Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2015.09.03 0 1 115112

Kóstoltam, de aszaltbol készult.

Előzmény: Tucso69 (115111)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115111

Csipke, kökény, galagonya, ezeket kipróbáltam én is, de a füge valahogy nem illik ebbe a sorba.

Minden tiszteletem a pionyíroknak, akik kipróbálnak bármi gyümölcsöt-zöldséget!

Pl. görögdinnye és sütőtökből is ittam jót!

De van amit nem érdemes másodszor is becefrézni.

Sőt, Feribában is azt csípem, hogy felvállal minden újítást. Le a kalappal ezért.

De néha túlmisztifikál dolgokat, ezzel az a baj, hogy van aki készpénznek veszi az ötletelést.

 

Szóval egy aranyérmes fügét kéne kóstolnom...

 

Előzmény: Pálinkás Alex (115028)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115110

A kész cefre ... gyakorlatilag, gyenge bor... nem?

 

A borhoz meg van jól bevált megőrzési technológia.

El kell zárni a levegőtől ergo a kész cefrét is.

 

Persze az íze-aromája változni fog, de ecetes nem lesz.

Vagy rosszul látom a témát ...?

Előzmény: Pálinkás Alex (115100)
körte51 Creative Commons License 2015.09.03 0 1 115109

Az biztos ,hogy sokan fognak csodálkozni és szidni a főzdést ,amikor szembesül a ramaty ,kevés pálinkájával! Ez a klíma betett a cefrének! Ma cefréztem a körtém egy részét! Ameddig felfutott az élesztő, besavaztam ,pektinbontó ! Próbaképp levittem 2,5 re ,semmi gond vele ,1 óra alatt beindult ,pezseg piszkosul ! Nem kell félni a savazástól ,igaz én sem mertem belerakni sokáig!

Ebben a melegben sokat ment! A Sólyom könyvben úgy emlékszem azt írja 4 alatt nem feltétlen kell savazni , de inkább tetszik a 3,5! Tavaly savaztam tőbbet az idén mértem a cseresznye nem volt sok a meggy is jó volt ,úgyhogy a körte kapott csak.

 

 

Előzmény: zsorsz (115102)
Péter_33 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115108

ma már egy fúrógépet "megevett" a szilva :-)

kornel8 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115107

Köszönöm. Fúrógép keverőszárral kombinációval tervezem pépesíteni, így gondolom felcsavarja a szár nagy részét. Aztán bevetem a savazást is. :) Akkor csak jó lesz a pálinka belőle, a brix 20-22 között van.

Előzmény: Babar66 (115094)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.03 0 1 115106

na erre mégis azért válaszolok, mert:

cefrézés előtt savazás. jaja, tudom, borzasztó. Azért aki nem elsőáldozó, kb tudja, hogy milyen gyümölcsöknél kb mire számíthat.

Nem a meggyről beszéltem, és bár a szilva sem vészes, de mégis 3.5 felett van alapból.

a vadélesztő elleni harc, ha valaki egyáltalán harcba száll, nem azzal lesz sikeres, hogy 3,6-os pH-t levisz 3,4-re, hanem minél előbb nagy dózisban bejuttatja azt az élesztőt, amit szeretne (sütő, vagy faj).

De mi van a többivel? Pár hozzászólással ezelőtt felsoroltam hosszasan, idézve több helyről. NA ott van jelentősége a pH 3,5 de méginkább 3,2 alattnak.

Amint feltárod a gyümölcsöt, megindul a verseny. És mi történik, ha előtte savas közeget hozol létre, ami úgy enyhül, lesz lúgosabb, ahogy haladsz a munkával, nő a feldolgozott gyümölcs mennyisége, majd végül összeturmixolva kijön valami, ami bár nem 3,0 pH, de mégis jobb, mint az eredeti 3,6 feletti? Semmi káros, de el is kerülöd a tipikus hibákat, amikkel van szerencsém nap, mint nap találkozni a környezetemben ezekben a hónapokban:)

 

Persze nagyon szívesen meghajolok a szaktekintélyek más véleménye előtt, a mostani sajátom is félévről-félévre változik, finomodik.

Előzmény: norris53 (115095)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115105

lNo méd eccö:100kg/2.5dl

Előzmény: zsorsz (115104)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115104

100kg/2.5d

Előzmény: zsorsz (115102)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115103

lenne erre válaszom, de inkább lezárom a témát, mert 1 napig ezen menne a rágódás.

és ez nem Neked szól, de hagyjuk:)

Előzmény: öreg_néne_b (115091)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.03 0 2 115102

Nem kívánom Senkinek,de csak egyszer romoljon meg a cefréje Bárkinek(főleg ebben a melegben),nem 30-40l amit összeszedegetett innen-onnan,több száz kg drágán vett gyümölcs,több órás munkával mire becefrézi. Soha többé nem fog kockáztatni és savaz,mint a kisangyal.Ennyi marhaságot, hogy elöre nem tudja besavazni...hát hogyne tudná?...zúzás után PH mérés és máris tudni lehet ? sav kell bele.Most cefrézek több száz kg körtét(kálmán)és a romlásnak esélyt sem adok,100/2.5dl kénsav kellett 2.8PH eléréséhez.

Péter_33 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115101

Azért kezdek tisztábban látni, bár csinálok még próbákat a témát illetően. Tudnám azonnal főzni ha kierjedt, mert hál Istennek van "gép" hozzá, de a savazással valóban egyrészt  jó cefre készítése a célom, másrészt olvastam Snapszmester honlapján a sav+ pektinbontó adagolása a kihozatalra kísérletet, és elég meggyőzőnek tűnt a plusz 10 %..és pont szilvával is csinálták :-)

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115100

Ezen én is gondolkodtam, hogy ha nem főzném azonnal és a forrás után savaznék, akkor felkeverem, oxigént viszek bele, és a maradék CO2-t is kimozgatom keverés közben.

 

Amint megszűnik a CO2 termelés (és itt nem arra gondolok, hogy 10mp alatt mond nekem egy olyat, hogy bugy) akkor a legideáliasabb kifőzni!

Persze lehet itt aromafelszabadító pihentetéses akármi is, minél tovább várunk, annál nagyobb a kockázat, hogy a végén tényleg több arománk lesz markáns ecet illat képében is.

 

Szerintem nincs olyan, aki azt mondaná, hogy: kiforrott cefre x ideig rendesen lezárva, x,x PH-ra savazva semmit sem veszít az értékéből.

 

Nekem a cukros megoldás a legszimpatikusabb.

Ha már minimális a CO2 termelés, és mégis később főzném, akkor megy rá a hordóra egy kis kristálycukor (kristályosan szórtan) és biztos, hogy eláll még néhány napot.

 

A pálinkafőzés is olyan mint a kenyér dagasztás-sütés. A tészta mondja meg, hogy mikor mit csináljak, és bár én osztom be az időmet, mégis ő mondja meg, hogy mikor mit kell/kellene tenni.

 

A végén aztán mindkettő meghálálja ha rájuk hallgatok.

 

Nem hiába, hiszen mindkettő folyékony kenyér...  :)

 

Előzmény: Figyelget (115099)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115099
Na igen,nem a tényeket,hanem a társaságot megosztó.A kérdésem nyitott maradt.:-)
Előzmény: Babar66 (115096)
Babar66 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115098

Na, csak EZT, semmi többet nem kellene a kicsi fejecskékbe vésni!!!  :)))

Előzmény: norris53 (115095)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115097
Ámen. :-))
Előzmény: norris53 (115095)
Babar66 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115096

Nem megosztó ez, csak van aki mindent megtesz a lehető legjobb minőségű cefre eléréséért, és van aki meg úgy van mint a székely bácsi a zsiráffal...  (Csak ne akarják a "fiatalokat" a saját hitükre téríteni.  Kivéve, ha mohamedánok, vagy Jehova-tanuk.)

:)))

Előzmény: Figyelget (115092)
norris53 Creative Commons License 2015.09.03 0 2 115095

TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN !!!!!!!!!!!!

Ezt vegye figyelembe mindenki - mire savaz az aki cefrézés előtt savaz -mikor mért pH -T MENNYIT TESZ BELE ?

Kelle bele egyáltalán ? ez a savazás már el megy egy kicsit abba az irányba mikor eretnekség volt savazni !

Az élesztőt ha a "vad élesztőnek adsz esélyt " nem azzal hogy nem savazol hanem hogy hiába mosod akkor is jóval több akár kiváló de nem tudni milyen élesztő gombák tömkelege indul szinte azonnal harcba azzal a satnya kis mennyiségű élesztővel amit esetleg másnap akar bele tenni - minek ? mi értelme akkor már - ha erre a kérdésre tud választ akkor nem kérdez -hanem cefrézés előtt élesztőt futtat és egy vödörnyi friss cefrébe bele teszi míg a nagy mennyiségű cefrét elkészíti -aztán bele a megindult élesztőt a cefrébe így van esélye az általunk bele tett élesztőnek ! :-)

 aztán savazhat mert meg tudja mérni a pH-t meg mehet a pektin bontó - és a kereszt vetés meg a falra hányt borsó - a többi Isten kezében :-)))

Előzmény: öreg_néne_b (115091)
Babar66 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115094

Csak a törkölyéből, mert a levéből bor lett. De szerintem biztosan jobb lesz, mint a zöldségestől kapott saszlából készült szőlőpálinkám, pedig az is egészen kellemes lett. (Főleg, ha a nagyja csumát ki tudod szedni erjesztés előtt.)

Üdv!

Előzmény: kornel8 (115050)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115093

A másik: Szintén sav nélkül cefrézve(nem vagyok a  "le a savazókkal" klub tagja:-)  ),meddig tárolható viszonylag stabilan a kierjedt cefre? Persze teljesen levegőmentesen lezárva,ahogy azt kell.

Előzmény: Figyelget (115092)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115092

Ez a savazás nagyon megosztó része a pálinkafőzésnek, eddig is ezt olvastam ki a sorokból és az elmúlt napok is ezt támasztják alá.

A dolgokon morfondírozva merült fel a kérdés bennem. Az egyik: Teszem föl úgy gondolom,hogy egyből tudom főzni a cefrét,ha kész és ezért nem savazok.Minden rendben is zajlik,de mikor már éppen főzni kellene,beüt a krach és tárolnom kellene jó pár napig. Ilyenkor van a vészsavazás,hogy kibírja az anyag addig,de az nem gond,hogy sok levegőt is belekever az ember a teljesen kierjedt cefrébe?

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.03 0 1 115091

A savra cefrézéssel csak az a gond, hogy utólag derül ki, mennyi sav szükséges. 

Előzmény: naivkezdo (115088)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.03 0 1 115090

ezért akartam reggel élesztőzni, hadd dolgozzon addig a pektinbontó.

Nem zavarják egymást, nyugodtan mehet egyszerre.

Előzmény: Péter_33 (115087)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115089

nekem a tavalyi, idei szilva is (tavalyi július környéki fajta volt, idei mostani besztercei) 3.6 feletti pH-val rendelkezett, pontosan nem tudom, de 3.6-4.0 pH között valahol.

Előzmény: öreg_néne_b (115086)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115088

ha már savazol, akkor azt a 0. fázisban, legalábbis én így teszem.

Tehát savra (borkő) cefrézek, azaz válogatom, mosom, (gyümölcsfüggően esetleg magozom, eltávolítom a szárat), aprítom a gyümölcsöt.

Utána egyből (minél előbb) nagy adag élesztő, majd a pektinbontó.

 

Ha nagyon rugózunk a sorrenden, talán ez lehet az ideális.

 

Előzmény: Péter_33 (115087)
Péter_33 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115087

Köszönöm mindenkinek a segítséget, ezért akartam reggel élesztőzni, hadd dolgozzon addig a pektinbontó.

Akkor azt tudok ma is, rendben van. Azt viszont elkerülte a figyelmem, hogy a savat élesztőzés után is be lehet állítani (fajélesztőt használok) egyből az erjedés kezdetén. Ezek szerint pektinbontás-savazás-élesztőzés sorrend annyira nem kőbevésett...

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.03 0 1 115086

Lehet, hogy savazás nélkül is jó lesz a szilva pH-ja. Élesztővel meg ne várj holnapig.

Előzmény: Péter_33 (115081)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115085

Snapszmester írta nem olyan régen, 25 órája:))

"Miért kell az élesztőt utolsónak adagolni. Elsőként teszem bele."

Előzmény: naivkezdo (115084)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115084

vegyél borkősavat bárhol.

Oldj fel 10 dekát a hordóba mondjuk 30 kilónként az elején és abba cefrézz.

Utána minél előbb élesztőzd be majd pektinbontó, aztán ráérsz pontosan savazni ezután, ha akarsz.

 

Előzmény: Péter_33 (115082)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.03 0 0 115083
Miért akarsz reggelig várni az élesztövel?
Előzmény: Péter_33 (115082)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!