Én is ezerszer nekifutottam, mire sikerült. Az apróbetűs szabály itt is áll, ha feltöltés megvan, bal oldalt a beszúrásra is katt rá. Aztán várjuk a képeket
Sziasztok.Coramora vagyok. Most találtam ezt a topicot. Remélem befogadtok ebbe a kis csapatba. Nagyon szeretem a kecskéket (bár ezért a faluban sokan lökötnek néznek :-)) ). Jelenleg 13 kecském van bakok nőstények vegyesen. Remélem sikerül elküldenem az egyik kedvenc gidámról a képet.
A levágással kapcsolatban hasonló a véleményem. Ezek szerint mégsem a levegőbe "hisztiztem", amikor mondtam nekik a magamét, de persze megint le lettem hurrogva. Majd ők értik. Most persze utálnak a kecskéim, a tejet meg nézhetem. Fejésenként 1,5-2 decivel ad kevesebbet. Pedig kaja akad bőven, kukoricaszár, széna, sütőtök, karfiol, ... stb.
Erről eszembe jutott, az Andreja által írt abrakkeverékkel semmi kecskeutóíz nincs, 2-3 napos tejben sem :) úgyhogy ezt is köszi
És köszi Sacili a tanácsot. Én is ilyesmire gondoltam, csak szükségem volt megerősítésre
Ha szénarácsból eszik, s ő alacsonyabb mint a szénarács, könnyen megesik, hogy a szemébe hullik törek, por stb. ettől könnyezhet a szeme, s kicsit be is gyulladhat (az alsó szemhéj piros). Vegyél a gyógyszertárban gyulladáscsökkentő szemcseppet.
Más: a kecske emocionálisan fejlett állat, ezért nem szabad a selejtezésre szánt állatot a többiek előtt levágni. Most aztán eltelik egy kis idő, míg visszaszerzed a többiek bizalmát. A kecske haszonállat, ezért az ember levágja őket (sajnos), de ezt lehet emberségesen (vagy inkább állatságosan?) is csinálni. sacili
Ha valakit érdekel és lehetősége van rá, nézzétek meg a paprika tv-n 13:30 kor vagy 14:30 kor lesz a kecskesajtról kisfilm (a tegnap esti ismétlése) Én nem szeretem a különleges sajtokat, főleg nem a penészest. De amiket itt láttam, csorgott a nyálam.
Apu vágta a szomszéddal, mondtam, hogy ne itt, legalább menjünk az ól mögé, ne a közelükben, ne lássák. És mi a válasz: Mindegy az, csak egy kecske. Hát bánom, hogy nem álltam a sarkamra. Igaz, valahol úgy voltam vele, a szomszédom csak tudja, mit csinál, neki voltak birkái, és van mindenféle állata van most is. Érzéketlen paraszt, ami az állathoz való hozzáállást illeti illeti.
Mégegy kérdés: A fiatal kecském szeme könnyezik. Nem csipás, nem opálos a szeme, nem piros. A szemgödör olyan, mintha nedves lenne, de ha megsimogatom, száraz. Tudok kezdeni vele valalmit? Vagy csak siratja Gizit, akit a hétvégén levágtak. Hiába kértem, mégis a kecskék szeme láttára tették. Lehet, hogy hülyeség, de Tejeskávé sem ad szívesen azóta tejet. Odaáll a helyére, de amikor legugolok, csak lehajtott fülekkel lép egy párat hátrafelé. És nem is eszik közben, csak ha elmentem. Méghogy érzéketlen haszonálllat a kecske!
ez a mészlé-kérdés most már csak elméleti szinten érdekel, mert a tejhozam drámaian csökken, ehhez persze én is hozzájárulok, mert már csak kétnaponta fejem őket, és az eredmény alig két liter. El kell őket apasztanom még ebben a hónapban, mert vár rám egy szürkehályog-műtét, és az etetést-itatást bevállalják a gyerekek, de a fejést nem. Sajtom tehát legközelebb jövő tavasszal lesz, de attól még érdekel ez a mész-ügy.
Tudjátok, mit? Fogalmam sincs a gyertya és a sajt viszonyáról. Egyszer a rokonunktól kaptunk Hollandiából, mert mindig hoznak valamilyen sajtféleség(ek)et.
Téged a férjemmel kéne összekötni. Minden szavamat kiforgatod :)) Arra értettem, hogy nem veszek ki a fiókból a szülinapi gyertyák közül egyet sem sajtkészítéshez. Teee
Most erre mit mondjak... Próbáltam utána nézni is, nem csak a művtöri emlkékeimre hagyatkoztam. De semmit nem találtam a neten. A mészlé, csak kifejezés lehet, nem a hétköznapi mészléről lehet szó. Azt a köművesek használják, nemtom mi lehet a sajtkészítéshez használt "mészlé" Sajtviasz is létezik, az sem hiszem, hogy a gyertyához köze van. :))
Komoly dolgokat hozok szóba, te meg itten nevetgélsz, hogy freskó, meg hogy megköt. Várj csak, majd kinyomozom, lesznek csuda sajtjaim, de nem mondom meg, hogyan csináltam. Fogsz még könyörögni a receptért.
Nem is ott akartam rákeresni. De mindegy is, hogy ki ez a manus (amúgy mezőgazdasági tudományok kandidátusa - legalább is ezt olvastam róla) A lényeg, a tbc-re tett véleménye volt. Lehet, hogy nem alaptalan amit mondott, de egy biztos. Én nem forralva, hanem 65 fokra melegítve (pasztörözve) adom a picinek (10 hó) a tejet. A nagyobbnak (4 és fél éves) simán ahogy van, semmi baja. És még betegség miatt sem maradt itthon az idén :))
A napokban valahol olvastam, láttam, hallottam, szóval nem tudom a forrást megjelölni, de egészen biztosan elhengzott vagy leírták, hogy xy a sajtot bekente mészlével. Ki tud erről valamit? Milyen mészlével? Valószínű, hogy az megakadályozza a penészedést, nem?
Szerintem hibridek. Állítólag így nevezik a fajta nemesítést. Eredetileg magyar gatyások lehettek (?), ami nem kizárt, lényeg hogy a gazdájuknak tetszik.
Milyen különlegesek mintázatúak. Legalább is számomra. De tecc :))) Nem értek a fajtákhoz, de ezeket hívják parlaginak? (kiv azt az egy alpesi beütésűt)