Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113909

Egy ilyennek inkább már csak eszmei értéke van. Oda van belőle a gyümölcs íz. De hát ízlések és pofonok:)

Előzmény: golubar (113908)
golubar Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113908

Jó estét minden fórumozónak. 

Nem tartoztam eddig a pálinkaivók táborába. Régi emlékem, hogy kaparta a torkom, meg hülyeségeket beszéltem tőle.

( lehet hogy most is)

Amiért ide írni kezdtem, annak oka van. 

Néhány napja hoztak ide egy fonott üveget, azzal, hogy tegyem a kamrába, és vigyázzak rá, mert pálinka van benne, jó régi.

Mennyire régi , amire az a meglepő válasz jött: 40! éves múlt. 

Van 1-2 ismerősöm, akinek van fogalma arról, milyen a jó pálesz, ezért venni akarok belőle, de nem szeretném úgymond lenyúlni, de túlfizetni se, viszont lövésem sincs, mi lehet egy ilyennek az ára.

Napok óta foglalkoztat a gondolat, és ma délután rávettem magamat, hogy mintát veszek, és kóstolás lesz.

Rákérdeztem, hogy miből főtt, és pontosan mikor. 1972, és tiszta szilva.

Nekimentem egy gyűszűnyinek,  csak óvatosan, szimatolva, majd két tétova nyalás után egyből tömény szilva illat és szílva íz  ölelt körbe.

Azt nem tudom, hogy valóban 43 éves-e? de. hogy biztosan szílva, és biztosan tiszta, és egyáltalán nem hasonlít a pálinkáról dédelgetett emlékeimhez, az bizonyos.

A következő, már kedves ismerősként érkezett, és nagyon hasonlított az előzőhöz, csak a bizalom lett nagyobb .

Nem minden évbe sikerült pálinkát inni, és most meg évekre előre vagyok.

Ha van erre valaki, aki tud valamit az árakról, mondhatna valamit.

Köszönöm, és szép estét

 

kupeci Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113907

Üdv mindenkinek! Leakarom cserélni a keversömről a  lada ablaktörlőmet,ajánljatok valami 220-ast.De minél kissebb legyen, köszi!:)

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113906

Tegnap végeztem az Irsai szedésével,bogyózásával,cefrézésével.Szeretnék eltenni az aroma kosárba pár kiló szőlőt,de a tőkéken nem merem hagyni a darazsak,madarak miatt.Mi volna a jobbik megoldás:hűtő vagy fagyasztó?10-12napra gondolok.

Figyelget Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113905

Szia!

Szerintem praktikus és ki is próbálom a legközelebbi alkalommal.

(Mondtam én, hogy tetszenek az írásaid! :-))  )

Előzmény: Pálinkás Alex (113904)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.16 0 1 113904


A 100 L-es üst kiinduló alap nálam. Nekem nem igazán jött be az 50-es üst.


"Ha elvetted az előpárlatot, akkor mi értelme a tuti jó középpárlatot darabokban szedni?"

 

A tuti jó középpárlat amikor indul, egy 7dl-es üvegbe szedek kb 5dl-t. A 1,5 L-be is kb 1,2 L-t.
Ezt azért teszem, mert ha a pillanat hevében mégis csak rosszúl választottam volna el, vagy valami íz, illat később jön elő, akkor ne rontsa el az egész középpárlatot.
Ha EP elválasztásakor már megvan 1-1,5 L, azaz az alszesz 1-1,5%-,a akkor már kicsi az esély arra, hogy szaglás és ízlelés után elszúrjam.
Olyan már volt, hogy a 7 dl-es kicsit fura illatú volt másnap. Nem is használtam fel. Olyan még nem volt, hogy az 1,5L-be rossz lett volna.
Fő a biztonság.

A középpárlatot 5L-es befőttes üvegekbe szedem végig. Ha 5 literes üveget látsz nálam, az most már csak is pálinkás lehet. :)


"55 fok alatt pedig nagyobb üvegekbe szeded? Nem tudom mekkora főzőben finomítassz, de 50 után gyorsan csökken az alkoholtartalom. Ha 2 litereket szedsz az 5 ös üvegbe, akkor az eléggé nagy kockázat, mert ha beleszalad 1 deci Up, akkor az előző 19deci is mehetne ki vele együtt.

Én 55 körül 2 decis poharakba szoktam szedni a párlatot, mert véleményem szerint úgy könnyebb észlelni, hogy hol kezdődik az Up, valamint ha gáz van, akkor nem megy csak 2 deci kárba."

 

 

Jól mondod. Ha annyira pechem lenne, hogy pont 19 deci után jönne egy deci up, akkor két literrel többet kell újra finomítanom.

Minnél inkább olyan főzőre törekedtem, ami a középpárlatot végig nagy szeszfokkal hozza ki.
Hosszú emelkedő páracső, nagy kupola ami a felmelegítéskor szigetelt, aztán léghűtéses, a középpárlat vége fele pedig egy-két nedves textillel pedig hűtött. Most pedig jön majd a házi tumper.

 

Az utópárlatnál szerintem van egy átmenet. Csak is saját vélemény. Nem egyik pillanatról a másikra lesz fazék íze a párlatnak. Szép fokozatosan x mennyiség alatt javul le. Nos én az utolsó még-még elfogadható középpárlatot nem teszem bele a középpárlatomba. Ha rossz, akkor visszaöntöm újrafinomításra, ha jó az utolsó két liter (azaz már új edénybe van fél liter fezékízes UP, az előző két liter jóhoz) adok egy kis tuti finom középpárlat legelejét. Ez a legerősebb, legfinomabb rész. Ez megy a 7 dl-es üvegből, vagy az 1,5L es üvegből. 

 

A két biztonsági részből csinálok egy pálinkát, ami vagy nagyon jó, vagy csak simán jó. De nem ronthatja el semmilyen később megjelenő rossz íz a középpárlatomat. 

 

 

Ha ránéznél az üvegeimre azt látnád, hogy 7dl, 1,5L, sok-sok majdnem teli 5L-esek, majd pár darab 5L-es harmadáig töltve(4,25L-es az az 5L, annak a harmada kevesebb mint 1,5L).

Simán meg tudnád mondani, hogy melyik üveget milyen sorrendben töltöttem meg. Tudnád, hogy melyik a legfinomabb rész, és melyiket kell még egyszer megszagolni, megízlelni és összeönteni.

 

 Nem csinálok én nagy vudut, csak a pontos precíz néhány éves hobbifőzős tapasztalatomra :) hagyatkozva az EP után kiveszek egy biztonsági részt, és az UP előtt kiveszek egy biztonsági részt.

 

 

 

Előzmény: Hurkafej (113902)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113903

Ne bánts Mester ! :))

 

Nem ugrom én át az EP elvételt.

Azt vettem észre, hogy sok hobbifőzősnek, (mint amilyen én is vagyok), nincs meg a megfelelő mennyiségű tapasztalata. Aztán valaki ráhagy egy kicsit, valamelyik ismerősöm meg nem foglalkozik vele, és ha már jónak ítéli (szubjektíven) akkor mehet a középpárlatba.

 

Mint ahogyan Fábry Sándor mondta, " egy csipetnyi szarral minden ételt haza vághtaunk."

Szerintem ez a pálinkára is igaz. Egy kis rossz EP, vagy éppen egy kis UP elronthatja a finom és gondosan cefrézett pálinkánkat.

 

Ezért én az EP és UP vágások után és előtt, teszek be egy-két biztonsági gyűjtést. Ha napok múlva is jó az íze, akkor marad és iszom, ha nem, akkor újra lefőzöm.

 

Azt bevallom, hogy nem 5 poharazok.

De kiemelem, hogy az 5 poharas megoldásod a legjobb otthoni főzéshez az EP elkülönítésnél.

 

Sajnos én is hamarabb főztem, mint hogy az oldaladra találtam volna, és az őseinktől kapott cefrézési módszer örökséggel kezdtem.

 

Egy 100 L-nyi alszeszt nézve 1- 1,5 EP-re lehet számítani.

1 literig meg se mozdulok.
1 liter után aláteszem a kis poharat, vagy a bébiételes üveget és beleengedek egy keveset.

 

Megrázom, és ha a szaga technokolos-acetonos, megy vissza a gyűjtő edénybe.
Ha jobb a szaga, de rossz az íze, akkor is megy vissza.

Ha már illatra is és ízre is érzem a finom 80 fokos páleszt, akkor teszem alá a 7 decis és a másfél literes üvegeket.

 

Eszembe nem jutott volna, hogy menet közben kihígítsam a poharakat. Pedig logikus, hogy 50 fokon kell megvizsgálni.

 

Én is többször vizsgálom meg a csorgadozó EP-t. Legalább 4-5 alkalommal biztos. De nem is törekszem a hajszálpontos elválasztásra, mert inkább menjen bele egy kis jó pálinka az EP-be, mint fordítva.

Főleg úgy hogy 100 L-es üstnél deciről, 50 L-es üstnél pedig fél deciről beszélünk.
Ennyi kis plusz pazarlás kell. Megérdemli az ablakmosó is azt a felest. :)

Előzmény: snapszmester (113897)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.16 0 1 113902

Ha elvetted az előpárlatot, akkor mi értelme a tuti jó középpárlatot darabokban szedni?

55 fok alatt pedig nagyobb üvegekbe szeded? Nem tudom mekkora főzőben finomítassz, de 50 után gyorsan csökken az alkoholtartalom. Ha 2 litereket szedsz az 5 ös üvegbe, akkor az eléggé nagy kockázat, mert ha beleszalad 1 deci Up, akkor az előző 19deci is mehetne ki vele együtt.

Én 55 körül 2 decis poharakba szoktam szedni a párlatot, mert véleményem szerint úgy könnyebb észlelni, hogy hol kezdődik az Up, valamint ha gáz van, akkor nem megy csak 2 deci kárba.

Előzmény: Pálinkás Alex (113892)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.16 0 1 113901

Az a helyzet, hogy kb két év ment el az ep-vel való kísérletezgetéssel, azzal nincs gondom, most következik az up. Nyilván egy szezon ehhez is kevés lesz, aztán vagy lesz eredmény vagy nem. Olvastam már korábban a tervedet, de majd úgyis beszámolsz róla.

Van egy érdekesség amit eddig nem szándékoztam beírni, mert sem magyarázat, sem bizonyíték nincs rá, s még csak nem is kísérleteztem vele, s nincs is elegendő esemény, hogy azt merjem mondani így van. Szóval néhányszor azt vettem észre, hogy ha kicsit elrontottam az ep-t, s bekerült valami kevés, az egy idő után ízként és illatként is eltűnt a pálinkából, up-nál meg éppen fordítva, de azt nem akarom ismételni, arról írtunk az előző két hsz-ben.

Mintha az alacsonyabb forráspontúak hajlamosabbak lennének az eltűnésre egy idő után, a magasabb forráspontúak egy része meg éppen egy idő után jelenik meg ízben és illatban. S itt nem biztos hogy csak a fazékíz ami ezt csinálja, hanem a jó aromák egy része is.

Ez megmagyarázná, hogy miért javul a pálinka minősége hosszabb tárolás után, de hogy miért, hogyan teszi az azért eléggé rejtélyes.

 Ez a gondolatmenet lehet persze hogy marhaság, de válámi ván...:)

Előzmény: Pálinkás Alex (113899)
kornel8 Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113900

Az elmúlt pár napban "aludtam", csak olvasgattam a fórumon. Kozmaolaj témában, akinek nincs, itt egy kép róla, szilvánál készült, időben főzve.

Utópárlattal kapcsolatban most valahogy nem éreztem fazékízt, még 25%-nál sem. A páracsövem 22-es, kb 1,7 m hosszú, 12 fokos emelkedés, 6 literes vörösréz sisakkal. A meggyet kb 33-nál vágtam, de már nem tűnt olyan jónak. Most 2 hét után pedig egyáltalán nem érezni rossznak,amit up-ként felfogtam. A fűtés most elég lassan ment, lehet ez az oka, hogy még 25-nél sem éreztem savanyút?

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113899

Ahogyan Te is, én is örök kísérletező vagyok.

Nem csak a cél a fontos, hanem hogy a célhoz vezető úton jól érezzük magunkat, és eredményesen töltsük el az időt.

 

Az utópárlattal és a fazék ízzel nem igazán tudok mit kezdeni.

Azon kívül, hogy

1.)van egy kis metil dúsulás, amit már sokszor kibeszéltünk, hogy nem probléma,

2.)aztán itt van ez a fazék íz amit azt sem tudom, hogy honnan jön.

3.)Illetve alkohol fokban gyenge

 

Ha lefőzöm, gyűjtögetem és megint lefőzöm, akkor dupla energia.

Ha benne hagyom, akkor meg kár érte.

 

Ezért szeretnék egy olyan defit, amiben a visszacsapódó flegma nem folyik vissza, csak gyülemlik. Aztán mire az utópárlathoz érnénk, már van benne annyi folyadék, hogy tumperként működjön.

 

Amíg deflegmentátorként működik, addig a két lépcsős kisüsti pálinkafőzés minden szabályát, hagyományát őrzöm és betartom.

 

Az utópárlatnál meg annyira beerősítené a szeszt, hogy lehetne belőle likőrt, tinktúrát készíteni.

Tudtommal valamiért ekkor nem jön át a fazékíz. Vagy legalábbis sokkal kevesebb.

Azt csak így csendben jegyzem meg, hogy már van két alumínium számítógép hűtőbordám, két ventilátorral. 60-70 fokos utópárlat a célkitűzés.

 

A mai felgyorsult világban a pálinkák sem érnek meg egy évnél hosszabb időt.

Maximum ha elfeledkeznek róla. :)

 

Pár éve egy pincében ittam 1957-ben házilag lepalackozott meggybort. 4-ből egy nézett ki úgy, hogy inkább nem bontom ki.  Finom volt és ütött. A palackozás módja, pezsgős üveg, celofán, és rányomtak egy parafa dugót. A dugó nem szárad ki a celofántól.

 

1-2 évnél idősebb pálinkát csak is akarattal, tudatosan és nagyobb mennyiség esetén lehet eltenni. Persze mindig vannak kivételek. Műkedvelők, ínyencek. 

 

De ha egy pálinka jól sikerült, akkor élvezzük az ízét!   :))))

 

Ha meg rosszul sikerült, akkor meg szabaduljunk meg minél előbb tőle. Be a szervezetbe....  :))))

Előzmény: Törölt nick (113894)
cenus Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113898

Szerintem nem csak hangulat függő de attól is függ mit ettünk előtte. Milyen a szánk, nyálkahártyánk kémiailag. Mikor ittam utoljára, nyilván minél régebben, annál fogékonyabb az ember az élményre. Vagy egy skót, akinek az első a skót whisky sose fogja finomabbnak érezni. Objektíve nem mérhető dolog hogy mennyire finom valami. Valaki képtelen lenne lenyelni bármilyen pálinkát, undorodik tőle.

 

Előzmény: Pálinkás Alex (113896)
snapszmester Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113897

Nagyon jó, de ep elvételen így átugrani....

A főzzott mennyiség, a deflegmacio a sebesség, minőség. Különbség az erős alkohol és előparlat kozott.

Stb.

Előzmény: Pálinkás Alex (113892)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113896

Tudom, hogy hangulatfüggő, de ennyire? :)))

Előtte kóstolgattunk rendesen.

 

Van két ismerősöm, aki mindig nagyra van a pálinkák ízvilágával. Amolyan masszív műkedvelők. Mikor egy héten belül kétszer kapnak ugyanabból, és hozzáteszik "na ez finomabb volt mint az előző"  vagy "az előző kicsit jobb volt", én is ezen a "hangulatfüggő" állásponton vagyok. 

Előzmény: Feeriba51 (113893)
sogi01 Creative Commons License 2015.08.16 0 0 113895

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (113831)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.16 0 1 113894

Ez a hsz nagyon megfogott, nem tudom megállni, hogy ne írjak....:)

Nagyon jónak tartom a módszered, az itt olvasottak közül a legjobbnak.

Emiatt: mert nem értettem, hogy hol volt eddig a fazék íz.

Ezzel rátapintottál a lényegre az utópárlat elválasztásánál. Mert a legpontosabb elválasztásra törekvés is csődöt mond időnként. Amikor már egyáltalán, semmilyen módszerrel nem érezhető a fazék íz, sem hígítás előtt, sem hígítás után, képes napok múlva előjönni, s valóban képes tönkrevágni az egész középpárlatot.

S a módszered amit írtál ezt képes kiküszöbölni. Nem minden esetben így történik, de volt már rá példa nálam is, nem is egyszer. Gyakorlatilag ugyanazt csináltam amit leírtál, de mivel 60 fok alatt már folyamatosan figyelem, s amikor még nem érzem, leöblítem az ujjam, vagy a mérőhengert kiöblítem, s ha így öblítés után sem érzem még a fazék ízt, akkor tovább engedem. Így sem küszöbölhető ki 100 %-ban, hogy megtörténjen amiről írtál, és nagyon kell figyelni, mert a legkisebb tévedés is elég ahhoz, hogy aztán napok múlva káromkodjak. Így aztán ha biztosra akarok menni, vagy valamiért nem tudok folyamatosan ott állni, akkor bizony 55 foknál edényt cserélek, akár kétszer is, s újra ezt teszem amikor megjelenik a fazék íz. Azaz éppen azt amit leírtál. Ami ezzel a módszerrel a mennyiségnél elveszik, azt pótolja hogy biztosan up mentes a pálesz.

S ezzel meg is elégedhetnék, csak persze nem....:) Mert azon a környéken még sok aromaanyag van ami így veszendőbe meggy, s azt szeretném elérni, hogy ez ne így legyen, de eddig erre semmilyen módszer nem volt jó... (kb három hét múlva az első körténél kipróbálom amit Miklós javasolt, nagyon szeretném ha beválna) Írtam már erről a kajszi kapcsán.

S még valami. Nemcsak a fazék íz képes erre a trükkre, hanem hasznos illatanyagok is. S még durvábban, azaz elő sem jönnek később sem valamitől. Ez különösen kajszinál és bírsnél jelentkezik. Jó a pálinka, illatában, ízében gyönyörűen ott a kajszi és a bírs, de ha kiöblíted a poharat, intenzívebben, sokkal intenzívebben jelentkezik. Pontosítok: Hosszú tárolás után ami több hónapot jelent, akár egy évet is (egy év felett nincs tapasztalatom), előjönnek.

Nem tudom mi a magyarázata, az észterek gengszterkednek valamiképpen.

De nagyon örültem a hsz-ednek, abszolút egybevág azzal amit tapasztaltam, s a kivédése is hasonló. 

S úgy gondolom, nemcsak két kiválasztott emberrel teszi ezt az up.....:)

Előzmény: Pálinkás Alex (113892)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.08.16 0 1 113893

"Aztán két nap múlva annyira gáz volt, hogy ismét lefőztem, mert nem értettem, hogy hol volt eddig a fazék íz. Lehet, hogy hígítási sokkot kapott az íz és nem jött elő.  :))"

 

Azt, azonban nem kéne elfelejteni, hogy a pálinka ízlelés nagyon hangulatfüggő!!!

Ugyanabból az üvegből, ugyanaz a pálinka egyszer nagyon finomnak tűnik, máskor pedig pont fordítva.

Ezt már sokan tapasztaltuk.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Pálinkás Alex (113892)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113892

Biztos így is finom lesz a füge pálinka.

 

Az EP UP vágásokra egy ötlet, ahogyan én csinálom.

 

Az alszesz mennyiségéből tudom, hogy mennyi pálinkára számíthatok.  Csak  úgy saccra.

Mikor telnek az edények, élvezetből és egyébként is, bele teszem a fokolót és már fejbe számolom, hogy x liter 78 fok, az kb ennyi 50 fok. Na de nem is ez a lényeg.

 

Az EP elvétel után teszek egy kisebb 7 decis befőttes üveget, aztán egy 1,5 L nagyobbat, és végül az alap 4,25 l-est. Nem engedem őket tele, de végül is 2 litert a középpárlat elejéből a két kis üveggel külön szedek.

 

Aztán mikor a fok 55-re leesik, akkor gyors csere, és az 5 literesekbe már csak félig, harmadáig engedem.

 

Ebben az esetben a legtökéletesebb lesz az elválasztásom, akár kóstolás nélkül is. Ráérnék másnap kóstolgatni, hogy hol a határ. Hiszen másnap a 7 dl-est külön mérlegelem, illetve az utolsó egyhamad 4,2 liter középpárlatot. Ha mindkettő jó, akkor összeöntöm, hogy nekem is legyen elő és utó párlatmentes pálinkám. :) Füle-farka, és ha jó, akkor adok hozzá még a legfinomabb középpárlatól egy keveset.

 

Mostanság rászoktam arra is, hogy külön-külön üvegenként megvizsgálom a középpárlatot. Ha összeöntve lenne egy elfogadhatóan jó ízvilágú pálinkám, akkor miért ne legyen egy extra ízre, illatra kiváló kategória, és egy közepesen elfogadható.

 

Múltkor kihoztam egy ilyen finom füle-farka pálinkát egészen jóra. Aztán két nap múlva annyira gáz volt, hogy ismét lefőztem, mert nem értettem, hogy hol volt eddig a fazék íz. Lehet, hogy hígítási sokkot kapott az íz és nem jött elő.  :))

Ekkor nagyon örültem, hogy nem az egész középpárlatomat vágtam tönkre.

 

 

Előzmény: Figyelget (113891)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113891
A mai nap hasznos kis nap volt számomra.Most értem a végére,reggel 7 óta.Hosszú volt,de megérte,készre főztem a fügét és a régebben alszeszbe konvertált sárgabarack is felvette végső formáját.
Füge:Több kozmaolajra számítottam az eddigi beszámolók alapján,persze volt,de nem olyan rengeteg.Nagyon kivehető,finom fügeillata van,de gyanús,hogy elszúrtam az elválasztásokat.Ep még talán jól ment,attól tartok az up vágást baltáztam el.Kis kesernyét érzek a háttérben.:-(
Pedig(mivel nekem nincsenek kifinomult érzékszerveim:-) )már 50 foknál leálltam.
Na mindegy ,most már ilyen.A következő fügémnél jobban résen leszek...
Barack:Teljesen normálisan zajlott,olyan amilyenre számítottamTalán az illata lehetne erősebb,de nem szabad telhetetlennek lenni.
Üresek az edények,jöhet a szilva!:-)))
snapszmester Creative Commons License 2015.08.15 0 2 113890

És máskor ne kabits.

Előzmény: Jroux1 (113889)
Jroux1 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113889

Oké, ezentúl nyugodtan használom az almacefréhez.

Előzmény: öreg_néne_b (113885)
obsitos3 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113888

Hígítás után értettem,és kozmaolaj szűrése nélkül.

Előzmény: obsitos3 (113887)
obsitos3 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113887

Nem megsértődni kell,hanem meg kell győzni ezeket az embereket az igazadról.Mondjuk ez az opálosság-előpárlatosság esetében nem lesz egyszerű,mert nem kevesebbet állítasz,mint hogy dupla előpárlat elvétele  után,mondjuk 60%-nál levágva a pálinka nem lehet opálos.Pedig de.

Előzmény: Törölt nick (113886)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113886

Tényleg nincs keresnivalóm egy olyan topikban, ahol a meghatározó emberek véleménye egy 50 fokos opálos pálinkáról az, hogy az csak esztétikai hibás. Ez itt törvény, szóval bocs a zavarásért.....

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113885

Gyengén sem mérgező. Ha homok megy a szemedbe, akkor is így kell eljárni.

Előzmény: Jroux1 (113883)
obsitos3 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113884

egyáltalán nem mérgező,de kellemetlen hatásai lehetnek,mivel a gyomorban levő gyümölcsöt is megdolgozza,fogalmazzunk úgy,hogy nem lesz szorulásod.Ilyen alapon a só,a paprika is a te szavaiddal élve "gyengén mérgező".

Előzmény: Jroux1 (113883)
Jroux1 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113883

A dobozára az van írva, hogy: bőrre kerülésnél: bő vízzel lemosni.

Szembe kerülésnél: azonnal bő folyóvízzel lemosni legalább 10 percig.

Lenyelésnél: a szájat és a torkot gondosan ki kell öblíteni.

 

És hát jobb félni, mint megijedni. De ha csak gyengén mérgező, annak örülök. 

Előzmény: öreg_néne_b (113882)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113882

Ezt az erősen mérgezőt hol találtad? Mert mustok és gyümölcslevek derítéséhez használják...

 

http://www.chemcenter.hu/index.php?ugrik=show&term_id=289&termekcsop=1

Előzmény: Jroux1 (113871)
obsitos3 Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113881

Azért ne nagyon biflázd be.Az van ráírva:lenyelés esetén:a szájat és a torkot öblítsd ki.Szembe kerülve:öblítsd ki.Úgy tűnik,a desztvíz kicsivel mérgezőbb.

Előzmény: Feeriba51 (113879)
barkócza Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113880

Már semmit. Jó cefrét, pálinkát meg ne ronts vele.

 

Sajnos, a leégettet vagy kiöntöd, vagy külön kezeled, és okulásul magad iszod meg. :)

Előzmény: Bárk_i (113877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!