Szellős helyen utóérleld, legjobb ha M30-as zöldségesládát (vagy fa gyümölcsösládát) megágyazol szalmával és óvatosan egymás mellé teszed a körtéket bele, ne nagyon legyenek érintőn egymással mert ott bebarnulhat (monília, ecetesedés stb.). Ezekből a ládákból tornyot is lehet építeni, de árnyékban, szellős helyen legyen.
Az ecetszag az ecetsavtól van. Nem kell tovább savazni a témát. Az ecetsavat át kell alakítani vízoldható sóvá, pl, lúgos mosószerrel, vagy híg lúgoldattal (zsíroldó permet), szódabikarbóna. Az ecetsav eltűnik, s vele az ecetszag is. S nem tart hónapokig, esetleg a biztonság kedvéért egy-két napig.
Az üveghenger hossza legalább annyi legyen mint a fokoló hossza. Így lehet kihasználni a fokoló méréstartományát. Én még javasolnám ehhez a témához: hőmérő nélkülit használj, felébe kerül, és 0-100 fokosat, vagy 0-90-et. Tájékoztató mérésekhez. S ha van eprüvettád azt is vedd figyelembe a fokoló hosszának kiválasztásakor. Minél hosszabb annál nagyobb az osztása.
Lehet kapni 25-65 közöttit, alaposan hosszú fokolót a késztermék beállításhoz, hőmérő nélküli. cc 2200 Ft.
Lehet, hogy 25-30 átmérőjű, piros színű-házú. Ez egy szűrőlapot tartalmaz szivattyúval kell nyomni.
De hát ha van borszűrőd akkor mi a probléma? A szűrőlap nem válogatós, hogy bort, vagy pálinkát szűrök. Lehet azt egy-két lappal is működtetni. A több lap csak a kapacitást növeli főleg.
Kérdezted, hogy mivel lehet kivenni a pálinka illatát a kannából.
Van rá egy tuti módszer! A kanna méretének a 2-5% űrtartalmának megfelelő gázolajjal kiöblíted, félóránként rázogatod.
Fanatikusok akár éjszakára is benne hagyhatják.
Másnapra csodák, csodája megszűnt a pálinka szag! Probléma megoldva. :)))
Ne haragudj, nem tudtam kihagyni.
Nekem volt egy kb. 4 éves kísérletem. Vadonat új 50 L-es kannába vitt az egyik ismerősöm nem mérgező, de kicsit büdös anyagot. Aztán a kanna hozzám került. Gondoltam az a 4-5 napot használt új kanna már nem fog ki rajtam.
Öblítettem trisóval, hipóval, ultrával, hideg-meleg vízzel, majd évente a fa hordómból leengedett seprőt is beletöltöttem.
Mindig van tiszta kannám, illetve fa hordó, és így ez a kanna mindig a sor végére került és kimaradt.
Idén elmondhatom, hogy van egy 4 éves normális bor illatú kannám, amit már borra használok.
Szerintem ha pálinka volt benne, akkor az alszesz nyugodtan mehet bele. Kiöblíted, esetleg trisózod és kész. Az alszesz nem fog felvenni a kannába beleivódott illatból semmit.
Nem rég kaptam egy 20 L-es kupak nélküli kannát. Találtam rá kupakot. Van egy kis alap szaga. A lefőzött cefrébe beleállítottam. Kívül-belül marja az anyag. Remélem kiszed mindent.
A csomagoláson semmi ilyesmit nem írnak, de itt az összes "kispályás" addig használja, amíg el nem fogy. A tasak tartalma egy tonna gyümölcshöz elég, az nekem pl. rengeteg.
A főzőben mintegy 5 vízoszlopmilliméter túlnyomás van. Ez alkoholra átszámolva kb. 6 mm. Ennél sokkal nagyobb a páracső emelkedése. Statikusan és dinamikusan is. :)
Szia!
Nem tudod olyan lassan adagolni a vízet,hogy ne opálosodjon be,ha több kozmaolaj van a pálinkában,amit az optikailag elvisel.
Tedd hűtőbe,jól hűtsd le és azután szűrd.
Nem rég írtam, hogy nékem mindíg opálos a tisztázás, 65 % körül kezdi.
Persze nincs kozmaolajszűrőm.
Általában 50 %-ra engedem, majd tölcsérbe hajtok laboratóriumi szűrőpapírt. Kétszer szűröm, nagyjából 1 liter szűrése fél óra. A veszteség kb fél deci, de a pálinka (vagy párlat) szép tiszta.
Nekem 17literes kuktám van, ha ettől nagyobb a főződ, akkor az utólagos szűrés már macerásabb.
(bár a borászati tölcsérem 5 literes, csak várni kell, míg átcsorog.
A cseresznye pálinkám akármennyire is ovatossan higitottam (figyelve az azonos hőmérsékletre), beopálosodott, olvastam itt a tejed derítésről, és már korábban sikeresen aklalmaztam, ezért kiprobáltam megint, 1ml-1l arányban tettem bele, ki is csapodott rendessen, de mintha még kicsit még opálos lett volna, szürés után, gondoltam megegyszer megcsinálom a tejes deritést rajta. Tettem bele ujabb kis adag tejet, de ez másnapra és harmadnapra se akar kicsapodni. Mit tegyek mert most a pálinka opálos a tejtől ami nem akar kicsapodni, leülepedni benne. Várom tapasztalt tanácsaitokat.
Legjobban őrzi az illatokat a polietilén. 25 évvel ezelőtti illatokat is érzem rajta, pedig kimostam vízzel többször is, aztán évekig a forró padláson volt, levett kupakkal.
Ugyanez a helyzet a cefrés hordóimmal is.
Lehet, hogy túl jó a szaglásom??
Próbáld meg forró trisós vízzel, utána több öblítés. Ez minden más anyagúra is igaz. A PET anyagok már nem ennyire ragaszkodóak.
Ha nem volt büdös az a pálinka/cefre, tapasztalatom szerint nem zavar be az új anyagba.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: