Keresés

Részletes keresés

sörös100 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114665

sörös100 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114664

Üdv mindenkinek.

 

Szép lassan elkészül a remekmű . Kíváncsi lennék a véleményetekre ne kíméljetek. Szép napot mindenkinek.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114663

Igen.

Előzmény: Bárk_i (114658)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114662

Általában egy óra, amíg fel forr egy teli üst és három óra a cefre főzés, négy a finomítás.

Előzmény: a_kis_donatellácska (114659)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114661

Húsz literes üsttől ne várd a pisilő kisfiút, az Snapszmester üstjére vonatkozik. Ő nem kicsiben nyomja. :) Ha a húszliteresből is így jönne, öt perc alatt végeznél.

Előzmény: a_kis_donatellácska (114650)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.29 0 1 114660

A tej (enyhén) savas. Ha megsavanyodik, akkor erősebben. :)

Előzmény: Pálinkás Alex (114649)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114659

Másfél-két óra alatt kb. 1,8-2L alszesz jött le. Ez megfelelő vagy lassúnak számít? Mivel az első főzésem, így nem tudom.

Előzmény: Figyelget (114656)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114658

Aztán a következő kérdés. Ha mondjuk ugyan annyira vagy épp kevesebbre jön ki a fok mint az előző főzetnél ami 21 volt akkor gondolom összesen lesz kb 20 °, ezt csak simán vissza teszem és finomítom ?

Bárk_i Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114657

Na ezt nem értem ! Gondoltam tesztelem magam. Tegnapihoz képest a fok semmit sem változott de viszont halványodott a kékség,vajon ez mitől van ?

 

Figyelget Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114656
Dehogy volt igaza,ha növekedik is a főzési idő,legfeljebb percekkel és nem órákkal.Szerintem.
Előzmény: a_kis_donatellácska (114653)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114655

A szénsavas ásványvíz is kb 3-mas... :)

Előzmény: Pálinkás Alex (114649)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114654

Vásárolni jobb rázva szerintem. Mármint ha csak annyira rázzák, hogy ami 1-2 napon belül esne le, az essen le.

Legalább friss anyagod lesz, nem pedig már a földön erjedésnek indult valami.

Előzmény: naivkezdo (114652)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114653

Bárki is mondta, nagyon úgy néz ki, hogy igaza volt.

Előzmény: Bárk_i (114651)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114652

bocs, nekem is tegnap szóltak, hogy rázták, ma el kell vinni. árat is tegnap tudtam meg.

namindegy.

Előzmény: zsorsz (114618)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114651

Valahol olvastam, azt írták a dupla falú főzőbe akár 2 óra is lehet mire elindul a párlat és a sima falúhoz képest is sokkal hosszabb lesz a párlás ideje

Előzmény: a_kis_donatellácska (114650)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114650

Üdvözlet.

 

Kissé elbizonytalanodtam.

Most főzöm a robbanós szilva megmaradt részét, ezzel debütálok meg a főzőm is. 20L-es ételszállító badella, dupla fal olajjal töltve, 6L-es réz sisak, 1m páracső, 5m hűtő (nem volt szívem elvágni a lágy rézcsövet, olyan drága volt), alatta 5,5Kw-os gázégő.

De nem úgy jön mint egy pisilő kisfiúból az anyag, hanem csak erőteljesen csöpög bármeddig növelem a fűtőteljesítményt. A páracső vízszinteshez képest 35-40 fokot zár be.

 

Hogyan növelhetném a sebességet? Tekerjem be rockwool-lal? Van ötlet?

 

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114649

Megnéztem a Wikipédián, hogy minek mennyi a PH értéke.

Vannak újdonságok számomra:

 

Akkusav 1 PH

Coca-Cola 2-3 PH

 

A tej, az tényleg savas? Majdnem semleges, de hogy a savas oldalon legyen, az nekem furcsa.

 

A Beton és az oltott mésznek közel azonos lúgos PH értéke van.

 

Egy jó kis házi 50 fokos szilva pálinkának frissen főzve mennyi a PH-ja?

 

Alkohol fok függvényében változik? Hiszen hígítjuk vízzel.

 

 

 

 

 

Előzmény: Figyelget (114647)
sogi01 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114648

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (114547)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114647
Ez igaz,meg maga a bíbelődés élménye.Legalábbis nekem.
Ha 30-on indult és 21 az össz,akkor maradt abba még .Ha lefőzöd a maradékot,facsard ki jobban.
Előzmény: Bárk_i (114639)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114646

Igen, igen. A cefremoslék PH-ja savas.

Rosszul írtam.

Az oltott mész van a másik oldalon ami lúgos.

Pedig én tényleg szerettem a kémiát. Egy teljesen más világ tárult fel előttem kémia órákon. Egy számomra ismeretlen dimenzió. De sajnos sok szöglete maradt is annak. :)

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (114642)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114645

Köszönöm öreg _néne_b így fogok tenni :-)

Most kicsit kárpótolom magam az almával az legalább sikerült.

Szilvával és maradék almával kapcsolatban ,mire vigyázzak,hogy ne járjak (rosszul) ?

 

Előzmény: öreg_néne_b (114641)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114644

A cefre moslék savas.

Előzmény: Pálinkás Alex (114640)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114643

Legalább egy mosoly jelet tegyél a mondatod végére. :)

 

Előzmény: balint9119 (114626)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114642

A lefőzött cefre "moslék" -nak annyi a baja, hogy lúgos.

 

 

Akarod mondani savas.

Előzmény: Pálinkás Alex (114640)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114641

Próbáld meg a másik rész kisebb lángon főzni, akkor jobb az elválasztás és magasabb alkoholfokkal jön a párlat. Főzd addig, amíg a lecsurgó alszeszt alkoholosnak érzed. A cefréből gyakorlatilag az összes alkoholt próbáljuk kinyerni. Én akkor szoktam abbahagyni, amikor öt fokos párlat jön, ekkor a cefrében már csak nyomokban marad alkohol.

Előzmény: Bárk_i (114638)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114640

"

"A disznó is moslékot eszik. (feltéve ha főzök pálinkát)"

Ez most vicc, vagy tényleg megeteted a cefre moslékját a disznóval? Nem lesz tőle baja?  "

 


Igen vicc, mert bár van disznó ol ahol 4 disznó is elférne, sajnos nem tartok disznót, mert nem kifizetődő. Kacsa, csirke, tyúk kárpótol.

 

A lefőzött cefre "moslék" -nak annyi a baja, hogy lúgos.

 

A levéből nálam rozsdamarót, fémtisztítót csinálok. 

Bármit beleállítok szépen letakarítja. Vas csövet rozsdátlanít, 30 éves bemattult réz permetező cső újult meg tőle. Egy régi mákdaráló, amit már kétszer kidobott a család, most újként vár, hogy mossam meg és kerüljön a megérdemelt helyére. 

Mehet a komposzt dombra, hiszen csak egy negyed marék rozsdát, kis szerves/szervetlen vasat juttatok a talajba egyenletesen. Nincs annyi vasam, hogy a talaj panaszkodjon, hogy nem kell neki.

 

Csak is magánvélemény:

Kevés mennyiségben bármelyik jószág megeheti a megmaradt cefrét. (főleg a sűrűbbjét)

 

A disznóknál szerintem a barack és szilva magokkal kell vigyázni. Mondjuk én főzés előtt kiszedem a magokat. ( lemegy a hordó aljára, illetve feltöltéskor fennakad a szűrőrácson)

Bármelyik magot nézzük, vetekszik a szén hőértékével.

 

Nem savazok, (bár az is minimális lenne benne), szóval a kifőzött, pasztörizált gyümölcshúst bármelyik jószág megeheti. A kacsa, tyúk is eszi.

 

Arra kell figyelni, hogy nem nagy mennyiségbe kell adni a jószágoknak, mert kimossa a gyomrukat. Aztán többet zabálnak, mint kéne.

Vagy meghajtja őket, aztán az megint nem jó.

 

Táppal, darával, kenyérrel, simán mehet a csemege kis mennyiségben.

 

Nagymamám az elhasznált étolajat is a disznókkal etette meg.

Mikor rákérdeztem, mondta, hogy két malacnak összesen 1dl folyamatosan a darás-tápos-kenyeres moslékba mehet. 15-20 l moslékban elveszlet az 1dl napraforgó olaj. Nem volt annyi olaja, és elhasznált zsírja, amit a két cucuró meg ne evett volna.

 

 

Előzmény: kozmaolaj (114612)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114639

Ha mondjuk iható lenne és ha már (így )jártam, nekem 1 liter pálinka is örömet okoz :-)

Előzmény: Figyelget (114632)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114638

olyan fokolóm van aminek 20-tól indul az alja ,ezen a skálán már alatta volt ,így igazából nem tudom megmondani,de gondolom nem vettem le az egészet.

Előzmény: öreg_néne_b (114636)
Bárk_i Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114637

Igen ,biztosan nem fogja  megérni de most azon dilemma előtt állok,lehet-e ebből még iható pálinka avagy sem.

Namármost ,ha igen akkor is jó tanulópénz ha pedig nem akkor meg csúnyán kitoltam magammal.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.29 0 0 114636

És mennyivel jött a vége? Kihajtottad az összes alkoholt?

Előzmény: Bárk_i (114634)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!