Keresés

Részletes keresés

leraa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4077

Aham. Köszi a kimerítő választ, sokmindenre magyarázatot adott.

Erre a néhány kecskére egyelőre elég a piacon kiválasztott jó minőségű(-nek ítélt) széna. Luverna megbízható helyről lesz. 

Ami a komolyságot illeti, jogos az 5 pont, viszont amikor belekezdtem, az általános info a kecskézésről annyi volt, hogy bármin elél, igénytelen állat. Itt tanultam meg, hogy mennyire nem az. Tehát most tanulok, és fárasztok :))

Előzmény: andreja (4075)
andreja Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4076

attól függ élve adja, vagy halva

Előzmény: boricska (4048)
andreja Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4075

Nem az az alapkérdés, hogy melyik a jobb, mert alapvetően másra való dolgokat nehéz összehasonlítani.

A lucerna kiemelkedő fehérje- és kalciumtartalmára a (bőven) tejelő állatnak van szüksége. Ha az állat nem termel tejet, akkor a lucerna káros is lehet (ld. ellési bénulás), de mindenképpen fölösleges.

A kecske természetes tápláléka a legelőfű, tehát a rétiszéna. Ha jó minőségűt talál az ember (aki komolyan gondolja az állattartást, az vegye a fáradtságot, és találjon), azért nem hülyeség annyit fizetni, mint akármelyik lucernáért.

Mielőtt valaki komoly kecskézésbe csapna szerintem először nézzen körül, hogy ki lesz az állatorvos, és honnan lesz megfelelő mennyiségű és minőségű rétiszénája, utána lehet venni a kecskét. Ha már ott mekeg éhesen és/vagy betegen, akkor nem lesz könnyű ezekben az alapvető kérdésekben objektíven és hatékonyan dönteni.

Előzmény: leraa (4062)
andreja Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4074

Azért fontosak ezek az időintervallumok, mert az ellenanyagok mennyisége a föccstejben közvetlenül az ellést követően maximális, és utána nagyon gyorsan csökken.

Előzmény: andreja (4073)
andreja Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4073

Az ellést követö két órán belül muszáj ennie föccstejet, és aztán az első két napon még x-szer, mert abban vannak azok az ellenanyagok, amelyek az immunitás kialakulásában részt vesznek. Anélkül a lehelet is leviszi, védtelenül születik, nem úgy, mint pl. az ember.

A takarítás nem ennyire kardinális, bár annak is vannak élettani vonatkozásai.

Előzmény: Coramora (4066)
leraa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4072
Olvastam az írásodat egy másik helyen Lénáról. Mi lett azzal a kicsivel, amelyiknek letörte a doki a szarvát? Egyáltalán mi vitte rá, hogy megfogja és letörje? Csak úgy odament és kész?
Előzmény: Coramora (4067)
leraa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4071
Most akkor mennyi az állás? Van még anyád amelyik elleni fog? A meddőgyanúson kívül
Előzmény: Coramora (4067)
leraa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4070

Nálam a bak olyan éhenkórász, hogy csak na. Ha 3 edénybe porciózom a magot, akkor hiába vannak a tálak két ólban 3 felé letéve, ő mindegyikből enne, és el is zavar mindenkit. Úgyhogy nem biztos, hogy nálam ilyen elnéző lesz sajna. De mivel nem tartom meg, ha végzett, akkor megy a levesbe. Bár ha valkinek kéne tartásra, jobban örülnék, mert szerintem szép. Jópofa bóbita van a fején :) Kezdem azt hinni, hogy az egyik lány meddő. 2 éves és még nem ellett, amikor elhoztuk épp meg... az ottani bak, de még mindig nem vette fel se azt, sem a miénket. Mit gondoltok?

 

Tényleg! A bakról jut eszembe, a szarva töredezett. Már akartam kérdezni, azért van esetleg, mert ahol eddig élt talán nem megfelelően volt tartva? Ott egy marha nagy terület volt az övék, szaladgálni, legelni saját belátásuk szerint lehetett. Azon kívül nem tudom mit kaptak. Ez egy hibám, ha elhozok egy kecskét, mindig kifelejtem, hogy "mit evett eddig?"

Előzmény: Coramora (4066)
Mooni Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4069

Szopni engedi az anyja, és tudja a kicsi? Az a legfontosabb. Néha mi is mossuk, nálunk ált. az előhasú anyák nem szokták kipucolni a popójukat.

Előzmény: Coramora (4066)
boricska Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4068
TAvaly nekem azért pusztult el kettő, mert nem szoptak. próbáld erőltetni, vagy fejd ki az anyjábólé s cumisügegből add be neki. Különben éhen hal.
Előzmény: Coramora (4066)
Coramora Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4067
Ti tehettek róla. :-) Elcsábítottatok!! :-))) Csináltam videót a kicsikről, most már csak képekké kell varázsolni őket aztán mehetnek.
Előzmény: leraa (4064)
Coramora Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4066
Jajj nagyon sajnálom. Ez normális? Nálam a bak igen elnéző a gidákkal szemben. Idáig még soha nem is bántotta őket. Még mikor az abrakot kapják és esetleg pofátlanul odament egy gida tavaly akkor is csak a fejét hajtotta le, de nem bántotta őket. Viszont van egy rossz hírem is. Nem tetszik nekem a csüngő fülű bak gidám. Nagyon elesetnek látom. A mama nem is takarítja. Úgy kellett lemosni a fenekét. Hívtam a dokit, de sajnos csak délután tudok vele beszélni és lehet hoy addigra már késő. :-( Lehet hogy azért pusztul esetleg el mert a mama nem takarította? Van ilyen tapasztalatok?
Előzmény: boricska (4063)
leraa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4065

Szegénykém... Sajnálom az esetet. Na lehet én is menekítem az anyámat a baktól. Bár inkább ritka eset a tiéd, mint általános. Gondolom.

Előzmény: boricska (4063)
leraa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4064

Köszi, ari vagy :))

 

Ahhoz képest, hogy csak csendes megfigyelő akartál maradni, csak becsábultál. Én hányszor, de hányszor megfogadtam, hogy befogom a szám, mert annyira jelentéktelen részletekben el tudok merülni, hogy az már gáz... de csak nem bírom ki, mert tök jó itt :)))

Előzmény: Coramora (4061)
boricska Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4063
Nálunk is horror volt. A vártnál korábban ellett meg az első, nem voltam otthon, és mire hazaértem, a bakkecske agyontaposta a kicsiket. A szomszédasszony látta a kerítésen túlról, azt mondja, egyfolytában meg akarta hágni a javában ellő anyát, áldozatul esett a két kis szerencsétlen. Tegnap este elvitték a bakot, remélem, ilyen tragédia nem fordul elő többé. Az anyát elkezdtem fejni, remélem, megússzuk és nem lesz nagyobb baj, de nagyon keresi a kicsinyeit.
leraa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4062

Ez nagyjából egyéretelmű, de mint Sacili említette, hogy reggel este lucerna, amúgy szénát kapjon, ekkor merült fel a kérdés bennem, hogy akkor most mi a jobb, a lucerna, vagy a széna. Sajnos többnyire nem kapni jó minőségű rétiszénát, amit említesz

Előzmény: andreja (4059)
Coramora Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4061

Ne aggodj ami egyszer bent van az ki is fog jönni. Tavaly voltam én így mikor Bömbit vemhessen vettem. A régi gazdája azt mondta hogy egy héten belül ellenie kell. Mindennap izgulva mentem ki az istállóba és csak nem akart megelleni. Már teljesen el voltam keseredve miatta. Aztán egy hónap múlva mikor kimentem és két kisgidával fogadott. Ők voltak Brutál és Dumi. Annál nagyobb volt az öröm.

Szerintem ez a fórum pont azért van hogy megbeszéljük a tapasztalatokat és ha tudunk segítünk másoknak, ha mással nem is legalább egy-két vigasztaló szóval. Egyszóval ne izgulj amiatt hogy szerinted "hülyeségeket" kérdezel. Nekem is jól esett hogy bár csak így távolról ki tudtam magam panaszkodni olyanoknak akik megértenek és nem úgy állnak a dologhoz hogy az csak egy kecske volt. Kedves szavaitokkal egy kicsit megvigasztaltatok és könnyebb talán elviselnem a veszteséget. Remélem ma jobb idő lesz mint tegnap volt és akkor megyek ki az istállóba fényképezkedni. Akkor viszont elárasztalak titeket képekkel. :-)) 

Előzmény: leraa (4056)
Coramora Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4060
Tegnap volt a doki, mert az egyik fiatal anyánk nagyon megszenvedett a gidával és nem tetszett nekem  viselkedése. Inkább kihívattam. Kapott a csaj egy szúrit és utának beszélgettünk a dokival. Ő is nagyon vigasztalt. Mesélte hogy ez másoknál is elő szokott fordulni. Nem egy helyen járt már, de már nála is fordult elő hogy a birka ugyanugy ráfeküdt a kicsire. Volt olyan helyen is ahol a borjúra feküdt rá a tehén. Megnézte a halott gidákat és ő is azt mondta hogy fulladás. Nem haragszom én most már Bömbire csak nagyon fáj hogy pont a kislánnyal jártam így. Annyira szerettem volna megtartani. Nagyon tetszik nekem a csüngő fülű kecske és titkos vágyam hogy egyszer nekem is mindenféle színű és csüngő fülű nyájam lesz. Most párom vigasztal hogy megtartom a bakot. Csak azt nem tudom hogy nem-e lesz belőle gond. Lassan sok a bakom. Van a két búrbakom (Dumi és Brutál) őket Bömbi tavaly nevelte fel gyönyörűen (őket szánom majd tenyészbaknak) és van Bakinger a jelenlegi bakom. Na miután elég lökött vagyok Bakingert hiába fogom majd kiheréltetni, levágatni nem akarom hisz megdolgozott már a békés öregkorért. Meg az igazság az hogy nekem nagyon tetszik. Tehát jelenleg 3 bakom van. Mondjuk ez idáig csak akkor volt gond mikor a lányok üzekedtek (vagy sárlottak nem tudom hogy a kecskénél mi a helyes). Most ha a csüngö fülű megmaradt ő lenne a negyedik bakom.  Hát majd meglátjuk. Viszont a többi kicsi szerencsére jól van. Csudi szépek és aranyosak. Már látom előre mikor majd egy kicsit idősebbek lesznek és játszik majd kint az óvoda a legelőn. :-)) Tünemények a kiskecskék.  
Előzmény: Kriszta721 (4058)
andreja Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4059

A zöldnövény szárítással történő tartósításakor készülő termék a széna.

Ha az alapanyag lucerna, akkor lucernaszéna, ha réten termett fű akkor rétiszéna, ha telepített fű akkor gyepszéna, vagy fűszéna, ha akármilyen más növény akkor akármilyenmásszéna.

A szimpla széna a rétiszéna szinonimájaként használatos, de félreértések elkerülése végett én nem javaslom úgy használni.

A szalmát, a szenázst, szilázst szintén az alapnövény nevével együtt használva lehet elkerülni a mellébeszélést.

 

Előzmény: leraa (4047)
Kriszta721 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4058
Gyönyörűek, lógófülűek és én nevelem őket. Ne csüggedj, baj mindenhol van, de nem szabad feladni.
Coramora Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4057
Az igazság az hogy valóban csak  a harag beszélt belőlem.  Akármilyen szemét dög volt, szeretem és azt az anyát. Párom is ezzel vigasztal és majd kitalálunk valamit hogy ne tudjon ez még egyszer megtörténni. Azt hiszem kialakítunk majd neki úgy egy helyet mint az anyadisznóknak. Alul a malacok el tudnak húzodni az anyától. Voltunk egy búr tenyésztőnél egyszer, neki gyönyörű volt az istállója és nála is így láttam, csak akkor még nem tudtam hogy ezt miért csinálta. Gondolom ilyen nála is előfordult már.  Mondjuk egész nap bőgők és félek már előre hogy mi lesz holnap reggel. Attól függetlenül leellet még két anyám. Mindkettőnek egy egy kisgidája született. Gratulálok a kicsikhez. Tudom hogy mekkora öröm. Milyenek lettek? A núbiai is csüngő fülü ugye jól tudom? Mennyi anyád fog elleni? Nekem már csak egy vemhes anyám van, de azt hiszem most már elég is a gida. Lassan belátom hogy a páromnak igaza van mikor azt mondja hogy kicsi az istálló (pedig kb 40 négyzetméteres).  
Előzmény: Kriszta721 (4055)
leraa Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4056

Úúúúúgy örülök a kicsieiteknek :)) Kissé irigykedve olvasom, mert nekem csak nem akar megelleni szerencsétlen, pedig kéne neki.

 

Tényleg sajnálom Cora kicsinyeit :(

 

Amúgy bocs hogy hülyeségeket kérdezek, csak egy-két hónappal ezelőtt biztosabb voltam magamban, ami a kecskékkel való foglalkozást illeti. Mostanában meg szinte semmi nem úgy jön össze ahogy szeretném, ezért vagyok olyan aggodalmas, hogy jó-e minden, amit teszek, pl a kecskékkel is. Úgyhogy bocs azoktól, akiket már kellőképpen lefárasztottam, el tudom képzelni, mennyire...

 

Kriszta721 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4055
Nehogy eladd, most nemsokára ivarzik, és ha szerencséd van, nyáron ugyanilyen gyönyörű gidáid születnek majd.  Eddig irigyeltem mindenkit, akinél gida született, de ma hajnalban nálunk is megszületett az első núbiai páros. Sírtam...
kecskezdo Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4054

Úgy értem, nem lehet, hogy mástól pusztultak el, s csak  a halottaira feküdt? Vagy leeht, hogy a testével akarta védeni a többiektől, csak kis bután csinálta. szegény.

Ha nincs benned harag iránta pár nap múltán, akkor adhatnál neki egy esélyt valóban.

kecskezdo Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4053
Coramora, rettenetesen sajnálom, pedig hogy örültél nekik, pont a kedvenced, bár mindért nagy kár...szörnyű, nem is értem, ez normális? Egyéb esetben meg anyatigrisként védik a gidáikat. S biztos hogy agyonnyomta? bár tegnap is épp csak kimentetted alóla...sajnálom:(
Braccianese Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4052

Kedves Coramora!

 

Nagyon sajnálom ami történt, de ezért nem biztos, hogy el kell adnod a mamát.

Te magad mondtad, hogy korábban milyen jó anya volt. Lehet, hogy ez soha többé nem fog vele előfordulni.

Adj még egy esélye neki.

Szivesen megnézném Őt képen, ha van róla.

Üdv:

Braccianese

Előzmény: Coramora (4050)
leraa Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4051
Köszi, én is így gondoltam, csak írta pl. Sacili, hogy reggel este lucerna, napközben széna. Hallottam olyat is, hogy abrak és csak lucerna nem jó. Tehát ezt is azt is be kell szereznem, hogy a legmegfelelelőbb legyen a kecskének? Ha tavasszal kinőtt a fű, lesz mit legelnie. Bár tudja fene meddig tart ez az elbaltázott időjárás
Előzmény: Braccianese (4049)
Coramora Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4050
Sajnos tragédia történt nálunk éjszaka. A búr anyám két gidát is összenyomott és ezzel megpecsételte a sorsát. Eladásra kerül. Nekem nem kell ilyen anya. Tavaly gyönyörűen felnevelte a kicsinyeit az idén meg így jártam. Meghalt egy gyönyörű bak amit meg akartam tartani és a csüngő fülü kislány. Ha tudtok valakit akinek egy kicsit később kell az anya akkor írjatok.  
Braccianese Creative Commons License 2007.01.24 0 0 4049

Bocs, hogy beleszólok a széna kérdésbe, de szintem a lucernaszéna az a lucerna száritott formája, a széna pedig lehet réti, fű, és még valami más növény szintén szárítva.

Ezt egy pesti amatőr írta.

Üdv:

Braccianese

Előzmény: leraa (4047)
boricska Creative Commons License 2007.01.23 0 0 4048
Most olvastam Dudar kecskés honlapján a hirdetések között, hogy valaki tíznapos gidákat ad el nagy tömegben. szerintem ez az a megsemmisítés, amiről itt szó van, nem?
Előzmény: andreja (4043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!