Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115195
"Bizonyíték,nem ígéret!"
Előzmény: norennord (115192)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115194

nem tudja, hozzáteszem én sem, csak nagyjából, mert ahogy csalitos tavaly finoman:) megjegyezte, nem pontos a mérő.

Ezzel egyet is értettem már akkor is, de kalibráló oldat után nem csal sokat, nagyságrendileg jó:)

AMúgy én is kezdő vagyok, tavaly még az igazi balfasz kategóriában mozogtam.

 

Egyébként én elengedtem a témát, de barkócza féle oxidáció elleni trükk is tetszik, szőlőnél is használják az aszkorbinsavat.

 

Előzmény: norris53 (115172)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.05 0 1 115193

                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (115118)
norennord Creative Commons License 2015.09.05 0 1 115192

Üdv mindenkinek..

 

Készítettem egy kis videót a kotyogóról működése közben  

a hordóban körte rotyog..

 

https://www.youtube.com/watch?v=CpMY-w0Sr7s

 

még az elején tart a forrás így látszik rajta az intenzitás..

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115191

75 literes főzőhöz, milyen égőfej ideális? Ez átalakítható?: http://www.jofogas.hu/zala/Kazan_egofej_elado_34429678.htm?first=1

 

Illetve megfelelő lehet? Takarékosabb ezzel mint a hagyományos égőfejjel?

nyolcgyors Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115190

Jó reggelt!

 

Friss mutból és 3 éves szőlő pálinkából szeretnék valami pineau félét készíteni.

Tudna valaki segíteni az elkészítésben?

TINTUS Creative Commons License 2015.09.05 0 1 115189

Az idén annak idején a kajszi szaladt ki az erjesztő tartályból pedig 2/3 részig se volt. Az utána következők , alma-szilva és most a körte is csak 5-6 centis emelkedést produkált . De jobb félni mint megijedni ...ezért 2/3 résznél nincs tovább rakva  s inkább megkezdek egy újabb 30 literes edényt. S ha 2-3 napig nem történik semmi és edényszűkébe kerülök akkor összeburíthatom már.   Az idén csak Bluefre szilvából lesz a párlat ilyenből még nem csináltam . Másoknak hogy izlik az ebből készített pálesz?

 

Norrington Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115188

Elvileg azért van, mert a hűtőcsőben pangás alakul ki, ezért a hűtőtartály kis döntésével elhárítható a probléma. De új főzőknél is előfordul ez a probléma, legalábbis ezt olvastam. Szerintem a nem megfelelő hűtővíz-hőmérséklet is okozhatja. 

Előzmény: Péter_33 (115186)
Babar66 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115187

Jó lesz az! Hajrá!  :)))

Előzmény: kornel8 (115107)
Péter_33 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115186
Az miert van hogy intenzivebb fűtésnél pöfögő hangot ad a paracső kifolyónál? Cefrefőzesnel..
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115185

Én sehogy, mert nincs időm szedni. :(

Előzmény: Pálinkás Alex (115182)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115184

Növényi termékek

8. Élelmezési célra alkalmas gyümölcs és diófélék; citrusfélék vagy a dinnyefélék héja

0810 Más gyümölcs frissen

 

Ebbe még bele lehetne szuszakolni, de nevesítetten szerepel a zöldségek között.

Előzmény: öreg_néne_b (115183)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115183

Nem a gyümölcs a 8-cal kezdődő.

Előzmény: Pálinkás Alex (115181)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115182

Bodzából nekem is lenne egy 10L-es vödörrel, de nem tudom megéri-e vesződni vele.

 

Nagyon régről volt egy kis rossz élményem vele. Igaz akkor volt vagy 10 vödörnyi és nem én cefréztem. 

 

Te hogyan cefrézed?

Előzmény: öreg_néne_b (115163)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115181

Igen a Vámtarifaszám szerint kiemeli, hogy zöldség a paradicsom.

Néztem a Teaor számokat, ott sem lettem nyelvész.

 

Ha minden zöldség egyben gyümölcs is, és a zöldség, mint fogalom nincs botanikailag, csak szleng.

Akkor a paradicsom, mint gyümölcs, a nevében lehet paradicsom pálinka.

 

  • 100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem)

Paradicsom megfelelt. Gyümölcs, mint a földi eper is az.

 

A finánc szempontjából mindegy, mert ez is egy párlat, és hát a párlat után fizetjük az adót.

 

A pálinka megnevezési kategóriába belefér a paradicsom pálinka elnevezés.

Előzmény: öreg_néne_b (115173)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115180

Úgy emlékszem, sarjadzással. Az is olyasmi.

Előzmény: Laccci82 (115179)
Laccci82 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115179

Köszi a gyors válaszokat, Én is így gondoltam.😉 

 

Még egy dolog érdekelne: az élesztő gombák osztódással szaporodnak?

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115178

Csatlakozom az előttem szólókhoz. :)
Az én fokolóm hetven fokig mér, az elején koppan az alján, teljesen elsüllyed. Lassan el kezd felúszni és már kb. egy liter párlat lejön, amikor mérni tud.

Előzmény: Laccci82 (115174)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115177

Norris mester megelőzött,de így még biztosabb lehetsz benne! :-)

Előzmény: Figyelget (115176)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115176

Szia!

Jól mondod, ez főző és deflegmáció függő.

Előzmény: Laccci82 (115174)
norris53 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115175

főző illetve deflegmáció függő !  :-)

Előzmény: Laccci82 (115174)
Laccci82 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115174

Hali mindenkinek! Kérdésem a következő: 25 fokig hígitom az alszeszt, mindíg 73 fokon indul, Nektek is hasonló az érték vagy ez főző illetve deflegmáció függő?

Üdv!

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115173

Kíváncsi voltam, rákerestem:


II. Növényi termékek

7. Élelmezési célra alkalmas zöldségfélék, és egyes gyökerek és gumók

0702 Paradicsom frissen vagy hűtve

 

Szóval a finánc szerint zöldség.

Előzmény: öreg_néne_b (115151)
norris53 Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115172

Semmi rosszat nem írtál - azonban vannak itt olyan ifjoncok akik meg kérdezik ,hogy másnap jó lesz e ha beleteszi az élesztőt ? szerinted ő tudja mennyi a pH .ja egy körte cefrének ha kész lesz ? és mennyi savat kell bele tenni ? :-)  ha igennel válaszolsz töröltetem a"hozzászólásom" :-)

Előzmény: naivkezdo (115106)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115171

Kár érte,hej,pedig egy jó pofa körtepálinkánál nem könnyű jobbat találni.:)

Előzmény: a_kis_donatellácska (115168)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115170

Ha a gazdaságos alkoholkihozatalt nézed, akkor kb. 10°-ig. De akkor még sok aroma szokott lenni a cefrében, úgyhogy általában érdemes lemenni 5° alá.

Előzmény: Abdul80 (115165)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115169

Amíg a sisakra löttyintve meggyújtható (én kiskanalat használok).

Előzmény: Abdul80 (115165)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.09.04 0 1 115168

Van egy körtefa a kertemben, kb. 40 kiló volt rajta. Már az elején el lett szúrva, mert nem volt hordóm amibe beletehettem volna. A szilva foglalta a helye, persze a gazdaboltosnak is ilyenkor kell elmenni 2 hét szünetre...

Mire elintéztem a szilvát, a körte kezdett romlani. Sajnos nagy volt a veszteség így is, de ami menthető volt azt mentettem.

Előzmény: zsorsz (115164)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115167
Akár nulláig is.De 10-ig mindenképp megéri.
Előzmény: Abdul80 (115165)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.04 0 0 115166
Miért,nem zárják ki?
(Jól van,értem.Csak vicc volt.)
Köszi.
Előzmény: barkócza (115155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!