Keresés

Részletes keresés

kecskezdo Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3656
istálló tippRemélem, látszik a szöveg is, de ha  csak a kép, az is talán hasznos lehet.
Előzmény: padda (3653)
kecskezdo Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3655

Kedves Padda!

 

Én egyetértek veled, a 60 nm kifutó két állatnak remek, tág terület, s a kikötés ellen sincs érvem, ha megszokja a kecske. Mert aki sosem volt kikötve, bizony egy darabig kínlódik, mire megszokja a korlátait, de attól még szeretnek legelni a finomségok közt. Legalábbis az enyémek húzták a láncot odáig, mikor kivittem őket. No, persze figyelni kell, feltekeredhet, beakadhat, stb. De zárt helyen nem támadja meg semmi, gondolok itt arra, hogy sok rémtörténet volt már itt, ahol pl. kutya megtámadta a kecskét, erre írták, hogy menekülni sem tud. De nálad más a helyzet.

Ha párt szeretnél, gondolj arra, ha majd kicsinyei lesznek, legyen az ólban akkora hely, ahová ő különvonulhat, bár általában békénhagyják olyankor egymást, nagyon figyelmesek elléskor. Nálam. Biztos van ellenpélda is, de mire nincs?

 

Előzmény: padda (3653)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3654

Szia Padda!

Nem biztos, hogy én vagyok a legjobb aki válaszolhat, de majd a többiek is beleszólnak. Könyvek szerint 2-3 m2 elég egy anyának, szerintem a 60 m2 is elég kell hogy legyen. Sajnos, nálunk is csak kifutó van, persze jóval nagyobb, de több is a kecske. Ahogy itt mindenki írja és olvasom is, a legeltetésnél nincs jobb. Azért nem hiszem hogy a kikötés kínzás lenne, de én egész egyszerűen nem csinálnám. Nekem fáj a szívem, amikor kutyát látok láncon, amikor rohanna a kerítéshez, de nem tud. Nyilván a kecskével egy kicsit más a hehyzet, de arra meg állandóan figyelni kell, nehogy felcsavarodjon. A parkosított kertet pedig felejtsd el, a füvet nem fogja lerágni, legfeljebb kitépni, akkor már egyszerűbb a kifutójában etetni vagy az istállóban. Furcsa szerzemény a kecske, majd meglátod. Gondolom, itt fogsz kapni okos válaszokat, azok alapján pedig el tudsz indulni. Meg persze utána kéne olvasnod, vannak jó könyvek. Azért hajrá!

padda Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3653

Szia Kriszta!

 

Én úgy tervezem, hogy a kecskéknek készítek egy fából készült, szigetelt ólat vagy istállót - nem tudom, hogy kecskék esetében, hogyan nevezik - , melynek a minimális méretét még meg kell tudakolnom. Nem akarok túl nagyot, de azért két-három állat kényelmesen elférjen benne és télen az etetés is megoldható legyen belül. Ehhez az ólhoz tartozna egy kb. 10X6, tehát kb 60 nm-es kifutó ahol a kecskét szabadon mozoghatnak. Nem tudom ez a kb 60 nm elég-e, de egyenblőre ekkora helyem lenne a számukra (két állatról lenne szó).

 

Valószínűsítem és ebben már meg is erősítettél, hogy a kecske sivataggá teszi záros határidőn belül az általa folyamatosan használt területet, ezért gondoltam arra, hogy időnként érdemes legeltetni. Ez szerintem a legtöbb állatnak jó kis időtöltés, mikor maga válogatja ki, hogy milyen növényeket és füveket eszik meg.

 

Majdnem 3000nm füves területem van, de ez többnyire egy parkosított kert, szóval itt nem járhatna szabadon, ezért gondoltam arra, hogy ha időnként legeltetni kellene, de nem akarom, hogy ez gondot okozzon a kecskéknek.

 

Remélem így azért világosabb, hogy nem megkötve akarom tartani. Lehetséges kikötni az állatot vagy ez valóban kínzás a számára? Jobb, ha csak a saját kifutóján mozoghat, viszont nincs megkötve?

 

Előre is köszönöm, ha a többi kérdésemre is válaszolsz vagy válaszol valaki, mert tényleg nagyon kezdő vagyon kecsketéren!

 

 

 

 

Előzmény: Kriszta721 (3652)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3652
Én igazán nem akarok beleszólni, meg nincs is hozzá semmi közöm, de ha már leírtad... Miért kell egy kecskét kikötni? Fűnyírónak nem jó, ha meg egy fához kötöd, megeszi a fa kérgét. Nem beszélve arról, hogy ha valami veszély van, el sem tud menekülni. A ház körüli kertben nem tarthatod, csak ha elzárod. Persze ha szereted a sivatagot...  Hozzánk sokan jönnek kecskét venni, én pedig mindig megkérdezem, hogy mire kell. Amikor valaki azt mondja, hogy meg fogja kötni, fizethet bármennyit, nem adom oda. Lehet hogy másnak nem ez a véleménye, de én akkor is úgy gondolom, hogy az állatnak is joga van a lehető legjobban érezni magát, abban a viszonylag rövid életében. Ne haragudj, tényleg nem akartalak bántani, a kecskézésről a világért sem akarlak lebeszélni, de a megkötésről igen. Szia!
leraa Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3651

Jaaj ezek nagyon édesek :))

Andreja. az agyagevésre nincs ötleted?

andreja Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3650

Az állatkertben lehet venni kamerunit (szezonálisan), a fővárosiban és a jászberényiben például.

De záróra után menjél értük, ha ott veszel, mert a látogató gyerekeket nagyon sokkolja, amikor a hónod alatt kisétálsz két maréknyi állattal. Legalább egy hétig lehet utána csuklani a szülők átkaitól.

 

Egyébként létezik olyan tejelő kultúrfajta, amelyiknek az egyik alapító fajtája törpe volt, kényszerűségből.

Előzmény: padda (3648)
padda Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3649

Még egy:

 

Bakot és nősténykecskét lehet együtt tartani egész évben?

padda Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3648

Szia!

 

Sajnos és még csak most kezdek kecskés lenni és nem tudok neked bakot ajánlani. Viszont nagyon sok kérdésem van!

 

Igaz, hogy a kameruni fázik a mi éghajlatunk alatt télen? Milyen istállóra van szüksége, hogy ne fázzon?

 

Víz, nyalósó, széna. Ezeken kívül a kecske eszik például szemestakarmányt?

 

Ha legeltetni akarom engedi, hogy kikössék? A kert védelme érdekében!(természetesen úgy, hogy ne tegyen kárt magában, illetve, hogy találjon árnyékot)

 

Mennyi ideig élnek a törpekecskék?

Előzmény: borzli (3647)
borzli Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3647

Szerintem az egyes kép az kameruni. A második viszont, hát meg nem mondom neked, de annyi törpe leht. valakitől azt hallottam akinek hasonló van, hogy Tiroli törpe. Aztán, hogy ez így van vagy sem, azt nem tudom. Azonban a Bp-i állatkertben is láttam ilyen bakot. Ha ismét arra járok megkérdezem. Az én kamerunim is most ivarzik és keresek hozzá bakot. Nem tudsz valahol?

 

padda Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3646

 

második kép. Ez is kameruni?

 

első kép. Ez biztosan kameruni.

padda Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3645

Szia!

 

Mint "kameruni tulajdonost" kérdezlek:

A kettes képen látható állatnak sokkal hosszabb a szőre. Ez miféle állat? Ez is kameruni vagy teljesen más.

 

 

Előzmény: borzli (3644)
borzli Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3644

Sziasztok!

Úgy látom, hogy nem csak én vagyok kameruni rajongó. :-)

Nekem 2 kecském van. Az egyik kameruni a másik "normál" méretű. Azonban azt kell mondanom, hogy a nagyobb kecske sokkal több galibát tud, vagy szeret okozni. Lehet hogy genetikailag van kódolva dolog, mert ahonnan elhoztam ott is akaratosak a szülők és rokonok. Mindenesetre nagyon szeretem mindkettőt. :-) 

Gabinet Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3643
Igen. Példáúl a búza lehet ilyen eset alapja. Egy bakunk pusztult el, mert hozzáfértek a zsákhoz és bezabáltak belőle.
Előzmény: padda (3642)
padda Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3642

Szia Mindenkinek!

 

Hát... az az igazság, hogy nagyon aranyos kis csapat ez a tiétek. Több topikban is irogatok (amikben talán én számítok hozzáértőnek), de ilyen kedves csapattal még nem találkoztam. :)

 

Kiálltam a próbát! (még az X5-ös BMW története sem tántorított el) Konokul kecskét akarok, ezért tavaszig adok magamnak időt, hogy mindent kigondoljak, megtudjak és előkészítsek. A régi Opel Astrámat, pedig ott egye meg a fene. Amúgy is csúnya a festése...

 

Egyébként azt értétek el, hogy mindjárt kettő, egy fiú és egy lány kiskecskének készítem elő a helyet, mert ahogy a topik közhangulatát elnézem a kameruni fajta fennmaradása kerül veszélybe. :)

 

Más.

 

A kecskéknél előfordulhat az, ami a lovaknál vagy a juhoknál, hogy túlzabálják magukat és felfúvódnak, majd elpusztulnak?

 

Gabinet Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3641
Szia. Egyszer már megírtam, de hogy ne kelljen keresned. Van egy kedves kamerunim, amit ajándékba kaptunk. Pedig a család minden tagja imádta, mégis elajándékozták, illetve megmentettük. Évekig jól élt, mindenki szerette, egyedüli kedvenc volt egy családi házban. Történt több éve, hogy a gazda egy péntek este hazahozta a vadonás X-5 ös BMW-jét. Mindenki megcsodálta, majd beállt vele az udvarra. Reggel a kecske a BMW tetején üdvözölte, a szájában az oldal küszöbvédő egy darabjával. Na nekünk akkor telefonáltak, hogy ha sietünk, akkor a tulaj még mindíg ájultan fog heverni, és nem lövi halomra a család kedvencét. Nem ez az egyetlen történet amit hallottunk a törpékről. Sokkal több galibát csinálnak mint a nagyok, valószínüleg részben unalomból. Ne halgass másra, vágj bele, de kérjük a történeteket.
Előzmény: padda (3638)
leraa Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3640
Ami engem illet, eszembe sem jut lebeszélni, de nem tudhattam, hogy miként látsz a dologhoz, csak azért írtam amit, hogy gondold át. De látom ezt tezsed :)
Előzmény: padda (3634)
kecskezdo Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3639

Igen, mivel itt mindenkinek "normál" kecskéje van:) Legalábbis túlnyomó többségben, s legalább olyan aranyosak, mint a törpék, de az igaz, hogy a kameruni nyilván nagyobb kuriózum.

Ezért hallgatunk nagyokat, s enm lebeszélni akarunk a kecskéről, sőt, csak értetlenkedtünk, hogy miért pont törpe... de már megválaszoltad.

Előzmény: padda (3638)
padda Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3638

Csak a "gyerek" példádról jutott eszembe az az aranyköpés, hogy: A gyereket másfél éves kora előtt próbáljuk beszélni és járni tanítani aztán amikor elmúlt tizenöt arra próbáljuk rávenni, hogy fogja már be a száját és ne menjen sehová.

 

Egyébként az a furcsa, hogy mindenki azért ír, hogy miért akarok törpekecskét - mintha én lennék az első a világon, aki ilyen elvetemült dologra adta a fejét - ahelyett, hogy egy kicsit a törpekecskéről magáról írna.

Előzmény: Qwikk (3637)
Qwikk Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3637
Én nem vagyok ennyire monogám. Majd lesznek tavaszra kiskecskéim, akiknek a növekedését, fejlődését élmény végigkövetni, aztán ha megnőnek és valamelyest megkomolyodnak, annak is megvan a szépsége. A gyerek is akkor aranyos, amikor pici, ennek ellenére nem kívánunk olyat, hogy sose nőjön meg...
Előzmény: padda (3636)
padda Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3636

Minél kisebb, annál aranyosabb! Amikor megvettem a vietnámi kismalacomat akkor is azért vettem ilyen kicsi állatot, mert nem akarom hasznostani, nem haszonállatként, hanem házikedvencként tartom. (Bár egyébként a Röfi nevű malacom tavaly 11 kismalacot hozott a világra, szóval valahol még haszna is volt.)

Azért tartok állatokat, hogy gyönyörködhessem bennük. A kiskecske is ezért fogott meg ennyire. Ha egy kicsit több időm lesz, majd visszaolvasok régebbi írásokat a fórumon, de addig is várom a tanácsokat.

Előzmény: Kriszta721 (3635)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3635
Én egyáltalán nem akarlak lebeszélni a kecsketartásról, csak ezt a kamerunit nem értem. Persze, mindenki azt tart amit akar, de Te kérdeztél. Isteni állat, de ha itt visszaolvasol, erre hamar rájössz. Miért nem "rendes" kecskét akarsz?
padda Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3634

Sziasztok!

 

Köszönöm a féltő kedvességet :), de nem kell aggódni! Nagyon sokféle állatot tartok vagy tartottam már. A vietnámi csüngőhasú malactól a legkülönbözőbb díszbaromfi fajtákig megtalálható a privát állatkertemben, szóval nagyvonalakban tisztában vagyok az állattartás felelősségével és minden bújával meg örömével.

 

A kecske ötlet onnan jött, hogy édesanyám, aki falun nőtt fel meg van őrülve a kecskékért és mindig azt mesélte, hogy legalább annyira hozzá tud szokni az emberhez egy ilyen jószág, mint mondjuk a kutya. Én csak barátkoztam az ötlettel, de nem rajongtam érte. ...és ahogy azt írtátok is, egy állatkertes élmény most nemrégiben teljesen levett a lábamról.

 

Szóval lesz kecske, csak még nem tudom, hogy honnan és mikor. Ne is próbáljatok lebeszélni!!!

 

Egyébként nem szoktam csak úgy találomra hazavinni semmilyen állatot. Általában egy féléves "kutatómunka" és felkészülés szokta ezt megelőzni. Ennek a mostani projektnek ez lett volna az első lépése, de úgy látom le akartok beszélni :(

 

Szóval nem mondom el még egyszer :), aki tud valamit egy bizonyos kameruniról az azonnal mondja meg!

 

Azt eszi, mint a többi kecske? Fázós? Milyen a megfelelő szálláshely a számára. Valóban olyan kezessé válnak, mint ahogyan azzal a "messziróljött állatkertlátogatót" próbálják levenni a lábukról?

leraa Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3633

Van egíy ismerősöm, ahol agyagos a föld. Mindegyik kecske aki odaérkezett, az agyagot keresi, és azt csemegézi. Van ennek valami különös oka? CSak azért gondoljuk, mert nem ugyanonnan érkezett kecskék, mégis mindegyik mániája.

leraa Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3632

Tudomásom szerint nagyon mozgégkony, teje meg igen kevés. Tehát ha nem fejni kell, akkor házikedvencnek is több nyűg, min egy "átlagos". Az én nagy szarvatlan kecském pl úgy tud bújni, hogy nemigaz. Bemegyek az ólba, leguggolok, ő odajön és a fejét a karomnak támasztja, hogy simogassam. Mindeközben a kicsi a nyakamba ugrik, A véncsaj meg kegyesen kihúzva magát odaáll, hogy ő is kér a simiből. Pedig nem egy törpekecs, azt egyáltalán nem mondhatom. És ezzel sokan mások így vannak, biztos tudnánk itt még mesélni ilyen történeteket. Andreja és Kriszta beszállna, huhúúú... Ide sem férne :)) És ott van dudar is példának, akinek a kecskéjét póninak is lehet használni :)

Szóval tényleg gondold meg. Nem csak azt kell nézni, milyen kis helyes, hanem melyik mennyi bajjal jár. Én is voltam állatkertben, tényleg arik ezek a törpék. De ha gondolod, úgy tudom, ott is lehet beszerezni, de láttam hirdetésben is nemrég

Előzmény: kecskezdo (3631)
kecskezdo Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3631

Miért, a töpekecske más, mint egy normálkecske? Igaz, én is olvastam róluk sok durva dolgot:), kocsiteteje, háztető, stb... de ez egy normál fiatal kecskére is igaz, nem? Nincs nagy tapasztalatom, de a kicsik, ha felnőnek kicsit megszelídülnek, s bakok még elevenebbek, mint a kiscsajok.

 

Előzmény: Kriszta721 (3630)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3630
Látom, senki nem reagál kameruni törpekecske ügyben. Sajnos, én sem todok, csak egy kérdésem lenne. Padda, honnan jött az ötlet, hogy pont ilyet szeretnél? Dísznek biztosan jó, persze csak ha elviseled, hogy a házad tetején is ugrálni fog. Egyébként most láttam a hirdetési rovatban ilyet, ott gondolom mesélni is tudnak róla. Én nem sietném el a helyedben!
leraa Creative Commons License 2006.10.26 0 0 3629
Neeem dehogy. Hosszú lenne leírni, hogy mi a lényeg. De egy biztos. Sokba kerültek eddig, legutóbb azt mondta, egy szöget sem vesz nekem az ólhoz :)) (ő nem is vett, én vettem 4x50-es csavart :) )
padda Creative Commons License 2006.10.26 0 0 3628

Üdv Mindenkinek!

 

Tanácsot szeretnék kérni egy hozzáértő embertől, hogy mit kell tudnom ahhoz, ha kameruni törpekecskét szeretnék tartani. A helyem adott, de szinte semmit nem tudok ezekről az állatokról.

 

Kérem írjon, aki ismeri ezt a fajtát! A táplálásáról és az esetleges speciális igényeiről. Illetve azt szeretném megkérdezni, hogy mennyibe kerül egy éppen elválasztott fiatal állat.

 

Előre is köszönöm!

kecskezdo Creative Commons License 2006.10.26 0 0 3627

Ellenzi a kecskézést, vagy miért nem megy érte?

Előzmény: leraa (3626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!