A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziasztok, Gaggia Classic-om karbantartásra szorulna. Sok éve használom megelégedéssel, néha tisztító és vízkőtelenítő kúrát végzek rajta. De még sosem cseréltem a gumitömítést (azt nyilván meg tudnám tenni, de nem tudom, hol kapható), de nagyobb gond, hogy a gőzcsap sem zár rendesen, állandóan pisil, illetve a gőzcsövet kicseréltem a Rancilio Silvia-félére, de a tövénél csepeg kissé.
Valaki tudna ezekben segíteni Budapesten (és mennyiért)? Előre is köszönöm!
A crema mennyisége a frissességtől függ, akár annak a változása is okozhat hasonlót. Érdemes grammban mérni a végeredményt. Az ok lehet egyébként a daráló is, ez nem egy presíziós eszköz.
Igen tudom, csak pár helyen árulnak normális tömörítőt 52 mm-es méretben. Ráadásul nem is pontosan 52 mm a kosár mérete hanem egy hangyányit nagyobb, ami ha nem figyelek oda okoz néha meglepetéseket. De már rááll a kezem. De a régi domború műanyag tamperemnél még egy műanyag vitaminos tégellyel is jobban sikerültek a kávéim. A vitaminos tégelyt telenyomtam purhabban, hogy a közepe ne nyomódjon be és azt használtam végig mielőtt megérkezett a Motta.
Más: tapasztaltál valaha olyat a kis Graef-fal, hogy átállsz egy másik kávéra, majd vissza a szokásosra és azt veszed észre, hogy valami nem jó? Napokig azt hittem, hogy az én hibám miatt gyorsult fel a lefolyás, (25 másodperc alatt 30 ml helyett úgy 35 és 40 között - cremáva együtt - de már úgy érzem, hogy a daráló szórakozik velem. Létezhet ilyen?
Legalábbis egy olcsó automatával. A múltkor volt szerencsém megkóstolni egy méregdrága Delonghi-ból lejött kávét. Valami vacak kávét tettek bele, de az nem a gép hibája, amúgy viszont még a lefolyás is kifogástalan volt. Csak hát annyiért szerintem biztos nincs észnél, aki megveszi. :D
Minden PID tulajdonképp egy számítógép. Vannak ugye ezek az íbéjjes 5 eFt-os modulok, meg nyilván vannak neves gyártók termékei, itthoni képviselettel, supportal, programozási segédlettel, garanciával, akár 20x ennyiért.
Lehet akkor mondani, hogy jobb, kérdés, kell-e az a minőség nekünk a KVgéphez? a válasz: nem.
Meguntam a játszadozást, ezentúl kávézni szeretnék, nem kísérletezgetni.
Tudnátok javasolni néhány bevált és ajánlott automata kávéfőzőt úgy 100-150 eFt-ig?
Nem szükséges, hogy sokféle kávét tudjon készíteni, mert nem akarom állandóan tisztogatni sem a tej maradványaitól. Bőven elég, ha jó eszpresszót készít és gőzt tud fejleszteni.
Bocs, kimaradt, hogy igen ez egy termosztát, de akkor arra gondoltam, hogy a célra talán ez is megfelelne. De szinte azonnal meg is gondoltam magam, mert az 1 fok tartományt még mindig túl soknak tartom. Mivel nagyon kicsi a kazán, vélhetően közel ugyanazt csinálná, mint a gyári termosztát, csak talán valamivel kisebb tartományban. Szóval ha egyszer belevágok, akkor azt a párosítást és onnan veszem majd meg amit ogrEicsab javasolt, főleg, hogy az ugyanennyibe kerül. A PID-ek minőségi kérdése azért jutott csak az eszembe, mert valaki írta régebben ezen a fórumon, hogy a nem tudom mennyibe kerülő, de olcsó PID nem olyan jó, de bezzeg az ennyi és ennyibe kerülők mennyivel jobbak. Akkor ez marhaság? Mondjuk teljesen mindegy, mert annál drágább PID-et amúgy sem vennék ehhez a géphez mint amit orgrEicsab belinkelt. A beállítás egy külön kör lesz, odáig még nem gondoltam tovább. Viszont szükség lesz rá, gondolom mivel nem a saját érzékelőjével fogom használni.
Rossz minőségű PID nincs. Hibás PID, rosszul beállított PID az van :((
A termosztátos kérdésedből azt gyanítom, igazából te nem tudod, mit csinál egy PID. A linken lévő termosztát árából egyébként kijön egy PID, érzékelővel együtt, Íbéjjről - persze azt még bele kell tenni a KV gépbe.
Jut eszembe, vettél már tampert vagy még mindig a műanyagot használod? A domború felületű műanyag tamperhez képest amit először vettem, a Mottával dolgozni leírhatatlan élmény.
Utolsó mondatodra reagálva: ez így van, nekem is kb. 1 év kellett, mire állandóhoz közelítő minőséget tudtam produkálni - amiben természetesen az is közrejátszott, hogy az előtte sosem volt hasonló kávégépem/őrlőm.
Valaki megosztott itt egy youtube linket korábban amin egy EC155-tel szórakozott a videó készítője. Ebből egy egész sorozat készült. (készítő: https://www.youtube.com/channel/UCAtEFkyoJYRlq8wK7PQOOiw ) Abból ítélve érdemes megpróbálni, főleg ha ilyen olcsón is be lehet szerezni a PID-et. Az ürgének az volt a baja a kommentje szerint, hogy a gépen a lámpa kialvása, azaz a fűtés bekapcsolása után még esik a hőmérséklet, ami fura. Hogy ez a kazán tehetetlenségéből, esetleg a rossz minőségű PID vagy hibás összeállításból adódik, nem tudom, de én adnék neki egy esélyt. Nem csak a kíváncsiság kedvéért, de azért is, mert mint megrögzött környzetvédő, zavar, hogy egy teljes kazáncsapolást kell csinálnom minden kávé előtt. Annyira nem megy veszendőbe, mert azzal felmelegítem a csészé(ke)t, meg a fejet is, de akkor is. Van egy gyanúm, hogy túl nagy a gép szabályzási/fűtési tehetetlensége. Bekapcsolás után egész biztosan messze túlfut az optimális hőmérsékleten, de utána is igyekezni kell, hogy ne szálljon el nagyon a vízhőmérséklet. A lámpa kigyulladása után tapasztalatom szerint még egy ideig emelkedik a hőmérséklet, majd lassan átlendül és csökkenni kezd. De amikor kialszik a lámpa, azaz beindul a fűtés akkor is még időbe telik míg magához tér és újra emelkedni kezd a hőmérséklet érzésem szerint. A lényeg, hogy túl nagy tartományban hullámzik a hőmérséklet és ezért kell trükközni az előcsapolással meg kivárni a megfelelő időpontot. Csak hőmérő/PID nélkül ez kissé hosszadalmas kihívás. Nem mintha nem élvezném. :D Amúgy meg ahogy olvasgattam, hasonló dolgok fordulnak elő ennél nagyságrendekkel drágább gépeken is (lásd Silvia) úgyhogy ez nem valami egyedi jelenség.
Arra gondoltam, hogy ha a PID nem is válik be a kazán miatt, még mindig tök jól használható mint digitális hőmérő, jelentősem megkönnyítve a szörfölést. Ha meg netán később mégis továbblépnék, akkor meg jó lesz a következő géphez is. Egyáltalán nem tervezem amúgy, tök poén egy ennyire olcsó cuccból ILYEN kávét kihozni. Bírom amikor leesik az emberek álla. XD Pedig még mindig van mit rajta kitapasztalni.
Tényleg jó cikk (köszönet ogrEicsab!). Elsőre nem volt egyértelmű, hogy a nyomásfokozós szűrővel mérte a 7-8 baros nyomást, de az utolsó bekezdés erre utal, mikor azt írja, hogy kiszedte a szűrőből a szelepet. Felmerült bennem a kérdés, hogy látva a kazán nem túl nagy méretét, érdemes PID beszerelésén gondolkodni?
A telefonjaim sima óra appjai (Windows és iPhone egyaránt) tartalmaznak egy-egy használható visszaszámlálót. A riasztás késik egy hangyányit mindkét telepfonnál, de ha rövidebbre állítom a visszaszámlálást, használható. :)
A céges telóm egy iPhone. Arra rengeteg kávés appot találtam. A cikkben említett Simple Espresso Timer lenne jó igazán, de a leíráshoz képest kiderült, hogy nincs hangja. Kár.
Köszi a cikket, jó találat. A válasz pedig: majdnem. Az ürge az EC155-öt a saját nyomifokis kosaraival tesztelte, ahol 7.5 bar volt a max nyomás amikor 25 másodperc alatt lejött a kávé. Én viszont nem azokat a kosarakat használom, hanem a régi, nyomásfokozó nélkülieket, ahol megfelelő szemcsefinomság és tömörítés mellett elvileg elérhetem a 9 bart, tekintve, hogy ő is 13 bar-ra állapította meg a fulladási nyomást. Szóval esély még van rá. De ha a benne lévő szivattyú nem képes 9 bart hozni, lecserélem mint a szél!
... és van még olyan tapasztalatom, ami arra enged következtetni, hogy a fémharisnyás hőelem nem pontos! Az ilyennel szerelt (1db) gép esetén a kilépő víz hőfoka 9 fokkal kevesebb volt a pid által jelzett értéknél. A többit már a linkelt hőelemmel szereltem, ott nem tapasztaltam ilyet.
Visszaszámláló órát tényleg felesleges beleépíteni. Arra ott van az a kismillió okostelefon-alkalmazás, amit ingyen letölthetsz a telefonodra. Én egy Bloom nevű alkalmazást használok, amiben katalogizálhatod a kávéidat, bevive a nevet, elkészítés módját, töltetsúlyt, csapolási időt, és választhatod, hogy visszafelé számláljon, és csenget egyet, amikor eléri a 0-t, mint a mikro. Így lehet figyelni a lefolyást.