Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115163

Én már kinéztem a galagonyást ;)

Bodzát meg most szednék, de nyakig vagyunk az építkezésben. :(

Előzmény: Pálinkás Alex (115159)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115162

A körte nekem is megecetesedett, pedig tettem bele savat, igaz csak kb 1 nap után. Kipróbáltam a szódabikarbónás trükköt, pezsgett mint a fene. Addig adogattam hozzá kis adagokban, amíg láttam a reakciót, közvetlenül főzés előtt. Így is oldott ki egy kis rezet a rendszerből, bár nem vészes.

Lehet, hogy egész jól sikerült semlegesíteni mert az illatán-ízén nem lehet érezni. (alszesz állapot) Bár előfordulhat, hogy megjelenik később, az majd kiderül.

Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115161

A sorok között.

Jó nedűt!!!

Előzmény: öreg_néne_b (115156)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115160

Üdvözlet!

 

A paradicsom pálinka ha jól olvasom önmagában ihatatlan. Vagyis mások szerint nem jó.

Miért nem cefrézitek egybe valamilyen ultra jellegtelen zöldséggel/gyümölccsel? Akkor lehetne érezni a végterméken a paradicsomot, de nem lenne felháborítóan rossz.

Előzmény: Pálinkás Alex (115159)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115159

Előfordulhat ez is. :)

Annyi magyar példát tudnék mondani, hogy a végére már régen külföldön lennék. Sajnos.

 

De ha a képzeletbeli finánc megkérdi az otthonfőzőket a képzeletbeli főzöjükről, mi lesz a válasz?

Képzeld találtam a padláson.

Attól még hogy fél lábbal a paradicsomban vagyunk, ez lenne a legkisebb bajunk. :)

 

Sajnos nekem se füge, se kökény, se galagonya, nekem marad a paradicsom mint Úri Muri.

Előzmény: öreg_néne_b (115151)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115158

Hát akkor lássunk neki!

És mivel "hát"-tal nem kezdünk mondatot, kezdjünk paradicsom cefrézéssel!

 

Komposztálni ráérsz a visszamaradt moslékot is.

 

50 Kg paradicsom + 2 Kg napfény = 4 L 65 fokos pálinka.

 

Fejben jól számolom, hogy olyan 100Kg-ból tisztán 6L pálinka kijönne?

 

 

Gondolom mindent ugyanúgy csinálsz.

Vágod, aprítod, élesztőzöd, napfényezed, erjesztés után meg főzöd.

 

Vizet, citromot, savat, pektin bontót vagy valamit adsz-e hozzá?

Mindegy milyen fajta a paradicsom, vagy van külön "pálinkás" fajtád?

Előzmény: forgione1 (115157)
forgione1 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115157

Könnyű paradicsompálinkát készíteni, de két deci püréhez kell vagy három kiló koronás hogy valami alkohol is legyen benne :)

 

 

50 liter cefréhez tettem 2 kiló napfényt, azt is indulásnak.

4 liter 65 fokos párlatom van, igen erős paradicsom illattal. Még nem hígítottam, nem volt időm kétszer desztillált vizet előállítani. Mással én meg ugye nem hígítok:-)

 

Most megint van egy rakadli érett paradicsom a lugasokon. Komposztálom vagy cefrézem, kérdés melyikhez lesz időm.

Előzmény: Pecabubus (115137)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115156

Most meg azt olvasom, hogy savba kell mosni a gumicsizmát, kesztyűt, kavarófát,

Ezt hol olvastad?

Előzmény: Feeriba51 (115148)
barkócza Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115155

A savazás és a cukrozás miért zárják vajon ki egymást? Szerintem együtt is használhatók, és akkor nincs baj az esetleges oxigénbevitellel.

Előzmény: Figyelget (115152)
barkócza Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115154

Én is ezt írtam, hogy jogi kérdés. Azt nem írtam, hogy az amerikai jog hatályos lenne nálunk, csak egy érdekességet említettem meg.

Előzmény: öreg_néne_b (115151)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115153
Üdv Feribá!

" Most meg azt olvasom, hogy savba kell mosni a gumicsizmát, kesztyűt, kavarófát, na meg az cefréző edényben is ez az első."
Tényleg kezd egy kicsit túlmisztifikálódni ez a sav dolog.Ez a ha kell,ha nem egy kicsit fura.Praktikus segédanyag az tény,de lassan úgy néz ki,hogy nélküle nem is érdemes nekiállni. Használtam már én is egyszer-kétszer,de nem alapból.Ott lehet az igazság(mint általában)félúton.:-)
Előzmény: Feeriba51 (115148)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115152
De ha nem tudom előre, akkor nem ártok-e többet a kész cefrébe történő alapos savbekeveréssel,mintha alaposan lezárnám?
Tudom,már kérdeztem,de kíváncsi lennék rá.
Előzmény: barkócza (115149)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 2 115151

Az amerikai jog nálunk teljesen érdektelen. Én attól tartok, hogy a képzeletbeli fináncunk azt mondja, hogy az ilyen és ilyen vámtarifa számú termék gyümölcs, a paradicsom nem ilyen, azaz ennyi és ennyi lesz a bünti. Reklamációs ügyintézés a sóhivatalban.

Előzmény: Pálinkás Alex (115143)
barkócza Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115150

Továbbá olyan volt, hogy körtecefrével megszívtam. Nem savaztam, és spontán akartam erjeszteni, kapott egy kis stichet, és kénytelen voltam végül beoltani élesztővel. Iható lett, de nem lett jó.

Előzmény: barkócza (115149)
barkócza Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115149

Továbbra sem mond mást senki, csak arról van szó, hogyha előre tudom, hogy kierjedés után tárolnom kell majd a cefrét (miért is ne tudnám előre?), akkor érdemes már rögtön a legelején savazni.

 

Én amúgy nem savazok. Olyat csináltam már, hogy cirtom- és aszkorbinsavas vízbe vágtam bele a cefrézéskor az almát-körtét, de ez nem pH beállítás volt, csak az oxidáció megelőzése.

Előzmény: Feeriba51 (115148)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115148

"Amúgy érdekes ez a sav téma."

 

Igen. Valamikor itt komoly szakik tanították azt, hogy savazni akkor kell, ha erjedés után nem tudod kifőzni a cefrét, tehát tárolás céljából. Aztán megemlítettek néhány gyümölcsöt, ami könnyen romlik, tehát érdemes savazni idejében.

Most meg azt olvasom, hogy savba kell mosni a gumicsizmát, kesztyűt, kavarófát, na meg az cefréző edényben is ez az első.

 

Adj az ember kezébe egy lehetőséget, bizonyosan alkalmazni fogja és teremt hozzá elméletet is. Legalább az atombomba lett volna kivétel!!!

 

Én meg azt bizonygattam valamikor, hogy kell újítani. Azt mondták hülye vagyok.

Most azt bizonygatom, hogy nem kell olyan hevesen újítani. Azt mondják hülye vagyok.

Hova álljak emberek?:-)))))

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: Pálinkás Alex (115128)
barkócza Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115147

A botanika ilyen fogalmat, hogy zöldség, gyümölcs nem ismer. Van gyökér, szár, levél, virág, termés, áltermés, stb. A dolog pikantériája, hogy valamelyik USA államnak van bírósági ítélete arról, hogy a paradicsom zöldség. U.i. a zöldségek behozatalára vámot vetettek ki, egy kereskedő viszont ezt a vámot a paradicsomra nem volt hajlandó kifizetni, mondván, hogy a paradicsom gyümölcs. Ennek kapcsán született meg az említett ítélet. Azaz a zöldség és a gyümölcs kizárólag jogi fogalom, talán Gombászok kolléga tud ebben segíteni. :)

 

Tudomásom szerint a németek egyébként a paradicsomot, de még a nyers uborkát is gyümölcsnek tekintik.

Előzmény: Pálinkás Alex (115143)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115146

Kedves Feribá!

 

A paradicsomot felemelni  a pálinkák és a Hungarikum kategóriájába, miért lenne megbecsteleníés?

 

Világot láthatna, éveket érlelődne és érne, és oldott állapotban még több ember igényét és ízlését kiszolgálná.  :)

 

Csak egy jó recept kell!

Biztos van valamilyen Erdélyi különlegesség is.  ;)

 

Ez csak az ország és az EU javára válna. Nem csak azért mert egy Hungarikumfajtával több, hanem azért mert a napfényen lévő adó fontos bevétele az EUs rendszer alappillérének. Én mint EU-s hazafi ezt is szem előtt tartom.

:)

 

 

Előzmény: Feeriba51 (115145)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115145

Helló Alex!

Szerintem a paradicsom gyümölcs és a természet egyik legremekebb alkotásra. (itt nem a fürtös piros bogyókra gondolok, hanem a paradicsomra)

Ugyanakkor pálinkát főzni e nemes gyümölcsből nem más, mint megbecsteleníteni ezt.

Kérlek tartsd magad ehhez!!!:-))))))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Pálinkás Alex (115143)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115144

Az üstöt a kénsav sem bántja.

Előzmény: Törölt nick (115139)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115143

Jómagam nagy fokú kutatásba kezdtem, hogy mi a zöldség, és mi a gyümölcs.

Az egyik dinnyés haverom bizonygatta, hogy a dinnye az zöldség, a paradicsom meg gyümölcs.

 

Amerikában erről pert indítottak. A szárazbabon is vitatkoztak. A földieper, a bab, a mák mind megfogja a nyelvészeket.

 

Hátha lesz egy "zöldséges" közöttünk, és üres órákban megvitathatjuk, de én hendikepttel indulok, ugyanis ismerem a peranyagot, és már 2 x meggy pálinka vizsgálat megvolt.

Remélem nem beszélek majd zöldségeket.  ;))

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (115141)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115142

Szia István!

 

Mi főleg pálinkát főzünk. Nem szeszt.

Néha cefrét is, meg alszeszt, amit vidékiesen vodkának, vagy votkának mondanak és írnak.

 

Te is légy üdvözölve.

 

Mi és hogyan csorog nálad? Mesélj Szesztestvér!  :))

Előzmény: István Földesi (115138)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115141

Botanikailag annyira gyümölcs, mint az uborka vagy a tök. Én nem vitatom, hogy az, de nem is szeretném egy fináncnak bizonygatni. ;)

Előzmény: Pálinkás Alex (115140)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115140

Ha az arányt tényleg komolyan írod, hogy 2 dl paradicsompüréhez 3 kg koronás, akkor máris nekilátok a napfénycefréhez.

1 kg paradicsomom már van. Már csak 15 korona kell!  :))

 

De van-e közöttünk olyan, aki a paradicsom pálinkáját legalább egy elfogadható minőségre kihozta?

 

Bloody mary-t is szeretik, akkor a Tomato palinka mitől lenne másabb?

 

(A kötözködőknek: A paradicsom gyümölcs. Attól még, hogy a zöldséges pulton van, attól még gyümölcs. Ha gyümölcsből lehet pálinka, akkor nem paradicsom párlat, hanem paradicsom pálinka.)

Előzmény: Pecabubus (115137)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115139

...és a többi eszközt is jobban kíméli, pl. az üstöt.

Előzmény: öreg_néne_b (115131)
István Földesi Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115138

Sziasztok Szeszfőzők!

Csak beköszönök ismét hozzátok, mert kb.1,5 éve nem jártam erre.

 

Csurogjon mindenkinek!

Pecabubus Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115137

Könnyű paradicsompálinkát készíteni, de két deci püréhez kell vagy három kiló koronás hogy valami alkohol is legyen benne :)

Előzmény: Pálinkás Alex (115125)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115136

Bőrzeke,tudod mit?....inkább feladom.

Előzmény: öreg_néne_b (115127)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115135

Ha foszforsavat használok, akkor azzal egyúttal a foszfor trágyázás is megoldott a kertben.

Előzmény: Pálinkás Alex (115133)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115134

Az akkusav hígabb, de kétértékű erős sav, a foszforsav viszont csak az első disszociációs lépcsőig tekinthető erős savnak. Az árkülönbség (számomra) nem jelentős.

Akkusavat szinte mindenhol lehet kapni, foszforsavat kevesebb helyen árulnak.

Előzmény: Pálinkás Alex (115132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!