Keresés

Részletes keresés

dudar Creative Commons License 2006.10.04 0 0 3483

Üdv!

 

 

Egy kis kecskés videó!

 

http://randt.haxelero.hu/kozosjovonkert/movi/Lovaglas.wmv

boricska Creative Commons License 2006.10.04 0 0 3482
Valami lehet a levegőben. Az enyémek tegnapelőtt teljesen dilisek voltak, nem akarták engedni, hogy megfejjem őket, fanyalogtak a kukoricától, csak turkálták, de nem akartak belőle enni, és általánosságban is fegyelmezetlenek voltak. Kezdtem aggódni, aztán következő reggel már semmi bajuk nem volt, ettek, mint a sáskák, és szépen sorbaálltak nekem, szokás szerint.
Előzmény: tomipapa (3481)
tomipapa Creative Commons License 2006.10.04 0 0 3481
ciasztok!
tegnap 4 lányból 3 fosott, nem kaptak lucernán, és egy vödör félig rohadt almán kívül semmit.. (ezt 2-3 naponta kapnak) még abrakot sem akartak enni!! szénát csipegetnek, mára rosszkedv maradt, nagynehezen nekiálltak enni, kaki picit sűrűbb!
ez állatdoki vagy még diéta és várjak?
leraa Creative Commons License 2006.10.03 0 0 3480
Azt azért még hozzáteszem, hogy meg is tudlak érteni, hogy egy kissé eleged van újra és újra megválaszolni ugyanazt a kérdést. Én is újabban a keresőbe írom be a kérdésemmel kapcsolatos szót, így kijön egy csomó válasz. Lásd bolha, sajt, túró,stb
leraa Creative Commons License 2006.10.03 0 0 3479

Ehez hozzátennék én is valamit. Nekem is ingem amit Andreja mondtál, valamit viszont tisztáznék, szerintem többek nevében. Neked, mint tapasztalt kecsketartónak sok ismereted van. A könyvek nem mindent írnak le, pl az állat viselkedésére gondolok, vagy hasonlók. Általában csak a lényeg van, ami szintén nem kevés, csak hát a tapasztalat megosztás többet ér (szerintem) Nekem csak egy éve van kecském, mostmár anya is van egy, saját tej, sajt. Büszke vagyok magamra, hogy pesti lányként foglalkozhatom a hörcsög és hasonló házikedvencek után "igazi" állattal is. Tény, hogy egyszerűbbnek tűnt a dolog, a szomszédok, barátok elbeszélései alapján (miként is kell egy haszonálllattal foglalkozni) De nem is bonyolult, valóban. Az itt felmerülő kérdésekről gondolom mindenkinek van fogalma, csak tapasztaltabbak megerősítése sosem árt. Pont azért, hogy ne farkast kiáltsunk, mikor állatorvoshoz fordulunk. Az általános iskolából is ragadhatott még ránk valami, ami a fogazatot illeti, emlékeim szerint volt szó már környezetismeret órán, majd biológián is :)) Szóval az "okosabbaktól" elnézést kérek, hogy tanácsot, de leginkább megerősítést várunk, mindezt szerencsétlen módon tesszük. Én szeretem az állatokat, és ami a körültekintést illeti, könyvekben, neten, és itt a fórumon rengeteg információt szereztem be. Úgyhogy köszönet, mindenkinek, és Andreja ne idegeskedj az "idióták" miatt :))

 

andreja Creative Commons License 2006.10.02 0 0 3478

Is nélkül.

Előzmény: kecskezdo (3475)
andreja Creative Commons License 2006.10.02 0 0 3477
A 4/3-ban (fele a zárójel után) van a lényeg, a többi csak petting meg utójáték.
Előzmény: kecskezdo (3476)
kecskezdo Creative Commons License 2006.10.02 0 0 3476
Ja, a lényeg maradt le, azért köszi a választ:))
Előzmény: andreja (3474)
kecskezdo Creative Commons License 2006.10.02 0 0 3475

Szóval a lényeg az, hogy a metszőfogat is váltja a kecske. Ezt szerettem volna tudni.

Nem, nem. Orvos még csak akkor ugrott az agyamba, amikor potyogott a bendőből visszakerülő kaja kifelé folyamatosan, utána jutott eszembe a fogváltás...

Azt is tudom, hogy 3 éves korig váltja, de mivel nem nálam született, csak 1-2 hónapja van itt, az eladó azt mond amit akar, ki tudja, hány éves??? Szerintem fiatal, de mások azt mondták rá, hogy nem igazán fiatal. Egy okkal több, hogy fiatalnak gondoljam a foghullatása miatt:))

Vagy már 15 körüli, s már nem nő ki:))) ez vicc volt.

A könyvről annyit, hogy én egy-két éve olvasom ezt a fórumot, pár hónapja kecskézek komolyabban, s jobbnak találtam a könyvnél. Ez nem panasz, de a két ördögöm, a háztartás, a kecskék és a többi állat mellett még egy Hahotát sem tudnék megnézegetni. Régen egy-két nap alatt olvastam el egy párszáz oldalas könyvet, ma egy Magyar Fórumot sikerül egy-két hétig olvasgatnom:) De elismerem, igazad van, biztos hasznos lenne, mint mindenkinek, aki nem évek óta kecskézik, s akkor nem kellenék itt kérdezgetni a bugyutaságokat...:)

Előzmény: andreja (3474)
andreja Creative Commons License 2006.10.02 0 0 3474

Csak a legfontosabb információ maradt le: mennyi idős a kecske? Ehhez képest mindegy, hogy olyan-e mint egy kiskutya, mert a ragadozók (kutya) fogazata köszönő viszonyban sincs a kérődzőkével, a barátság meg itt végképp nem számít.

 

A fogváltásról már többször volt itt szó, a fogazatról meg ráadásul nem is olyan régen, és tudom, hogy itt a könyvek nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, de azért a felelős állattartásba az is beletartozik, hogy a gazda ezekkel a legalapvetőbb kérdésekkel megpróbál tisztába kerülni, lehetőleg amint egy állat beteszi a lábát a portára (előtte még jobb, mert akkor több idő van rá). Különben esetleg úgy járhattok, mint aki farkast kiált, ha egy kipottyant metszőfog miatt (akár váltja, akár nem, mivel ez a fog majdhogynem csak a sminknél számít, jó tudom a jóisten most kétszeresen is összehúzta a szemöldökét, mivel ő ugyebár nemhiába talál ki semmit se, másrészt biztos nagybetűvel kellett volna őt írni) állatorvosért szaladtok, aki később egyszer meg esetleg már nem fog úgy sietni, amikor viszont nem ártana, mondván ja, ott biztos nincs nagy gond, mer a múltkor is.. satöbbi.

 

Egyszóval a kérdésedre, miszerint ijedjél-e meg, szerintem igen, feltétlenül megérdemelsz némi ijedtséget. A kecskédnek viszont remélhetőleg semmi baja.

Előzmény: kecskezdo (3472)
kecskezdo Creative Commons License 2006.10.01 0 0 3473
Senki nem jár erre felé? :((( Mi legyen a kicsikecsóval? Azért szénázgat, remélem, nagy baj nincs, viszont a teje is csökkent, talán mert nem tud enni jól?
kecskezdo Creative Commons License 2006.10.01 0 0 3472

Andrejaaaa! (vagy más valaki, aki tudja:)))

Az egyik kecskénk, aki olyan emberbarát, mint egy kiskutya, a lányom a legkedvesebb barátomnak nevezi, kihullott az első, bal alsó egyes nagy foga. Tudom, hogy fogatvált a kecske, de melyiket? Elsőt is? Azt vettük észre, hogy kérődzésnél folyamatosan az ölünkbe potyog a visszajött kaja, ami az este megevett szemes kukorica is egyben szemenként! Jól megijedtem, hogy hány... talán valamelyik megütötte a bendőjét, mivel ő kilóg a falkából, velünk érzi jól magát, sokszor bántják is emiatt. Aztán megpróbáltam megnézni a száját, de csak a kirakatot láttam a fogsorában, hátra nem, onnan egy nagy fog hiányzik. Ijedjek csak meg, baj van, orvos? Vagy fogváltás? s mi a teendőm? Darát vegyek? Vagy elég a korpa? Vagy elboldogul a szénával is?

leraa Creative Commons License 2006.09.30 0 0 3471

Ezek szerint nem. Gondolom ránézett, és megállapította, hogy egyáltalán nem fiatal. Hogy ezt hogyan végezte, nem tudom. A kecske amúgy egy hónapja érkezett, így nem tudja/tudhatja, hogy volt-e bak rajta. De volt mellette. Esély van rá. Kiszámolni persze ki lehetne, ha tudnánk, honnan számoljunk. Mindegy, várjon és majd észreveszi, ha születik. Csak kérdeztem, hogy ránézésre, a kecs formályáról ítélve lehet-e ítélni.

Előzmény: andreja (3469)
leraa Creative Commons License 2006.09.30 0 0 3470
Rendben. Szívesen hallgatok Rád, te vagy a tapasztalt. Azért egy próbát megér, hátha csak fájt neki, és csak nyalogatta magát. Még adok neki egy kis időt, nem szeretném vágóhídra küldeni. Bár sajnálattal nem megyek sokra
Előzmény: andreja (3468)
andreja Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3469

Az állatorvos máshova nem nézett? Mert ennek így nem sok értelme van, persze nem mindennek muszáj, hogy értelme legyen.

Például ha az ember megjegyzi azt az egy napot az évben, amikor egy jót kúrel a kecskéje (egy ilyen szép történetre egyébként szívesen emlékezik az ember hűvös őszi estéken), akkor nem kell öt hónappal később őrlődni azon, hogy most akkor vemhes vagy csak szeretne az lenni vagy már elege van az egész tejelésből és inkább leutazna Santa Croce Camerinaba lásztminittel egy hétre relaxálni.

Előzmény: leraa (3467)
andreja Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3468
Én sajnos nem tudom félre tenni a hülyeséget, mert elő sem vettem. Azt hittem, ha azt írod "láttam, hogy szopja magát", akkor a kecskéd szopja magát.
Előzmény: leraa (3466)
leraa Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3467

Sziasztok!

Egy kérdés lenne. Az ismerősöm kecskéje hirtelen elkezdett apasztani. Adott 2,5 litert, de most majdnem egyik napról a másikra 3-4dl-t. Gyanús a csaj szerint, hogy vemhes. A hasa egyre lentebb van, széles, a csont és a has között nagy az űr. Neki van több is, ellettek is, de ebben nem mozog semmi (szeinte volt már rá példa a többi kecskéjénél, hogy az utolsó napig szinte semmit nem lehetett érezni) Az állatorvos, aki más miatt volt ott, de ránézett a kecsre is, azt mondta, van vagy 7-8 de lehet 9 éves is. Azóta jött szóba a vemhesség kérdése. Lehet, hogy azért apaszt, mert elleni fog, vagy csak pározni akar?

Köszi a nevében is a választ

leraa Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3466
Most akkor minden hülyeséget félretéve, nem csak ápolgatta magát, hanem valószínű, saját magát szopja? Ami tehát vágóhidat jelent
Előzmény: andreja (3464)
andreja Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3465
Természetesen a nőkről beszélek..
Előzmény: andreja (3464)
andreja Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3464
Az önszopás komoly selejtezési ok. Nem csak szerintem, hanem még szakemberek szerint is.
Előzmény: leraa (3461)
borzli Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3463

Ez az ötlet igazán tetszik. :-)

Már ma is észlelhető volt, hogy nincsen a kecsók felől kiabálás. remélem megoldódik (oldódott) a probléma.

Előzmény: andreja (3459)
leraa Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3462

Helyesbítek, a savószerűt úgy kell érteni, hogy abba hajlik, de inkább tej még az, ami jön

Előzmény: leraa (3461)
leraa Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3461
Pl azért, mert nem is anya. Még. Sokan ismerik már a történetet, Gizinek csak úgy elkezdett nőni az egyik tőgye. Kihívtam a dokit: tejet termel ( megnövekedett hormonok) Mondta, csak fejjem nyugodtan. A beszélgetésük alapján úgy gondolotam, folyamatos fejegetéssel ebből a kávébavaló mennyiségből még lehet több is. Két hónap alatt elértem, hogy 1 decire nőtt. Így hát döntöttem, nem nyúzom tovább. Egyre kevesebbszer fejtem, ahogy apasztani is kell. De mire oda jutottam, hogy már nem kéne vele foglalkozni, megint beindult, sőt a másik fele is. És most majd szétfeszül. Ezért a napokban ki is nyomogattam neki a nagyját, mert félek a begyulladástól. Ami kijött, enyhén sárgásabb, és hígabb mint a tej. Olyan savószerű. Most ez az állapot van, nem tudom mi a legjobb. És tegnap még láttam, hogy szopta magát. Itt megint tanácstalan vagyok. Miért csinálja? Talán saját magának köszönheti, hogy újra jön valami, vagy csak a feszülésen könnyít magán. Ez utóbbira tippelek, de akkor a kérdés marad, már megint mitől termel. És mit tegyek?
Előzmény: esterella (3456)
t.andika Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3460
Nem messze, egy gazdának 9 kecskéje pusztult el, mert bedobáltak nekik a szomszédok amit kiirtottak a telekröl, és mérgezö cserjék is voltak köztük. Csak óvatosan a jóakarókkal.
Előzmény: andreja (3459)
andreja Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3459

Én biztosan nem bírnék udvarias lenni. Egy szomszéd a megkérdezésem nélkül bármit is átdobál, ráadásul egy állatnak?! Azt hittem már nem fogok olyat hallani ebben az országban, amitől elhűl a búrám.


Lehet, hogy visszapakolnám a trágyát a konyhaasztalára, hogy ez abból a káposztalevélből maradt, amit áthajigált.

Előzmény: sacili (3457)
borzli Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3458

Kedves Válaszolók!

Köszönöm a z építő jellegű tanácsokat. Megjegyezni kívánom, hogy az etetés ideje nálam azt jelenti, hogy frissen kaszált szénát kapnak naponta kétszer (kellő mennyiségben, amiből mindig marad) és ebben az időben friss vizet, abrakot, répát meg almát kapnak.

Azt hiszem a szomszédok kilátását illetve belátását fogom korlátozni, ami remélem mindenki megelégedésére fog szolgálni.

Üdv. Mindenkinek!

borzli

sacili Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3457
Én udvariasan megkérném, a szomszédokat, ha akarnak adni valamit a kecskék részére, akkor azt nekem adják oda, és ne a kecskéknek dobálják be.  Mert a kecske tényleg nem hülye, és rájött, hogyha elég kitartóan hisztizik, előbb-utóbb kap valamit. Arról már nem is beszélve, hogy nem tudod ellenőrizni, hogy mikor, mit eszik az állatod. A mérgezés gyanút ne említsd, felesleges ötleteket adni nekik, hogyan szabaduljanak a mekegéstől, de magyarázd el, hogy azért mekeg, mert tudja, hogy finomságot kap cserébe. üdv. sacili
Előzmény: borzli (3451)
esterella Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3456
Miért is kell azt az anyádat elapasztani?
Előzmény: leraa (3455)
leraa Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3455

Na erre mit mondtok. A szokásos, a Gizim és teje, ami nem akar elapadni. Kiböktem mit csinál. Magát szopogatja. Egyszer volt, hogy megitta a kifejt tejet. Anyakomplexusa van? Persaez gondolom, hogy feszül neki, és csak segít magán, de elég érdekesen néztem ma, amikor láttam, hogy a tej még a pofáján is ottmaradt. De még mindig nem értem, hogy ha hetek óta nem nyúlok már hozzá, akkor miért nő, és nem apad. Pedig mindent úgy csináltam, ahogy kell, de most megint csak nő a tőgye, de mindkét oldal (eddig csak az egyik). Mindegy, majd szét pattant neki, úgyhogy egy kicsit megkönnyítettem. Hát elég érzékeny lehet neki, mert olyan volt, mint egy zabolátlan kiscsikó.

leraa Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3454

A kecske társasági lény, persze, hogy mekeg a szomszédoknak. Nekem is ezt csinálják, ha látnak valakit, mégsem azért, mert osztják nekik az ételt. Az egyik is csak leteszi a kerítés mellé, hogy majd én adjak, amennyit gondolok (jól nevelt szomszédok :) )

Beindulni pedig tudomásom szerint a bak szagára is be tud (legalább is ezt többfelől hallottam már) A szomszédnak meg mondd meg, hogy ha nincs dolga, ne menjen hátra, és nem fog mekegni. Ő csak állat, és így dumál. Vagy talán a szomszédok kutyáit is megmérgezi, mert azok meg ugatnak???

Előzmény: borzli (3451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!