Keresés

Részletes keresés

Braccianese Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3867

Szia Kedves Coramora!

Látom neked is nagy szakirányú ismereted van kecskeileg. Biztosan fogok még sokat kérdezgetni itt. Kérlek, hogy türelemmel bánjatok velem. Te is lovas vagy?

Végre én is tarthatok lovakat, persze csak mint kezdő. A környezetemben pedig sokan hülyének tartanak miatta. Nem értik, az álláspontomat, mely szerint nem csak fuvarozni lehet ezekkel a csodás lényekel. De hát minek is beszéljek én itt erről. Ti úgy is tudjátok az igazságot. Merre élsz a lovaiddal? Persze ha nem titkos ez, csak akkor kérdezném.

Üdv:

Braccianese

Előzmény: Coramora (3861)
sacili Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3866
Igen, főleg akkor, ha már egy ideje csak szárazat eszik. Nedves füvet, szénát nem szabad adni kecskének, nyúlnak.sacili
Előzmény: Braccianese (3864)
Braccianese Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3865

Úgy látom, hogy jó helyen vagyok itt!!!

 

Braccianese Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3864

Kedves Sacili!

Köszönöm az értékes infókat. A Te tanácsodat is megfogadom. Kérdezném, hogy a kecske legeltetését harmatos fű esetén, vagy esős időben korlátozni kell? Ezt valaki tanácsolta, mert szerinte ekkor nagy a felfúvódás veszélye. Nagyon várom a válaszodat.

Köszönetel:

Braccianese

Előzmény: sacili (3862)
leraa Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3863

Szia Sacili!

Szót ejtettél a hasmenésről. Mi van abban az esetben, ha az egyik kecske - mondhatni hónapok óta - kevésbé bogyósat, inkább egybefüggőt szarik. Akkor talán valami nyavaja van benne? (állítólag kiskecs az van, 1 hónap múlva ellik)

 

A tőgy meg a másik. Ugyanennek a kecsnek a tőgyzacskója tök üres. Már elapasztottan került ide, de csak egy bőrzacskó lóg alatta. Viszont az a kecském, amelyiket fejem, annak a tőgyében meg egy "húsdarab" marad, fejések után is. mindig is ilyen volt, amióta nálam van. Én normálisnak tartottam, gondolván a tejmirigyek meg ilyesmi, mint nálunk nőknél is. De most látván a másik kecske és az e közötti külömbségert, mi a normális, vagy legalább is miért van a külömbség? Két dologra gondolnék, hogy akinek nincs teje, a mirigyek teljesen visszahúzódtak, vagy az, amelyiket fejem gyulladásban van. Segítsetek lécci, ne aggódjak.

Előzmény: sacili (3862)
sacili Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3862

Szia Braccianese!

Sok mindenben igazat adok Coramorának. A kecske kora (4 év) biztató, de a 4 l. tejet kicsit kétkedve fogadom, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a gazdacsere biztosan megviseli kicsit. Tudnod kell, hogy a kecske kb.3-4 éves korára éri el a max.tejelést, ezt a kecskések is tudják, ezért előszeretettel mondják a tapasztalatlanoknak, hogy az állat 4 éves. A hármas ellésben azért ne nagyon bízz.

Vásárlásnál tényleg jó lenne, ha egy tapasztaltabb kecskés menne veled, ha nem megoldható, akkor nézd meg a kecske fogait: ha nagyon barnák, vagy sötétsárgák, erősen kifelé dől (annyira, hogyha a száját összezárja, a fogsor felső éle a szájpadlás előtt csukódik - ha kiharapja a pókot a sarokból), ill. kopott, akkor kételkedj a 4 éves korban. A fogak állapota befolyásolja a takarmányfogyasztást, illetve e legelést, és ezen keresztül a tejhozamot is.Ha szarvas az állat, akkor megszámolhatod a szarvgyűrűket is (a kecske nagyjából annyi idős, ahány gyűrű -1 van a szarván).

Nem árt, ha megnézed a végbélnyílás környékét, nincs (nem volt-e) hasmenése, azonkívül a tetvek előszeretettel élősködnek ezen a környéken.

Nézd meg a szőrét, ha fényes, tapintása sima, kellemes, akkor v.szinűleg jól tartották, de ha gubancos, tapadós, trágyával szennyezett-illetve a szőrvégek "égettek" vagy "rágottak" töredezettek, akkor rosszul tartották, illetve ez is utalhat arra, hogy élősködők tanyáznak a szőre között.

Nézd meg a körmeit: az ápolatlan köröm jellemzői: hosszú patafal, csőrszerűen visszahajló körömmel, amely tele van szennyeződéssel. Az ápolatlan körmök eleve kétségessé teszik a nagy tejhozamot. (A fájós lábú kecske nem szivesen legel, nem jár a kaja után)

És a legfontosabb: faggasd ki a tulajt, apaszt-e már a kecskéje, mikor fejt utoljára, és mennyit, a tőgynek ennek megfelelő állapotban kell lennie. Ha a tőgy bőre finom puha, selymes, és tiszta, nem érzel benne kemény csomókat, nem vastag, husos kemény tapintatú, az jó jel. Próbáld ki a tőgybimbót, mennyire könnyen jön a tej belőle, a vastag sugarú tej bejáratott tőgyre utal.

Bocs ha hosszadalmas voltam, nagyjából ennyi jutott eszembe hirtelen. Én a te helyedben elsőre nem venném meg, inkább visszamennék még egyszer-kétszer, és nem dőlnék be annak sem, hogy több érdeklődő is van, én ezt egyfajta kényszernek érzem. Persze az is előfordulhat, hogy a jelenlegi gazda tisztességes és nem akar átverni. Akkor viszont türelmesen kivárja, amíg döntesz. üdv sacli.

 

Előzmény: Braccianese (3860)
Coramora Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3861
Bár csak csendesen szemlélődni szerettem volna úgy gondolom most hozzá szólok. Nekem is vannak kecskéim. Idáig mindegyiket úgy vettem hogy 3-4 liter tejet adnak le. Nálam idáig ez nem sikerült. Bár nem bántam meg egyik állat vásárlását. Szerintem ne úgy vedd meg hogy azt várod hogy hány litert tud leadni. Az hogy mennyi gida van egy állatban az akkor derül ki mikor kijött az anyából. Volt nekem is olyan aki hármat ellett pedig nem vártam tőle annyit, de volt olyan is akinél biztos voltam a két gidában és csak egy hatalmas kis kecskét ellett. Gondold végig hogy mire szeretnél kecskét tartani, ha tejre akkor inkább alpesi vagy szánentálit válasz, (szerintem) ha húsra akkor pedig pl. búrt. Persze ha olyan vagy mint én és a kecske csak azért kell mert tündériek (hozzáteszem hogy azért az egyszerű parlagi is ad tejet és húst is) akkor csak az a lényeg hogy az állat tetszik vagy sem. Amit meg akarsz venni szerintem az is egy egyszerű parlagi. Kecskét nem bonyolultabb tartani mint lovat, nálam is együtt vannak. Én adok a kecskéimnek egy kis abrakot is és természetesen annyi szénát amennyi beléjük fér. Nálam elég finnyásak és ami a földre leesett az nekik már nem kell. Én nekem az a tapasztalatom hogy mikor az állat jól van és nem beteg a farkincája büszkén fent áll a hátánnál. Boldogan csóválja és érdeklődik mindenre. Egyszer vettem egy kecskét aminek a farkincája lógott és sajnos olyan szinten beteg volt hogy hiába volt orvosi segítség nem sikerült megmenteni. Ezért én elhatároztam hogy mindig figyelni fogok a farok állásra. Ha megveszed az állatot kérdezd meg hogy kapott-e előtte abrakot. Ha nem akkor fokozatosan kell hozzászoktatni. Nálam reggel és este kapnak abrakot úgy mint a csikó és egész nap ehetnek szénát. Nálam a 13 kecske 10 fangli abrakot kap kétszerre elosztva. Lehet hogy ez másnak kevésnek tünik, de az állataim szépek és kövérek. A abrakkeverékként én zabot, árpát, kukoricát, és búzát keverek és idáig ez bevált. Tiszta víz mindig áll előttük és akkor mennek ki az istállóból amikor akarnak. Remélem azért tudtam segíteni neked és előre is jó kecskézést kívánok 
Előzmény: Braccianese (3860)
Braccianese Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3860

Sziasztok!

Úgy látom hamarabb lesz kecském mint gondoltam.

Most vasárnap 17.én nézek meg egy most vemhes kecskét, aki négy éves. A gazdija állítja, hogy négy liter tejet szokott adni. A fajtáját nem tudta pontosan, de azt mondta, hogy az nem is lényeges. Szerinte három gida van benne. Már ellett hármat egyszer. Szivesen magammal vinnék valakit aki ért is hozzá. Nem szeretném ha becsapnának.

Üdv:

Braccianese

Braccianese Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3859

Barátsággal üdvözlök minden kedves KECSKE és egyéb állatokat szerető leendő barátaimat!

 

Braccianese néven jelentkeztem ide be, annak reményében, hogy mint kezdő kecskés ha szükséglesz segítségre itt talán kaphatok.

Az történt röviden, hogy pestről végre el tudtam szakadni vidékre. Itt tarthatom kettő lovacslámat. Ezek mellé szeretnék egyszer csak kecskéket is tartani. Nem ismerem eléggé a fajták jelemzőit, hasznát. Csak szeretetből akarok egyenlőre, de ha van benne más vonzó érv akkor esetleg tenyészteném is Őket. Segítsetek pl abban, hogy melyik fajtát lehet rábízni egy állat szerető, de tapasztalatlan pasira.

Üdvüzlettel:

Braccianese

tomipapa Creative Commons License 2006.12.12 0 0 3858
ciasztok!
mi ez a csend gyerekek, csaknem izgultok már az ünnepek miatt??
jó karácsonyi-készülődés-mézeskalács mindenkinek by asszonypajtás :)mézes zsömi
misikt Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3857

Üdvözlöm a topicot!

Kecskét tenyésztettem valamikor, és most egy ismerősöm szeretne vásárolni, így hozzám fordult, de nem tudok eladót. Volna valakinek 2 anyája és 5 növendéke? Szállítás ha igaz, akkor nem gond.

Köszönett előre is.

carola Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3856
Sziasztok!

Egy ellenpélda, a kutyáknál csak a küllem egyedeknél fordul elő nem szoros rokon tenyésztés, a munkakutyáknál inkább elkerülendő!

 Tapasztalatok alapján a szuka agyban örökít 70%-ot, küllemben 30%-at, a kan fordítva.

 Ráadásul a rokontenyésztés általában komoly egészségi problémákkal jár (fogazat, here, idegrendszer, csontozat, izületek).

Üdv.: carola

Előzmény: boricska (3854)
andreja Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3855

kiváló anya kiváló fiát

Előzmény: boricska (3854)
boricska Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3854
sziasztok, éppen a napokban volt szó róla, a menyem-jelölt agrárfőiskolát végzett, és ő mondta, hogy a lovaknál például úgy történik a nemesítés, hogy a kiváló anya kiváló fiát visszapároztatják az anyával, mert akkor összeadódnak a kiválóságok.
Előzmény: Kriszta721 (3852)
leraa Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3853

Kösz, hogy kifejtetted. Szóról szóra én is emiatt kérdeztem. Meg ami bakkecske hozzám került, nekem borzalmasan megtetszett. Ha születik lánya neki és a kedvencemnek, akkor azt megtartom mindenféleképp. De ha marad a bak, akkor a lányával is esély lenne az összegabalyodásra. Mivel olyan nagy "farmot" nem tartok, így a különkerítéssel nem nagyon szeretnék bajlódni.

Tenyésztő meg nem vagyok (és nem is hiszem, hogy leszek) hogy beltenyészettel kísérletezgessek :))

Előzmény: Kriszta721 (3852)
Kriszta721 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3852

Sziasztok!

Azért ez a papa-lánya dolog kiválthatna itt némi vitát. Én többször próbáltam utánajárni a dolognak, soha semmi okosat nem tudtak nekem mondani, sem mellette, sem ellene.  Valaki azt mondta, hogy az első körben igenis mehet a dolog, semmi baj nem lesz, sőt. Aki pedig azt mondta, hogy szó sem lehet róla, csak az emberrel tudott példálózni, pedig az is kétesélyes, ugyanúgy születhet degenerált gyerek, mint ahogy nem.  A napokban pedig hozzájutottam egy agráregyetemi jegyzethez, ami egyáltalán nem tiltja ezt. Én pont emiatt kértem kölcsön, de nem lettem okosabb, nem győzött meg senki. Talán majd itt valaki...

leraa Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3851
És hozzáteszem a kicsi fiam - aki 11 hónapos - issza ugyanúgy a kecsketejet. Sajna csak ő, mert annyi van, amennyi neki kell. Viszont megint a kecsketej jótékony hatása: Egy ideje szinte teljesen átszalad a kicsin a kaja, mire rájöttünk, hogy nem kenyér, vagy joghurt a hibás, hanem a tápszer. Gondoltam megkockáztatom a kecsketejet, és ez volt az egyetlen, ami meg tudta fogni a hasát. Úgyhogy leszarom,  amit ez az "okos" csaj mondott 
Előzmény: leraa (3850)
leraa Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3850

Ja és amúgy tényleg, mert ha ingyen osztogatják a hétvégén átruccanunk egy-kettőért :D

Előzmény: leraa (3849)
leraa Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3849

Hehe :)

Nem hiszek el mindent, amit mondanak, csak meglepődve hallom az okosabbnál okosabb megjegyzéseket a kecskével kapcsolatban. Arról nem is beszélve milyen emberek laknak a közelemben...

andreja Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3848
Jerevánba meg moszkvicsokat osztogatnak
Előzmény: leraa (3843)
tomipapa Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3847
ez engem is érdekelne, mert isszuk továbbra is, semmi különbség nincs..
Előzmény: leraa (3843)
sacili Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3846
lemaradt: és az utódoknál előfordulhat vmilyen rendellenesség.
Előzmény: sacili (3845)
sacili Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3845
Pározhat, de csak árutermelés céljára (magyarán levágásra), továbbtenyésztésre nem használható. sacili
Előzmény: leraa (3844)
leraa Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3844

Lenne egy kérdésem, bár tudom előre a választ. A bakkecske ne pározzon a gyerekével, ugye?

leraa Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3843

Megint mondtak nekem valamit, ami számomra új: Nem lehet meginni a felpárzott kecske tejét. Ez érdekes számomra. Mert ugyanígy a tehénét sem lehetne meginni, mégis árulják a tejét (ha csak a házi viszonylatokat nézzük) Ja és többek közt azért sem, mert megsavanyodik a tej íze. Hát nem tudom, én semmit nem vettem észere.

leraa Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3842

Ezek szerint hamarosan lesz eladó vemhes kecskéd, vagy csak a számításon kívül esett vemhes kecskéd eladó?

 

Előzmény: andreja (3841)
andreja Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3841

Gidát nem adok el csak kiheréltet megzabálási célból, illetve zsákbakecskeként (vehem). Szóval ha dugni kell, olyan nem lesz. Kislányt szintén nem, csak amikor már legalább egyszer nagylány lett (de még nem feltétlenül asszony).

Szóval tavasszal ilyen állat nem lesz (növendék, hiánytalan és eladó). De körülnézni azt lehet, ellések május 1-től (±7 nap) kezdődnek.

Előzmény: anisette (3839)
anisette Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3840
Szia Tesleri

Ugye nem a gyermek láncfűtől pusztultak el a kis kecskéid??Milyen sárga virág volt?Tudsz esetleg képet mutatni róla?Amugy nagyon sajnálom a kicsiket:(
Előzmény: teslery (2546)
anisette Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3839
Szia andreja!
Nézegettem a kecskéidről a képeket,és meg kell mondjam hogy nagyon gyönyörűnek tertom őket.Te vagy az egyik személy akit ajánlottak hogy nézzek szét a tenyészetedben.Tavasszal szeretnék venni egy kis gidát.Ha lehet egy sötét barna színű bakot.Mutatok képeket hogy milyenre is gondolok.Ezek a Te képeid:)De akár lehet tarka is és fekete is.A lényeg hogy ne fehér legyen,mert azt tudok szerezni az egyik ismerősömtől.Bár ha jobban bele gondolok azt mondta hogy nekik is mindig tarkák szoktak születni....Mindegy Te régebb óta foglalkozol az állatokkal.Nem tudom merre felé laksz...Lehetséges lenne hogy majd meglátogassalak tavasszal Téged és a Pirinyókat is.Tudod már hogy milyen árban fogod árulni a gidákat??
Köszi


anisette
Előzmény: andreja (2866)
leraa Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3838
Ja, ha visszanézel vannak fent nekem is képek a kecskéimről. De érdemes nézegetni, mert nagyon helyes képek vannak fent mindenkiéből.
Előzmény: leraa (3837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!