Keresés

Részletes keresés

kecskezdo Creative Commons License 2006.10.01 0 0 3472

Andrejaaaa! (vagy más valaki, aki tudja:)))

Az egyik kecskénk, aki olyan emberbarát, mint egy kiskutya, a lányom a legkedvesebb barátomnak nevezi, kihullott az első, bal alsó egyes nagy foga. Tudom, hogy fogatvált a kecske, de melyiket? Elsőt is? Azt vettük észre, hogy kérődzésnél folyamatosan az ölünkbe potyog a visszajött kaja, ami az este megevett szemes kukorica is egyben szemenként! Jól megijedtem, hogy hány... talán valamelyik megütötte a bendőjét, mivel ő kilóg a falkából, velünk érzi jól magát, sokszor bántják is emiatt. Aztán megpróbáltam megnézni a száját, de csak a kirakatot láttam a fogsorában, hátra nem, onnan egy nagy fog hiányzik. Ijedjek csak meg, baj van, orvos? Vagy fogváltás? s mi a teendőm? Darát vegyek? Vagy elég a korpa? Vagy elboldogul a szénával is?

leraa Creative Commons License 2006.09.30 0 0 3471

Ezek szerint nem. Gondolom ránézett, és megállapította, hogy egyáltalán nem fiatal. Hogy ezt hogyan végezte, nem tudom. A kecske amúgy egy hónapja érkezett, így nem tudja/tudhatja, hogy volt-e bak rajta. De volt mellette. Esély van rá. Kiszámolni persze ki lehetne, ha tudnánk, honnan számoljunk. Mindegy, várjon és majd észreveszi, ha születik. Csak kérdeztem, hogy ránézésre, a kecs formályáról ítélve lehet-e ítélni.

Előzmény: andreja (3469)
leraa Creative Commons License 2006.09.30 0 0 3470
Rendben. Szívesen hallgatok Rád, te vagy a tapasztalt. Azért egy próbát megér, hátha csak fájt neki, és csak nyalogatta magát. Még adok neki egy kis időt, nem szeretném vágóhídra küldeni. Bár sajnálattal nem megyek sokra
Előzmény: andreja (3468)
andreja Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3469

Az állatorvos máshova nem nézett? Mert ennek így nem sok értelme van, persze nem mindennek muszáj, hogy értelme legyen.

Például ha az ember megjegyzi azt az egy napot az évben, amikor egy jót kúrel a kecskéje (egy ilyen szép történetre egyébként szívesen emlékezik az ember hűvös őszi estéken), akkor nem kell öt hónappal később őrlődni azon, hogy most akkor vemhes vagy csak szeretne az lenni vagy már elege van az egész tejelésből és inkább leutazna Santa Croce Camerinaba lásztminittel egy hétre relaxálni.

Előzmény: leraa (3467)
andreja Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3468
Én sajnos nem tudom félre tenni a hülyeséget, mert elő sem vettem. Azt hittem, ha azt írod "láttam, hogy szopja magát", akkor a kecskéd szopja magát.
Előzmény: leraa (3466)
leraa Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3467

Sziasztok!

Egy kérdés lenne. Az ismerősöm kecskéje hirtelen elkezdett apasztani. Adott 2,5 litert, de most majdnem egyik napról a másikra 3-4dl-t. Gyanús a csaj szerint, hogy vemhes. A hasa egyre lentebb van, széles, a csont és a has között nagy az űr. Neki van több is, ellettek is, de ebben nem mozog semmi (szeinte volt már rá példa a többi kecskéjénél, hogy az utolsó napig szinte semmit nem lehetett érezni) Az állatorvos, aki más miatt volt ott, de ránézett a kecsre is, azt mondta, van vagy 7-8 de lehet 9 éves is. Azóta jött szóba a vemhesség kérdése. Lehet, hogy azért apaszt, mert elleni fog, vagy csak pározni akar?

Köszi a nevében is a választ

leraa Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3466
Most akkor minden hülyeséget félretéve, nem csak ápolgatta magát, hanem valószínű, saját magát szopja? Ami tehát vágóhidat jelent
Előzmény: andreja (3464)
andreja Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3465
Természetesen a nőkről beszélek..
Előzmény: andreja (3464)
andreja Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3464
Az önszopás komoly selejtezési ok. Nem csak szerintem, hanem még szakemberek szerint is.
Előzmény: leraa (3461)
borzli Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3463

Ez az ötlet igazán tetszik. :-)

Már ma is észlelhető volt, hogy nincsen a kecsók felől kiabálás. remélem megoldódik (oldódott) a probléma.

Előzmény: andreja (3459)
leraa Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3462

Helyesbítek, a savószerűt úgy kell érteni, hogy abba hajlik, de inkább tej még az, ami jön

Előzmény: leraa (3461)
leraa Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3461
Pl azért, mert nem is anya. Még. Sokan ismerik már a történetet, Gizinek csak úgy elkezdett nőni az egyik tőgye. Kihívtam a dokit: tejet termel ( megnövekedett hormonok) Mondta, csak fejjem nyugodtan. A beszélgetésük alapján úgy gondolotam, folyamatos fejegetéssel ebből a kávébavaló mennyiségből még lehet több is. Két hónap alatt elértem, hogy 1 decire nőtt. Így hát döntöttem, nem nyúzom tovább. Egyre kevesebbszer fejtem, ahogy apasztani is kell. De mire oda jutottam, hogy már nem kéne vele foglalkozni, megint beindult, sőt a másik fele is. És most majd szétfeszül. Ezért a napokban ki is nyomogattam neki a nagyját, mert félek a begyulladástól. Ami kijött, enyhén sárgásabb, és hígabb mint a tej. Olyan savószerű. Most ez az állapot van, nem tudom mi a legjobb. És tegnap még láttam, hogy szopta magát. Itt megint tanácstalan vagyok. Miért csinálja? Talán saját magának köszönheti, hogy újra jön valami, vagy csak a feszülésen könnyít magán. Ez utóbbira tippelek, de akkor a kérdés marad, már megint mitől termel. És mit tegyek?
Előzmény: esterella (3456)
t.andika Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3460
Nem messze, egy gazdának 9 kecskéje pusztult el, mert bedobáltak nekik a szomszédok amit kiirtottak a telekröl, és mérgezö cserjék is voltak köztük. Csak óvatosan a jóakarókkal.
Előzmény: andreja (3459)
andreja Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3459

Én biztosan nem bírnék udvarias lenni. Egy szomszéd a megkérdezésem nélkül bármit is átdobál, ráadásul egy állatnak?! Azt hittem már nem fogok olyat hallani ebben az országban, amitől elhűl a búrám.


Lehet, hogy visszapakolnám a trágyát a konyhaasztalára, hogy ez abból a káposztalevélből maradt, amit áthajigált.

Előzmény: sacili (3457)
borzli Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3458

Kedves Válaszolók!

Köszönöm a z építő jellegű tanácsokat. Megjegyezni kívánom, hogy az etetés ideje nálam azt jelenti, hogy frissen kaszált szénát kapnak naponta kétszer (kellő mennyiségben, amiből mindig marad) és ebben az időben friss vizet, abrakot, répát meg almát kapnak.

Azt hiszem a szomszédok kilátását illetve belátását fogom korlátozni, ami remélem mindenki megelégedésére fog szolgálni.

Üdv. Mindenkinek!

borzli

sacili Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3457
Én udvariasan megkérném, a szomszédokat, ha akarnak adni valamit a kecskék részére, akkor azt nekem adják oda, és ne a kecskéknek dobálják be.  Mert a kecske tényleg nem hülye, és rájött, hogyha elég kitartóan hisztizik, előbb-utóbb kap valamit. Arról már nem is beszélve, hogy nem tudod ellenőrizni, hogy mikor, mit eszik az állatod. A mérgezés gyanút ne említsd, felesleges ötleteket adni nekik, hogyan szabaduljanak a mekegéstől, de magyarázd el, hogy azért mekeg, mert tudja, hogy finomságot kap cserébe. üdv. sacili
Előzmény: borzli (3451)
esterella Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3456
Miért is kell azt az anyádat elapasztani?
Előzmény: leraa (3455)
leraa Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3455

Na erre mit mondtok. A szokásos, a Gizim és teje, ami nem akar elapadni. Kiböktem mit csinál. Magát szopogatja. Egyszer volt, hogy megitta a kifejt tejet. Anyakomplexusa van? Persaez gondolom, hogy feszül neki, és csak segít magán, de elég érdekesen néztem ma, amikor láttam, hogy a tej még a pofáján is ottmaradt. De még mindig nem értem, hogy ha hetek óta nem nyúlok már hozzá, akkor miért nő, és nem apad. Pedig mindent úgy csináltam, ahogy kell, de most megint csak nő a tőgye, de mindkét oldal (eddig csak az egyik). Mindegy, majd szét pattant neki, úgyhogy egy kicsit megkönnyítettem. Hát elég érzékeny lehet neki, mert olyan volt, mint egy zabolátlan kiscsikó.

leraa Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3454

A kecske társasági lény, persze, hogy mekeg a szomszédoknak. Nekem is ezt csinálják, ha látnak valakit, mégsem azért, mert osztják nekik az ételt. Az egyik is csak leteszi a kerítés mellé, hogy majd én adjak, amennyit gondolok (jól nevelt szomszédok :) )

Beindulni pedig tudomásom szerint a bak szagára is be tud (legalább is ezt többfelől hallottam már) A szomszédnak meg mondd meg, hogy ha nincs dolga, ne menjen hátra, és nem fog mekegni. Ő csak állat, és így dumál. Vagy talán a szomszédok kutyáit is megmérgezi, mert azok meg ugatnak???

Előzmény: borzli (3451)
leraa Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3453

Sziasztok. Olvastam, a sajtról volt szó mostanság. Nemrég vettem oltót, kutúrát, csináltam is sajtot, még vittek is tőlem. Nagyon fini lett. A kérdés: Létezik, hogy egy hét alatt megromoljon? Én úgy csináltam, hogy a kicsepegtetés előtt ízesitem, beleteszem szűrőbe, vízzel teli tálat rá, hogy préselődjön is egy kicsit. Az ízesítést úgy értem, hogy kellő mennyiségű sót teszek bele, és reggelre kész a sajt. Gondolkoztam, és arra jutottam, ha csak enyhén sózom, és amikor másnap kicsöpögött, 20-30%-os sóoldatba téve, eléggé sós lesz, és tovább, akár két hétig is eláll. Erősítsetek, vagy cáfoljatok meg lécci. Ezt a pincében érlelést is kipróbálom. Egyszer...

boricska Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3452
Azt hogyan érted, hogy "az etetés ideje"? A kecske nem disznó, hogy határozott időpontban adjunk neki enni, állandóan előtte kell lennie a szénának, hogy megállás néllkül járhasson a szája. Ha az enyémek mekegnek, biztos, hogy valami hiányzik nekik, de ha van szénájuk, vizük, csöndben vannak.
Előzmény: borzli (3451)
borzli Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3451

Sziasztok!

A segítségeteket kérem. Kezdő kecsketartó vagyok. Van két kecském akiket az idén szeretnék először befedeztetni. Túl a fedeztetési problémákon amit remélhetőleg meg tudok oldani a szomszédaimat igen csak zavarja a kecskék mekegése. Most még nem látni az ivarzás jeleit, tehát véleményem szerint nem ez az oka a mekegésnek. A szomszédok kérdzés nélkül dobálnak be nekik almát, káposzta levelet, ágakat (az én nagy bánatomra, mert takaríthatok utánnuk) amikor mekegnek. Véleményem szerint nem hülye állatról lévén szó megtanulta, hogy ha mekeg valamit kap. Ezért aztán amikor meglátja a szomszédokat, vagy hallja őket rögtön rázendít. Mostanság is 3 órán keresztül szinte megállás nélkül mondta. Engem nam zavar, az etetés ideje még nem jött el (egyébként is van némi súlyfelesleg rajtuk) nem foglaltkoztam vele, de más igen. Ki tud valami jó öteletet?

Teljesen zárjam el a szomszédok elől a kecskuszokat? Nem szertném, hogy a szomszéd beváltaná fenyegetését és megmérgezné Őket.

Segítsetek!!!!!

Köszönöm előre is a javaslatokat.

borzli

esterella Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3450
A sajtnak jó a 85-95% páratartalom és a 15-17 fok, de nálam például van, hogy magasabb a páratartalom, akkor nem viszem le őket amig kicsit meg nem száradnak és lent gyakrabban törölgetem a sajtokat.
Előzmény: tomipapa (3447)
esterella Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3449
Valószínű, hogy túlszáradt, nagyon nehéz megállapítani, mikor kell betakarítani a lucernát ahhoz, hogy nehogy berohadjon, de azért ne peregjen róla a levél.
Előzmény: tomipapa (3447)
esterella Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3448
Én az idén azt csináltam, hogy nyáron csak legelés és széna etetése után szeptember elejétől adom nekik a lucernát, így most még rá is húztak kicsit a tejtermelésre. Azt hiszem jövöre is így teszek! :-)
Előzmény: tomipapa (3447)
tomipapa Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3447
pince az gyakorlatilag 3 van, úgyhogy rá fog menni egy kis idő (nemutolsó sorban sajt) mire kitapasztalom melyikben éredemes érlelni, kezdem a legnedvesebbel hátha.. még az is lehet már csak jövőre, nálunk is apasztanak már rendesen!
júniusi gidára mit mondtok mikor lehet legkorábban összeengedni baksival, ha jól tom hét hónap az ideális, de hagyhatom ettől még őket együtt, aztán majd eldönti mikor neki jólesik? + anyucival ugyanez.. nem szeretnék késői gidákat, mennyi időnek kell eltelnie ellés után, hogy be lehessen pároztatni, és ezzel szép lassan mindig elöbbre hozni nála az ellést.
más: elfogyott a gyűjtött lucerna, ezért megbontottam az egyik vett bálát, mondhatni rosszul lettem, mikor elkezdtem szépen lefejteni, és olyan szinten potyog róla a levél, hogy mire a kecsekhez kerül sztem a 80%-a elvész.. szóval sikerült idén valami rakás szart vennem, vagy netán rosszul tárolom? (teljesen körbefóliáztam őket, alulról kapnak levegőt) akkora fedett helyem nincsen hogy berakhassam alá.. ráadásul direkt ott voltam mikor összeszedték és bálázták, eső nem esett akkor vagy egy hónapig, úgyhogy még el sem ázhatott!! ezért nem értem igazán..
esterella Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3446
Ha nagyon magas a páratartalom, mindennap száraz nedvszívó anyaggal /pelenkával/ le kell törölgetni és száraz deszkára tenni.
Előzmény: t.andika (3444)
t.andika Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3445

Nekem csak olyan volt, hogy a tavaji lányok közül a legnagyobb, legszebb nem vette fel a bakot. Teljesen elkeseredtem mert ő 8 hónaposan akkora volt mint egy 3-4 éves. Aztán nyár elején már annyira nem bírt már magával, hogy volt olyan, hogy a perája totál felduzzadt, véres nyálka jött belőle. Ő az, aki őszre totál kitőgyelt, nem bírt magával, amikor megjött a bak, totál beindult! Folyamatosan búgott neki, pedig a fiu még a többieket fedezte, ő meg epekedett. Végre a bak is úgygondolta, hogy ő a befutó, azóta csend van és nyugalom. Remélem idén sikerül, mert sajnálnám, hogy a fazékba végezze!

Előzmény: Kriszta721 (3443)
t.andika Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3444

Nálunk verempince van, jó párás! Eddig pont ezért nem mertem levinni a sajtokat, féltem, hogy nem tesz jót neki. Ez az amikor az ember szájhagyomány útján csinál valamit! Amit hallok kipróbálom aztán ha beválik a saját számízére alakítva alkalmazom. Szerintem kipróbálom a pincézést, habár nálunk is igencsak megcsappant a tejci mennyisége egyenes arányban a kecskék szagának növekedésével! Már a lányok is olyan budösek a bakitól, hogy külön fejőruhát kellett kineveznem, mert már akkor is írtó büdi leszek.

Préselésről mi a vélemény?

Előzmény: esterella (3442)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3443
Nálam igazából az a probléma, hogy nem tudok 10 hónapon keresztül ugyanolyan körülményeket biztosítani. Nálunk pince nincs, klíma ugyan van, de az szárít, még azt is el tudom képzelni, hogy én az évek alatt két egyforma sajtot nem csináltam. Azért lekopogom, itt a vevők szeretik ezt, most van baj, mert többet is el tudnék adni ha lenne elég tej. Idén pedig egy kicsit el is húzódik az ivarzás, hosszabb lesz a szünet. Más: Miért van az, hogy az a kecske, aki eddig minden évben ellett, idén nem.? Az állatorvosok mind mást mondanak, a könyvekben pedig erről nem is esik szó. Biztos van erre valami okos magyarázat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!