Akkor hozzám képest elég jó rendszered van. Nekem ez 3 cefre főzést, (full töltés) és egy tisztázást jelent. Régebbi méréseim szerint nekem kb. 13-14 m3 földgáz fogyna.
Tudom nem ide illő amire választ szeretnék kapni,de egy próbát megér!
Borral kapcsolatban volna kérdésem?! Bodza világból készítettem bort recept szerint 40 nap után leszürtem,de azóta is folyamatosan pezseg, ez normális?
Vagy ha nem, mit tegyek, illata nagyon szuper, bár ízét nem kóstoltam még!
Üdv Feribá!
Remélem egyszer én is emlékezetből fogom,de most még friss "tudomány"(idén kezdtem el fügézni) az is számomra és nem akartam marhaságot írni. :-)
Passz Feribá! Szerintem a zárvatermő, zöld érdekes alakzat miatt gondolják sokan (köztük én is), hogy "módosult levél". Engem nem nehéz meggyőzni erről és az ellenkezőjéről sem.
Bár a Te okfejtésed, és a Figyelget barátom okfejtése "Sok száz parányi virág alkot egy, a füge terméséhez hasonló virágzatot. A virágok a serleg alakú virágzati tengely belső oldalán, sűrűn egymás mellett helyezkednek el." lesz ezentúl a mérvadó! Megígérem! ;)
" A virágok serlegvirágzatba tömörülnek. Sok száz parányi virág alkot egy, a füge terméséhez hasonló virágzatot. A virágok a serleg alakú virágzati tengely belső oldalán, sűrűn egymás mellett helyezkednek el. A virágzati tengely a nyílás után tovább növekszik, elhúsosodik, és ez alkotja a füge gyümölcsét. A virágzási időszakban hosszában kettévágott „fügékben" jól látszanak a befelé néző virágok; később a szivacsszerű üreg összeolvad, és összefüggő húsos állományt alkot. Ez a folyamat az érésig tart. A gyümölcs sok apró csonthéjas termésből kifejlődő terméságazat, amit áltermésnek neveznek."
Én ezt találtam,mikor elkezdett foglalkoztatni a "fügekérdés".Nagyon érdekes.
Kösz a részletes,elemző választ.Nem gondolom,hogy másképp fogok ezentúl rágondolni(a paradicsomra),de érdekes volt az okfejtésed.Tényleg magas a cukortartalma?
Magamtól úgy gondolnám,hogy nem.
Külön gratuláció T. Kolléga, hogy a főzde saját som-szilva házasítással rukkolt elő. Pénteken kicsit tovább menve, Hangácson tesztelem ez első kisüsti som-szilvámat!
A VTSZ szerint a paradicsomot zöldségfélékhez sorolják be. (dinnyét meg gyümölcshöz. II. növényi termékek 0807 Dinnye, beleértve a görögdinnyét is)
Pontosabban, adott adókulcs alá szednek különböző termékeket, neveket, gyűjtőneveket.
Adó és áfa szerinti érdekesség, hogy a kenyér alapanyagai féláfával vannak. Kivéve a sót. Mert a só az "luxus" és teljes áfával megy.
Mivel a pálinka adó, az párlat adó, így ez nem minősülne bármi nemű adózás elkerülésnek. Pusztán csak arról szól, hogy rá lehet írni a paradicsom párlatra, hogy paradicsom pálinka.
Ebbe nem tudna és nem is akarna belekötni a finánc sem, hiszen ugyanannyi az adó.
Barkócza hozzászólására is hivatkozva: a botanika ilyen fogalmat, hogy zöldség, gyümölcs nem ismer.
A zöldség összefoglaló név alá besorolunk gyökereket, termést, levelet, szárat, gumót meg minden egyebet. A gyümölcs szó alá is besoroljuk a görögdinnyét.
Más lenne a helyzet, ha botanikailag csinálnának egy VTSZ rendszert, és más, hogy egy forgalomra, bevételre, különböző adóterhet elbíró rendszert töltenek fel termékekkel.
A paradicsom gyümölcsünk a nagyobb összefoglaló Zöldség gyűjtőnévbe sorolták a gyökerekkel és a gumókkal együtt.
Még a tökféléket, ami bármely vidékinek-városinak zöldség gyűjtőnév alatt van csak a fejben, egyes tökféle zöldségeket, mint a görögdinnye gyümölcsként említi.
A pálinka törvény kimondja, hogy magyar gyümölcsből készült párlat, Vajon itt a 8.as vámtarifaszámra gondol, mint gyümölcsre, vagy botanikailag gyümölcsre? És mivel van olyan kategória, hogy Más gyümölcs frissen (0810) Ide tuti belefér. (Legalább az Alma-paradicsom, vagy a koktél paradicsom :) )
Értelek, hogy zöldség kategóriába (nagyobb gyűjtőnévbe) kiemelték a paradicsomot, és más VTSZ-t kapott, de attól még gyümölcsként is megállja a helyét.
Ha kiemelem a barna hajúakat egy társaságban, attól még lehet, hogy valaki a kék szeműek közé is tartozik, csak ritka a barna haj kék szem kategória. És ha már a barna hajúaknál ott van az illető, a kék szeműeknél nem adhatok neki más adókulcsot. Ezért a VTSZ nem is foglalkozik botanikai részletességgel a kategóriáknál, hiszen később pontosít.
Gondolom fúvókát kell cserélni, kisebbre ? és akkor jó, nameg ugy gondoltam, hogy a kis csonkot ledugozni és a csatlakoztatott gázcsövön szabályozni a levegőt is.
A gyümölcs és zöldség az gyűjtő fogalom, amelynek nincs pontos definíciója.
Ugyanígy a gasztronómiában a főzelék kifejezésnek sincs pontos definíciója, hogy milyen feltételek után mondhatod az ételre, hogy főzelék.
Amikor a VTSZ különválogatja a termékeket, és definiálatlan gyűtőfogalmakat is használ, akkor a részletesebben kifejti, hogy mire is gondol és kiírja a terméket is, ezzel pontosítja a gondolatát a gyűjtőfogalmak körül.
Vannak olyan gyümölcsök, amik zöldségek is, és vannak olyan zöldségek,amik gyümölcsök is és vannak olyan gyökerek (sárgarépa, petrezselemgyökér, fehérrépa, vidékiesen "zöldség" amik a gyökér mivoltuk ellenére zöldségnek neveznek.)
Vannak olyan módosult levelek (füge) amiket termésnek? Gyümölcsnek? zöldségnek? módosult levélnek? nevezhetünk.
Tehát kijelenthetjük, hogy a definiálatlan gyűjtőfogalmak között van átmenet és vannak olyan termések, gyökerek, szárak és levelek, amelyek több gyűjtőfogalomba is beletartoznak.
A gyümölcs mint gyűjtőfogalom alatt terméseket értünk. Legtöbbször növényi termésre mondjuk, hogy gyümölcs. De megtalható az imáinkban is : áldott a Te méhednek gyümölcse Jézus.
A gyümölcsöző üzleti kapcsolat is termel valamit.
Ezért a VTSZ is a tágan használt gyűjtőfogalmakat is csak úgy használja, hogy pontosítja a termékeket kategóriánként.
Ezért vannak bizonyos gyümölcsök -amik zöldségként is viselkednek, paprika, paradicsom- a zöldség kategóriába, és ezért vannak azok a gyümölcsök amik inkább zöldség gyűjtőnevet mondanánk rá -dinnye- a gyümölcs kategóriába.
A pálinka törvény is körbeírja, hogy milyen párlatra lehet ráírni azt hogy pálinka.
Magyarországon termett gyümölcs. (itt játékban van a mák, a dió, a paradicsom és a paprika sütőtök és a görögdinnye és a fóliás citrom is)
Amely hozzáadott Cukor nélkül.... hát itt kiesik a dió, a mák, a görögdinnye, viszont bent marad a sárgadinnye-cukordinnye, a paradicsom és bizonyos tökök.
Azaz a törvény keretein belül jól leválogathatóak azok a termések, gyümölcsök amiből pálinkát lehet főzni.
Tehát a lecsóféléket nem szabad kizárni a gyümölcsök és zöldségek és gyökerek, gumók katagóriájából. Gondolok itt a paprikára, paradicsomra, hagymára.
A paradicsom még csak nem is kakukk tojás. A klasszikus, szleng értelembe vett más gyümölcsökkel is teljes mértékben beleolvad a gyümölcs kategóriába.
Termés, magja van, akár az almának. Szaporodásban szerepet játszik a mag mint a legtöbb gyümölcsnek. Itt inkább a földieper és a faeper lenne a kakukktojás.
Cukortartalma is magas, mint a legtöbb gyümölcsnek. Ha a citrom gyümölcs, akkor a paradicsom miért is lenne kivétel?
Tehát a paradicsom a növénynek a termése, gyümölcse, lédússága, és cukortartalma is azon növényekhez hasonlít, amit a hétköznapokban gyümölcsnek mondunk.
Az Egyesült Államokban komoly bírósági ügy lett abból, hogy a paradicsom a zöldség vagy gyümölcs kategóriába tartozik-e. A kérdés a Nix vs. Hedden ügynél került elő, mikor egy 1883-ban hozott vámszabály szerint az importált zöldségek vámkötelesek, míg a gyümölcsök nem. A vámtörvény életbe lépése után John Nix, John W. Nix, George W. Nix és Frank W. Nix keresetet nyújtott be a New York-i kikötő adóbehajtója ellen: a Nyugat-Indiából importált paradicsom után befizetett vámot követelték vissza, mondván, hogy a paradicsom igazából gyümölcs, így nem lehet vámköteles. A tárgyaláson persze előkerült a már említett botanikai definíció is, amire az alperes ügyvédje olyan szavakkal vágott vissza, mint padlizsán, uborka vagy paprika – botanikailag ugyanis ezek is gyümölcsnek minősülnek. A vita nem csitult, az ügy pedig egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, ahol végül a nyelvhasználati érvelés mentén egyhangú döntéssel kimondták, hogy a paradicsom zöldség.
Ezek után akár zöldség akár gyümölcs mindenki eldöntheti önmaga :-))))))) Szerintem -PARADICSOM :-)
A szomszédság és a rokonság folyamatosan "jobbnál jobb" tanácsokkal próbál ellatni a cefrezesemmel kapcsolatban. Azt mondták a körtét és almát isten orizz 9-10 nap után főzni, mert annak kétszer kell megindulnia úgy hogy legalább 3 hétig hagyjam. Ez Full baromság vagy tényleg van benne valami? (első fozesem lesz, Vilmos körte)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"Csak úgy mellékszálon kifejthetnéd, hogy a paradicsom miért is nem gyümölcs?"
Jó ez a pp(paradicsom polémia).:-)
Te kifejtenéd,hogy szerinted miért gyümölcs?
Persze a köztudatban úgy van,de miért?
Nekem valahogy a zöldségekhez van besorolva a tudatomban(tudatalattimban is szerintem).Ez nem azt jelenti,hogy én tudom jól,de mitől gyümölcs?
És ez nem kukacoskodás,tényleg érdekel a véleményed.
Hogy ne legyen teljesen off:nem kóstoltam még paradicsom pálinkát(pálinka?),de még nem is hallottam olyat,akinek ízlett volna.
Amint azt már korábban írtam, a hivatalos besorolás (VTSZ) szerint a paradicsom zöldség. Ettől függetlenül az édeskés, savas, lédús termését fogyasztjuk.