Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az idén annak idején a kajszi szaladt ki az erjesztő tartályból pedig 2/3 részig se volt. Az utána következők , alma-szilva és most a körte is csak 5-6 centis emelkedést produkált . De jobb félni mint megijedni ...ezért 2/3 résznél nincs tovább rakva s inkább megkezdek egy újabb 30 literes edényt. S ha 2-3 napig nem történik semmi és edényszűkébe kerülök akkor összeburíthatom már. Az idén csak Bluefre szilvából lesz a párlat ilyenből még nem csináltam . Másoknak hogy izlik az ebből készített pálesz?
Elvileg azért van, mert a hűtőcsőben pangás alakul ki, ezért a hűtőtartály kis döntésével elhárítható a probléma. De új főzőknél is előfordul ez a probléma, legalábbis ezt olvastam. Szerintem a nem megfelelő hűtővíz-hőmérséklet is okozhatja.
Csatlakozom az előttem szólókhoz. :) Az én fokolóm hetven fokig mér, az elején koppan az alján, teljesen elsüllyed. Lassan el kezd felúszni és már kb. egy liter párlat lejön, amikor mérni tud.
Hali mindenkinek! Kérdésem a következő: 25 fokig hígitom az alszeszt, mindíg 73 fokon indul, Nektek is hasonló az érték vagy ez főző illetve deflegmáció függő?
Semmi rosszat nem írtál - azonban vannak itt olyan ifjoncok akik meg kérdezik ,hogy másnap jó lesz e ha beleteszi az élesztőt ? szerinted ő tudja mennyi a pH .ja egy körte cefrének ha kész lesz ? és mennyi savat kell bele tenni ? :-) ha igennel válaszolsz töröltetem a"hozzászólásom" :-)
Van egy körtefa a kertemben, kb. 40 kiló volt rajta. Már az elején el lett szúrva, mert nem volt hordóm amibe beletehettem volna. A szilva foglalta a helye, persze a gazdaboltosnak is ilyenkor kell elmenni 2 hét szünetre...
Mire elintéztem a szilvát, a körte kezdett romlani. Sajnos nagy volt a veszteség így is, de ami menthető volt azt mentettem.