A számban szoktam szeretgetni a sajtot:) lehet, hogy előbb is kellene:) Unalmas esték nálunk nincsenek, először is a nyáron ellő anyánk még csak most kezdett tejelni, az gondolom nem fog elapasztani. Meg aztán a kecsók csak egy része a sok melónak:) De akár lesz unalom, akár nem, mindenképp megpróbálok valami idevágó könyvet végigolvasni, nem csupán a tudásért, de hogy Andreja ne tudja a fogát köszörülni rajtunk;-)))) Persze, akkor is csak amatőr maradok, úgyhogy lesz még bugyuta kérdés bőven:)
Nekem még penészfoltok sosem voltak, a hűtőben tárolt két hét után kiszárad, s beton kemény lesz. Sőt, a présben sem indul el semmilyen folyamat, nem hogy emelkedne, hanem talán inkább picit süllyed a nyomaték...
Nekem ugyan lenne tejcsim, (most még...) de nálunk szerencsére mindenki imádja, főleg a két törpe, s maradékból csinálok sajtot, már amikor marad annyi. Gondolom, nyers tejecske formájában a legvitaminosabb...
Változak nálam a lyukacsok mérete, majd idővel biztos rájövök, mitől. Az alvadék darabkák méretei is befojásoljk, ez kiderült számomra. És az sem mindegy, hogy a lyukak milyen eredetűek. A lényeg, hogy az veled többnyire egyező módon elkészített sajt, van hogy kibírta két hétig is. Ha lesz bőven tejem, akkor nap mint nap készíthetek "kísérleti anyagot" :))
Mondjuk nekem nincs présem, sajtformának egy szűrőt használok. Azt a szövethez hasonlító szűrőset. A kicsit teaszűrőnek használom. Nem gond a sajtnak, ha mozgatva van? Tehát a forgatást csináljam nyugodtan úgy, hogy kissé belegyömöszkölöm a formába (hogy fehéres lé ne jöjjön, mert akkor túl erősen nyomkodom), a már korábban leírt időközönként fordítsam meg ebben a formában (vagy esetleg innen kezdve szabadon tegyem) Bocs, hogy ilyen nehézkesen értem meg, csak szeretném jól csinálni, így inkább visszakérdezek :)
Nem töröm, vagdalom. Az anivetes oltót és kultúrát használom. Ha megalvadt, akkor késsel vagdalom. Én a Hasznos füzetek egyikéből olvasgatom a sajtkészítés csínnyát bínnyát (no meg innen is persze) Terék István - A kecske-, juh- és a tehéntej feldolgozása című könyvből. Le van írva mit hogy, csak milyen hibalehetőségek vannak, arra csak annyit ír a családi felhasználásnál, hogy több vagy kevesebb oltó, ill kultúra. És rendben is van ez a savfok, meg alvadási idő, csak ha ilyet tapasztalok, mint lukacsosság, arról nem ír. Amúgy családi, kis és nagyüzemi feldolgozásról egész jókat ír, meg sokféle előállítási mód is van, különböző sajtokra.
Visszatérve, ha megalvadt vagdalom, várok vagdalom várok, majd lemerem a savó nagyját, és belekeverem az ízeket. De akkor ezek szerint jó ez így, akkor az oltó meg kultúra használatánál vannak gondok. Inkább nem mérem a hőfokot, mert akkor akkor nem sikerül :) Marad az ujjpróba, meg a tik-tak
Köszi a hozzászólásokat, a Molnár féle könyvvel remélem összefutok majd
Az érlelés valami nagy tudomány lehet, mert nekem nem sikerül. Igyekszünk a sajtot minél előbb megenni, ha pedig sok van, és már több napja áll a hűtőben, akkor gyorsan széjjelosztogatom az ismerősök között, akiknek szintén azt javaslom, hogy egyék meg amilyen gyorsan csak bírják. A hűtőben való érlelés nálam kis penészfoltokat eredményez, ami nem nagyon gusztusos...
Van a Molnár Jóska bácsinak két jó kis könyve (már megint azok a kib@szott könyvek). Jönnek a jó kis téli esték tej nélkül, legeltetés nélkül, unatkozva..
Oké, oké, csak mitől érik a sajt? Onnan, hogy nyomóka alól kiveszem, pici lyukakból jó sok van benne. S ha megállom, és nem esszük meg, mi a teendő, amit érlelésnek hívnak? A pincében áll, az jelenti, hogy érik? Nekem sajnos nincs pincém, a vízóraakna pedig gusztustalan, teli meztelen csigával, ráadásul lejutni is nehéz, szóval oda inkább nem tenném... Valaki írta itt, hogy ha az alvadékot nagy darabokban hagyja, akkor lesz nagylyukú, így van , jól emlékszem?
Szerintem az azonnali és intenzív gázképződés nem kívánatos, az intenzív később se. De ahol a sajt hamar elfogy és nem érik, ott lehet, hogy nem zavar. Az érett sajt szerintem azért jobb. Meg nagyobb kihívás is.
Ízesítsd akkor, amikor a kimered a savóból az alvadékot, és berakod a formába. Préselés (közben forgatni illik) után telített konyhasóoldatba fürdesd, (abban is meg kell fordítani félidőben).
A sok forgatásnak az az értelme, hogy a sajt minél homogénabb legyen a lehető legtöbb fizikai és kémiai paraméterre.
Szia! Lehet, hogy én rosszul csinálom, de leöntöm a savót, és az alvadékot ízesítem, bizony össze is gyúrom kicsit, tény, hogy ettől némiképp összetottyan, de minthogy azonnal belegyömöszölöm a formába, nincs nagy jelentősége. A formában fóliát teszek a tetejére, rá a nyomódeszkát, aztán a sajt odabent dolgozik, reggelre általában egy-két centire megemeli a deszkát, és belül lyukacsos lesz. Mint a szivacs, de az szerintem nem baj, sőt!
Miért, te nem töröd össze az alvadékot újramelegítés előtt? Én igen, s utána öntöm le a savó nagyját, s utána ízesítem, s utána a szűrőbe, tetejére súly.
Sajt: Szóval nem tudtok mit mondani arra, hogyha kiveszem reggel a formából, miért olyan, mint a szivacs. Mindegy, kísérletezem továbbra is. Viszont az ízesítéssel is gondban vagyok. HA akkor ízesítem a sajtot, amikor a savó nagyját leszedem, akkor osszeesik az alvadék. Ha nem szedem le a savót, és akkor teszem bele amit akarok, akkor meg úszik a tetején minden, ami nem olvad (azaz a só) Tehát fakanállal a végén sem szabad keverni. Ehez hozzá tudtok szólni? Köszi előre is a segedelmet
szia. Nem, sajnos maradt ugyanannyi, napi jó 1,5l. Így 2 nap alatt összejön egy 30-35 dkg körüli sajt. Nem igazán fogy a tej, a férjem sajtformájában szívesen eszi, a lányom nem minden reggel iszik, én meg a kávémban. Még szokom. A sajt nekem is izlik, csak én alapból nem vagyok sajtimádó.
Szia Leraa! Már feltornázta magát az új kecskéd, hogy annyi tejcsid van, hogy sajtot is tudsz csinálni? Vagy fagyasztod?
Nekem eddig minden sajtom más volt, mint az előzők, igaz, mindig van egy apró eltérés a készítésben is:) Kísérletezgetek...azt tapasztaltam, hogy ha túlmelegítem véletlenül, akkor sokkal sűrűbb, szinte egy lyuk sincs benne, és csikorgós. De nekem még az is ízlik, hasonlít a bolti pl. trappistára:)
Az nem baj, ha a kisbak "nagyfiúvá" lesz, s elkapja valamelyik lányt, mert elvileg mindet pároztatjuk, csak ha a korábban majdnem három hetet ittlévő nagybak valamelyiket mégsem tette volna magáévá, akkor kellene a kicsi. Csak jó lett volna tudni, melyik vemhes... elvileg hajkurászta mindet, minden másnap új szerelme lett, de az aktust sem láttam mindig, s nem tudom, felvette-é a lányzó. Gondolom, a kecskéknél sem 100%-os egy akció sikere, nem?
Január-februárra csak ivarérett lesz ez a kisbak, szóval annak csak örülök, ha a kimaradtak neki jutnak:)
Van tippetek, hogy mit rontok el, hogy olyan lett az utóbbi két sajtom, mint a szivacs? Miután beleteszem sóoldatba, már nem annyira "szuszog". Ízre semmi gond. Többnyire ugyanúgy csinálok mindent, ujjamat használom hőmérőnek, de ez eddig nem okozott problémát. Most legutóbb addig nyomkodtam, amíg lehetett. Ez a forgatás dolog még nem tisztult ki, hogyan is csináljam. Egyszerűen beletuszkolom az alvadékot egy levesszűrőbe és reggelig hagyom benne.
Nem fagy le. Mi mindig kint fejünk, ólon kívül. Meleg tőgymosó víz hideg beálltával + langyos ivós. Mi ui. nem szárazon adjuk, hanem vízzel higítva pont a korpa, ill. a darált szemes miatt. Nem az ő tőgyük, hanem a mi kezünk lesz inkább cserepes a hideg és a szél kombinációjától. Ha fáznának, nem feküdnének télen is inkább kint, mint az ólban. Esténként úgy kell őket beterelni.
Az ivarzást pedig biztos észreveszed. Elég egyértelmű, ha nem éhes, nem szomjas, csak áll báván és folyamatosan mekeg, közben jár a farka. Nekünk az egyik leányzó az éj közepén kezdett szólózni, mikor egyébként mindenki csendben pihen. Még szerencse, hogy nem volt túl hangos. A kis bakkal pedig vigyázz, olvasd el Andreja korábbi erről szóló írását.
Én mindig langyos ruhával törlöm át, ma viszot forró ronggyal indultam, hogy mire kiérek, ne hüljön ki teljesen. Amúgy ha száraz ronggyal áttörlöd, biztos nem fagy le (de gondolom amúgy sem).
Köszi, Boricska, de csak volt nálunk egy bak, nincs saját, illetve egy 5 hónapos, ő már megérzi az ivarzást biztonsággal?
Közben ahogy hűvösre fordult az idő, eszembe jutott, hogy télen, nagy hidegben hol zajlik a fejés? Nálunk elég kicsi a zárt istállójuk, s a fejés amúgy is kinn van kialakítva. Hidegben is lehet kinn fejni? Kecskének nem rossz az, hogy lefagy a tőgye, mire lemosom, megfejem őt? Ha lesz egyáltalán akkor még tej:)
Nagyon lecsendesült a topik:) Őszül, talán ez látszik itt is:)
Van valakinek valami tippje, hogy ha volt a lányoknál bak, van-e annak valami korai jele, hogy melyik lány vette fel a bakot? Értem ezalatt, hogy mielőtt gidát találnék mellette, vagy igen nagy pocakja lenne, első 1-2 hónapban lehet-e valamit megfigyelni a vemhes állaton?
amit nem esznek napi rendszerességgel fosás nélkül, attól bármikor foshatnak. mindazonáltal az őszi tölgylevél meg a makk nagyon ritkán okoz olyat, inkább fog.
szerintem meg nem érted (nem értékítélet), nekem abból egyáltalán nincs elegem, ha bármit is akár ezerszer kell újra elmondani itt, semmi bajom azzal. Ha lenne, nem indítottam volna ezt a topikot
most értem haza és semmit nem változott a helyzet.. ahogy írtad turkálnak de semmi nem kell nekik, tiszta depi az összes.. egy ötlet: nálunk most kezdett el potyogni a cserfák levele, makkja, nemtom ettől foshatnak-é?!