A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az áráért kapsz egy csúcsprofi profi PID-es gépet meg egy kiváló ipari darálót és talán még pénzed is marad. Tömören szólva elmentek otthonról annak aki ezt és főleg ennyiért megveszi. Nagyon szép a design az kétségtelen. Én az ősöreg ipari darálómat akartam nemrég lecserélni egy darálóra ami ettől a cégtől való (Catler CG8030) Tényleg csudaszép, és ahogy írtad, tele minden földi jóval. Aztán mikor elkezded olvasni a felhasználói elégedettséget meg hogy milyen pocsék a támogatása, no és ahhoz képest mennyi az ára, hamar elmegy a kedved tőle. Arról nem is beszélve, hogy hol ilyen, hol olyan néven árulják. Normális cég lyen nem csinál.
Nincs bojler, thermoblockos. PID-es is, de úgy hogy egy alap beállításról fel-le lehet ugrani 2-2 fokot, fokonként. Hogy ez mit jelent passz, de érezhetően állítja. Kijelző nincs, az egyik gombot kell hosszan nyomni, akkor "belép az állító menü-be", itt szintén vmelyik gomb nyomogatásával lehet lépkedni fel le, maguknak a gomboknak a háttérvilágítása jelzi hogy hol tartunk, nevezetesen a jobb oldali 4 db-ról van szó.
Elvileg elég sokat tud, de az ördög ugye mindig a részletekben rejlik... :) érdekes, hogy írják a PID-et, de sehol nem látom rajta a szabályzót és a kijelzőt.
Szerintem a legfontosabb maga az akapanyag. Majd a (home)barista felkészültsége, eltökéltsége. A gép/daráló ezek után következik, de egyaránt fontos. Utána jönnek a spéci kiegészítők. A lényeg, hogy ez egy lánc. Ha valamelyik láncszem nagyon gyenge, hiába jó a többi elem, a végeredmény gyenge lesz.
Le lett butítva a Pure szintjére (fej, bojler), opv, háromjáratú szelep nincs benne, megtartották a nevet és a külsőt és a régi, bejáratott névvel árulják. Alternatíva nem nagyon van. Új gépek közt a Lelit, Rancilio Silvia, Magisternekbis van kisgépe már stb jön szóba, de sokkal drágábban. Érdemes egy használt Classicot venni valahol, és felújíttatni.
Sziasztok! Valaki le tudná írni, mik azok az okok, amiatt nem ajánlott az új Gaggia Classic? Han nem az, akkor melyik? :) Igazából csak azért ragaszkodnék a GC, mert van hozzá több szűrőm, tamperom.
üdv teljesen igazad van.ahhoz hogy egy ilyen kaliberű kávéfőzővel jó kávét lehessen készíteni és még a képen is jól mutasson :-) jó minőségi kávé kell és az se mindegy hogy az őrlemény milyen szemnagyságra van őrölve.Na ezekkel a nem apróságokkal én nem rendelkezem így egy egyszerű porkávéból főztem le a képen látható kávét.
La Pavoni nem mai darab korához képest szép állapotú.Üzemképes fellelt állapotban eladó.A gép nem ereszti a vizet tökéletesen működik.A főkapcsoló gomb világit de nem lehet ki-be kapcsolni ha a dugót bedugjuk a hálózatba akkor működik.Csepp tálca alatt egy rozsdafolt.Ára 75000ft Tel:06209351897
Én csak a lámpát figyelem. Ha az világít, akkor elvileg lehet csapolni. Az elsőnél szoktam fejet fűteni és csak amikor újra kigyullad a lámpa akkor csapolok, a többinél már nincs erre szükség. Mire leveszem a kart már ég a lámpa többnyire (ennek nagyon pici a kazánja), aztán kiürítem és elmosogatom a kosarat, eltörlöm, megtöltöm, tamperolom és visszateszem a kart. Két csapolás között legalább 5-6 perc telik el és ez bőségesen elég. Savanyú kávét csak akkor csinált amikor túl nagy szemcséjű őrölt kávéval próbálkoztam még a daráló előtt.
Ha nem is azonnal de egy percen belül szoktam lekapni, főleg ha itt a család, vagy társaság van és sorozatban főzöm a kávékat. Az nagyon is elképzelhető, hogy túl finom az őrlemény, mert ha alaposan tamperolok, mindig túl hosszú a lefolyás. Meg kéne találnom a szemcsefinomság és a tamperolási erősség közti harmóniát. Azt hittem, hogy egyszerűbb lesz.
Ha egyszer tovább lépek, az thermoblockos, vagy sárgaréz bojleres gép lesz. A használt Gaggiákban alu kazán van, az alu kazánt nagy ívben kerülöm az az igazság, úgyhogy egyelőre marad ez a kis Delonghi aztán majd meglátom.
Nalam kave fuggo is, a robusztas sotetebb porkolesu blendek trutyiként, a vilagosabb SO-k szep szaraz pogacsakent hullanak ki a szurobol javareszt a csapolasok utan.