Keresés

Részletes keresés

certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1848
Ez az ősvillamos érdekes, majd megnézzük. Azt nem tudom, SUBURBAN-e, de mi 1,95-ért néztünk vonatot Bragaba quilla hathatós segítségével, a "rendes" pályaudvarról, a vasúttársaság honlapján. Szerintem az lesz.
Most jöttem haza, összerántottam a srácoknak némi vacsorát, és alig várom, hogy a frissen szerzett Porto térképemen bejelölgessem a ma felderített "megnézendőket", meg a szállodánkat, az ajánlott éttermeket, szóval megyek sétálni Porto-ban!
Előzmény: pbence2345 (1845)
pbence2345 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1847
Ebbol is latszik, hogy olyan "reg" voltam ott, hogy ismet ideje arrafele venni az iranyt! :-)

A 4 euro mellett viszont egy napig hasznalhatsz minden mast, es igy lehet mar megeri. Ha jol tudom meg a vasutat is kozigazgatasi hataron belul.
Előzmény: quilla (1846)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1846

Hat mikor te jartal erre meg tenyleg nem volt meg a metro... de akkor joval olcsobb az a repterrol be ha direkt es 1,35 euro.

Az az oskovulet villamos meg megvan :) Valamikor decemberben lattam is kozlekedni. A torkolathoz kozeli vegallomosanal valamikor decemberben beszallt egy auto a Douroba :( Jott lefele a leejton es ki tudja miert (hiszen lampa is van meg nem is azonnal a folyo) belerepult :(

Előzmény: pbence2345 (1845)
pbence2345 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1845
Repterrol a legegyszerubb bejutni busszal. Vannak sima helyi jaratok, de a repteri gyorsbusz kozvetlenul a belvarosba visz, a vasutallomashoz. Ennek ara 4 euro volt, mely az utazasi napon ervenyes Portoban mindenfele kozlekedesi eszkozre. Helyben tenyleg gyalog a legjobb menni, bar a folyoparton ment egy nagyon hangulatos villamos, amennyire emlekszem. Helykozibe pedig a SUBURBAN vonatok igen jok, ezeknek az ara Aveiro meg Braga fele egy iranyban 2 euro korul vannak.
Előzmény: certaldo (1841)
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1844
Hm, biztosan előfordulunk majd arrafelé. Jajj, annyira be vagyok sózva.
Előzmény: quilla (1843)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1843
Szeeeep kozponti helyen van, a Sta. Catarinan :) Eppen a vele atellenes sarkon van a metro egyik megalloja, es onnan ugy 40 lepesre a kozponti piac :)
Előzmény: certaldo (1842)
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1842


Nem akarok túltengeni, de keresgélés közben egyszerűen elémugrott. Beláthatjátok, nem hagyhattam publikálatlanul.
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1841
A metro honlapon nekem is nagyon komoly leöltések árán adta csak meg magát a képes rész, így sem tökéletes, de mindegy.
Azt láttam a fórumon is többek jelezték, hogy ez a metró hév, de ha elvisz a-ból b-be, akkor tökéletes, ráadásul a föld felett közlekedve ugye az eccerű turista még nézelődhetik is.
Na, számoltam egy kicsit. A megtekintendő múzeumok, egyebek 2-5 euro közti belépőkkel játszanak, melyekből a kártya (teljesen rendszertelennek látszó módon) 15-35 % közötti engedményre jogosít. Számításaim szerint ezen kb. 4-6 eurot spórolhatnánk, ha hozzá veszem, hogy bizonyos éttermekben is ad 10 %-ot, az akkor is azt jelenti, hogy összesen ha az árát kitermeli. Ráadásul így feltételezem, hogy ott akarok majd enni, ahová a kártya szól, ami elég valószínűtlen. Tehát szerintem nem éri meg, csak ha mégis sokat tömegkezlekednénk, abban meg nem hiszek.
Aztán persze lehet, ogy rosszul kalkulálok, most így látszik.
Előzmény: quilla (1840)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1840

Na kozben raneztem a metro honlapjara, hat nem tudom elocsalogatni belole a repter kozpont vonalat rajzolt formaban, de tenyleg ugy irja ahogy mondod, hogy direktben megy az Estadio Dragão-ig, akkor meg egyszerubb a tortenet :) Valamiert nekem ugy remlett, hogy nem direkt, de lehet, hogy a reszleges atadasok miatt volt ez bennem. Es azt olvastam, hogy kb 35 perc a menetido (mondjuk nektek nem is kell elmenni a vegallomasig, jo lesz a fopalyaudvar mint varoskozpont) es max 30 percenkent, de gyakrabban 20percenkent van metro a repterrol befele.

A jegy egy kicsit kacifantosabb tortenet, valami okos portugal talalmany, meg ilyen komplikaltat sem lattam sehol eddig. A lenyeg, hogy a neve Andante... meg kell venni asszem 50 centert magat a jegyet, ami egy csipkartya, de papirbol van, szoval nem a legtartosabb. Es ettol az embernek meg nincsen jegye, automatanal fel is kell ezt tolteni penzzel, amit aztan az ervenyesitesnel ugye levesz majd a gep... sokszor fel lehet amugy tolteni. Es nem benn a metroban van az ervenyesito szerkezet hanem kinn az utcan... ezt azert mondom mert ugye felszinen megy, es odahaza a felszininel benn van a jarmuben.

Ha minden igaz akkor a repterrol bemenni 1,35 euroba kerul.

Előzmény: certaldo (1838)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1839

Nem frisseseg volt, eppen akkor estem ide a bevasarlasbol :) Nem is neztem mikor irtad :)

Hat Parizshoz kepest ez kis falu, ugyhogy lehet tenyleg kihagyhatjatok :)

Van metro... huuu metro!!! :) Azert nehogy az otthoni metrora gondolj! :) Inkabb a HEVre osszpontosits, ez az osszes palyajanak elhanyagolhato szazalekaban megy am csak fold alatt, amugy teljesen ugy csinal mint a HEV. Mi nem is Portoban lakunk benn hanem ha terkepet nezel, eszakra (POrto es a repter kozott kb) van egy Maia nevu varoska, ami nagyobb pl mint Porto, mar teruletileg.,.. na es ide is kijon am a metro pl, es itt is felszinen, szoval ez szerintem akarmit is mondanakak ra, HEV :) Es valoban, van a repterig is, bar en meg nem lattam ott hol van pontosan mert eleg uj tortenet ez, no meg a repteret is most epitettek at es ezert nem tudo mennyire kozvetlen ott a csatlakozas. Buszjarat a terminal elol van azonban be a belvarosba, ugyhogy az is jatszik. De a metro az szep es nagyon modern es erdemes azt valasztani. De nem vagyok meggyozodve rola, hogy az direkt a belvarossal, mintha a Senhora da horanal vagy a kornyeken at kellene szallni, de ennek utanajarok.

 

A 15 fokert meg ne irigykedj, kinn ennyi... de a lakasban sem tobb, sot ez a lakasban mar magasnak szamit, az atlag inkabb 12 korul van :) Szoval az klassz, hogy kinn meleg van de csak mig sut a nap, valamint semmi hatassal nincs a belso homersej«kletre, estre meg jobban lehul ha ilyen tiszta az eg :(

Előzmény: certaldo (1838)
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1838
Hú, de friss vagy! Még jószerével "be sem írtam" a kérdést. :)))
Hát, úgy látom, akkor nekünk nem nagyon fog ez kelleni. Nagyon szeretünk sétálni, csavarogni, úgy lehet leginkább beszívni egy hely levegőjét. (Kis túlzással állíthatom, hogy Párizst is gyalogszerrel hódítottuk meg, ami azért nagyobb falu.)
A belépők tekintetében most próbálok áskálódni, hogy mik volnának a nekünk tetsző múzeumok, templomok, műemlékek, kicsit lassan haladok, mert sajna nem csak ovi van, hanem csúf munkanap is. Brrrr.
Az imént emlegetett oldalon találtam egy linket a metróhoz, ahol nekem úgy tűnik, hogy van egy olyan szárny, ami közvetlen kapcsolatot alkot a reptér és a belváros között. Tán a lila. Jól gondolom? Akkor az nekünk nagyon klassz lenne.
Na, megyek vissza a múzeum-felderítő projektemhez.
Ja, és megesz a penész a 15 fokotokért!
Előzmény: quilla (1837)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1837

Tenyleg csend van, es alig van forgalom is,  a suli csak holnap kezdodik :) De ovi mar van! Es kinn verofenyes napsutes, 15 fok minyima ugyhogy estere megint hideg leszen.

Na de Portocard... hatugye en keveset jarok a varosban mint turista, es en csak a belvarosban szoktam csaszkalni ami eleg aproka (Porto maga nem egy nagy metropolisz hanem egy provincialis 'varoska', szoval a piac, vasutallomas, foutca, katedralis, Ribeira es a pincek sokszoge szerintem bejarhato gyalog is...ebbol a pincek esnek kicsit messzebre, de en setaltam mar odaig meg vissza, nem nagy gaz. Ami megeroltetobb kicsit hogy Porto elegge hegyvidekes, vagyis nagyon sok a felfele kapaszkodo (vagy tetszes szerint lefele leejto) utca, szoval kondizasra is alkalmas :)

Amennyiben ki akartok menni a tengerhez is (arra a helyre ahol a kerdeses kepet mutattad, a Foz-ba) akkor oda mar kell a busz, ha jol emlekszem az egyes megy ki oda, de ha a 'fost' mint olyat emlegetitek megmondjak a nepek az utcan is :) Azt hiszem, hogy a palyaudvarral szemben van a vegalomasa a busznak, szoval onnan indul es olyan negyed ora lehet tan mig kiertek oda, ahol erdemes leszallni es gyalogosan tovabb koszalni.

A tomegkozlekedes nem tul olcso, de konkret arat is tudok eloasni ha szukseges, en benn Portoban csak gyalog jarok, itt kijebb meg busszal, es ket megallom ami nincs egy kilometerre egymastol 85 centbe kerul, hat nem olcsosag :( De ez nem ugyanaz a tarifa mint benn.

Ha a Serralvesbe akarnatok kimenni na oda is tomegkozlekedni kellene, arrol fogalmam nincs, hogy milyen busszal pl. de az sem bejarhato gyalog... kerdeses, hogy a muzeumok ahova mennetek hol vannak, es hanyan vannak (a belepo arak miatt)... alapvetoen a belso reszekre nem kell kozlekedes, ami kijebb van az szamit.

Előzmény: certaldo (1836)
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1836
Megtörném a 2007-es esztendő csendjét, engedelmetekkel.
Nézelődtem a http://www.portoturismo.pt/-n, találtam olyat, hogy PortoCard. Szerintetek megéri ez? Korlátlan tömegközlekedés, meg kedvezmények töbféle belépőkből, éttermekben. Mivel nem nagyon ismerem a tömegközlekedés árait, illetve a léptéket (lehet, hogy gyalogosan bejárható?) valamint a belépők árait sem, nem nagyon tudok dönteni.
linha Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1835

MINDENKINEK NAGYON BOLDOG ÚJ ESZTENDÖT KÍVÁNOK!!!

 

linha

certaldo Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1834
Köszönjük, egyre komolyabb zavarban vagyok a programtervezés kapcsán, de ez így helyes, majd kikristályosodnak a dolgok január végére. Most viszont elmegyünk és megpróbáljuk némi alkohollal, sok jóbaráttal és rengeteg tánczenével összezavarni a gondolkodásunkat, idén utoljára!

Nektek is nagyon boldog, vidám óév-búcsúztatást, jövőre pedig sikeres, szép esztendőt kívánok!
Előzmény: pbence2345 (1833)
pbence2345 Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1833
Az egy tokeletes beosztas Eszak-Portugaliara.

1 nap Porto-Vila nova de Gaia
1 nap Braga-Bom Jesus
1 nap Aveiro - Coimbra

E mellett a ket fel nap alatt boven lesz idotok jobban szetnezni Portoban.
bar en meg vhogy hozzaszerveznek egy Duoro volgyet is, vonatozas, hajozas, akar a Portoban toltott ido karara.
De ha vissza akartok terni, akkor tenyleg nem erdemes rohanni...:-)
Előzmény: certaldo (1832)
certaldo Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1832
Háááát, szerdán érkezünk délután és vasárnap délután jövünk haza. Tartok tőle hogy az már nem lenne igazi élvezet, csak rohanós kipipálás. Azt meg semmiképp se szeretnénk. Majd lesz miért visszatérnünk. :)))))
Előzmény: pbence2345 (1828)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1831

Ezt a Bom Anot meg mindig nem birtam megszokni, olyan egyszeri :D Meg azt sem, hogy az ovoda igazgatonoje a Bom Ano alkalmabol a nyakamba vesse magat puszilkodni :DDD

Nekem a pincek kimaradtak, es nincsenek is tervbe veve. Illetve voltam egyben belul, de abszolut nem korulnezesi cellal... viszont azt el tudom kepzelni, hogy egy ido utan egyszerubb lehet kerekeken kozlekedni :D

Előzmény: pbence2345 (1829)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1830
Csak borondben mehet... avagy ha az ember mar bent a vam utan veszi meg, na azt is lehet. Olyan bator meg csak Pedro lehet, hogy borondbe feladasra siman beteszi a borosuveget a ruhak koze :) De nem egyszer csinalt mar ilyet, pedig akkor meg szabadott keziben is :)
Előzmény: pbence2345 (1828)
pbence2345 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1829
Neked is Bom Ano Nuevo! :-) Teljesen jol alakult minden, es bizakodva tekintek a jovobe is....

Mi tobb pincet latogattunk meg a hegyen IS (egyiket SEM busszal!):-D, viszont azert csinaljak, hogy ne az osszes latogato az elso pincebe menjen be, mert hacsak nem akarja vki vegiginni az osszeset, akkor 1 pince utan megy masfele, es a hegyre mar nem megy fel...

Bar miutan kijossz a 4. pincebol nem artana vmilyen "shuttle" jarat, hogy atvigyen a kovetkezohoz, mert bar egymas mellett vannak, de az a sok lepcso........:-)))
Előzmény: quilla (1827)
pbence2345 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1828
Ha ennyire borosak vagytok fontoljatok meg egy turat a Duoro volgyebe, ugyanis ott termelik az eredeti portoit...:-)
Mo-n nem lehet tomegtermekkent megvenni oket, a nevesebb pinceszetek kozul nem nagyon lattam itthon beloluk, azt mar nem is emlitve, hogy milyen sok fajtaja letezik amirol itthon nem is hallottak. Errol reszletes beszamolot fogtok hallani barmelyik pincet latogassatok is meg. Erdemes a hazai eletre is hozni belole, de nem tudom mennyire engednek fel most a gepre, en igazabol nem probalkoznek meg vele.
Előzmény: certaldo (1826)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1827

Hahooo Bence!! :) Minden jot az uj evre, remelem jol alakult a regi is :)

De oszinten... a hidtol arra a 20 meterre minek autora-buszra szallni? :D Visszafele meg ok, ha az ember elazott, na de odafele csak par lepes... bar ha ti a hegyre felmentetek az erthetobb :)

Előzmény: pbence2345 (1825)
certaldo Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1826
Mindkettőtöknek kösz, nagyon klasszak vagytok, hogy ennyire segítitek az ide-tévedőt. Ki nem hagynánk semmi pénzért a R.negyedet, természetesen tervben van, Bencének külön kösz a tippet.
Mi "sajnos" borozósak vagyunk, itthon is járunk rendszeresen Villányba is és más borvidékekre is, tehát kötelező program lesz. Már tájékozódtam borügyben, erről nagyon könnyű sok infot találni netszerte, hiszen ők eladni akarnak, tehát a cégek túlnyomó többsége hirdeti magát, és mind angolul is, tehát könnyű dolgom volt.
A "zorro-s" céget :) is ismertem már korábban, többféle portóit kóstoltunk már, remélem most majd komolyabb portfoliora tehetünk szert.
Előzmény: pbence2345 (1825)
pbence2345 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1825
Van olyan lehetoseg, hogy a hidtol ingyen elvisznek.
En a Grahamot javaslom, ez viszont a hegy "tetejen" van. Ide ingyenes a belepo, tobb helyen kernek el belepot 2-3 euro korul, ami azonban a kostolo utani vasarlas eseten beszamithato.
Mindenkeppen javaslok pincelatogatast, ezt nem szabad kihagyni, ha odamegy az ember. Szinte mindegyik felejthetetlen lesz, en azert javaslom a Grahamot, mert tobbszor voltam ott, es olyan is volt, hogy harmunknak tartottak bemutatot, masutt meg eleg sokat kellett varni.
Előzmény: certaldo (1822)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1824
Tenyleg, a masodik kepen jol latszik is a Sandeman felirat es az emlegetett alak, de a tobbi bormarka feliratai is mind, ezek itt szinte csak borospincek a folyo parton, szoval ezernyibol lehet valogatni.
Előzmény: certaldo (1822)
quilla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1823

A sors hulye jateka, hogy eppen engem pottyantott ide, ugyanis nem iszom :) Marmint alkoholt nem. Nem meggyozodesbol, hanem mert nem szeretem, Vagyis nagyon nem vagyok otthon a bor temaban igy a pincek temajaban sem igen. Borvonatrol meg nem hallottam... ellenben a sokat emlegetett belavrosbol atsetalni a pincekig (amik nem is Portoban hanem Gaiaban vannak) nem egy komoly tura ( se nem hosszu se nem faraszto, se nem unalmas... foleg a Ribeiran at, ahol szembe lengik az embert az XXL-es noi bugyogok :) Riberia negyedet nem kihagyni!!!!), viszont klassz seta a Douro felett is az emeletes Eiffel hid also atjarojan. Es ahogy ater az ember no ott kezdodnek a boros pincek... tenger sok van beloluk, talan kulhonban a legismertebb a Sandeman... elteveszthetetlen, mert egy fekete zorro szeru alak van az epulet tetejen, igencsak nagy meretben. Minden pinceben van szerintem vezetes es kostolas is. Az Eiffel hid (Na amugy Louisnak hivjak) a Ribeirarol fotozva, a tuloldal mar Gaia.

 

 Es a borospincek sora, a Douron elottuk a hajoik sora szinten a Ribeirarol fotozva at Gaiara.
Előzmény: certaldo (1822)
certaldo Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1822
"Borvonat, a Katedrális elől indul (5 euro), elvisz egy borpincészetbe, ahol egy idegenvezető elmond mindent a portói borokról és a végén van kóstoló."

Olvasom a fentieket egy útleírásban. Tessenek már mondani, ez amolyan "tsikosch-gulasch" ügymenet? Ugye nem ajánlatos?
Jut eszembe: favorit pincék, esteleg? Kinek melyik jön be, miért?
quilla Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1821
Hat en relative ritkan jarok a piacra, es akkor is altalaban csak a hangulata miatt setalgatni, de nem tartom kizartnak, hogy errefele is elkelhet az ovatossag.
Előzmény: linha (1818)
quilla Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1820
Nekem is ugy tunt, hogy kifogtam az egyetlen nem levesevo portugal csaladot :DD Bar az is igaz, hogy tul nagy rendszeresseggel nem eszunk naluk, inkabb csak a nagy unnepek es szulinapok alkalmaval, de ilyenkor meg sosem csinalt levest, ugyhogy gondolom het kozben sem viszi tulzasba. Illetve hat dehogynem, mert az unokaocsi meg csak masfel eves, es mint minden jolnevelt (itt eszakon legalabbis ez a menet) portugal kisgyerek, legalabb 3 eves koraig purelevesen el :)
Előzmény: linha (1817)
quilla Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1819

Hat ha eszembe jut valami akkor majd szolok :) De igazabol en arra kondicionaltam magam, hogy tulelek egy hazautig, mert megsem hordhatom at ide az osszes kedvencemet (es ha hordom akkor meg masfel het alatt elfogy), no meg marcius elejen ha minden igaz hazalatogatunk, igy hirtelen semmi olyan dolog nincsen, ami nelkul nem elet az elet :)

 

Megmutatom majd a fotot az emberemnek, de elment edzeni a megfaradt testet :) De szinte tuti akkor az info amit adtam, hogy ez Foz-ban van... bar atengerpartja eleg hosszu, majd kitalaljuk melyik iranyban lehet keresni :)

Előzmény: certaldo (1816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!