Keresés

Részletes keresés

tomipapa Creative Commons License 2007.01.27 0 0 4108
aszem nemtudtam volna ennyire jól megfogalmazni mi is a véleményem, ezért köszönöm Néked, és teljes mértékben egyet értek!!
Előzmény: Coramora (4107)
Coramora Creative Commons License 2007.01.27 0 0 4107
Te mondtad. Van 80 kecskétek és a tejből éltek, mégsem adsz el egy hetes gidákat hanem hagyod őket felnőni és úgy adod el. Miért? Talán ez a természetes és emberséges. Egyértelmű hogy a bakok általában a fazékban végzik. Imádom a kecskéimet, de azért nem tartom meg a bakokat. Nálam is levágásra kerülnek. Nem is ezen háborgok fel. Én szemétségnek tartom és nem is hiszem hogy valaki meg tud győzni arról hogy az úgy van jól. Neked miért éri meg az anyákkal felneveltetni a gidákat és miért nem adod el őket egy hetesen? Ez amit az illető csinál csak az állatok kizsákmányolása amit büntetlenül lehet csinálni. Ismerek én olyan helyet is ahol teheneket tartanak, de az istállóba csak a fejés ideje alatt engedik be. Mikor megkérdeztem hogy miért,a válasz az volt hogy akkor sokat kell takarítani utánuk. :-( Az állatok éjjel, nappal, esőben, fagyban mindig kint vannak és még hely sincs ahová behúzodhatnának. Ne mond nekem hogy ezek a dolgok természetesek. Azért mert esetleg az állatokból élünk azért lehet tisztelni őket és becsülettel tartani. Mit érez az az anya akitől elveszik az egy hetes gidáit? Nekik is vannak érzéseik és szerintem ez nem a kőkemény üzletről szól. Sajnos furcsák vagyunk mi emberek. :-( Nem biztos hogy a teremtés koronáinak kéne tartanunk magunkat inkább csak a szemetének (tisztelet a kívételnek). Van egy ismerősőm aki közölte hogy a kecske egy haszontalan állat. Mikor megkérdeztem hogy miért az volt rá a válasz hogy azért mert mikor kiengedték a kertbe a rügyeket ette le először. Mikor kérdeztem tőle hogy ha leteszem neki az asztalra a kedvenc ételét és egy szelet száraz kenyeret melyiket választaná, ő természetesen a kedvencét enné meg. Kiakadt mikor azt mondtam hogy akkor ő is egy haszontalan lény. Miért van az hogy ami nekünk természetes azt az állatnál bűnnek vesszük. Nem akarok én prédikálni mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom a dolgot, de én szerintem ez akkor is szemétség és ha én tudnék ellene tenni valamit biztos hogy büntetném is a dolgot. Bocsi hogy egy kicsit kiakadtam.
Előzmény: Kriszta721 (4106)
Kriszta721 Creative Commons License 2007.01.27 0 0 4106

Azokat a gidákat ha megveszi valaki, fel is fogja nevelni VALAMEDDIG. De azt ne felejtsd el, hogy másképp gondolkodik az, akinek szeretetből van 5 kecskéje, és másképp az, akinek van 200 és abból él. Nálunk most van 80, a tejből élünk. Születik 150 gida, valamennyit megtartunk, valamennyit eladunk továbbtartásra és a többivel mi van? Mi van avval az évi 80-100 bak gidával? Mi ugyan nem szoktuk őket egyhetesen eladni, sem a falhoz csapkodni, az anyák felnevelik őket. Utána pedig, bárhogy sajnálom is, le kell vágni őket. Gondold el, nekünk már lehetne 500 bakkecskénk. Miből??? Nekem is évek kellettek ahhoz, hogy ezt megértsem, és erről az oldalról már egyáltalán nem tartom szemétségnek az egyhetes gidaeladást. Ez, a mi esetünkben kőkemény üzlet, csak az nem stimmel vele, hogy a kecskéknek sohasem jó. Azazhogy egy kicsit mégiscsak, mert a tejelő anyákat nagyon-nagyon megbecsüljük. Egyébként én is nevelek 3 gidát a lakásban, lassan már csak felmosóval lát a családom, meg cumisüveggel.

 

andreja Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4105

Én már nem egy helyről hallottam (Lajtától nyugatra) ahol a szemétdombra kerülnek a gidák ellés után. Ahhoz képest egy hétig kolosztrumon tartani és utána eladni szerintem nemhogy törvényes, de humánus (animális) is.

Általában egyébként sokkal ritkábban van baj a törvénnyel, annál inkább a betar(ta)tásával.

Előzmény: Coramora (4097)
boricska Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4104
Nekem az idén minden összejött. Az első ellős anyám gidáit összetaposta a bak, most pedig egy hagyományosan jó anyám csek egyet ellett, nem vált le a lepény, és közbe kellett lépnil talán már jól van, de ez még elválik. mi okozza ezt a sok rendellességet?
lassan kint alszom velük, de ez is kevés. mi a megoldás?
Előzmény: Coramora (4103)
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4103
Köszi a gratulációt. Nem az én érdemem, de én büszkéledek velük. :-)) Nálam a bakkal tavaly sem volt semmi gond. Akkor még ő is fiatal volt, de nem bántotta a gidáit. Nagyon elnéző volt a kicsikkel és most sem foglalkozik velük. Az biztos hogy ha külön zárod akkor sírni fog,mert nem érti hogy mi van. A csüngő fülű bakocskám egy kicsit jobban van, bár cumizni nem láttam, de igen nagy harcokba kerül mikor cumiztatom. Mondjuk mindig én győzők, de nagyon utál érte. Nem bánom enni akkor is kell. Egyre többet van lábon és nem fekszik olyan csúnyán az oldalán. Farkincája sem csüng már hanem néha elégedetten rázza. A többiekkel még nem játszik, de már nézelődik. Remélem hogy lassan túl leszünk a krízisen, de ezt csak akkor hiszem majd el ha idősebb lesz.
Előzmény: kecskezdo (4100)
tomipapa Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4102
nemsemmi szinkombinációk :) naon édik!!!
Előzmény: Coramora (4099)
kecskezdo Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4101
Elfelejtettem kérdezni, hogy a kis lógófülű bakocska gyógyul már?
Előzmény: Coramora (4099)
kecskezdo Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4100
Gyönyörűek:))) Gratulálok hozzájuk, még irigykedem is egy csöppet, hogy te már simogathatod, s túl vagy rajta (bár gondok voltak sajnos), én is szeretnék túl lenni bajok és tragédiák nélkül.Egyre többet aggódom, ahogy közeledik a várt időszak, most már a bakomtól is félek, fiatal is, még nem volt ilyenben része, félek, hogy eltapossa a kicsiket, mire észrevesszük...Szerintetek különzárjam valahová elővigyázatosságból vagy azért az ilyesmi nem általános...sajnálnám, mert nagyon srna, meg hirtelen nem is tudnám hova tenni...főleg, hogy jön a tél, lehet, hogy fázna is egyedül...
Előzmény: Coramora (4099)
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4099
Na még egy pár aztán vége. Visszafogom magam. :-)
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4098
Csináltam képeket, de nem lettek túl jók. Ki tud egy ugri-bugri kisgidát követni. :-) Mindig kiugráltak a képből, de azért remélem tetszik nektek. 
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4097
Hát igen az eszem az nekem is tudja, de a szívem teljesen mást diktál. Sok helyen mennek a tejre, de ilyen szinten nem használják ki az állatot. Ez szerintem nem más mint az állat kizsákmányolása. Ennyire nem lehet senki pénzéhes. Sokan megélnek a kecskékből és tejre tartják az állatot, de azért valameddig felnevelik  a gidákat. Számomra ez felháborító és szerintem ezt csak Magyarországon tehetik meg ahol az állatvédelmi törvény a béka feneke alatt van. 
Előzmény: leraa (4093)
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4096
Cumisüveggel felnevelném őket és egy szép nagy nyájam lenne. :-)) Komolyra fordítva a szót ezt azért én sem gondolnám komolyan, de azért nagyon sajnálom őket. Belegondolok abba hogy én hogy vártam a gidákat és más meg ennyire nem becsüli őket.
Előzmény: boricska (4092)
leraa Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4095
Az már csak részlet kérdés, hogy tej, vagy abból készült termékek. Ez a tejmennyiség tényleg nulla, inkább a tartással és lestrapálással miatt lehet ez. A lényeg tényleg azon van, hogy szegény gidák. Valószínű nem ez az egyetlen eset, ezer és ezer helyen (akár más állatokkal) is lehet ilyen a helyzet.
Előzmény: boricska (4094)
boricska Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4094
olyan helyen van, ahol sajtra mennek, egy 50 hektáros területen csinálják, de nem túl jó a megtérülés, mert kétszáz kecske van, és napi kb kétszáz liter tejet adnak, hát ez eléggé sovány teljesítmény. lehet, hogy ha választásig hagynák az anyáknál a gidákat, nagyobb lenne a termelés. vagy ki tudja. de akkor is hátborzongató.
Előzmény: leraa (4093)
leraa Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4093

Én is olvastam a hirdetést, bár akkor még egy ezres volt az áruk.

Látod, erről beszéltünk múltkor. A kecske is csak haszonállat. Hát itt az anyák és tejük kell, ezzel nincs mit tenni. A kicsiket csak megenni lehet, de nem bírnám nézni citrommal a szájában asztalközépen, az biztos. Cumiztatni meg ki tudna annyit? Az tény, hogy az illető így jár jobban, ha az anyagiakat nézzük. Sajnos. Részvétünk a kicsiknek, ennyi.

Előzmény: Coramora (4091)
boricska Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4092
És aztán mit csinálnál velük?
Előzmény: Coramora (4091)
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4091
Olvastátok az apróban hogy egy hetes kisgidákat nagyobb mennyiségben árulnak 650 forintért, Számomra ez szörnyű!!! Rendben van hogy tejre megy az illető, de akkor is. Hgy lehet ilyen? Vagy csak én vagyok ezen felháborodva? Szívem szerint mennék és megvenném az összeset.
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4090
Egy msáik anyának a kisbakjára feküdt rá. Nem gondoltukhogy gond lesz csak arra figyeltünk hogy a csikó ne tudjon a kicsikhez érni. Ketté választottuk az istállót és az anyákat egy nagy helyre engedtük be. Ebből lett a baj. A kis bak Bömbihez feküdt és ő nem figyelt rá. Mikor ez megtörtént mégjobban szétválasztottuk és most egyesével vannak leválasztva az anyák. Bár azt nem tudom hogy ahol több száz kecske van ott ezt hogy oldják meg. Nehezen képzelem azt el hogy minden anyának külön helye van. Akinél sok van az mit csinál? Hogy válassza el a kicsiket a többi mamától? Vagy csak nálam ilyen lökött ez a mama?
Előzmény: kecskezdo (4087)
Coramora Creative Commons License 2007.01.26 0 0 4089
Hát lehet hogy a doki is csak találgat, vagy ezt volt egyszerűbb mondani. Nem tudom. Az biztos hogy a szúriktól egy kicsit jobban lett, de ki tudja hogy meddig. A kicsi még hajnalban megvolt. Mindjárt megyek ki és újra megszoptatom, bár nem vagyok nagyon népszerű nála ezért. Nem baj csak maradjon meg. Bömbi rendes, rögtön a cumisüvegbe fejem a tejet és közben ő csak nézi hogy kínlodom a gidával. Lehet hgy már sokan agyoncsapták volna, de én még reménykedem. Nekem is logikátlan az hogy a sajá anyja teje túl zsiros legyen a kicsinek, de nemén találtam ki. Mondjuk egy kutyakölyköt akarnék felnevelni egy más tejjel ott még el tudnám képzelni ezt, de itt azért én is csodálkoztam rajta. Drukkoljatok azért nekünk hogy sikerüljön túl jutni a krízisen.
Előzmény: andreja (4085)
kecskezdo Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4088
hopp, közben jöttválasz, köszi.
Előzmény: andreja (4086)
kecskezdo Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4087

Én akkor rosszul értettem, azt hittem, mindkettőjükre ráfeküdt. Akkor a bakocska még megvan? Akinek halálhírét keltik, sokáig él, hátha bejön a babona, s a kisbak is összeszedi magát.Drukkolok neki.

 

Valakinek nincs ötlete, hogy mi lehet a tejjel? Akkor igyuk vagy sajt legyen, vagy semmi???

Előzmény: Coramora (4084)
andreja Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4086
Az elléstől nem lesz csomós a tej. Sajtot csak hibátlan tejből illik csinálni. Csomós tejnél a tőggyel van probléma, de hogy mi és mekkora azt távkitalálni nem lehet.
Előzmény: kecskezdo (4079)
andreja Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4085
A tej direkt nagyon zsíros, így van legyártva, de a gida is ehhez készült, szóval attól nincs hasmenés. Az ilyen pici korban valami kórokozótól szokott lenni.
Előzmény: Coramora (4084)
Coramora Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4084
Cumizott is ezzel nem volt gond. Miután lökött Bömbi ráfeküdt a lányára és az meghalt egész nap őt kereste, a fiával nem törödött. Cumizni engedte, de csak enny volt. Nem tudom hogy ez nem okozhatta. Bár ma azt mondta a doki hogy nagyon zsíros a teje és hasmenést kapott a kisgida. Engem mondjuk az zavar jobban hogy most már szopni sem akar.
Előzmény: andreja (4073)
Coramora Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4083
Nem letörte csak eltörte tőben az "orvos". A gida bűne az volt hogy kedves volt és oda ment hozzá. Nem kaptam levegőt mikor megláttam. Először csak simogatta és úgy csinálta hoy észre se vegyem egyszer csak összeszorította a két szarvat. Szegény Szellő üvöltve rohant ki az istállóból. Én nem mertem kirúgni ezt a szemetet, mert akkor még nem volt más orvosom. Szellő meggyógyult csak ferde lett a szarva. Köszöni szépen jól van két gyönyörű kis gida boldog mamija. Most már kezd egy kicsit bízni bennem is. Hogy mi vitte rá azt sajnos nem tudom. Én azt hittem hogy egy állatorvos szereti az állatokat, de úgy láttam tévedtem. Most már nem érdekel nem jön hozzám többet.
Előzmény: leraa (4072)
Coramora Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4082
Jelenleg 8 kisgida van, de sajnos beteg a csüngő fülű. Doki volt kapott két db szúrit is. Cumizni sem nagyon akar, de azért valamennyit bele tudtam erőltetni. Nem tudom hogy mi lesz vele. Én küzdök érte, de ki tudja. Most már csak egy vemhes anyám van.
Előzmény: leraa (4071)
Braccianese Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4081
Nagyon várom!
Braccianese Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4080

Kedves kekecskét szeretők, és tartók!

Szeretnék kapni valami jó sajt és túró készítési receptet.

Köszönettel:

Braccianese

 

kecskezdo Creative Commons License 2007.01.25 0 0 4079

Lenne egy igen sürgős kérdésem, egy anyám tejel még, nehéz elapasztani, most kétnaponta fejem. Elvileg február végén ellik, de pár hete mégis ugrani próbálta a bak. elég terebélyes kecske vehem nélkül is(bár előtte 3 hónapig nem láttam a bakot ráindulni), szóval nem vagyok benne biztos, hogy vemhes. Elég az hozzá, hogy mintha csomós lenne a frissen fejt tej. Ízre normális, de az állaga nem. Mitől van, fogyasztható-e szűrve, vagy esetleg sajtra alkalmas-e vagy kidobandó?Ebben az ínséges időszakban nagy kár lenne érte:)

S tulképp. mitől van? Az edény s a tőgy tiszta volt, lehet ellés előtti helyzet ez a tejállag? vagy a tőggyel lehet baj, de a kecske rendben van látszólag, nagy étvágyú, kedves, jó kedélyű.

Most akkor mit csináljak a tejcsivel?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!