Teljesen nyilvánvaló, hogy az a sötét olajos izét kozmaolajszűrővel el lehet távolítani, de attól tartok, hogy így hasznos aromaanyagok is el lesznek távolítva., s mivel az elválasztás a cél, ezért jött a viszkozítással való elválasztás ötlete. Ugyanis abban a sötét, olajos izében nyomokban sem érzékelek jó illatokat. Abban sem vagyok biztos, hogy a fazék íz benne van, de ez majd menet közben kiderül.
S az hogy a kozmaolajszűrés nem igazán tetszik, az nem azt jelenti, hogy soha nem szűröm. Nem gondolom, hogy a "soha" vagy a "mindig" a legcélravezetőbb minden esetben. Tehát van amikor savazok, van amikor nem, van amikor pektinbontót használok, van amikor nem, ugyanez vonatkozik az élesztő használatra és a kozmaolajszűrésre is. Az idén jóval többször kell szűrnöm mint tavaly, talán az időjárás miatt.
Egy igen egyszerű és olcsó szűrőm van, évekkel ezelőtt már tettem be róla képet, most egy kis magyarázatot fűzök hozzá:
Tejfölös pohár kifúrva, a furatban egy villamosipari tömszelence. (általában műanyagot használ a villanyszerelő, ez korrozióálló acél, de ugyanaz a szerkezeti felépítése). A hajlított rézcső elforgatható benne, a forgatással szabályozható a folyadékszínt, ami pl. arra jó, hogy a végén tetszőleges mennyiség kiengedhető belőle. Nem a legalján van a furat, így ha az alszesznél nagyobb fajsúlyú valami keveredik bele, akkor az az alján, a könnyebb fajsúlyú meg a tetején gyűlik össze. Jégkockával célszerű hűteni. A rézcső súlya miatt üresen felborul, ezért egy szép kavicsdarab egyensúlyozza ki az alján.
Van egy sanda gyanúm miszerint Koránnal kapcsolatos kérdésekben nem a rabbit keresi meg az ecceri hívő. De a vicc jó, én így ismerem: - Igaz, hogy tilos az esküvőn a férfiaknak a nőkkel táncolni? - Igen, mert ha együtt táncolnának, az kísértésbe viheti őket. - A saját vadiúj feleségemmel sem táncolhatok? - Nem bizony. - mondja a rabbi. - És mi a helyzet a szexszel a nászéjszakán? Azt szabad? - Hát persze, a házasság célja az utódok nemzése. - Mindenféle pózban? - Hát persze! - Úgy is, hogy a nő van felül? - Akár, miért ne? - Teljesen meztelenül is szabad? - Természetesen! - Még az asztalon is? - Igen. - És állva? - Ó, NEM, azt nem szabad! - Miért nem? - Mert az úgy könnyen tánchoz vezethet.
Köszönöm neked is és Pálinkás Alexnek is. Tényleg erről lenne szó.
Minden világos, de az a fránya gondolat csak a fejembe maradt, azért is, mert néhány ismerőst le akartam szoktatni erről a szakaszos adagolásról. Nem sikerült és nekem sem sikerült erre vonatkozóan hibát találnom a cefréjükben pálinkájukban.
Szép munka, ügyesen megcsináltad. Látom, hogy azért egyre többen vannak, akik igényes munkát végeznek. Ha lelakkozod (persze kívülről), még sokáig szép is marad.
A licencdíjat pedig pálinkában kérem...DDD...
Ha érdekel megmutatom, hogyan tehetsz bele aromakosarat egyszerűen. A beüzemeléssel kapcsolatban pedig van egy két hasznos trükk. Hívjál fel elmondom.
A kuktaszelepet én sem tenném bele, mert szerintem felesleges mint ahogyan a rugós csavar is.
Gondolj csak bele. Fórumosan cefrézel (tehát pépesítesz) és abban a sisakban olyan magasan van a páracső, hogy semmi sem tud oda felugrani, hogy eldugítsa. Az áthabzás pedig nem dugít.
Az élesztő az első ha késlekedsz akkor már felesleges beletenni ! pektinbontó - célszerű bele tenni az is a pépesítés után az élesztővel egy időben - vagy utána -sav - akár másnap vagy még később is lehet - cukor az erjedés második szakaszában - ! - Hát valahogy így :-)
Logikus amit mondasz, de cefre végelem szempontjából is logikus a másik álláspont.
A cefre átvágása, azaz egy már forrásban lévő cefréből kiveszünk egy vödörrel és beleborítjuk (beoltjuk) a most pépesítettbe egy ismert dolog. Mára már kihaló félbe van ez a módszer. Ha jó az első cefre is, akkor jó lesz a többi is. Ha az elsővel van valami még nem látható gond, akkor az összes olyan lesz. Na bumm! Legyen jó az első cefrénk és kész.
A cefrére folyamatosan rátölteni szerintem azért nem szabad, mert ha 5-ször töltök rá és 5-ször mosom meg a gyümölcsöt, 5-ször darálom le, akkor 5-ször nagyobb az esélye, hogy beviszek valamilyen fertőzést.
Aki ennek a gyakorlati oldalába belegondol az látja a logikai bukfencet. Hiszen, ha van 5db M30-as ládányi gyümölcsöm és ládánként mosom meg őket, majd a pépesítésnél ugyanolyan tisztaságú darálón engedem át, akkor teljesen mindegy lenne. Viszont a daráló tisztán tartásánál, és a hanyagsági lehetőségeim miatt van egy kicsivel több kockázat.
Ugyanis a darálót 5-szőr kell elmosnom, 5 féle egyéb dolgok, stb.
Ennek van kibővített rátöltési változata, ahol nem 5-szőr, hanem 25-szőr.
Ez inkább arról i szól szerintem, hogy ha van egy hordónyi cefrém és már forr, és bent a házban maradt egy tál szilvám, amit már a muslicák eszegetnek, és már szétpuhult, mit csináljak vele. Irány a cefre, hiszen frissen megmostam én tegnapelőtt, és csak a konyhában állt 2 napot. 30dkg szilva miatt 150L cefrét kockáztatok be. Aztán ha pont emiatt lesz rosszabb a pálinka, azt se tudom, hogy ez volt a kiváltó ok.
Ezeket a lehetséges problémákat kivédhetjük egy mondattal. Cefrézzünk külön.
Persze meglehetne ezt más oldalról is közelíteni a dolgokat, hiszen az élesztők a cukrokon sorba mennek végig. Több féle cukor van a gyümölcsben és ízlés szerint válogatnak, mint én a havernál, hogy melyikből igyunk előbb. Aztán végül igaz mindent megiszunk, de a sorrend az nekem nagyon fontos. Új gyümölccsel meg mindig frissítjük a kínálatot.
Most gondolj bele Feeribá! Neki látunk iszogatni. Megvan a sorrend, hogy milyen sorrendben pusztítjuk le az italkínálatot. Aztán egyikőnk asszonykája, hogy jól kitoljon velünk, folyamatosan hozná az újabbnál újabb pálinkákat, mi meg csak kapkodnánk a fejünket, hogy akkor milyen sorrendben is igyunk.
Hát ezt én se tudnám ép ésszel feldolgozni, nem hogy az élesztők. :)))
Fagyasztásról nincs tapasztalatom. Én simán hűtőbe teszem, ott gyűjtögetem. Egy hetet, max. 10 napot kibír. Persze ha neked ez nem elég, marad a fagyasztás.
Irónia vagy nem? :D Tucso69, Figyelget, köszönöm a hasznos válaszotokat! :) Szerencsére sikerült intéznem mára annyi körtét amivel megtelik a hordóm így azzal a problémával már nem kell foglalkoznom. Tehát van kb 90 liter körte. Pektin-bontó, élesztő, sav (PH 3), cukor. Milyen sorrendben, milyen arányban és mennyit? Két adalék hozzáadása között mennyi idő teljen el? Ez lesz az első saját pálinkám és nagyon finomat szeretnék főzni, ezért a körtéket egyenként alaposan megmostam, szárat magházat és majdnem minden egyes fekete kis pöttyöt eltávolítottam :)
Nagyon jó,hogy engem használsz ütközőzónának :-),így legalább át vannak beszélve az általános, "iskolai" tételek és az egyéb szóba jöhető lehetőségek. :-)
Nem kierjedt cefrét,hanem erjedésben lévőt adunk hozzá oltóanyagnak,én úgy tudom. Csak abban ott a veszély,hogy át is viszünk valami "jó"kis rontóanyagot,ami még nem mutatkozott meg,de már fű alatt munkálkodik.
Nekem azonban itt is akad egy "lázító" gondolatom. Az előbbiekben arról volt szó, hogy a kierjedt cefrét úgy tárolhatjuk egy darabig, hogy cukrot adunk hozzá, újra erjed, széndioxidot termel.... Van olyan is (sajnos elfelejtettem a megnevezést), amikor a friss cefréhez nagyobb mennyiségű kierjedt, vagy majdnem kierjedt cefrét adunk. Ezzel felgyorsítjuk az erjedést, a megfelelő élesztőtörzset használva....
Akkor a szakaszos adagolás miért nincs elfogadva????
Természetesen gondolok a közbeni betartott higiéniára, a helyes tárolásra, stb.
Nem,nem.Ennyi idő alatt az első gyümölcsök már ki is erjedtek és főzhető lenne az anyag. Tedd inkább kisebb hordóba és 4-6 napnál tovább ne gyűjts egy edénybe.(Vagy fagyasztva várd össze a kellő mennyiséget,ahogy már javasolták,bár a körte ládában szellősen rakva simán tárolható annyi ideig). Persze tudom miről írsz,nekem a szilva okoz fejtörést mindig. Be is szereztem kisebb edényeket,hogy minimalizálni tudjam a hosszú ideig tartó gyűjtögetést,cefrézést és az ebből adódható veszélyeket, plusz alkalmazom a fagyasztást is. Javaslom Te is csináld ezek valamelyikét és legalább ettől nem kell majd tartanod (van más "bajforrás"bőven enélkül is).
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Képzeld el a vizzáron se megy át normál esetben és egy szilikoncső jobban tömít! Ezen gondolkoztam már én is ,hogy az alkohol gőz be tud e robbanni!Főleg amikor finomítok! Az biztos,hogy egyből észre lehet venni a szivárgást ,szökik az illat és folyadék szivárog! Befele az üstbe ,úgy gondolom nem tud berobbanni, mert nincs elegendő levegő! Kívűl pedig a különböző nagy áramlások (levegő,hő) miatt ,nem tud akkora mennyiség összegyűlni ami robbanhatna! Hallunk valami balesetet, akkor inkább a fűtőgáz szivárgásból adódó robbanás a jellemző !
Sziasztok. Először is jó nedűt mindenkinek! Jó sok liter lefolyt már mióta utoljára írtam :)
Képzeljétek úgy jártam, hogy túlsavaztam 1.5 hl körte cefrét 2.2PH-ra (2.5-3 dl akkusav helyett 4 körül ment bele). Emlékeim szerint jártam már így máskor is de nem emlékszem okozott-e gondot. Szóval azt kérdezném, hogy szerintetek próbáljam meg visszahozni 2.8 körülire (1-2 láda friss anyagot beletéve reggel) vagy nem érdemes vele foglalkozni, be fog indulni az élesztő és nem lesz mellékíz se. Köszi előre is!