cépjónapot! lécci valaki: június elején ellet kecsem, mikor ér bepároztatni őt? mehet most többiekkel, vagy várni kell vele? nem ivarzik még, bár ez nem jelent semmit mert még a többiek sem.. az enyémek sem hangoskodnak, egy árva mekegést nem hallani egész nap, kivéve etetés, meg ha észrevesznek és ki akarnak követelni maguknak némi vakargatást :)
én minden új kecskézőnek örülök, mert nagyon jópofa és hasznos állat, s mégsincs túl nagy becsben, sőt. Valóban lerág mindent, s akár két métert is számolhatsz, mert feláll és gúnár nyakat produkál. De nálunk is teljesen külön van egy legelő, ahol egyébként havonta nyírtunk füvet, 1100 nm, idén csak egyszer, de az is csak javítás volt, mert a kalászos növényt nem ették, s itt-ott csúnya 20 centis volt már. Szóval ha nincs finomság, legeli a füvet is.Az enyémek, heten sem hangoskodnak, csak etetés előtt, meg esetleg ha hazaérkezünk . De egyedül biztos hangos, mert unatkozik, fél, stb.
Kedves alpár1 - igaz, lényegében kezdőnek minősülök, de néhány kérdésre tudom a választ. Igen, igaz, a kecske mindent lerág, amit elér, meghámozza és ezzel tönkreteszi a fákat, viszont legeli a füvet is. A megoldás, ha olyan területet jelölsz ki nekik, ahol nincs féltett növény. Nálunk élesen elhatárolódik a legelő és a nem legelő rész, a legelőn nem nő nagyra a fű, a villanypásztoron kívül térden felül ér.
Főleg egymás között kötekednek, de az biztos, hogy megpróbálkoznak a kutyával is. Az én kutyáim elsőre megjárták, a kecske odébb dobta őket a szarvával, azóta tartják a távolságot, de ebből egyik oldalon sincs gond. A kecske a tapasztalataim szerint kényes az erőviszonyokra, a kecskeközösségen belül is kialakul a hierarchia, de ez teljesen természetes, nem kell beleavatkozni, amíg vér nem folyik.
Hangerő: állítólag a kecske egyedül unatkozik, ezért nem tanácsos magányos kecskét tartani. Legalább kettőt, azok elbeszélgetnek. Az enyémek nem szoktak ordibálni, meg kell adni nekik, ami jár, és akkor csönd van. Nálunk a fejés előtt van némi mekegés, meg amikor hazaérek, mert így köszönnek nekem.
Tisztelt Kecskések!
Becs szóra mondom tiszta élvezet olvasni a fórumot. Tök jó látni, hogy milyen szeretettel tudtok beszélni a kedvencekről.
Szóval otthon gyerekkorom óta mindig volt jószágunk (kutya, macska baromfi mindig, de emellett, malac, bárány is néha). Amióta elköltöztem otthonról csak baromfi volt, de emiatt a H5 cirkusz miatt felszámoltam az állományt tavasszal. Most üres a kert és kéne pár jószág.
Úgyhohy totál kezdőként, mielőtt a kecskébe belevágnánk néhány kérdésre várnék őszinte választ, ha valamelyikőtök megtisztel vele:
Igaz, hogy másfél méterig mindent lelegel amit talál (szőlő, tuja, lugas, gyümölcsfák, stb)?
Valóban nem segít a fűnyírásban (itt kb. 1000 m2-es jórészt füves területe lenne)?
Tényleg kötekszik, bántja a kutyát, meg ilyesmi?
Milyen hangerővel és milyen mennyiségben kell számolni a kecskénél?
Köszönet az őszinte válaszokért.
Hűtőben is lehet érlelni, csak kicsit tovább tart, mert hideg van. A sajt gondozását ott sem lehet megúszni, de talán elég hetente. Mindent ki kell próbálgatni.
Nem mondom, hogy minden sajtot úgy kell csinálni, de szerintem az egy élmény két-három hónap után kibontani egy sajtot, hogy milyen lett. Ráadásul nincs két egyforma ha házilag készül.
Mellesleg ha valaki így csinálja, csak az elején kell ennyi időt kivárni, utána ugyanúgy lesz minden nap sajt, mintha frissen enné.
Sziasztok! Szóval a szivacsosság eleinte nálam is jelentkezett! Három dolog miatt lehet: vagy nem elég telített a sóoldat, vagy nem megfelelő a hőmérséklete, (én például mostmár 16 fokon tartom), vagy a forma bacis. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, mivel általában műanyag és nem lehet kifőzni, hogy alapos mosás után, mikor használni akarom, kb. 45 másodpercre a mikróba rakom. A szivacsosság egyébként hiba és minél előbb rá kell jönni az okára, mert bármi is okozza, bacis lehet, főleg ha több napig el van tartva.
A fűszerezést én úgy oldom meg, hogy felvagdosás után formába rakom az alvadékot és kb. 4-5 óra elteltével, mialatt legalább egyszer megforgatom, szétmorzsolom egy tiszta pelusra és összekeverem a fűszerrel, majd ismét formába nyomkodom. Én szeretem a keményebb sajtokat, ezért egy a forma körméretével egyforma vizespohárba teszek babot, vagy lencsét és azzal préselem. A nagyobbaknál természetesen a préselő is nagyobb.
A számban szoktam szeretgetni a sajtot:) lehet, hogy előbb is kellene:) Unalmas esték nálunk nincsenek, először is a nyáron ellő anyánk még csak most kezdett tejelni, az gondolom nem fog elapasztani. Meg aztán a kecsók csak egy része a sok melónak:) De akár lesz unalom, akár nem, mindenképp megpróbálok valami idevágó könyvet végigolvasni, nem csupán a tudásért, de hogy Andreja ne tudja a fogát köszörülni rajtunk;-)))) Persze, akkor is csak amatőr maradok, úgyhogy lesz még bugyuta kérdés bőven:)
Nekem még penészfoltok sosem voltak, a hűtőben tárolt két hét után kiszárad, s beton kemény lesz. Sőt, a présben sem indul el semmilyen folyamat, nem hogy emelkedne, hanem talán inkább picit süllyed a nyomaték...
Nekem ugyan lenne tejcsim, (most még...) de nálunk szerencsére mindenki imádja, főleg a két törpe, s maradékból csinálok sajtot, már amikor marad annyi. Gondolom, nyers tejecske formájában a legvitaminosabb...
Változak nálam a lyukacsok mérete, majd idővel biztos rájövök, mitől. Az alvadék darabkák méretei is befojásoljk, ez kiderült számomra. És az sem mindegy, hogy a lyukak milyen eredetűek. A lényeg, hogy az veled többnyire egyező módon elkészített sajt, van hogy kibírta két hétig is. Ha lesz bőven tejem, akkor nap mint nap készíthetek "kísérleti anyagot" :))
Mondjuk nekem nincs présem, sajtformának egy szűrőt használok. Azt a szövethez hasonlító szűrőset. A kicsit teaszűrőnek használom. Nem gond a sajtnak, ha mozgatva van? Tehát a forgatást csináljam nyugodtan úgy, hogy kissé belegyömöszkölöm a formába (hogy fehéres lé ne jöjjön, mert akkor túl erősen nyomkodom), a már korábban leírt időközönként fordítsam meg ebben a formában (vagy esetleg innen kezdve szabadon tegyem) Bocs, hogy ilyen nehézkesen értem meg, csak szeretném jól csinálni, így inkább visszakérdezek :)
Nem töröm, vagdalom. Az anivetes oltót és kultúrát használom. Ha megalvadt, akkor késsel vagdalom. Én a Hasznos füzetek egyikéből olvasgatom a sajtkészítés csínnyát bínnyát (no meg innen is persze) Terék István - A kecske-, juh- és a tehéntej feldolgozása című könyvből. Le van írva mit hogy, csak milyen hibalehetőségek vannak, arra csak annyit ír a családi felhasználásnál, hogy több vagy kevesebb oltó, ill kultúra. És rendben is van ez a savfok, meg alvadási idő, csak ha ilyet tapasztalok, mint lukacsosság, arról nem ír. Amúgy családi, kis és nagyüzemi feldolgozásról egész jókat ír, meg sokféle előállítási mód is van, különböző sajtokra.
Visszatérve, ha megalvadt vagdalom, várok vagdalom várok, majd lemerem a savó nagyját, és belekeverem az ízeket. De akkor ezek szerint jó ez így, akkor az oltó meg kultúra használatánál vannak gondok. Inkább nem mérem a hőfokot, mert akkor akkor nem sikerül :) Marad az ujjpróba, meg a tik-tak
Köszi a hozzászólásokat, a Molnár féle könyvvel remélem összefutok majd
Az érlelés valami nagy tudomány lehet, mert nekem nem sikerül. Igyekszünk a sajtot minél előbb megenni, ha pedig sok van, és már több napja áll a hűtőben, akkor gyorsan széjjelosztogatom az ismerősök között, akiknek szintén azt javaslom, hogy egyék meg amilyen gyorsan csak bírják. A hűtőben való érlelés nálam kis penészfoltokat eredményez, ami nem nagyon gusztusos...
Van a Molnár Jóska bácsinak két jó kis könyve (már megint azok a kib@szott könyvek). Jönnek a jó kis téli esték tej nélkül, legeltetés nélkül, unatkozva..
Oké, oké, csak mitől érik a sajt? Onnan, hogy nyomóka alól kiveszem, pici lyukakból jó sok van benne. S ha megállom, és nem esszük meg, mi a teendő, amit érlelésnek hívnak? A pincében áll, az jelenti, hogy érik? Nekem sajnos nincs pincém, a vízóraakna pedig gusztustalan, teli meztelen csigával, ráadásul lejutni is nehéz, szóval oda inkább nem tenném... Valaki írta itt, hogy ha az alvadékot nagy darabokban hagyja, akkor lesz nagylyukú, így van , jól emlékszem?
Szerintem az azonnali és intenzív gázképződés nem kívánatos, az intenzív később se. De ahol a sajt hamar elfogy és nem érik, ott lehet, hogy nem zavar. Az érett sajt szerintem azért jobb. Meg nagyobb kihívás is.
Ízesítsd akkor, amikor a kimered a savóból az alvadékot, és berakod a formába. Préselés (közben forgatni illik) után telített konyhasóoldatba fürdesd, (abban is meg kell fordítani félidőben).
A sok forgatásnak az az értelme, hogy a sajt minél homogénabb legyen a lehető legtöbb fizikai és kémiai paraméterre.
Szia! Lehet, hogy én rosszul csinálom, de leöntöm a savót, és az alvadékot ízesítem, bizony össze is gyúrom kicsit, tény, hogy ettől némiképp összetottyan, de minthogy azonnal belegyömöszölöm a formába, nincs nagy jelentősége. A formában fóliát teszek a tetejére, rá a nyomódeszkát, aztán a sajt odabent dolgozik, reggelre általában egy-két centire megemeli a deszkát, és belül lyukacsos lesz. Mint a szivacs, de az szerintem nem baj, sőt!
Miért, te nem töröd össze az alvadékot újramelegítés előtt? Én igen, s utána öntöm le a savó nagyját, s utána ízesítem, s utána a szűrőbe, tetejére súly.
Sajt: Szóval nem tudtok mit mondani arra, hogyha kiveszem reggel a formából, miért olyan, mint a szivacs. Mindegy, kísérletezem továbbra is. Viszont az ízesítéssel is gondban vagyok. HA akkor ízesítem a sajtot, amikor a savó nagyját leszedem, akkor osszeesik az alvadék. Ha nem szedem le a savót, és akkor teszem bele amit akarok, akkor meg úszik a tetején minden, ami nem olvad (azaz a só) Tehát fakanállal a végén sem szabad keverni. Ehez hozzá tudtok szólni? Köszi előre is a segedelmet
szia. Nem, sajnos maradt ugyanannyi, napi jó 1,5l. Így 2 nap alatt összejön egy 30-35 dkg körüli sajt. Nem igazán fogy a tej, a férjem sajtformájában szívesen eszi, a lányom nem minden reggel iszik, én meg a kávémban. Még szokom. A sajt nekem is izlik, csak én alapból nem vagyok sajtimádó.
Szia Leraa! Már feltornázta magát az új kecskéd, hogy annyi tejcsid van, hogy sajtot is tudsz csinálni? Vagy fagyasztod?
Nekem eddig minden sajtom más volt, mint az előzők, igaz, mindig van egy apró eltérés a készítésben is:) Kísérletezgetek...azt tapasztaltam, hogy ha túlmelegítem véletlenül, akkor sokkal sűrűbb, szinte egy lyuk sincs benne, és csikorgós. De nekem még az is ízlik, hasonlít a bolti pl. trappistára:)
Az nem baj, ha a kisbak "nagyfiúvá" lesz, s elkapja valamelyik lányt, mert elvileg mindet pároztatjuk, csak ha a korábban majdnem három hetet ittlévő nagybak valamelyiket mégsem tette volna magáévá, akkor kellene a kicsi. Csak jó lett volna tudni, melyik vemhes... elvileg hajkurászta mindet, minden másnap új szerelme lett, de az aktust sem láttam mindig, s nem tudom, felvette-é a lányzó. Gondolom, a kecskéknél sem 100%-os egy akció sikere, nem?
Január-februárra csak ivarérett lesz ez a kisbak, szóval annak csak örülök, ha a kimaradtak neki jutnak:)
Van tippetek, hogy mit rontok el, hogy olyan lett az utóbbi két sajtom, mint a szivacs? Miután beleteszem sóoldatba, már nem annyira "szuszog". Ízre semmi gond. Többnyire ugyanúgy csinálok mindent, ujjamat használom hőmérőnek, de ez eddig nem okozott problémát. Most legutóbb addig nyomkodtam, amíg lehetett. Ez a forgatás dolog még nem tisztult ki, hogyan is csináljam. Egyszerűen beletuszkolom az alvadékot egy levesszűrőbe és reggelig hagyom benne.
Nem fagy le. Mi mindig kint fejünk, ólon kívül. Meleg tőgymosó víz hideg beálltával + langyos ivós. Mi ui. nem szárazon adjuk, hanem vízzel higítva pont a korpa, ill. a darált szemes miatt. Nem az ő tőgyük, hanem a mi kezünk lesz inkább cserepes a hideg és a szél kombinációjától. Ha fáznának, nem feküdnének télen is inkább kint, mint az ólban. Esténként úgy kell őket beterelni.
Az ivarzást pedig biztos észreveszed. Elég egyértelmű, ha nem éhes, nem szomjas, csak áll báván és folyamatosan mekeg, közben jár a farka. Nekünk az egyik leányzó az éj közepén kezdett szólózni, mikor egyébként mindenki csendben pihen. Még szerencse, hogy nem volt túl hangos. A kis bakkal pedig vigyázz, olvasd el Andreja korábbi erről szóló írását.
Én mindig langyos ruhával törlöm át, ma viszot forró ronggyal indultam, hogy mire kiérek, ne hüljön ki teljesen. Amúgy ha száraz ronggyal áttörlöd, biztos nem fagy le (de gondolom amúgy sem).
Köszi, Boricska, de csak volt nálunk egy bak, nincs saját, illetve egy 5 hónapos, ő már megérzi az ivarzást biztonsággal?
Közben ahogy hűvösre fordult az idő, eszembe jutott, hogy télen, nagy hidegben hol zajlik a fejés? Nálunk elég kicsi a zárt istállójuk, s a fejés amúgy is kinn van kialakítva. Hidegben is lehet kinn fejni? Kecskének nem rossz az, hogy lefagy a tőgye, mire lemosom, megfejem őt? Ha lesz egyáltalán akkor még tej:)
Nagyon lecsendesült a topik:) Őszül, talán ez látszik itt is:)
Van valakinek valami tippje, hogy ha volt a lányoknál bak, van-e annak valami korai jele, hogy melyik lány vette fel a bakot? Értem ezalatt, hogy mielőtt gidát találnék mellette, vagy igen nagy pocakja lenne, első 1-2 hónapban lehet-e valamit megfigyelni a vemhes állaton?