat, eltörlöm, megtöltöm, tamperolom és visszateszem a kart. Két csapolás között legalább 5-6 perc telik el és ez bőségesen elég. Savanyú kávét csak akkor csinált amikor túl nagy szemcséjű őrölt kávéval próbálkoztam még a daráló előtt.
Ha nem is azonnal de egy percen belül szoktam lekapni, főleg ha itt a család, vagy társaság van és sorozatban főzöm a kávékat. Az nagyon is elképzelhető, hogy túl finom az őrlemény, mert ha alaposan tamperolok, mindig túl hosszú a lefolyás. Meg kéne találnom a szemcsefinomság és a tamperolási erősség közti harmóniát. Azt hittem, hogy egyszerűbb lesz.
Ha egyszer tovább lépek, az thermoblockos, vagy sárgaréz bojleres gép lesz. A használt Gaggiákban alu kazán van, az alu kazánt nagy ívben kerülöm az az igazság, úgyhogy egyelőre marad ez a kis Delonghi aztán majd meglátom.
Nalam kave fuggo is, a robusztas sotetebb porkolesu blendek trutyiként, a vilagosabb SO-k szep szaraz pogacsakent hullanak ki a szurobol javareszt a csapolasok utan.
"Vagy ez a mocsarasság normális az olyan gépeknél amiben nincs háromjáratú szelep és ne is törődjek vele?"
Szerintem nem normális, hacsak nem kapod le a kart azonnal (ami semmiképp sem ajánlatos). Ha pár perccel a csapolás után, mikor elfogyott a kávé, akasztottam le a kart, az én DeLonghimban száraz volt a pogácsa. Ha mégsem, az, akárcsak a többi gépnél, a túl finom őrlemény jele volt.
Háromjáratú nélkül normális a mocsaras pogácsa, de ha van és úgy is mocsaras az sem gond, ha finom a kávé. A Delonghira én nem kötenék, inkább félreraknám a pénzt és vennék egy Gaggiát. A PH-n most hirdetnek 30k-ért egy Babyt, pl azt.
Sziasztok! Szimplázgatok. Sokszor csal mosolyt az arcomra a kávé, annyira fincsi, de még gyakori, hogy változik a lefolyás és ezzel együtt a kávé íze is. Gyors lefolyás nem szokott előfordulni, inkább túl lassú. Meg azt tapasztaltam, hogy még ha jól meg is tömöm a kosarat sokszor akkor is olyan "mocsaras" lesz az őrlemény teteje, mindegy, hogy a lefolyás éppen jó, vagy lassú a túltöltés/tömés miatt. Úgy tudom hogy akkor jó, ha éppen ráfekszik a felső szűrőre baz őrlemény, de valahogy nem sikerül eltalálnom a helyes adagot, úgyhogy veszek egy mérleget. Vagy ez a mocsarasság normális az olyan gépeknél amiben nincs háromjáratú szelep és ne is törődjek vele? Még egy kérdés: mennyit javítana, vagy javítana-e egyáltalán ha egy a Delonghi EC156 saját felső "esőztetője" helyett beraknék egy IMS gyármányú diffúzort? Már ha egyáltalán lehet kapni 52 mm-es méretben. Képeken láttam, hogy mennyire más az IMS mint az eredeti.
Van amikor rosszabb a csereanyag mint a régi "kopott", nem mindig passzol a méret. Pipacsőre rendeltem múltkor Pécsről tömítéseket, vissza kellett raknom a régit mert eresztett az új.
Na, jelentem este szétszedtem a gépet még egyszer, összes csatlakozót széthúztam, összedugtam és működik a gép! Az a vicces, hogy kétszer volt szervizben és nem tudták mi a baja. Azt mondták ha még egyszer 4 lámpád dob, darálót kell cserélni 32 000 Ft-ért. Előző témákhoz: valóban trutyis volt a kamra, de az én gépem kb 6 éves, ez idő alatt azért összegyűlik benne a cucc. Ha tudom hogy ez a kamra létezik, a központi egység felől megfújattam volna gőzzel, az tutira ki tudja tisztítani, meg le is fertőtleníti. Amúgy érdekesség képen még leírom, hogy nekem a 6 év alatt nem dobott vízkőoldást. Szűrőkancsóból öntöm bele a vizet és kb évente egyszer aldis vízkőoldót küldtem át rajta, ennyi bőben elég volt. Amúgy meg elégedett vagyok vele.
Viszont: főzés közben megint "cicereg" a gép. Tömítéseket kb fél éve cseréltem, mégis olyan, mintha valamelyik mellett szivárogna a víz. Van tippetek?
Nem elég a vízkőoldás, zsíroldani is kell. Bár komolyan nem hiszem hogy rendeltetésszerű használat és karbantartás mellett ne maradna valami a titkok kamrájában.
Roncsolással lehet nyitni, hátul ahol felfekszik a felső lemez, csavarhúzóval szét lehet pattogtatni, utána csak a négy köröm tartja. Valami oldószeres rögzítés lehet, ami miatt nem lehet leszedni a tetejét, gyártáskor összeolvasztják.
A tömörítésre nincs sok ráhatásom, lehetséges hogy egy rossz paraméter elég a rossz kávéhoz. Sós ízként szokták leírni angolul, de tényleg olyan ha nem sikerül, nem is savanyú hanem inkább sós.