A körte nekem is megecetesedett, pedig tettem bele savat, igaz csak kb 1 nap után. Kipróbáltam a szódabikarbónás trükköt, pezsgett mint a fene. Addig adogattam hozzá kis adagokban, amíg láttam a reakciót, közvetlenül főzés előtt. Így is oldott ki egy kis rezet a rendszerből, bár nem vészes.
Lehet, hogy egész jól sikerült semlegesíteni mert az illatán-ízén nem lehet érezni. (alszesz állapot) Bár előfordulhat, hogy megjelenik később, az majd kiderül.
A paradicsom pálinka ha jól olvasom önmagában ihatatlan. Vagyis mások szerint nem jó.
Miért nem cefrézitek egybe valamilyen ultra jellegtelen zöldséggel/gyümölccsel? Akkor lehetne érezni a végterméken a paradicsomot, de nem lenne felháborítóan rossz.
Könnyű paradicsompálinkát készíteni, de két deci püréhez kell vagy három kiló koronás hogy valami alkohol is legyen benne :)
50 liter cefréhez tettem 2 kiló napfényt, azt is indulásnak.
4 liter 65 fokos párlatom van, igen erős paradicsom illattal. Még nem hígítottam, nem volt időm kétszer desztillált vizet előállítani. Mással én meg ugye nem hígítok:-)
Most megint van egy rakadli érett paradicsom a lugasokon. Komposztálom vagy cefrézem, kérdés melyikhez lesz időm.
" Most meg azt olvasom, hogy savba kell mosni a gumicsizmát, kesztyűt, kavarófát, na meg az cefréző edényben is ez az első."
Tényleg kezd egy kicsit túlmisztifikálódni ez a sav dolog.Ez a ha kell,ha nem egy kicsit fura.Praktikus segédanyag az tény,de lassan úgy néz ki,hogy nélküle nem is érdemes nekiállni. Használtam már én is egyszer-kétszer,de nem alapból.Ott lehet az igazság(mint általában)félúton.:-)
De ha nem tudom előre, akkor nem ártok-e többet a kész cefrébe történő alapos savbekeveréssel,mintha alaposan lezárnám?
Tudom,már kérdeztem,de kíváncsi lennék rá.
Az amerikai jog nálunk teljesen érdektelen. Én attól tartok, hogy a képzeletbeli fináncunk azt mondja, hogy az ilyen és ilyen vámtarifa számú termék gyümölcs, a paradicsom nem ilyen, azaz ennyi és ennyi lesz a bünti. Reklamációs ügyintézés a sóhivatalban.
Továbbá olyan volt, hogy körtecefrével megszívtam. Nem savaztam, és spontán akartam erjeszteni, kapott egy kis stichet, és kénytelen voltam végül beoltani élesztővel. Iható lett, de nem lett jó.
Továbbra sem mond mást senki, csak arról van szó, hogyha előre tudom, hogy kierjedés után tárolnom kell majd a cefrét (miért is ne tudnám előre?), akkor érdemes már rögtön a legelején savazni.
Én amúgy nem savazok. Olyat csináltam már, hogy cirtom- és aszkorbinsavas vízbe vágtam bele a cefrézéskor az almát-körtét, de ez nem pH beállítás volt, csak az oxidáció megelőzése.
Igen. Valamikor itt komoly szakik tanították azt, hogy savazni akkor kell, ha erjedés után nem tudod kifőzni a cefrét, tehát tárolás céljából. Aztán megemlítettek néhány gyümölcsöt, ami könnyen romlik, tehát érdemes savazni idejében.
Most meg azt olvasom, hogy savba kell mosni a gumicsizmát, kesztyűt, kavarófát, na meg az cefréző edényben is ez az első.
Adj az ember kezébe egy lehetőséget, bizonyosan alkalmazni fogja és teremt hozzá elméletet is. Legalább az atombomba lett volna kivétel!!!
Én meg azt bizonygattam valamikor, hogy kell újítani. Azt mondták hülye vagyok.
Most azt bizonygatom, hogy nem kell olyan hevesen újítani. Azt mondják hülye vagyok.
A botanika ilyen fogalmat, hogy zöldség, gyümölcs nem ismer. Van gyökér, szár, levél, virág, termés, áltermés, stb. A dolog pikantériája, hogy valamelyik USA államnak van bírósági ítélete arról, hogy a paradicsom zöldség. U.i. a zöldségek behozatalára vámot vetettek ki, egy kereskedő viszont ezt a vámot a paradicsomra nem volt hajlandó kifizetni, mondván, hogy a paradicsom gyümölcs. Ennek kapcsán született meg az említett ítélet. Azaz a zöldség és a gyümölcs kizárólag jogi fogalom, talán Gombászok kolléga tud ebben segíteni. :)
Tudomásom szerint a németek egyébként a paradicsomot, de még a nyers uborkát is gyümölcsnek tekintik.
A paradicsomot felemelni a pálinkák és a Hungarikum kategóriájába, miért lenne megbecsteleníés?
Világot láthatna, éveket érlelődne és érne, és oldott állapotban még több ember igényét és ízlését kiszolgálná. :)
Csak egy jó recept kell!
Biztos van valamilyen Erdélyi különlegesség is. ;)
Ez csak az ország és az EU javára válna. Nem csak azért mert egy Hungarikumfajtával több, hanem azért mert a napfényen lévő adó fontos bevétele az EUs rendszer alappillérének. Én mint EU-s hazafi ezt is szem előtt tartom.
Jómagam nagy fokú kutatásba kezdtem, hogy mi a zöldség, és mi a gyümölcs.
Az egyik dinnyés haverom bizonygatta, hogy a dinnye az zöldség, a paradicsom meg gyümölcs.
Amerikában erről pert indítottak. A szárazbabon is vitatkoztak. A földieper, a bab, a mák mind megfogja a nyelvészeket.
Hátha lesz egy "zöldséges" közöttünk, és üres órákban megvitathatjuk, de én hendikepttel indulok, ugyanis ismerem a peranyagot, és már 2 x meggy pálinka vizsgálat megvolt.
Ha az arányt tényleg komolyan írod, hogy 2 dl paradicsompüréhez 3 kg koronás, akkor máris nekilátok a napfénycefréhez.
1 kg paradicsomom már van. Már csak 15 korona kell! :))
De van-e közöttünk olyan, aki a paradicsom pálinkáját legalább egy elfogadható minőségre kihozta?
Bloody mary-t is szeretik, akkor a Tomato palinka mitől lenne másabb?
(A kötözködőknek: A paradicsom gyümölcs. Attól még, hogy a zöldséges pulton van, attól még gyümölcs. Ha gyümölcsből lehet pálinka, akkor nem paradicsom párlat, hanem paradicsom pálinka.)
Az akkusav hígabb, de kétértékű erős sav, a foszforsav viszont csak az első disszociációs lépcsőig tekinthető erős savnak. Az árkülönbség (számomra) nem jelentős.
Akkusavat szinte mindenhol lehet kapni, foszforsavat kevesebb helyen árulnak.