Keresés

Részletes keresés

t.andika Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3437

Kriszta!

Tavasszal értekeztünk núbiairól, akkor meghiusult az utam. Nem tettem le róluk, csak nehézségek adódtak! Szeretném újra felvenni veletek a kapcsolatot, de nincs meg a mail címetek. az enyém: andika@kapos-net hu

Köszönöm!

Előzmény: Kriszta721 (3436)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3436
Próbáld meg a pincében, tedd a sajtokat egy deszkára. Takard le mondjuk egy gézlappal, hogy az, akinek nem kell, ne férjen hozzá. Gondolok itt egérre vagy valamilyen bogárra. Jó hűvös a pince? Az lenne az igazi, és akkor már csak azon kell agyalnod, hogy hogy tudsz produkálni jó magas páratartalmat. Mert ha alacsony, baromira kiszárad a sajt. Az a lényeg, hogy minden nap forgasd meg, az elején fog izzadni, azt töröld róla le, aztán az abbamarad, utána pedig célszerű sós vízzel vagy savóval kenegetni. Ha minden jól megy, akkor lesz rajta egy bőrszerű kéreg, és a belseje viszonylag puha marad. Ha meg penész képződne rajta, akkor azt mosd le. Én is szoktam ezzel kísérletezni, főleg tavasszal, amikor sok a tej. Azt nem mondom hogy mindig sikerül, volt már hogy úgy összeszáradt, hogy ha valakinek a fejéhez vágom, biztos belehal. Ahogy így leírtam, nem valami szakszerű, egy sajtüzem valószínűleg a haját tépné, de szerintem házi körülmények között így meg lehet próbálni.Hátha még valaki ír, mindenesetre kíváncsi vagyok. Szia.
tomipapa Creative Commons License 2006.09.23 0 0 3435
ciasztok!
ti hogyan érleltek sajtot? értem ezalatt, csomagolva anélkül, hűtőben pincében ?
leraa Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3434
Na hát ez az, én is épp így csináltam, szépen lassan, úgy kb 6 héten keresztül. De nem akar apadni, sőt egyre inkább telik. Nem tudom olvastad-e már írtam Giziről, magától indult meg a tejtermelése, hormonszint emelkedés.. TEhát nem a szokványos, de nem is egyedi eset. Csak nem értem. A fejősöm, amit vettünk, elég volt pár nap, hogy feleannyit adjon, mint az első nap (a kezdeti szerencsétlenségem eredménye)
Előzmény: Mooni (3432)
t.andika Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3433

Nálunk is elkezdődött a lamúr! Mi a barátnőmmel ketten osztozunk egy alpesi bakon, őt két hete hozták vissza kölcsönből. Ilyenkor összerakjuk az összes anyát, aztán egyfüstalatt elrendezi az egész háremet, minden két-két napra megvan az aktuális szerelme, de van olyan is, hogy egyszerre kettő, azt váltogatja. Amikor megérkezett, annyira megbolondult, hogy amikor az akkori szerelmét kihoztam fejni, átugrott a karámon át a fejőhelységbe. Győztem visszarakni, utána meg benttartani. Éjszakára kizártuk a legelőre, hogy az esti fejésnél ne játszódjon ugyanez le, no reggelre onnan is bekerült valahogyan. Jópár kaput és kerítést kellett legyőznie. Azóta megnyugodott, rájött, hogy csak átmenetileg hozzuk el a jányzót és akkor is marad neki még jópár. Van egy lányzó aki tavaj született, de nem vette fel első évben a bakot. Na ő már nem bírt magával, ivarzásra kitőgyelt, és fojamatosan búg a baknak. Remélem lesz sok-sok kiskecske! Mindenkinél! 

Mooni Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3432

Sziasztok!

Mi már két bakot is heréltettünk 2, ill. 4 éveset vártunk egy hónapot, és nem volt szaga. De már vágtam kisbakot is 1 évest aki elviekben nem fedezett, annak sem volt szaga. Csak a húgyvezetékkel kell vigyázni, mikor bontja az ember, ill. azt hallottam, hogy a golyókat kell gyorsan levágni. Így tettem, nem volt büdi.

Apasztani csak apránként először a napi kettőből egy fejés, majd másnaponta, majd két naponta..., aztán nézni a tőgyeket, nem telnek-e meg. Az őszi, téli tej valóban sokkal sűrűbb, a sajt is sokkal krémesebb. Igaz nem is lesz olyan nagy lyukú.

esterella Creative Commons License 2006.09.22 0 0 3431

Jó lenne tudni, hogy tényleg gennyes-e a tej, vagy csak sűrű az apasztás miatt. Nálam a teljes apasztás előtt nagyon sűrű, nagyon ragacsos az utolsó fejéseknél a tej. Ilyenkor, amikor már ilyen az állag, nem szoktam tovább fejni, szépen "felszívódik". Persze egészen más a helyzet, ha tényleg gennyes, ahhoz viszont nem tudok tanácsot adni, mert hála Istennek ilyennel még nem találkoztam.

Előzmény: ménrot (3405)
leraa Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3430

Én is így döntöttem, hogy otthagyom, csak erőteljesen feszül neki, és marha nagyra nőtt. Nagyobb, mint amikor azt a kis tejmennyiséget próbáltam kinyerni. (persze ez valahol logikus is). Igaz, nem sír, nem látszik, hogy baja lenne, csak annyit rémisztgettek már tőggyulladással kapcsolatban. Meg az apadást is talán másképp képzeltem. Kb két hét külömbséggel, most megnéztem,mert nagyon duzzatnak láttam, és sárgás lötty jött, meg marhára nem hagyta magát. Úgyhogy csak pár nyomásnyit könnyítettem rajta. Sebaj, még néhány év és kitapasztalom ezeket a dolgokat :))

 

Hát ő is sajnálta természetesen a kecst, de fekve nem volt mit tenni. Nagyon nem is kérdeztem. Mondjuk ha tudtam volna, elcseréltem volna vele az enyémre. A szépsége, hogy ugyanolyan volt, mint az enyém, és még Gizi is :)

Előzmény: andreja (3429)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3429

Amikor már csak hetente egyszer kéne fejni, akkor én már otthagyom vele. Az már elapasztott. Átlagos kecskénél két hét alatt le lehet zavarni egy nem túl drasztikus apasztást. Ami utána benne marad, az aztán fölszívódik. aki aggódik, 3-4 hetente megnézheti mi van benne.

 

Ami a töröttlábbal fejést illeti, én nem szeretem ha sír az állatom. Szerintem nem jókedvébe csinálja.

 

Előzmény: leraa (3428)
leraa Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3428

Akkor tehát nézzük az én problémámat, ami a tőgygyulladást illeti. A Gizi, akiről írtam már, nem hogy apadna a nemfejéstől, hanem a másik fele is duzzad. Amikor elég merevnek, teltnek látszik (elvileg már másnap is feszülni látszik) akkor kicsit kinyomkodom, ezt mondjuk egy héten egyszer. De nem akar apadni. Tegnap reggel pedig elég sárgás árnyalatú tej jött. Most mi legyen vele? Miért nem akar elapadni enki? Egyáltalán mit csinálok rosszul? Nekem is a dokit ajánlod? Mert ő annyit mondott anno, apasztani az ellés előtt 4-6 héttel kell, egyre kevesebbszer fejni. Én így csináltam. De volt egy ismerősöm, aki eltörte a lábát, ezért nem tudta fejni a kecskéjét. Két napig halgatta hogy sírt, aztán elapadt.

Előzmény: andreja (3422)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3427

A hentestől is függ, vágás közben vigyázni kell, mert a büdös szőre-bőre illetve az azt megfogó kéz ronthat a húson, ha hozzáér. De elillan idővel tényleg, főleg ha egyébként tiszán és szellősen van tartva.

Előzmény: boricska (3425)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3426

Ha most nincs bak, akkor nyilvánvalóan szerezni kell, nem is erre szolgált a javaslat, hanem a jövőre. A bak húsa ivarzási szezonon kívül nem annyira szagos, herélés után még kevésbé, de ehhez tartani kell télen, hogy elmúljon a görcs róla, és még akkor is van, aki nem bírja, ezért javasoltam, hogy ugrás után el kell adni, szezonban többnyire hiány van a bakból.

Előzmény: rendo (3423)
boricska Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3425
Aki az előző bakomat megvette, azt mondta, hogy befedezteti a nyáját vele, aztán kiherélteti és két hónap múlva már nem lesz szaga. Lehet, hogy rosszul tudja, de nagyon határozottnak tűnt. Tényleg nehéz elképzelni, hogy ez a masszív szag elillan két hónap alatt. Azt meg másvalaki mondta, hogy vannak, akik direkt a bagzós kecskét szeretik, mert annak nagyon finom íze van. Nem kóstoltam se ezt, se azt (én még nem ettem kecskét), de azért lehet egy gusztusa az illetőnek.
Előzmény: rendo (3423)
boricska Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3424
Úgy is lehet, hogy mindig eladod az apasztós kecskét és veszel friss fejőset, aztán azt is eladod, amikor ivarzani készül. Örökös kaland lesz az életed, mindig újabb és újabb kecskék...
Előzmény: rendo (3423)
rendo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3423
Igen,értelek.De most sajna nem tudok leakasztani egy bakot a pallásról:))Nekem a kecsi csak a teje miatt kell az 1 éves babám mellé,na meg a nagyobbak mellé.A kicsiket nem is szándékszunk megtartani,nincs helyünk,időnk se többel foglalkozni.Mi szeretejük a bográcsost,bármily kegyetlenül hangzik is.A bak húsának meg már szaga van,miután ivarzott(így hallottam).Cáfolj meg,ha nem igaz,s lehet hogy jövőre megpróbálkozunk egy kis bakkal.
Előzmény: andreja (3418)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3422

A tőgygyulladás ritkán látszik kívülről (főleg elapasztott kecskénél), amelyik baci olyat okoz, attól könnyen elhasal az egész állat is.

 

Első kanyarban meg kéne vizsgáltatni laborban azt, ami kijön belőle, ha tényleg genny, akkor meg fogják mondani a baci faját és a hozzá valósi hatóanyagot. Állatorvos javallott a produkcióhoz. Amíg nincs eredmény, addig naponta legalább kétszer csutkára kifejni, ha van rá lehetőség, akkor háromszor. Ha gyulladás van és elapasztott, akkor tőgyinfúzió lesz a végkifejlet.

 

Ami fejési higiéniát illeti: A fejés előtti tőgytisztogatás a tej tisztasága érdekében fontos, de a tiszta almon tartott állatnál van, aki egyáltalán nem javasolja a tőgy mosását, mert a víz föloldja azt is, ami egyébként nem zavart volna semmit. A fejés végeztével a bimbócsatorna záróizma még nyitva van egy darabig, azért fontos az utófertőtlenítés - de nem mosás! - (fürösztés olyan anyaggal, ami filmet képez a bimbón), mert olyankor juthatnak be patogén baktériumok a tőgybe. Bármilyen tiszta is az alom, ha úgy szervezzük a dolgot, hogy fejés után legalább félórán keresztül ne feküdjenek le az állatok (ezt a célt legkönnyebben szájon át lehet elérni), az drasztikusan csökkenti a fertőződés veszélyét.

Előzmény: ménrot (3405)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3421

S a másik kecsó, a Csele tejel rendesen? Nem lehet közösen valami baj, amit Csele hozott, mert azóta csökken, mióta megvettétek az újat? Esetleg nagyobb verekedés nem volt? Visszanéztem, s több mint egy hónapja is panaszoltad ugyanezeket a tüneteket gennyes tej nélkül.

 

Előzmény: ménrot (3419)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3420

Én segítenék, de mint az előzőben írtad, andrejától várható, vagy a tapasztaltabbaktól. Én orvosi kérdésben nem tudok hozzászólni, max. együttérezni, mert valami baj tuti van. Esetleg állatorvossal próbálkozz, ha nem kapsz itt jobb ötletet.

 

Előzmény: ménrot (3419)
ménrot Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3419
               sziasztok! Ha tudtok kérlek segítsetek nekem mert tényleg nagyon féltem a kecskémet. köszönöm.
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3418

Ez csak elmélet: egy kisbakot fölnevelni tél végéről egy legeltetési szezonon keresztül októberig, akkor akció, utána gyorsan eladni (akár nyomott áron is, de szezonban biztos túl lehet adni rajta), ennek a pénzügyi egyenlege nem biztos, hogy rosszabb, mint kibérelni egy idegen bakot, akció előtt 30 napig karanténban tartani, a szükséges orvosi és laborvizsgálatokat elvégezni rajta.

Állattenyésztést elszigetelt kis állományokban úgysem lehet végezni, a termelő állatokat szerintem kislétszámú állományokban nem célszerű előállítani, az utódokat nem szabad megtartani, így a baktartást szolidan meg lehet úszni (egy 6-7 hónapos legény sokkal civilizáltabb, mint egy többéves), és amikor igazán drága (télen), akkor nem is kell. Az állategészségügyi kockázat pedig így kiküszöbölhető. A termelő állományt (anyákat) pedig nagyobb létszámú megismert és megbízható forrásból kell időnként pótolni, amikor szükséges.

Előzmény: rendo (3416)
gnomon Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3417
Kovu
Jó házból való, másféléves bak eladó.
rendo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3416
Az a baj,hogy nekem is csak 1,illetve 1.5 kecském van(ha a kicsit is beleszámitjuk).Nem hiszem,hogy érdemes lenne 1 bakot etetni egész évben,2 "lökés" miatt.De ezt a lehetőséget,hogy ide kellene hozni a bakot,még megfontolom.
Előzmény: Kriszta721 (3414)
olix Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3415

de ha csajokat vinni, bakot hozni bátorság, akkor mi a megoldás?

bakot nem akarok tartani a szomszédok miatt.

Előzmény: Kriszta721 (3414)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3414

Tényleg bátorság a nőket kefélni vinni, de még pasit is hozni. Andrejának igaza van, rengeteg betegség vándorolhat ide-oda, vagy kérsz orvosi papírt? Mi évekig voltunk a környék megtermékenyítő állomása, teljesen ingyen ment a dolog. Ma már nincs bérkúrás, ide idegen kecske nem jöhet. Az itteniek először is össze-vissza vernék, a pasinak ideje sem lenne akcióba lépni. Másrészt pedig fogalmad nincs, hogy milyen fertőzéseket szedhetnek össze a kecskéid a teljesen egészségesnek látszó többitől. Szerintem gondold jól át a dolgot, ha máshogy nem megy, inkább a bakot vidd magadhoz.

Olvasok itt a sajtgyártásról, én egy időben használtam kultúrát, most éppen nem, szerintem anélkül is lehet jó sajtot csinálni. Nálunk itt bevált, a vevők nem panaszkodnak.

Sacili, felhívlak és majd elmesélem korábbi zaklatottságom okát. Sziasztok.

olix Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3413

miért nagy bátorság? megveri őket?

 

azért gondoltam a lányokat elvinni, mert otthon nagyon magabiztosak és a tavaly odahozott bakot kikészítették. Gondoltam, ha bakhoz viszem, akkor a baknak nagyobb az önbizalma és ha más nem hát (kis túlzással) megerőszakolja őket.

Előzmény: andreja (3403)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3412

A viselkedés megváltozása a lényeg. Ez a gyakorlatban egyszerű: ismerni kell az embernek az állatát, oszt ha máshogy viselkedik, akkor gyanakodni. Ez nem csak az ivarzásra, hanem például az egészségi állapotra is érvényes.

Tehát valóban, a kecske rázza a farkát, generálisan. Mert elhajt onnan (pl. legyeket). De olyankor máshogy rázza. Mert akkor odacsábít. Szerintem mindenki át tudja érezni, hogy az ilyen szükségképpen máshogy néz ki.

Előzmény: kecskezdo (3409)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3411
Ami a reszelést illeti, ne Rocco Siffredit tekintsétek etalonnak, a 2-3 másodperc mindenre elég, ezt az elégedetlenkedő barátnőknek/feleségeknek nyugodtan meg lehet mutatni. Ami azt illeti, spermavételnél ha van két-három másodperce az embernek, akkor halleluja, a lukbatalálás sokszor még ennél is rövidebb. A kecske nem reszel, hanem lök.
Előzmény: kecskezdo (3407)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3410

Ellenem nyugodtan lehet szólni, a lövészeten nem én nyertem a háromnapos jutalomeltávot.

A matematika viszont egyszerű dolog, ha nem találomra viszed, hanem felkészülsz - ahogy azt leírtam -, akkor szűk 10-11 napba belefér a dolog, a két hétbe meg biztosan. Hosszabb ideig - ahogy azt szintén írtam - a visszaivarzás miatt célszerű, hogy kéznél legyen a bak, emiatt 30-32 nap a biztonságos minimum. Aki tojik gondolkodni két percig és képes ivarzás után elvinni két hétre a kecskéjét, az megérdemli, hogy egy évig szárazon álljon az állata. Aki viszont kétségtelenül jobb gazdát érdemelne.

Állategészségügyi okok miatt én speciel semmilyen kölcsönideodamegoldást nem tartok jónak, de az anyákat elvinni szerintem is kockázatosabb, mint a bakot elhozni.

Előzmény: kecskezdo (3407)
kecskezdo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3409
Három évesre azt mondod, nem fiatal már? Igaz, mondani szokták, hogy nőben is a 20 fölötti már öreg:)) Meddig él egy kecske? Én 11 éves (tejelőről!) és 14 évesről már hallottam...Lehet, hogy bénák vagyunk, de én sem látom meg, csak a farokrázást, de az máskor is lehet:) Most jött be a 20 fok körüli hőmérséklet megint, amit már elhangzott itt, majd beindul.
Előzmény: rendo (3406)
andreja Creative Commons License 2006.09.21 0 0 3408

van, aki csak októberben kezdi. az ivarzás tünetei között a viselkedésbeliek sokkal kifejezettebbek a testi tünetekhez képest, amíg nem rázza a farkát, addig nem érdemes alánézni annak.

Előzmény: rendo (3406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!