Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113887

Nem megsértődni kell,hanem meg kell győzni ezeket az embereket az igazadról.Mondjuk ez az opálosság-előpárlatosság esetében nem lesz egyszerű,mert nem kevesebbet állítasz,mint hogy dupla előpárlat elvétele  után,mondjuk 60%-nál levágva a pálinka nem lehet opálos.Pedig de.

Előzmény: Törölt nick (113886)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113886

Tényleg nincs keresnivalóm egy olyan topikban, ahol a meghatározó emberek véleménye egy 50 fokos opálos pálinkáról az, hogy az csak esztétikai hibás. Ez itt törvény, szóval bocs a zavarásért.....

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113885

Gyengén sem mérgező. Ha homok megy a szemedbe, akkor is így kell eljárni.

Előzmény: Jroux1 (113883)
obsitos3 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113884

egyáltalán nem mérgező,de kellemetlen hatásai lehetnek,mivel a gyomorban levő gyümölcsöt is megdolgozza,fogalmazzunk úgy,hogy nem lesz szorulásod.Ilyen alapon a só,a paprika is a te szavaiddal élve "gyengén mérgező".

Előzmény: Jroux1 (113883)
Jroux1 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113883

A dobozára az van írva, hogy: bőrre kerülésnél: bő vízzel lemosni.

Szembe kerülésnél: azonnal bő folyóvízzel lemosni legalább 10 percig.

Lenyelésnél: a szájat és a torkot gondosan ki kell öblíteni.

 

És hát jobb félni, mint megijedni. De ha csak gyengén mérgező, annak örülök. 

Előzmény: öreg_néne_b (113882)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113882

Ezt az erősen mérgezőt hol találtad? Mert mustok és gyümölcslevek derítéséhez használják...

 

http://www.chemcenter.hu/index.php?ugrik=show&term_id=289&termekcsop=1

Előzmény: Jroux1 (113871)
obsitos3 Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113881

Azért ne nagyon biflázd be.Az van ráírva:lenyelés esetén:a szájat és a torkot öblítsd ki.Szembe kerülve:öblítsd ki.Úgy tűnik,a desztvíz kicsivel mérgezőbb.

Előzmény: Feeriba51 (113879)
barkócza Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113880

Már semmit. Jó cefrét, pálinkát meg ne ronts vele.

 

Sajnos, a leégettet vagy kiöntöd, vagy külön kezeled, és okulásul magad iszod meg. :)

Előzmény: Bárk_i (113877)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113879

Hopppáááá!

 

"(Mert maga az enzim erősen mérgezőnek van feltüntetve.)"

 

Ma is tanultam valamit????:-((((

Jó nedűt!!!

Előzmény: Jroux1 (113871)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113878

Figyu.

 Az előbb belinkelt oldalon mindenre választ kapsz,csak be kell regelned.

  Leégettet aktív szénnel szokták szűrni,de csodát ne várj,sosem lesz már belőle jó pálinka.Nembeszélve az aromavesztésről.

Előzmény: Bárk_i (113877)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113877

Igen ez sokat segített,köszönöm. Másik kérdés .Volt egy kevés meggy cefrém lett belőle kb 6 liter de mivel a második főzetnél kicsit odaégett az alja érezni lehet amolyan faszén ízt.mit tudok csinálni vele ,hogy jó legyen. Lesz némi vegyes cefrém esetleg főzzem vele újra ? Szerintetek jó fog az íze lenni?

Előzmény: foxrudi (113875)
passass Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113876

Köszönöm :)

Előzmény: Berzeg (113759)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113875

Idézet Snapszmester oldaláról:

  

4.2.2. A lepárlás folyamata

A lepárlás két alapfolyamatból áll:

1/ a cefre (víz+alkohol folyadékelegye) elgőzölögtetése

2/ a gőzök cseppfolyósítása (kondenzáció)

... és mindezt kétszer, ugyanis, mint már mondtam, a kisüsti módszer lényege, hogy az

I. főzés során, melynek célja: a cefréből (víz+alkohol /3-8°/ folyadékelegyből) az illó és nem illó anyagok

külön választása, az összes alkohol kinyerése elgőzölögtetés, majd kondenzáció révén. Az üstöt a névleges

térfogatának 70-75 %-áig töltjük meg az esetleges felhabzás miatt. Az első lepárlás terméke a nyerspárlat

(nyersszesz, alszesz), melynek mennyisége kb. a cefre 1/3-a, alkoholtartalma 20-40 tf% (függ: az alapanyagtól,

cefreminőségtől, a hozzáadott víztől)! Élénken kezdjük a fűtést, és amikor a páracső hűtő felőli vége is

melegszik, akkor vegyünk vissza a fűtésből. A fűtést úgy kell szabályozni, hogy a fűtés megkezdésétől kb. 1

óra múlva induljon meg párlat kifolyása a hűtőből.

A párlat megindulása után egyenletes, lassú főzésre törekedjünk! Az először lejövő alszesz több „kozmaolajat”

tartalmaz, melyet egyszerű módszerrel el tudunk választani a párlattól: hideg vízzel félig töltünk egy 3/4L-es

edényt és tele engedjük előpárlattal, melyet vagy beteszünk a mélyhűtőbe 1-2 órára {és ezután ’színeljük’} vagy

egyszerűen kiskanállal ’leszíneljük’ róla a párlat felszínén úszó kozmaolajat.

A lepárlást addig kell folytatni, amíg a kifolyó alszesz alkoholtartalma 10-15° . [ 11. oldal, 18. tábla]

A párlási idő - az üst mérettől függően- 2-4 óra!

A lejött alszeszt megfokoljuk, és ha erősebb 25° -nál, akkor 25°-ra hígítjuk!!

  Ezt,és egyéb dolgokat megtalálsz itt: http://snapszmester.hu/hazi-palinkafozes/ 

Előzmény: Bárk_i (113865)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113874

Szerintem sok, de a túladagolásnak legfeljebb a magasabb költség a hátránya.
Az enzim nem párolog, a gőzét nem tudod belélegezni. 

Előzmény: Jroux1 (113871)
Jroux1 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113873

Bocsánat: P100L --> P110L  !

Bárk_i Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113872

Köszönöm a válaszokat és a jó tanácsokat igyekszem minél jobb pálinkát készíteni,A szíves segítségetekkel.

 

Előzmény: barkócza (113870)
Jroux1 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113871

Sziasztok Guruk!

 

Most használtam előszőr az almacefréhez Zimopec P 100L pektinbontót. Kb. 50 liter cefréhez egy nem teljes mokkáskanálnyit tettem - mivel ml-eket nem tudok kimérni.

Ugye nem adagoltam túl? 

 

Az átkeverésnél az ilyen enzimmel kezelt cefre gőze nyugodtan belélegezhető? (Mert maga az enzim erősen mérgezőnek van feltüntetve.)

 

Üdv.: Jroux

 

barkócza Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113870

Olyan, mint a zsír a húsleves tetején. Ha benne hagyod, esetleg opálos lesz a végén a pálinka, de ez csak esztétikai probléma, az íze attól jó.

Előzmény: Bárk_i (113869)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113869

Az értetlenségemért elnézést kérek. Ez a kozmó olaj amolyan nyálkás váladék szerű valami, ami pár cseppnyi ? Mi történik ha nem szedem le,beleönthetem a vódkába ? Ront ez a majdani tisztázáskor a pálinka minőségén ?

 

Előzmény: Figyelget (113867)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113868

Azért a háromszoros ár enyhe csúsztatás.

 

 

"3364 vagy 9200 vagy 11120 forint"

 

11120/3364=3,3

 

Vagyis nem csúsztatás, hanem lefelé kerekítés. A tények makacs dolgok ám...

Előzmény: vinik táltos (113850)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113867
Igazából,amennyit nem tudsz leszedni,annyi.
Előzmény: Bárk_i (113865)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113866
Semmi gond,de nem is sértődtem meg.Nem megy az olyan könnyen nálam.Kérlek máskor vedd figylembe a mondandók végén lévő hangulatjeleket.
Előzmény: Törölt nick (113860)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113865

Köszönöm .A kozmó olajtól gondoltam ,bár azt is olvastam,kanállal le lehet venni ,. Kérdés mennyi az a mennyiség ami fent maradhat a tetején ?

Előzmény: barkócza (113863)
barkócza Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113864

Azt, hogy mivel fűtünk, néha praktikus okok döntik el. Eddig árammal, indukciós rezsón főztem. Tavaly vettem egy új, gyári, 30l-es duplafalút. Ezt, sajnos, nem tudom az indukciós rezsóval használni. Föltettem a gáztűzhelyre, úgy, hogy két láng legyen alatta. Nem volt előg, 5-6 órába telt egy főzés. (Düzniket kipucoltam, adtam levegőt, amennyit lehetett.) Vettem végül egy kínai gázzsámolyt, PB palackot, és most azzal fűtök. Az idő is drága...

barkócza Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113863

Cefrefőzésnél semmit nem dobunk el. Olvasd a linkeket!

Előzmény: Bárk_i (113861)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113862

Nem.

Előzmény: Bárk_i (113861)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113861

Tisztelettel! Szép napot mindenkinek.

Kérdésem az lenne .kezdőként,ha a cefrét főzöm abból is kell dobni az elejét? (mint a tisztításnál ? )

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113860

Elnézésed kérem, általában meg tudok maradni az indulatmentes keretek között, arra meg különösen kényes vagyok, hogy ne sértsek meg embereket. Egyszer megtörtént, többet nem fog, igaza van a vendégemnek abban, hogy elég nekem az olvasgatás itt, minek idegesítem magam tapasztalatok közreadásával.

A a "tököm" meg akkor azért került bele, mert kb 1 %-ban térek el a standarttól, s azért az nagyon nem rímel az autópályás hasonlattal.

Jó nedüt!:) 

Előzmény: Figyelget (113842)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113859

Várj egy picit.

Öreg_néne_b szerintem jól írta és ugyanazt írta mint Te, hiszen ő 22 kg-ra vetítette ki és 1GJ-t vett alapul.

 

Előzmény: Törölt nick (113851)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113858

Inkább egy ismerőst keress meg, akinek van főzője. Kár lenne azért a finom körtéért.

 

A bérfőzdékben nem éri meg 400 L alatt beindítani a rendszert. Szerintem nem is a 400 L a gond, hanem a finomítás az még kisebb mennyiség.

 

 

Előzmény: RosarioRao (113854)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!