A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ezt nem merném így kijelenteni anélkül, hogy a világ összes zabtejét végigkostoltam.
Engem a tehéntej amugy nagyon irritál a kávéban. Olyan nehéz kémes érzete van. Az alter tejek jobban bejönnek. Ez csak hozzászokás kérdése. Van amúgy jobb zabtej mint ami most a Flowban van. Az ver minden tehéntejet (szvsz) csak sajnos azt keleteurópába nem szállítják.
Sajnos a zabtej és a többi tejhelyettesítő kávénál nem alkalmazható. Azaz igen, de csak akkor, ha valaki tudomásul veszi, hogy mennyire elmásznak az ízek. Legalább akkora a különbség a tej és a zabtej között, mint a margarin és a vaj között ami igen bántó eltérést képes eredményezni a kávé esetében.
A Frei-t nem beszélve a Starbucks-ról, nem is érdemes minősíteni. (Mondjuk a Freinél legalább a koncepció jó volt.) Amúgy én ha először térek be valahová és merek kávét rendelni, mindig egy ristretto-val indítok. Abból minden kiderül, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Tudnék mesélni. :-/
in general teaban sem jobbak, mert azt is ugyanugy megtejezik, mint a feketet, oszt jovan. Kollegak sohasem ertik peldaul hogyan vagyok kepes izesites nelkul - ertsd sok cukor ill. tej - inni a teat.
Pedig igazan kiprobalnek egy top cat teahazat itt is, csak ehhez olyan review-t kellene talalnom, aminek hinni is lehet.
UK-ban en mar azt se. Maradok a jol bevalt has-bean -tol rendelessel is a csinald magad modszernel, mert legutobb Londonban is es Coventry-ben is kiprobaltam egy kezmuves felet, es az a helyzet, hogy cream ide-vagy oda, ujra ertelmeztek a fos fogalmat. Az albertalfai cukraszdaban Omnia feliratu gepbol kapott crema nelkuli fekete is tobb osztallyal magasabb minoseget kepviselt emlekeim szerint.
Az angolok se nagyon tudjak, mi minden letezik kave cimszo alatt, el is lehet adni nekik a keseru valamit. De meg itt eleve fel literes kiszerelesu energia italon elnek, nem is emlekszem, mikor lattam akar csak red bullt egyaltalan.
Az Electra nem hibás ebben. Bármennyire is vitatható, megéri-e az árát, de az azért egy jó gép. A holland pörkölőmester hamuvá égetett vackából egyetlen gép sem tudna ihatót varázsolni.
Az elvileg profi Freiben az elvileg klasszis Electrából ittam elvileg minőségi kávéból főzött presszót - gyakorlatilag egy lötty volt, de legalább drága.
Vicces, anyámmal én is így jártam ahogy te. Azt azonnal érzékelte, hogy nálam finom a kávé és közölte, hogy "ha ilyen kávét tudsz főzni fiam, akkor megtartalak" de amikor felajánlottam neki, hogy segítek, hogy ő is olyan ihasson otthon, akkor elvetette, mondván, hogy már megszokta amit iszik, egész napra lefőzi a kávéját reggel és egy napig nincs több macera. Igaz 83 éves. Mondjuk ő kis kiöntőben melegíti, nem mikróban, de a lényeg ugyanaz.
Nagyjából így van. Azt még hozzá kell tenni, hogy manapság a kávéfogyasztók túlnyomó hányada valamilyen tejes kávét iszik, a tej pedig elfed minden hibát.
A kávézókkal egészen biztos, hogy igaza van Nibirunak sajnos. Az, hogy 90% ahogy írtad xar - vagy legalábbis igen közel áll ahhoz, egyáltalán nem túlzás. A magam részéről ott tartok, hogy lassan már csak kézműves kávézókban merek kávét inni. A kávékat készítő személyzet ugyanis javarészt képzetlen, betanított munkás, hogy nyomd meg ezt a gombot, és ezek természetesen a jó kis masinákkal sem képesek tiszetességes kávét készíteni. Nem értem, hogy a barista képzettség miért nem alapkövetelmény egy olyan helyen ahol nem automata készíti a kávét. Az egy dolog, hogy ha automatát vagy POD-os gépet látok, általában kifordulok, vagy nem kérek kávét, mert annyira bizonytalan a kapott minőség, de most már egy rendesen felszerelt kávégép sem jelent semmit, úgyhogy új, idegen helyen mindig végignézek legalább egy csapolást és úgy döntöm el, hogy az adott helyen rendelek-e kávét. Így többnyire (nem mindig) elkerülöm a csalódásokat.
Nem is értem egyébként, hogy a kávézók tulajdonosai nem isznak kávét? Vagy semmilyen visszajelzést nem kapnak a vevőktől? Csak egy barista tanfolyamra kéne elküldeni azokat akik kávét készítenek. Még egy alapszintű tanfolyam is nagyot dobna az üzleten, de egy profi barista tanfolyam sem drága, szóval nem értem és nem értem.
Köszi. :) Egyébként Pellini Break Rosso a szóban forgó kávékeverék, ha ez számít. Hogy miket kóstolok majd végig, még nem tudom. Eddig a technikai részét tanulmányoztam a kávézásnak, beszereztem, beüzemeltem kitapasztaltam amit kellett. Most majd jönnek a különlegességek, kávétesztek vonzóbb keverékei. Meg arra gondoltam, hogy ha betérve egy kézműves kávézóba valami finom dologgal találkozom, akkor abból vásárolok egy keveset és otthon is kipróbálom majd. Utóbbira máris van pár ötletem.
Én pont azon fogadkozom, hogy fekete csomagolású Pellinit soha többé... (hirtelen kellett, de megbántam, az olcsóbb piros zacskójú is jobb)
Viszont a kávézóval igaza lehet... a helyek 90%-ában xart adnak. Fáj a szívem, mikor látom a szuper nagy gépet, darálót, és akkor kapok egy, dózerben fél napja álló őrleményből tamperolás nélkül lefőzött fél deci löttyöt :(
Ez érdekes, Saeco Xsmall-nál is bejött, első felfűtés után forró is meg levegős is amit a kávé előáztatáskor kap. Az előáztatást itt nem lehet megúszni, legjobb az eredmény, ha gőzölőcsövön forróvizet kiengedek kb 10ml-t, amikor már nem levegős, elzárom és várok 20mp-et, majd főzés (20ml).
Két dolog. 1, nem szabad előáztatást csinálni, a kazán leegedése (2. pont) nélkül pedig egyenes TILOS! 2, Csapolás előtt le kell engedni a kazánt. Itt nem a fej felmelegítése, hanem a kazánban lévő víz hőmérsékletének csökkentése a szerepe. Ha nem engedem ki a vizet addig amíg a lámpa ki nem alszik (vagyis újra el nem kezd fűteni a kazán) akkor túl magasról indul a víz hőmérséklete és elégeti az aromákat, keserű lesz a kávé még akkor is, ha a lefolyás egyébként jónak tűnik.