Hurkafej. Ezt nem értem ,Hogy is írtad? felrakom a cefrét alágyújtok és 70 ' után rakom rá a süveget addig kavargatom egy fakanállal ? Azt nem értem honnan tudom hogy 70' ?Hogyan fogom fel az addig felfogható alszeszt? Kicsit nekem kínai ez ,ne haragudj de még tényleg kezdő vagyok..
Szia!
" Próbáltam úgy csinálni ahogy írták."
Ezt leírnád bővebben?
Pontosabban a cefrézés mikéntje érdekelne egy kicsit részletesebben,hátha ott az elásott eb.:-)
Ha nem tettél volna élesztőt tápsót akkor is beindult volna 1 nap múlva - csak lehet hogy rossz irányba - de ha élesztőt tápsót is tettél akkor be indult biztosan -
Sajnálom, hogy ilyen vihar lett egy ártatlan kérdésből. Nem ez volt a cél. Fingom sincs az általad említett törvényszerűségről,de gyanítom, hogy a pálinkának se. Korábban a kékes szint letudtuk az üveg szinébe, most felajánlom a korára a 4.3 évet oszt annyi.
Kissé ellentmond ugyan ennek, hogy az öregek vagy 20 éve már nem főzettek pálinkát, és a kamrába se járt festő vagy 30 éve.
De spongyát rá, a törvények mindenkire egyformán érvényesek.
Köszönöm a segítséget.Ahogy mondani szokták: éveket okosodtam. Jó éjt mindenkinek.
Elnézést kérek, kicsit későn világosodok, hiába, gyári hibás vagyok. Persze hogy nincsennek kivételek, csak a hagymázas álmaimban, s azt valóban nem itt kellene publikálni.
A harminc-negyvenéves pálinka csak rossz lehet, vita nincs, aki megkóstolta, s jónak találja, az egy rosszindulatú ember, s az aki azt mondja, hogy kivételesen tán előfordulhat hogy valóban jó, az meg rombolja ezt a fórumot.
Mégegyszer elnézést kérek, a jövőben nagyon figyelek arra, hogy ilyen többet ne forduljon elő velem.
Szerintem a pálinka nem olyan mint a férfi...a mondást mindenki ismeri. Lehet kivételekről mesélni, de senki ne akarjon eltenni 30 évre pálinkát, mert itt ezt sugallta néhány hozzászólás. Biztos nem lesz már jó.
Valamikor divat volt a szekrény tetejére feltenni néhány értékesebb töményet (Club 99...stb.). Ezeket 20 év után végig próbáltam, mutatóba volt, amit egyáltalán meg lehetett inni.
A kékségről nekem is eszembe jutott a réz. Aztán eszembe jutott az is, hogy 17 évvel ezelőtt építkezés alatt megtaláltuk a pincében dédapám vagy nagyapám szilvapálinkáját, egy 10-15 l-es demizsonnal. Az is valamikor a 60-80-as években készülhetett, a fűzfa fonat lekorhadt az üvegről, olyan régi volt már. Az is kékes volt. Vagyis inkább mintha apró ciánkék szemcsék úsztak volna benne. (lehet, hogy mindkettő rezes?)
Aztán Misi a segédmunkás is megtalálta... Rakott olyan falat, hogy nem lehetett bevakolni mert 10 centis hullám volt a közepében. :)
Hozzászólásaid tisztelete mellett megjegyzem, hogy pl. a matematikát azért szeretem, mert nem fordulhat elő, hogy egy probléma megoldása 100-szor ugyanaz, 1-szer pedig más.
Ez a fórum hangsúlyosan arra lett létrehozva (tisztelet Snapszmesternek), hogy az általános szabályokkal legyenek tisztában a cefre készítő és pálinka főző emberek. Az elmúlt időszakban nagyon sok olyan hozzászólást olvastam, amelyek az alap célt gyengítik, azt üzenik az olvasóknak, hogy vannak kivételek, nem is úgy kell mindig csinálni, lehet a fizika törvényei nem is mindig igazak nálam, lehet gondolkodni új megoldásokon, melyek korszakalkotóak....stb.
Ez nekem nem tetszik, szándékos rombolást feltételezek. Mert azt mégsem feltételezhetem, hogy ennyire sok buta ember van( lassú forralás, lejtő páracső, mérgező pektinbontó, ...stb).
Tudom, nem kell olvasnom.
Nem is fogom.
UI.: Elmélkedés helyett gondolom mások is sokat dolgoznak, napi 12 órás tevékenység sorozat mellett nem jut idő, szarakodásra. Többnyire a legegyszerűbb bevált módszert kell alkalmazni, amelyik legnagyobb valószínűséggel adja a relatíve legjobb eredményt. A gyümölcstermesztés, eladás, permetezés, kapálás, locsolás, szedés, feldolgozás, pince építés (kőműves munkák), pálinka főzés...stb tevékenységek a munkahely és család mellet nem engedik meg nekem az alapszabályok kétségbe vonását.
" Az öblös alja miatt nem sík keverő lapát kell, hanem önmagát állítható. (darabokbol áll és csavarozás mentén felfekszik az üst aljára.)
Az még nem igazán tiszta kép előttem, hogy a zománc és a keverő lapát hogyan lesz meg egymással.
Gondolok itt arra, hogy szétkarcolja az egészet."
El tudom képzelni úgy,hogy a lapát darabjaira (külön-külön) szilikonlapból vágott csíkok vannak felfogatva.Így a lapát fém része nem ér a zománchoz.A felfogatás lehet pl leszorító lemezzel odacsavarozva,szegecselve.
Ha a médiában olvasom, hallom nem veszem komolyan. Így is nehezen hiszem el, pedig az információ olyan személytől származik, aki sokkal kételkedőbb a régi borok élvezhetőségének tekintetében mint pl. te vagy én. Itthon jól ismerik az illetőt a hazai vezető borászok, nemzetközileg is ismert, a legmagasabb fokú borkóstolói vizsgája van (nem hazai vizsga), tőle hallottam évekkel ezelőtt erről az ókori dologról.
A példa extrém volt, de a hazai elismert borászok előtt nem ismeretlen amikor kivételesen előfordul, hogy egy egy bor messze a fejlődési grafikon lejárata után is élvezhető minőséget produkált.
De ha már a tengervízről esett szó, úgy emlékszem, hogy az amfora égetett agyagedény, ami akár el is ázhat rövid idő alatt a tenger vizében, ha meg nem, akkor egy meglehetősen vastag, megkövesedett réteg borítja, ami már elzárja a tenger vizétől.
Ha abban nem is hiszek feltétel nélkül, hogy az ókori borral írtak igazak lehetnek, abban viszont igen, hogy lehetnek kivételek élvezhetőség tekintetében amelyek eltérnek az általánostól, ha az ital korát nézzük.