A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tibi, múlt héten azt az 1967-es "Carcsit" ugye te hirdetted nagyon baráti áron? Arról pénteken - szerintem csak órákra - de lemaradtam, ha lesz újabb, az is érdekelne. :-)
De, ebben is, bm/hg-ben is és nyársforgatós grillben is :D
Csak mindegyikkel van egy kis bajom. Egyelőre azt kéme leszűkítenem, hogy bolti vagy diy legyen :/ talán az áll hozzám a legközelebb, hogy diy mert árban töredéke. Talán megérne egy próbát.
Erről a sc/to-ról is láttam már képet, viszont ez a gép (amit módosítanibkell) számomra totál ismeretlen. Esetleg egy linket tudnál dobni?
Már 2 éve így pörkölök, még bírja. Akkor kb 20e volt a 2 cucc + távtartónak vettem egy tortagyűrűt, amin az illesztésnél csináltam egy ívet, így ki is dobja a héjat (meg az asszony kapott egy nagy jénai üvegtálat bónuszképp. Lehet a hőmérsékletet is állítani kis tapasztalattal és kb 280-290 g-ig jó, fölötte van, hogy hőhiányos lesz. Viszont egyenletesebb lesz a pörkölés, mint pár bolti szemes kávé esetén.
Gondolkodom itthoni, saját pörkölésen. (szigorúan saját célra). Egy popcorn gépet használtam eddig, "játszadozni". Ezt annyiban módosítottam, hogy külön tudom kapcsolni a fűtést ill. fújást. Ezt azért próbáltam meg, mert elég sok kv-szem kráteresedett. A neten olvasgattam és ennek az volt az oka, hogy túl gyorsan kapott túl nagy hőt. Ez tök jól működött, mert ugye tudtam fűteni+fújni ill. időnként lekapcsolva a fűtést a szemek a meglévő hő segítségével tudtak pörkölődni, miközben a fújás (és a szemek levegő általi kavargatása) megmaradt. Viszont így iszonyat hamar lehűtötte a sima levegő a szemeket :D
Na szóval azon törtem a fejem, hogy kéne egy pörkölő, itthonra, magamnak, ami belefér a keretembe. Ez egy gene cbr 101 személyében találtam meg. Még jobb lenne használtan. De mielőtt nagyon keresgetni kezdtem volna, elkezdtem bújni a netet. Igazából fogalmam nincs mit kellene tegyek. Adott Gene cbr101, Hottop (több változata is van), Behmor 1600(ezt csak usa-ban kapni ha jól láttam a honlapon) + rengeteg fórum információ(A behmor a maga árával bőven túlvan a gene-n, azért tettem a felsorolásba, mert külföldi fórumokon "egy szinten kezelik" őket). Teljesen tanácstalan vagyok, pláne, hogy home-barista, sweetmaria stb infók alapján ezek mindegyikénél jobban járnék egy úgynevezett BM/HG (kenyérsütő + hőfúvó kombó)-val. Na erről is elkezdtem olvasgatni, látok nagyon szép eredményeket, és jóval olcsóbb mint bármelyik gép. Itt viszont jön a problémám a teflon a sütőben. (Elvileg le lehet kaparni megfelelő eszközzel + fúróval, de mi van ha elbaltázom... olvasni ezt is- azt is de az egészség nem játék).
Szóval nem tudom... őszintén ellennék a popcorn géppel is, viszont nagyon nincs kedvem 50g-jával pörkölni a kávét... Jött a gene, majd a netes infó, akkor inkább a BM/HG-t kéne erőltetni, de mire meggyőzöm magam addig találok egy fórumot/fb csoport bejegyzést ahol magasztalják a gene-t otthonra...vááááá
Van esetleg valakinek tapasztalta/véleménye erről a témáról?
Tényleg ennyire igaz, hogy mégsem annyira jó egy gene cbr 101 - itt a kereső alapján is azt kell látnom, hogy inkább egy sötétebb pörkölés és az ebből adódó ízvilág érhető "csak" el vele - ? Hogy több pörkölési szinttel sem tud normálisan megbírkózni? Hottopot találtam használtan, viszont valamelyik régi változat lehet, infókat pedig (főleg a pozitívakat) az újabbakról találtam inkább a neten... Rengeteg információ, sok megkötés (anyagi keret, egy itthonra jó minőséget produkáló gép, stb) és teljes káosz a fejemben :/
Leálltam a fejlesztéssel egy időre, úgyhogy még mindig az ütött-kopott LSM teszi a dolgát. :) Van két kiszemelt daráló is a képben, de a projekt kissé hátrébb szorult a preferencia listámon.
Nem hidegen "főzi" hanem te döntöd el, hogy mennyire meleg vizet teszel a Bialettibe mint pl. a Handpresso vagy a ROK esetében. A honlap azt állítja, hogy rendes espresso-t lehet ezzel készíteni, de ez kizárt. Anélkül, hogy a részletekbe belemennék, a Bialettis alapösszeállítás pusztán egy sima szelep hozzáadásával és egy pumpa csatlakoztatásával egészen biztos, hogy nem produkál iható kávét. Ez egy csinos kis átverés SZVSZ.
Mostanában mokkás és filteres kalandok után ebayen bóklászva találtam egy érdekességet, tulajdonképpen csak egy szelep. Eszpresszót lehet főzni egy kotyogóssal meg egy biciklipumpával.
Ezt nem merném így kijelenteni anélkül, hogy a világ összes zabtejét végigkostoltam.
Engem a tehéntej amugy nagyon irritál a kávéban. Olyan nehéz kémes érzete van. Az alter tejek jobban bejönnek. Ez csak hozzászokás kérdése. Van amúgy jobb zabtej mint ami most a Flowban van. Az ver minden tehéntejet (szvsz) csak sajnos azt keleteurópába nem szállítják.
Sajnos a zabtej és a többi tejhelyettesítő kávénál nem alkalmazható. Azaz igen, de csak akkor, ha valaki tudomásul veszi, hogy mennyire elmásznak az ízek. Legalább akkora a különbség a tej és a zabtej között, mint a margarin és a vaj között ami igen bántó eltérést képes eredményezni a kávé esetében.
A Frei-t nem beszélve a Starbucks-ról, nem is érdemes minősíteni. (Mondjuk a Freinél legalább a koncepció jó volt.) Amúgy én ha először térek be valahová és merek kávét rendelni, mindig egy ristretto-val indítok. Abból minden kiderül, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Tudnék mesélni. :-/
in general teaban sem jobbak, mert azt is ugyanugy megtejezik, mint a feketet, oszt jovan. Kollegak sohasem ertik peldaul hogyan vagyok kepes izesites nelkul - ertsd sok cukor ill. tej - inni a teat.
Pedig igazan kiprobalnek egy top cat teahazat itt is, csak ehhez olyan review-t kellene talalnom, aminek hinni is lehet.