Keresés

Részletes keresés

AttiM Creative Commons License 2018.06.04 0 0 176206

Sziasztok, Gaggia Classic-om karbantartásra szorulna. Sok éve használom megelégedéssel, néha tisztító és vízkőtelenítő kúrát végzek rajta. De még sosem cseréltem a gumitömítést (azt nyilván meg tudnám tenni, de nem tudom, hol kapható), de nagyobb gond, hogy a gőzcsap sem zár rendesen, állandóan pisil, illetve a gőzcsövet kicseréltem a Rancilio Silvia-félére, de a tövénél csepeg kissé.

Valaki tudna ezekben segíteni Budapesten (és mennyiért)?
Előre is köszönöm!

Attila

Katoczi Creative Commons License 2018.06.04 0 0 176205

A crema mennyisége a frissességtől függ, akár annak a változása is okozhat hasonlót. Érdemes grammban mérni a végeredményt. Az ok lehet egyébként a daráló is, ez nem egy presíziós eszköz.

Előzmény: Nibiru (176204)
Nibiru Creative Commons License 2018.06.04 0 0 176204

Igen tudom, csak pár helyen árulnak normális tömörítőt 52 mm-es méretben. Ráadásul nem is pontosan 52 mm a kosár mérete hanem egy hangyányit nagyobb, ami ha nem figyelek oda okoz néha meglepetéseket. De már rááll a kezem. De a régi domború műanyag tamperemnél még egy műanyag vitaminos tégellyel is jobban sikerültek a kávéim. A vitaminos tégelyt telenyomtam purhabban, hogy a közepe ne nyomódjon be és azt használtam végig mielőtt megérkezett a Motta.

Más:  tapasztaltál valaha olyat a kis Graef-fal, hogy átállsz egy másik kávéra, majd vissza a szokásosra és azt veszed észre, hogy valami nem jó? Napokig azt hittem, hogy az én hibám miatt gyorsult fel a lefolyás, (25 másodperc alatt 30 ml helyett úgy 35 és 40 között - cremáva együtt - de már úgy érzem, hogy a daráló szórakozik velem. Létezhet ilyen?

Előzmény: Ludovicus (176202)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.06.04 0 0 176203

Legalábbis egy olcsó automatával. A múltkor volt szerencsém megkóstolni egy méregdrága Delonghi-ból lejött kávét. Valami vacak kávét tettek bele, de az nem a gép hibája, amúgy viszont még a lefolyás is kifogástalan volt.
Csak hát annyiért szerintem biztos nincs észnél, aki megveszi. :D

Előzmény: ogrEicsab (176196)
Ludovicus Creative Commons License 2018.06.04 0 0 176202

Nem, még mindig a domború műanyagot használom. Ez nem egy elterjedt méret, én is csak a pécsi boltban láttam.

Előzmény: Nibiru (176191)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.03 0 0 176201

Akkor vegyél olyat ami tetszik és belefér a keretedbe és jó kávézást!

Sárga csíbóval az igazi! :-)

mlas45 Creative Commons License 2018.06.03 -4 0 176199

Minden PID tulajdonképp egy számítógép. Vannak ugye ezek az íbéjjes 5 eFt-os modulok, meg nyilván vannak neves gyártók termékei, itthoni képviselettel, supportal, programozási segédlettel, garanciával, akár 20x ennyiért.

Lehet akkor mondani, hogy jobb, kérdés, kell-e az a minőség nekünk a KVgéphez? a válasz: nem.

Előzmény: Nibiru (176194)
CZsolt_79 Creative Commons License 2018.06.03 0 0 176198

Vagy egy ESE Pod-os gép.

Előzmény: acc600 (176195)
H Simpson Creative Commons License 2018.06.03 0 0 176197
Egy régi Quick Mill Acquaviva...
Jól beállítva ez van legközelebb az eszpresszóhoz.
Előzmény: acc600 (176195)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.06.03 -3 2 176196

Automatával nem kávézni fogsz, maximum valami kávénak nem nevezhető löttyöt inni! 

Előzmény: acc600 (176195)
acc600 Creative Commons License 2018.06.03 0 0 176195

 

Meguntam a játszadozást, ezentúl kávézni szeretnék, nem kísérletezgetni.

 

Tudnátok javasolni néhány bevált és ajánlott automata kávéfőzőt úgy 100-150 eFt-ig?

 

Nem szükséges, hogy sokféle kávét tudjon készíteni, mert nem akarom állandóan tisztogatni sem a tej maradványaitól. Bőven elég, ha jó eszpresszót készít és gőzt tud fejleszteni.

 

Előre is köszönöm a válaszokat, ötleteket!

Nibiru Creative Commons License 2018.06.02 0 0 176194

Bocs, kimaradt, hogy igen ez egy termosztát, de akkor arra gondoltam, hogy a célra talán ez is megfelelne. De szinte azonnal meg is gondoltam magam, mert az 1 fok tartományt még mindig túl soknak tartom. Mivel nagyon kicsi a kazán, vélhetően közel ugyanazt csinálná, mint a gyári termosztát, csak talán valamivel kisebb tartományban. Szóval ha egyszer belevágok, akkor azt a párosítást és onnan veszem majd meg amit ogrEicsab javasolt, főleg, hogy az ugyanennyibe kerül.
A PID-ek minőségi kérdése azért jutott csak az eszembe, mert valaki írta régebben ezen a fórumon, hogy a nem tudom mennyibe kerülő, de olcsó PID nem olyan jó, de bezzeg az ennyi és ennyibe kerülők mennyivel jobbak. Akkor ez marhaság? Mondjuk teljesen mindegy, mert annál drágább PID-et amúgy sem vennék ehhez a géphez mint amit orgrEicsab belinkelt. A beállítás egy külön kör lesz, odáig még nem gondoltam tovább. Viszont szükség lesz rá, gondolom mivel nem a saját érzékelőjével fogom használni. 

Előzmény: mlas45 (176193)
mlas45 Creative Commons License 2018.06.02 -2 0 176193

Rossz minőségű PID nincs. Hibás PID, rosszul beállított PID az van :((

A termosztátos kérdésedből azt gyanítom, igazából te nem tudod, mit csinál egy PID. A linken lévő termosztát árából egyébként kijön egy PID, érzékelővel együtt, Íbéjjről - persze azt még bele kell tenni a KV gépbe.

Előzmény: Nibiru (176189)
y3k Creative Commons License 2018.06.01 0 0 176192

Ha valakinek kell egy Iberital challenge alkatrésznek és Zuglóig eljön érte, jelezze.

Nibiru Creative Commons License 2018.06.01 0 0 176191

Jut eszembe, vettél már tampert vagy még mindig a műanyagot használod? A domború felületű műanyag tamperhez képest amit először vettem, a Mottával dolgozni leírhatatlan élmény.

Előzmény: Ludovicus (176190)
Ludovicus Creative Commons License 2018.06.01 0 0 176190

Utolsó mondatodra reagálva: ez így van, nekem is kb. 1 év kellett, mire állandóhoz közelítő minőséget tudtam produkálni - amiben természetesen az is közrejátszott, hogy az előtte sosem volt hasonló kávégépem/őrlőm.

Előzmény: Nibiru (176189)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.31 0 0 176189

Valaki megosztott itt egy youtube linket korábban amin egy EC155-tel szórakozott a videó készítője.
Ebből egy egész sorozat készült. (készítő: https://www.youtube.com/channel/UCAtEFkyoJYRlq8wK7PQOOiw )
Abból ítélve érdemes megpróbálni, főleg ha ilyen olcsón is be lehet szerezni a PID-et.
Az ürgének az volt a baja a kommentje szerint, hogy a gépen a lámpa kialvása, azaz a fűtés bekapcsolása után  még esik a hőmérséklet, ami fura. Hogy ez a kazán tehetetlenségéből, esetleg a rossz minőségű PID vagy hibás összeállításból adódik, nem tudom, de én adnék neki egy esélyt. Nem csak a kíváncsiság kedvéért, de azért is, mert mint megrögzött környzetvédő, zavar, hogy egy teljes kazáncsapolást kell csinálnom minden kávé előtt. Annyira nem megy veszendőbe, mert azzal felmelegítem a csészé(ke)t, meg a fejet is, de akkor is. Van egy gyanúm, hogy túl nagy a gép szabályzási/fűtési  tehetetlensége. Bekapcsolás után egész biztosan messze túlfut az optimális hőmérsékleten, de utána is igyekezni kell, hogy ne szálljon el nagyon a vízhőmérséklet. A lámpa kigyulladása után tapasztalatom szerint még egy ideig emelkedik a hőmérséklet, majd lassan átlendül és csökkenni kezd. De amikor kialszik a lámpa, azaz beindul a fűtés akkor is még időbe telik míg magához tér és újra emelkedni kezd a hőmérséklet érzésem szerint. A lényeg, hogy túl nagy tartományban hullámzik a hőmérséklet és ezért kell trükközni az előcsapolással meg kivárni a megfelelő időpontot.
Csak hőmérő/PID nélkül ez kissé hosszadalmas kihívás. Nem mintha nem élvezném. :D
Amúgy meg ahogy olvasgattam, hasonló dolgok fordulnak elő ennél nagyságrendekkel drágább gépeken is (lásd Silvia) úgyhogy ez nem valami egyedi jelenség.

Egyébként azóta találtam itthon is normális áron ilyen szabályzót, lehet, hogy ez is jó? Vagy ez felejtős, esetleg nem is az? :) http://www.aquamixwebaruhaz.hu/termek/digitalis-kapillarcsoves-termosztat-mh/

Arra gondoltam, hogy ha a PID nem is válik be a kazán miatt, még mindig tök jól használható mint digitális hőmérő, jelentősem megkönnyítve a szörfölést. Ha meg netán később mégis továbblépnék, akkor meg jó lesz a következő géphez is. Egyáltalán nem tervezem amúgy, tök poén egy ennyire olcsó cuccból ILYEN kávét kihozni. Bírom amikor leesik az emberek álla. XD  Pedig még mindig van mit rajta kitapasztalni.

Előzmény: Ludovicus (176188)
Ludovicus Creative Commons License 2018.05.31 0 0 176188

Tényleg jó cikk (köszönet ogrEicsab!). Elsőre nem volt egyértelmű, hogy a nyomásfokozós szűrővel mérte a 7-8 baros nyomást, de az utolsó bekezdés erre utal, mikor azt írja, hogy kiszedte a szűrőből a szelepet. Felmerült bennem a kérdés, hogy látva a kazán nem túl nagy méretét, érdemes PID beszerelésén gondolkodni?

Előzmény: Nibiru (176181)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.31 0 0 176187

A telefonjaim sima óra appjai (Windows és iPhone egyaránt) tartalmaznak egy-egy használható visszaszámlálót. A riasztás késik egy hangyányit mindkét telepfonnál, de ha rövidebbre állítom a visszaszámlálást, használható. :)

Előzmény: Epsilon (176184)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.31 0 0 176186

A céges telóm egy iPhone. Arra rengeteg kávés appot találtam. A cikkben említett Simple Espresso Timer lenne jó igazán, de a leíráshoz képest kiderült, hogy nincs hangja. Kár. 

Előzmény: Epsilon (176184)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.31 0 0 176185

9 fokot tévedett?! Hát ez már bizony elég erős ellenérv. Nem semmi.
9 fok különbség még a fürdővíznél is számít, nem hogy a kávénál. XD

Előzmény: ogrEicsab (176178)
Epsilon Creative Commons License 2018.05.31 0 0 176184

Közben eszembe jutott, hogy az ötletet az okostelefon alkalmazás használatára a kiváló Olaszpresszó blogon olvastam.

Ha nem tudsz letölteni alkalmazást a telefonodra, akkor lehet kapni apró mágneses stoppereket, amiket rátehetsz a főzőre. Nem kell beleépíteni.

Előzmény: Nibiru (176182)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176183

Nekem meg almás, de arra sincs ez a progi sajna...

Előzmény: Nibiru (176182)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176182

Nekem Windows Phone-om van, arra meg már senki sem fejleszt. :( De nem találtam infót  róla hirtelen, pedig nagyon jól hangzik.

Előzmény: Epsilon (176177)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176181

Köszi a cikket, jó találat. A válasz pedig: majdnem. Az ürge az EC155-öt a saját nyomifokis kosaraival tesztelte, ahol 7.5 bar volt a max nyomás amikor 25 másodperc alatt lejött a kávé. Én viszont nem azokat a kosarakat használom, hanem a régi, nyomásfokozó nélkülieket, ahol megfelelő szemcsefinomság és tömörítés mellett elvileg elérhetem a 9 bart, tekintve, hogy ő is 13 bar-ra állapította meg a fulladási nyomást. Szóval esély még van rá. De ha a benne lévő szivattyú nem képes 9 bart hozni, lecserélem mint a szél!

Előzmény: ogrEicsab (176176)
H_G Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176180

De 110 voltos hálózaton használva.

 

Előzmény: ogrEicsab (176176)
easy77 Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176179

Eladva

 

Előzmény: easy77 (176161)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176178

... és van még olyan tapasztalatom, ami arra enged következtetni, hogy a fémharisnyás hőelem nem pontos! Az ilyennel szerelt (1db) gép esetén a kilépő víz hőfoka 9 fokkal kevesebb volt a pid által jelzett értéknél. A többit már a linkelt hőelemmel szereltem, ott nem tapasztaltam ilyet.

Előzmény: ogrEicsab (176176)
Epsilon Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176177
Visszaszámláló órát tényleg felesleges beleépíteni. Arra ott van az a kismillió okostelefon-alkalmazás, amit ingyen letölthetsz a telefonodra. Én egy Bloom nevű alkalmazást használok, amiben katalogizálhatod a kávéidat, bevive a nevet, elkészítés módját, töltetsúlyt, csapolási időt, és választhatod, hogy visszafelé számláljon, és csenget egyet, amikor eléri a 0-t, mint a mikro. Így lehet figyelni a lefolyást.
Előzmény: Nibiru (176171)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.05.30 0 0 176176

Nem tudok angolul, de guglival lefordítva mintha pont ezt írná itt, amit te feltételezel?!

 

http://benkrasnow.blogspot.com/2010/11/adding-pressure-gauge-to-delonghi.html

Előzmény: Nibiru (176175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!