Keresés

Részletes keresés

Pecabubus Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113765

Hang alapján, legendás volt. :)

Előzmény: Berzeg (113761)
lezli56 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113764

Nem azt állítottam, hogy ez az egyedüli megoldás. Nekem így sikerült szagtalanítani a hordót.

Alkalomadtán kipróbálom a te módszeredet is.

Előzmény: Berzeg (113762)
Pecabubus Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113763

Szellős helyen utóérleld, legjobb ha M30-as zöldségesládát (vagy fa gyümölcsösládát) megágyazol szalmával és óvatosan egymás mellé teszed a körtéket bele, ne nagyon legyenek érintőn egymással mert ott bebarnulhat (monília, ecetesedés stb.). Ezekből a ládákból tornyot is lehet építeni, de árnyékban, szellős helyen legyen.

Előzmény: passass (113757)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113762

Az ecetszag az ecetsavtól van. Nem kell tovább savazni a témát. Az ecetsavat át kell alakítani vízoldható sóvá, pl, lúgos mosószerrel, vagy híg lúgoldattal (zsíroldó permet), szódabikarbóna. Az ecetsav eltűnik, s vele az ecetszag is. S nem tart hónapokig, esetleg a biztonság kedvéért egy-két napig.

Előzmény: lezli56 (113756)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113761

Azt, hogy nincs flegma visszacsorgás hogyan mérted le?

Előzmény: Feeriba51 (113734)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113760

Ha a hőmérőt másra nem akarod használni nem kell ilyen tág méréshatárú, elég a 100-120 C-fokig mérő is.

Előzmény: hobbiur (113753)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113759

Az utóérlelés egy sorban lerakva, hűvös, árnyékos helyen, puhulásig. Aztán mehet a cefrézés.

Előzmény: passass (113757)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113758

Az üveghenger hossza legalább annyi legyen mint a fokoló hossza. Így lehet kihasználni a fokoló méréstartományát. Én még javasolnám ehhez a témához: hőmérő nélkülit használj, felébe kerül, és 0-100 fokosat, vagy 0-90-et. Tájékoztató mérésekhez. S ha van eprüvettád azt is vedd figyelembe a fokoló hosszának kiválasztásakor. Minél hosszabb annál nagyobb az osztása.

Lehet kapni 25-65 közöttit, alaposan hosszú fokolót a késztermék beállításhoz, hőmérő nélküli. cc 2200 Ft.

Előzmény: hobbiur (113720)
passass Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113757

T.Urak .

 

Most megyek a körtéért.

Még éretlen a szedéskor.

Hol érleljem és hogyan?

És meddig?

Érett állapotban ágdarálón átengedhetem?

érlelés lehet tecsós gyerekmedencében-letakarva,? vagy hordóban?

vagy kézzel -festékkeverővel?

nincs időm visszaolvasni .

csak címszavakban a jótanácsot :)

 

 

Köszönöm .

S_LACI

lezli56 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113756

Nekem ezzel a módszerrel sikerült.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132133382&t=9007484

 

 

Előzmény: Hurkafej (113743)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113755

Ilyenre gondoltok??

Előzmény: Berzeg (113754)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113754

Lehet, hogy 25-30 átmérőjű, piros színű-házú. Ez egy szűrőlapot tartalmaz szivattyúval kell nyomni.

De hát ha van borszűrőd akkor mi a probléma? A szűrőlap nem válogatós, hogy bort, vagy pálinkát szűrök. Lehet azt egy-két lappal is működtetni. A több lap csak a kapacitást növeli főleg.

 

Előzmény: naivkezdo (113714)
hobbiur Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113753
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113752

Kérdezted, hogy mivel lehet kivenni a pálinka illatát a kannából.

 

Van rá egy tuti módszer! A kanna méretének a 2-5% űrtartalmának megfelelő gázolajjal kiöblíted, félóránként rázogatod.

Fanatikusok akár éjszakára is benne hagyhatják.

Másnapra csodák, csodája megszűnt a pálinka szag!  Probléma megoldva. :)))

 

Ne haragudj, nem tudtam kihagyni.

 

Nekem volt egy kb. 4 éves kísérletem. Vadonat új 50 L-es kannába vitt az egyik ismerősöm nem mérgező, de kicsit büdös anyagot. Aztán a kanna hozzám került. Gondoltam az a 4-5 napot használt új kanna már nem fog ki rajtam.

Öblítettem trisóval, hipóval, ultrával, hideg-meleg vízzel, majd évente a fa hordómból leengedett seprőt is beletöltöttem. 

 

Mindig van tiszta kannám, illetve fa hordó, és így ez a kanna mindig a sor végére került és kimaradt.

Idén elmondhatom, hogy van egy 4 éves normális bor illatú kannám, amit már borra használok.

 

 

Szerintem ha pálinka volt benne, akkor az alszesz nyugodtan mehet bele. Kiöblíted, esetleg trisózod és kész. Az alszesz nem fog felvenni a kannába beleivódott illatból semmit.

 

Nem rég kaptam egy 20 L-es kupak nélküli kannát. Találtam rá kupakot. Van egy kis alap szaga. A lefőzött cefrébe beleállítottam. Kívül-belül marja az anyag. Remélem kiszed mindent.

 

Előzmény: Hurkafej (113743)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.14 0 1 113751

A csomagoláson semmi ilyesmit nem írnak, de itt az összes "kispályás" addig használja, amíg el nem fogy. A tasak tartalma egy tonna gyümölcshöz elég, az nekem pl. rengeteg.

Előzmény: gyusy (113745)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113750

A főzőben mintegy 5 vízoszlopmilliméter túlnyomás van. Ez alkoholra átszámolva kb. 6 mm. Ennél sokkal nagyobb a páracső emelkedése. Statikusan és dinamikusan is. :)

Előzmény: foxrudi (113744)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113749

Teljesen mindegy, az anyagába bediffundált illatanyagtól mosással nem lehet megszabadulni.

Előzmény: Hurkafej (113743)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113748
Szia!
Nem tudod olyan lassan adagolni a vízet,hogy ne opálosodjon be,ha több kozmaolaj van a pálinkában,amit az optikailag elvisel.
Tedd hűtőbe,jól hűtsd le és azután szűrd.
Előzmény: t1szabcsi (113741)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.14 0 1 113747

A kozmaolaj feleslegtől nem tejjel, hanem hűtés utáni szűréssel lehet megszabadulni.

Előzmény: t1szabcsi (113741)
vinik táltos Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113746

Üdv!

Nem rég írtam, hogy nékem mindíg opálos a tisztázás, 65 % körül kezdi.

Persze nincs kozmaolajszűrőm.

Általában 50 %-ra engedem, majd tölcsérbe hajtok laboratóriumi szűrőpapírt. Kétszer szűröm, nagyjából 1 liter szűrése  fél óra. A veszteség kb fél deci, de a pálinka (vagy párlat) szép tiszta.

Nekem 17literes kuktám van, ha ettől nagyobb a főződ, akkor az utólagos szűrés már macerásabb.

(bár a borászati tölcsérem 5 literes, csak várni kell, míg átcsorog.

Előzmény: t1szabcsi (113741)
gyusy Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113745

Üd! LALLZYME hc pektinbontó enzim a neve, 10 gramm csomag 

Előzmény: obsitos3 (113698)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113744

Üdv!

 Ha a fölszálló gőz áramlási sebességénél(ami némi nyomással jár) a kondenzátum súlya nagyobb lesz,akkor az vissza folyik!Lásd gőzfűtés.:-)

Előzmény: Feeriba51 (113742)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113743

Kipróbálom a trisós áztatást is majd, valamint olvastam citromsavasat is, meglátjuk mi az eredmény.

Előzmény: gombászok (113739)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113742

Nem a fizikával van itt baj, hanem azzal aki egy dinamikai jelenséget statikai szabályokkal szeretne megmagyarázni.:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: öreg_néne_b (113738)
t1szabcsi Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113741

Sziasztok!

 

A cseresznye pálinkám akármennyire is ovatossan higitottam (figyelve az azonos hőmérsékletre), beopálosodott, olvastam itt a tejed derítésről, és már korábban sikeresen aklalmaztam, ezért kiprobáltam megint, 1ml-1l arányban tettem bele, ki is csapodott rendessen, de mintha még kicsit még opálos lett volna, szürés után, gondoltam megegyszer megcsinálom a tejes deritést rajta. Tettem bele ujabb kis adag tejet, de ez másnapra és harmadnapra se akar kicsapodni. Mit tegyek mert most a pálinka opálos a tejtől ami nem akar kicsapodni, leülepedni benne. Várom tapasztalt tanácsaitokat.

schankox Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113740

Pont ilyet használok, 250 ml-es mérőhengerrel. Szerintem jó.

Előzmény: hobbiur (113725)
gombászok Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113739

Nem könnyű eset, függ az anyagától is.

Legjobban őrzi az illatokat a polietilén. 25 évvel ezelőtti illatokat is érzem rajta, pedig kimostam vízzel többször is, aztán évekig a forró padláson volt, levett kupakkal.

Ugyanez a helyzet a cefrés hordóimmal is.

Lehet, hogy túl jó a szaglásom??

Próbáld meg forró trisós vízzel, utána több öblítés. Ez minden más anyagúra is igaz. A PET anyagok már nem ennyire ragaszkodóak.

Ha nem volt büdös az a pálinka/cefre, tapasztalatom szerint nem zavar be az új anyagba.

Előzmény: Hurkafej (113727)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.14 0 2 113738

Ehhez még azt is hozzáadom, hogy az emelkedő sima páracsőben nincs flegma visszacsorgás.

Elég "unortodox" az a fizika, ami szerint a folyadék nem lefelé folyik.

A lejtő páracső esetében létrejön egy általam csendes párlásnak nevezett technológia.

Ami a lejtős páracsőbe bekerül, az már - illékonyságától függetlenül - belekerül a párlatba.

Előzmény: Feeriba51 (113734)
sogi01 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113737

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (113632)
hobbiur Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113736

akartam képet rakni de nem sikerült? mit bénázok? túl nagy lett vna a képméret?

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!