Keresés

Részletes keresés

Nibiru Creative Commons License 2018.05.29 0 0 176166

Már nem a daráló:

Tudtam, hogy a kazánhőmérséklet számít az ízvilág tekintetében, de álmomban sem sejtettem, hogy ilyen mértékben. Szörfölgetés közben néha igencsak meglepődtem hogy miket sikerült összehoznom, úgyhogy jegyzetelni kezdtem. Ha lesz időm, még az is lehet, hogy nekiállok moddolni a gépet. XD
Néztem, hogy mibe kerülne, de míg ezen a videón a tulaj szerint a moddolás (PID+nyomásmérő+idővisszaszámláló) öszesen 30 EUR-ba került, addig nálunk a legolcsóbb PID kerül több mint kétszer annyiba. >:-(  Honnan lehet ilyen dolgokat olcsón rendelni?

Nibiru Creative Commons License 2018.05.29 0 0 176165

Graef CM702 tapasztalatok (hátha később valakinek jól jön) 

- Az újat nem kell alátétezni (vagy csak én jártam vele így)
  Ludovicus tanácsára még használatba vétel előtt beraktam egy második alátétet a gyárilag benne lévő fölé.
Azt vártam, hogy akkor úgy 7 körül lesz valahogy az optimális finomság, ehelyett azonban 7-nél alig jött ki valami a darálóból az is inkább krétapor finomságú volt. Végül 15.5-nél lett jó a finomság szimplához, és 14.5-nél duplához.
- Viszonylag nagyokat ugrik egy a fokozat, ezért ha tökéletesen szabványosat akarunk (25 másodperc alatt 30 ml) a kávé mennyiségével és a tamperrel kell játszani, az eredmény pedig csak gyakorlás után lesz konzisztens. Szemcsefinomság tekintetében azt tapasztaltam, hogy a világosabb pörkölésű kávék toleránsabbak, a sötétebbek kevésbé. A sötéteket kisebbre kell őrölni, ugyanakkor minél sötétebb pörkölésű egy kávé, annál nehezebb bejátszani a lefolyást.
- Az előbb írtam a 14.5 és 15.5 finomságot. Ez nem elírás. Alátétezés után a fokozatok a jelölések közé esnek. A  plusz egy alátét nélkül úgy emlékszem, hogy a helyükön voltak a fokozatok.

Mylord3 Creative Commons License 2018.05.29 0 0 176164

Oké, hogy olcsó lomis cucc, de a képek alapján fellelt és megvett állapot ismeretében én azért vetnék egy kósza pillantást a bojler belsejébe is. Ez, továbbá a fej kiképzése nem olyan mint a Classicé...., ha a bojler nagyon gáz, nem tudom, hogy azt honnan lehet pótolni? Nekem is van egy ilyen Coffee Gaggiám, az enyém az rendben van, mert Simi annak idején frankón átnézte, tömítéseket cserélt benne, igaz, most nem használom, de szerintem jó kis gép. Én egy kompletten berezezett, PID-elt GC-t dobtam el ez miatt. :)) /Persze, más ok miatt./

 

Nagyon át kell azért a tiedet pucolni (fertőtleníteni?/ szerintem ahhoz, hogy a képek alapján el tudjam magamnak képzelni, hogy ebből emberi fogyasztásra alkalmas italt lehet majd inni.

Előzmény: darthdenes1 (176156)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176163

Fiúk, van esetleg valakinek egy döglött Delonghi EC145 - 156b sorozatú gépe a padláson? megvenném a karját. :)

Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176162

Igazad van, tényleg különbözik, csak az elrendezés volt ismerős. Persze ettől még lehet kompatibilis a kettő, de nem csereszabatosak az alkatrészek.

Előzmény: ogrEicsab (176158)
easy77 Creative Commons License 2018.05.28 0 1 176161

Sziasztok!

 

Megválnék egy IMS Single szűrőtől. 7,5g, H:19,5mm

 

3 napot használtam, nem nekem való.  Ár: 3500 Ft

darthdenes1 Creative Commons License 2018.05.28 0 1 176160

Azért alkudnom is kellett  4500ft-ra tartotta. Mondom neki aaaaahhh ugyan 3 ért elviszem. Adtam a hülyét. Bejött, amikor hazavittem és lattam, hogy kb mindene megvan nagyon örültem. 

Fokozzam :  2 éve már volt egy ilyen fogásom. Ugyan ilyen kb ugyan ennyiért de sokminden hiányzott (cseptálca, cső oldalt, viztartáj fedél stb) de vízkőtelenítés után működött  nagybátyám mai napig nagy megelégedéssel használja. 

Nekem egy Gaggia Classic Goldom van, a kazán illetve a felső szűrő rész különbözik.  

Előzmény: Törölt nick (176159)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176159

jó ég, milyen lomisnál vetted ezt? én a budai zsibvásáron szoktam nézelődni, de ilyenekkel hírből sem találkoztam még... gratu!

Előzmény: darthdenes1 (176156)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176158

Én meg pont úgy nézem, hogy szinte semmilyen belső alkatrésze nem kompatibilis.

Előzmény: Freedom of mind (176157)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176157

Ez ha jól nézem a Gaggia Classic elődje. Lehet kb. 40 éves, de szerintem bármilyen alkatrésze hiányzik az kompatibilis a GC-vel. Még akkor is érdemes vele foglalkozni, ha nem tartod meg. Nagyon hülye egy lomis lehetett. :D

Előzmény: darthdenes1 (176156)
darthdenes1 Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176156

A múlthéten vettem a lomistól 3 ezer ft-ert egy Coffee Gaggia gépet a tamper kivételével mindene megvan. Pumpa zúg, boyler melegszik. Továbbit e vizet még nem próbáltam. Gondoltam szétszedem, vízkőtelenítem és a tömítéseket újra cserélem. Van valakinek tapasztalata ezzel a géppel?

Esetleg cikszámokat tud valaki adni, hogy mi kellhet hozzá az expoligontól ?

Mylord3 Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176155

Köszi, múlt pénteken délben sms-t én küldtem. :-)

Előzmény: MZTibi (176154)
MZTibi Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176154

Igen, én hirdettem. Szólok, ha lesz megint.

Előzmény: Mylord3 (176152)
Johnny09 Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176153

Ez a halogén főző adja a hőt (csak a legfelső része kell, abban van a fűtőszál és a ventillátor:

http://webshop.orion.hu/haztartasi-konyhai-felszereles/234-legkevreses-fozoedeny-halogen-futoszallal.html

 

Meg kell egy ilyesmi popcorn készítő, ebből kikötöd a fűtőszálat. Ez végzi a szemek kavarását, hogy egyenletesen pörkölődjön: 

https://www.alza.hu/guzzanti-gz-135-d5121467.htm

 

De kínai barátaink sem voltak restek, lemásolták a koncepciót és készítettek gyári pörkölőt alsó fűtéssel:

 

https://www.aliexpress.com/item/Electric-Coffee-beans-Home-coffee-roaster-machine-roasting-220V-non-stick-coating-baking-tools-household-Grain/32822847994.html

Előzmény: f4d4m (176149)
Mylord3 Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176152

Tibi, múlt héten azt az 1967-es "Carcsit" ugye te hirdetted nagyon baráti áron? Arról pénteken - szerintem csak órákra - de lemaradtam, ha lesz újabb, az is érdekelne. :-)

Előzmény: MZTibi (176151)
MZTibi Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176151

Ilyet

MZTibi Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176150

Sziasztok!

 

Keresek 53 mm-es Saeco NEM nyomásfokozós kart. Van esetleg valakinek?

f4d4m Creative Commons License 2018.05.28 0 0 176149

De, ebben is, bm/hg-ben is és nyársforgatós grillben is :D

Csak mindegyikkel van egy kis bajom. Egyelőre azt kéme leszűkítenem, hogy bolti vagy diy legyen :/ talán az áll hozzám a legközelebb, hogy diy mert árban töredéke. Talán megérne egy próbát.

Erről a sc/to-ról is láttam már képet, viszont ez a gép (amit módosítanibkell) számomra totál ismeretlen. Esetleg egy linket tudnál dobni? 

Előzmény: Johnny09 (176148)
Johnny09 Creative Commons License 2018.05.27 0 0 176148

Ilyenben nem gondolkodtál? 

 

http://homeroast.pbworks.com/w/page/18982530/SCTO

 

Már 2 éve így pörkölök, még bírja. Akkor kb 20e volt a 2 cucc + távtartónak vettem egy tortagyűrűt, amin az illesztésnél csináltam egy ívet, így ki is dobja a héjat (meg az asszony kapott egy nagy jénai üvegtálat bónuszképp. Lehet a hőmérsékletet is állítani kis tapasztalattal és kb 280-290 g-ig jó, fölötte van, hogy hőhiányos lesz. Viszont egyenletesebb lesz a pörkölés, mint pár bolti szemes kávé esetén.    

Előzmény: f4d4m (176145)
Lawrence d'Arabica Creative Commons License 2018.05.27 0 0 176147

Van valakinek tapasztalata ezzel a kávéval?

http://www.bourbon.it

 

Mákosmalac Creative Commons License 2018.05.27 0 0 176146

Szia :-)

A prohardveren a kávétopicban tedd inkább fel ezt a kérdést. Ott többen foglalkoznak otthoni pörizéssel.

Átugranak néha ide is, de szerintem hamarabb kapsz érdemi választ ott.

Előzmény: f4d4m (176145)
f4d4m Creative Commons License 2018.05.27 0 0 176145

Sziasztok!

 

Gondolkodom itthoni, saját pörkölésen. (szigorúan saját célra). Egy popcorn gépet használtam eddig, "játszadozni". Ezt annyiban módosítottam, hogy külön tudom kapcsolni a fűtést ill. fújást. Ezt azért próbáltam meg, mert elég sok kv-szem kráteresedett. A neten olvasgattam és ennek az volt az oka, hogy túl gyorsan kapott túl nagy hőt. Ez tök jól működött, mert ugye tudtam fűteni+fújni ill. időnként lekapcsolva a fűtést a szemek a meglévő hő segítségével tudtak pörkölődni, miközben a fújás (és a szemek levegő általi kavargatása) megmaradt. Viszont így iszonyat hamar lehűtötte a sima levegő a szemeket :D

Na szóval azon törtem a fejem, hogy kéne egy pörkölő, itthonra, magamnak, ami belefér a keretembe. Ez egy gene cbr 101 személyében találtam meg. Még jobb lenne használtan. De mielőtt nagyon keresgetni kezdtem volna, elkezdtem bújni a netet. Igazából fogalmam nincs mit kellene tegyek. Adott Gene cbr101, Hottop (több változata is van), Behmor 1600(ezt csak usa-ban kapni ha jól láttam a honlapon) + rengeteg fórum információ(A behmor a maga árával bőven túlvan a gene-n, azért tettem a felsorolásba, mert külföldi fórumokon "egy szinten kezelik" őket). Teljesen tanácstalan vagyok, pláne, hogy home-barista, sweetmaria stb infók alapján ezek mindegyikénél jobban járnék egy úgynevezett BM/HG (kenyérsütő + hőfúvó kombó)-val. Na erről is elkezdtem olvasgatni, látok nagyon szép eredményeket, és jóval olcsóbb mint bármelyik gép. Itt viszont jön a problémám a teflon  a sütőben. (Elvileg le lehet kaparni megfelelő eszközzel + fúróval, de mi van ha elbaltázom... olvasni ezt is- azt is de az egészség nem játék).

Szóval nem tudom... őszintén ellennék a popcorn géppel is, viszont nagyon nincs kedvem 50g-jával pörkölni a kávét... Jött a gene, majd a netes infó, akkor inkább a BM/HG-t kéne erőltetni, de mire meggyőzöm magam addig találok egy fórumot/fb csoport bejegyzést ahol magasztalják a gene-t otthonra...vááááá

 

Van esetleg valakinek tapasztalta/véleménye erről a témáról? 

 

Tényleg ennyire igaz, hogy mégsem annyira jó egy gene cbr 101 - itt a kereső alapján is azt kell látnom, hogy inkább egy sötétebb pörkölés és az ebből adódó ízvilág érhető "csak" el vele - ? Hogy több pörkölési szinttel sem tud normálisan megbírkózni? Hottopot találtam használtan, viszont valamelyik régi változat lehet, infókat pedig (főleg a pozitívakat) az újabbakról találtam inkább a neten... Rengeteg információ, sok megkötés (anyagi keret, egy itthonra jó minőséget produkáló gép, stb) és teljes káosz a fejemben :/

 

A válaszokat  előre is köszönöm!

 

 

Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.25 0 1 176144

Leálltam a fejlesztéssel egy időre, úgyhogy még mindig az ütött-kopott LSM teszi a dolgát. :) Van két kiszemelt daráló is a képben, de a projekt kissé hátrébb szorult a preferencia listámon. 

Előzmény: Törölt nick (176143)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.25 0 0 176143

kicsit lemaradtam: a Catlert, Saget, Breville-t elvetetted, milyen őrlőd lett végül? :D

Előzmény: Freedom of mind (176141)
mlas45 Creative Commons License 2018.05.25 0 0 176142

...akkor már csak egy PID kéne rá :DDD

Előzmény: Freedom of mind (176141)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.25 0 0 176141

Nem hidegen "főzi" hanem te döntöd el, hogy mennyire meleg vizet teszel a Bialettibe mint pl. a Handpresso  vagy a ROK esetében. A honlap azt állítja, hogy rendes espresso-t lehet ezzel készíteni, de ez kizárt.
Anélkül, hogy a részletekbe belemennék, a Bialettis alapösszeállítás pusztán egy sima szelep hozzáadásával  és egy pumpa csatlakoztatásával egészen biztos, hogy nem produkál iható kávét. Ez egy csinos kis átverés SZVSZ.

Előzmény: heted7 (176139)
Giuseeppe Creative Commons License 2018.05.24 0 0 176140

Cold brew sietős embereknek:) Amúgy megtaláltam:

 

http://www.zohlab.com/presta/

Előzmény: heted7 (176139)
heted7 Creative Commons License 2018.05.24 -3 0 176139

Épp ez a lényeg. Ez hidegen főzi :D

Előzmény: Giuseeppe (176138)
Giuseeppe Creative Commons License 2018.05.24 0 0 176138

Állat:) Van arról munkavédelmi video, hogyan kell biztonságosan felpumpálni a forró kávéfőzőt?

Előzmény: Törölt nick (176137)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 0 0 176137

Mostanában mokkás és filteres kalandok után ebayen bóklászva találtam egy érdekességet, tulajdonképpen csak egy szelep. Eszpresszót lehet főzni egy kotyogóssal meg egy biciklipumpával.

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!