Brrrr.... szerintem a kávé olyan Completa nélkül, mint a tea szacharin vagy mi nélkül. :)
Anyám biztos, hogy soha nem tett bele szalonnát, különben nem is tudnám, hogy milyen volt, mert nem ettem volna belőle. És ne mondd, hogy pont azért nem volt íze...:) Nekem a szalonnaíz minden mást elnyom, igaz, az ember általában így van azzal, amit nem szeret.
1*ű, gyors, olcsó és nagyon finom, sokféleképp variálható. csak nem mindegy, hogyan készítik el.
Mi így szoktuk főre:
Elkészítem a galuskamasszát: 3-4 tojás, xtoj/2 pupeka liszt, 1 moka só alaposan összekeverve. Ha túl sűrű 1-2 eka vízzel hígítom, ha túl lágy + 1-2 eka lisztet keverek bele. Ha van a hűtőben tojonként 1 eka juhtúrót is belekeverek, félre teszem. 0,5 kg közönséges "mindenre jó" /desiré, vagy rózsa/ krumpli. Meghámozom, leöblítem fölnegyedelem -ha nagyok /8-olom. 1 jófej vöröshagymát apróra kockázok, Bő 10 dkg füstölt szalonnát kiolvasztok, a pörcöt kiszedem, fedő alatt alaposan megdinsztelem zsiradékon a hagymát, lepirítom, megszórom őrölt köménnyel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, ráborítom a krumplit, elkeverem, 1 eka pirospaprikával, 1 teka sóval, fölöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Mikor üvegesedik a krumpli dobok bele 1 magozott-felezett zöldpaprikát, 1/4-elt paradicsomot, belelököm a darabol kolbászt-virslit-szafaládét-akármit, majd veszem a masszát, és amikor födő nélkül erősen forr, a lébe mártogatott "joghurtos" kanállal folyamatos keverve beleszaggatom a galuskákat. Amikor végeztem, még 2-3'-ig forralom, és kész.
A plusz 7 tálca miatt lehet, hogy megérné... ha itt meg biztosan nem kellene állandóan cserélgetni a tálcákat.
Ugye úgy működik, hogy alul van a fűtőszál, onnan indul a viszonylag száraz levegő feláramlása. Az, hogy milyen cirkulációval, az most mindegy...
Mivel felfelé elhalad az első, második...stb tálca között, ott hűl, és a relatív párával telítődik. Vagyis a felsőbb tálcákra "elfárad", ott már nem aszal olyan hatékonyan.
Kíváncsiságból rákerestem az aszalógépekre, és áraikra... azta... vannak elgurult gyógyszerek... százezerért...
Merre laksz? Ha hozzám viszonylag közel, akkor kölcsönadom az enyémet, próbálgathatod pár napig. Akkor képbe kerülsz mire is való ez.
Nekünk Sencor SFD 130A aszalónk van, semmi kunsztot nem tud, csak szárít. Vettünk hozzá +4 tálcát, így azért már hatékonyabb. Főleg őszi "kitelepüléskor" visszük magunkkal, és mivel bölcsen nem gyűjtünk be gomba-hegyeket, még ha mód is lenne rá, a céljainknak megfelel. Vastag almaszeleteket is megszárít 1 éjszaka alatt, persze 1x fel kell hozzá kelni, megcserélni a tálcákat (alul erősebben, felül kevésbé éri a meleg légáram).
A dumplingot izesitettem ahogy a recept is irta - sajt, fuszerek, vaj, megtette a magaet. Egy kellemes egytal etel... Azt hiszem maradek grillcsirke hasznositasra jo lesz ez nagyon.
Beetee-nek igaza van abban, hogy komolyabb mennyiséghez ez édeskevés. De besegíthet a nap, és végül is lehet egy öttálcással boldogulni. A 400 wattot én sokallom, drága lesz az üzemeltetés. Én az idén hetekig aszaltam a szilvát, 180 wattos a gép. Nemrég vettem újat, bár a régi még üzemel a nyaralóban esős napokon jó az gombát szárítani.
Számomra az új gépnél fő szempont volt a tálcák magassága (a régibe nem fért bele a felezett szilva), az állítható hőfok és az automatikus kikapcsolás.
Amikor lehet én is napon szárítok, idén a paradicsomokkal sikerült, a gombák egy részénél is, de a szilva már szinte kizárólag gépben száradt. 22 db 7-8 decis üveggel lett, egy öttálcás gép telirakva kb 1,5 üveget tölt meg. Kb 30 óra szárítással.
Hobbizni jó, nagyobb (akár közepes) mennyiségű aszalvány előállításához édeskevés. És így lehet, hogy nem is kifizetődő.
Pláne, hogy ez a kategóriáján belül még drága is.
Elvileg ezek a standard öttálcás szárítók tök egyformák, maximum design-ba térnek el egymástól.
Egy kis fűtőszál, egy kis ventilátor, termosztát esetleg és a kaszni egy bekapcsoló gombbal.
Ja, most nézem, hogy ezen van 3 fokozat, ezért drágább... 400 W az meg sok. Kisebbek szoktak lenni.
Hiába öt tálca, ha nem darabolod a gyümölcsöt/zöldséget/gombát vékonyra, akkor nehezen szárad át, ha meg vékony, akkor szétterítve sok helyet foglal, és alig fér bele.
Gomba ugye (víztartalomtól függően) könnyen szárad, de az is kér egy napot kb, hogy az összes zörgőssé aszalódjon. Tömörebb gyümölcs pl. meggy előfőzés nélkül napok...
Közben cserélgetni kell a tálcákat, forgatni a szárítmányt, mert nem egyenletes a kiszáradás. Alsó tálca előbb kész...
Ha komolyabb mennyiségű dolgot szeretnél aszalni, akkor édeskevés. És ennek pár kiló már komolyabb mennyiség.
Úgy lehet kihasználni, hogy napon, erkélyen, padláson... stb előszárítod a dolgaidat, ezzel meg éjszakára, párásabb napokra rásegítesz, és a végső, zörgőssé szárítás folyamatot ebben fejezed be.
Nem lebeszélni akarlak - ez a saját véleményem -, nehogy csalódás érjen.
Nem lesz könnyű megtalálni a szépemlékezetű régi méltó utódját. Viszont az biztos, hogy mielőtt megvenném az újat, kipróbálom, milyen a hangja. Bár, akármilyen is lesz, a régi volt az igazi.
A kolbász sokszor nekem sem hiányzik a paprikás krumpliból, viszont valami füstös íz igen. de egy darabka szalonnabőr, füstös paprika, vagy füstölt hús főzőleve (ha éppen van a fagyasztóban) segít áthidalni ezt a problémát.
A babérlevél ötlete valószínűleg a krumplifőzelékből szivárgott át -- abba tényleg kell, így egyesek kipróbáltál, hátha emel a paprikáson is. (Szerintem nem.)
En sem rakok bele fokhagymat de a fokhagyma es a komenymag valamifele kolbasz izt adhat neki extraban, foleg ha kis bors is megy bele. Szoval en csak pirospaprikaval fuszerezem, van hogy a kolbaszt sem kivanom bele csak a galuskat. Kifogastalan jo ize van, rovid level. Ha mar kolbasz megy bele meg szalonna, netan paprika es paradicsom, az mar megint egy masfajta iz. Baberlevelrol meg nem is hallottam. Tehat a paprikas krumplinak egy lehet ezek szerint vagy 4-5 valtozata. Meg olyat is hallottam hogy fustolt oldalassal fozik. Na, az marha jo lehet, foleg az oldalas!
Tejfolosen, ujkrumplibol meg nem ettem de ahhoz a gyenge friss krumplihoz nagyon jol mehet a tejfol.
Felfedeztel valamit! Maskor is megcsinalhatod amikor van maradek vagy direkt tobbet keszitesz hogy maradjon belole. Ahogy leirtad tenyleg jo izenek kellett hogy legyen,/ Tetszett a kozelharc, hehehe/...
Reszvetem a habvero miatt! Nekem is van egy 40 eves aprito gepem, en is ragaszkodok hozza pedig van rendes konyhai robotgepem ami tobb mindent tud de biztos hogy nem fog eddig elni. A regiek kivetel nelkul hosszu eveket mukodtek hibatlanul. Es az enyem sem zajos.
Kolbász, virsli, szalonnazsír mind füstölt. Tény sajnos, hogy jó lecsókolbászt szerezni nehéz feladat.
Az iskolai konyhásnénik szerintem ezt is azért rontották el elsősorban, mint sok más receptet is, mert felöntötték bő vízzel. Az egész kondér odaégetéséért ui. jobban leszidták volna őket, mint az ízetlen-de-feltálalható végeredményért.
Na onnantól sajnos nem enném meg. Akkor lehet, hogy ezért nem értettem soha a paprikás-krumpli-rajongókat... nem gondoltam, hogy kell bele, anyám sem rakott.
Pont a lecsókolbásszal én is úgy vagyok, hogy nagyon nem szeretem. A többi teljesen jól hangzik... és ilyen galuskásan nem is láttam még, pedig azt imádom.