A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Valószínűleg lehetne, de utána ahhoz is kéne egy nyomásmérő, hogy utána beállítsam azt az OPV-t. :D Egyébként hirtelen beugrott, hogy amikor belenéztem anno a vásárlás után, láttam valami műanyag szelepet benne, de gondolom ez valami fix értékre beállított valami. Hogy mi az a fix éték amin kinyit vagy hogy valaha kinyitott-e arról fogalmam nincs tekintve, hogy a berendezés víztartályán csak alul van egy zárószelep, nincs külön visszatérő cső, így nem lehet észlelni ha a szelep leszabályoz.
Még az a kérdés merült föl bennem, hogy vajon mennyire lehet hiteles az a "15 bar" a pumpát illetően. Mert ha nem képes csak mondjuk 7 barra és ennél nagyobb érték esetén már fullad, akkor kár is azon morfondírozni, hogy bele lehet-e rakni egy igazi, állítható OPV-t. Viszont erről is csak akkor tudnék meg valamit, ha rákötnék egy nyomásmérőt a rendszerre.
Visszaszámláló beépítésére nem is gondoltam, bár azzal meg lehetne spórolni az óra skubizását, helyette a lefolyást csodálhatnám. :) A nyomásmérő visszajelzése viszont azért volna praktikus, mert azzal javítani tudnék a technikámon. Az én gépem nagyon egyszerű, nyomásfokozós szűrőkosarakhoz kitalált konstrukció, nincs benne OPV. Normális szűrőkosárral használva minden lefolyás különbözik egy picit, ezért aztán még mindig mércés pohárba főzöm a kávékat, hogy lássam, mennyire találtam el éppen. Ha látnám a nyomást, könnyebben rájöhetnék, hogy hol finomíthatnék a dolgon.
Na, ezen az áron mindjárt jobban hangzik! :) Köszönöm szépen! 10 csatlakozója van a cuccnak? Tejóég... de nem kétlem, hogy okkal. :) A gyári hőelem csak azért nem jó feltételezem, mert a csavaros részt nincs mibe betekerni. Jól gondolom?
Még annyit, hogy a visszaszámláló sztem hanyagolható, mert úgyis érzésre csinálja az ember, nyomásmérő is szintén fölösleges, ha nem állítható a nyomás potméterrel.
Tudtam, hogy a kazánhőmérséklet számít az ízvilág tekintetében, de álmomban sem sejtettem, hogy ilyen mértékben. Szörfölgetés közben néha igencsak meglepődtem hogy miket sikerült összehoznom, úgyhogy jegyzetelni kezdtem. Ha lesz időm, még az is lehet, hogy nekiállok moddolni a gépet. XD Néztem, hogy mibe kerülne, de míg ezen a videón a tulaj szerint a moddolás (PID+nyomásmérő+idővisszaszámláló) öszesen 30 EUR-ba került, addig nálunk a legolcsóbb PID kerül több mint kétszer annyiba. >:-( Honnan lehet ilyen dolgokat olcsón rendelni?
Graef CM702 tapasztalatok (hátha később valakinek jól jön)
- Az újat nem kell alátétezni (vagy csak én jártam vele így) Ludovicus tanácsára még használatba vétel előtt beraktam egy második alátétet a gyárilag benne lévő fölé. Azt vártam, hogy akkor úgy 7 körül lesz valahogy az optimális finomság, ehelyett azonban 7-nél alig jött ki valami a darálóból az is inkább krétapor finomságú volt. Végül 15.5-nél lett jó a finomság szimplához, és 14.5-nél duplához. - Viszonylag nagyokat ugrik egy a fokozat, ezért ha tökéletesen szabványosat akarunk (25 másodperc alatt 30 ml) a kávé mennyiségével és a tamperrel kell játszani, az eredmény pedig csak gyakorlás után lesz konzisztens. Szemcsefinomság tekintetében azt tapasztaltam, hogy a világosabb pörkölésű kávék toleránsabbak, a sötétebbek kevésbé. A sötéteket kisebbre kell őrölni, ugyanakkor minél sötétebb pörkölésű egy kávé, annál nehezebb bejátszani a lefolyást. - Az előbb írtam a 14.5 és 15.5 finomságot. Ez nem elírás. Alátétezés után a fokozatok a jelölések közé esnek. A plusz egy alátét nélkül úgy emlékszem, hogy a helyükön voltak a fokozatok.
Oké, hogy olcsó lomis cucc, de a képek alapján fellelt és megvett állapot ismeretében én azért vetnék egy kósza pillantást a bojler belsejébe is. Ez, továbbá a fej kiképzése nem olyan mint a Classicé...., ha a bojler nagyon gáz, nem tudom, hogy azt honnan lehet pótolni? Nekem is van egy ilyen Coffee Gaggiám, az enyém az rendben van, mert Simi annak idején frankón átnézte, tömítéseket cserélt benne, igaz, most nem használom, de szerintem jó kis gép. Én egy kompletten berezezett, PID-elt GC-t dobtam el ez miatt. :)) /Persze, más ok miatt./
Nagyon át kell azért a tiedet pucolni (fertőtleníteni?/ szerintem ahhoz, hogy a képek alapján el tudjam magamnak képzelni, hogy ebből emberi fogyasztásra alkalmas italt lehet majd inni.
Azért alkudnom is kellett 4500ft-ra tartotta. Mondom neki aaaaahhh ugyan 3 ért elviszem. Adtam a hülyét. Bejött, amikor hazavittem és lattam, hogy kb mindene megvan nagyon örültem.
Fokozzam : 2 éve már volt egy ilyen fogásom. Ugyan ilyen kb ugyan ennyiért de sokminden hiányzott (cseptálca, cső oldalt, viztartáj fedél stb) de vízkőtelenítés után működött nagybátyám mai napig nagy megelégedéssel használja.
Nekem egy Gaggia Classic Goldom van, a kazán illetve a felső szűrő rész különbözik.
Ez ha jól nézem a Gaggia Classic elődje. Lehet kb. 40 éves, de szerintem bármilyen alkatrésze hiányzik az kompatibilis a GC-vel. Még akkor is érdemes vele foglalkozni, ha nem tartod meg. Nagyon hülye egy lomis lehetett. :D
A múlthéten vettem a lomistól 3 ezer ft-ert egy Coffee Gaggia gépet a tamper kivételével mindene megvan. Pumpa zúg, boyler melegszik. Továbbit e vizet még nem próbáltam. Gondoltam szétszedem, vízkőtelenítem és a tömítéseket újra cserélem. Van valakinek tapasztalata ezzel a géppel?
Esetleg cikszámokat tud valaki adni, hogy mi kellhet hozzá az expoligontól ?
Tibi, múlt héten azt az 1967-es "Carcsit" ugye te hirdetted nagyon baráti áron? Arról pénteken - szerintem csak órákra - de lemaradtam, ha lesz újabb, az is érdekelne. :-)
De, ebben is, bm/hg-ben is és nyársforgatós grillben is :D
Csak mindegyikkel van egy kis bajom. Egyelőre azt kéme leszűkítenem, hogy bolti vagy diy legyen :/ talán az áll hozzám a legközelebb, hogy diy mert árban töredéke. Talán megérne egy próbát.
Erről a sc/to-ról is láttam már képet, viszont ez a gép (amit módosítanibkell) számomra totál ismeretlen. Esetleg egy linket tudnál dobni?
Már 2 éve így pörkölök, még bírja. Akkor kb 20e volt a 2 cucc + távtartónak vettem egy tortagyűrűt, amin az illesztésnél csináltam egy ívet, így ki is dobja a héjat (meg az asszony kapott egy nagy jénai üvegtálat bónuszképp. Lehet a hőmérsékletet is állítani kis tapasztalattal és kb 280-290 g-ig jó, fölötte van, hogy hőhiányos lesz. Viszont egyenletesebb lesz a pörkölés, mint pár bolti szemes kávé esetén.