Sertésköröm, csülök, bőr - ez az alap. Feketebors, fokhagyma, só az ízesítés.
Sok bőrt és sok fokhagymát főzök bele.
Előbbit az állag, utóbbit az íz miatt. Egyébként mostanában a spártai - zöldség és tojásmentes megoldás a menő a családban. Az utóbbi időben a cupákot sem teszem bele - az megy a szomszéd kutyájának, s comb vagy lapocka kerül bele hús gyanánt.
Hát én nem bírtam megbarátkozni a tojásfőzővel, pedig szinte minden reggeli főtt tojás.
Pedig volt egy, anyukám kapta a Svédországban élő testvérétől, neki se jött be nekem adta, aztán én száműztem a garázsba, végül odaadtam egy nálunk dolgozó mesterembernek. Két év múlva mondta, hogy ők mindennap használják.
1Füle-1farka-2köröm-25-30 dkg bőrke gáz fölött pörkölve, letisztítva, lassan hideg vízben föltéve, bors-korianderrel lassan főzve, időnként lehabozva, félúton bele egy darab_60-75 dkg comb, kis fej vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma, vége felé só, némi répa-gyökér, 2-3 szem krumpli felezve.
Nekünk is 1/2-0,7-1 literes dobozaink vannak, azokba szedjük úgy, ahogy van -ha le nem csúszik a csontról a hús, rá szűrőn át a lé, lecsuk és mars a teraszra. Az én adagomba csak combhús és zöldség kerül a lébe. Reggel behozom, akkor szedem le róluk a zsírt, mikor dermedtek, nem kell bűbájoskodni vele, lazán lekaparható kanállal. Ekkor kap még csöppnyi paprika szóratot, tetőt, és irány a hűtő.
HM.
Ha összejön Karácsony előtt 1, abba teszek 1 párba 1/2-1/2 én is főtt tojást próbaként.
1* próbáltam fél fejből, de nem fért rendesen a nagy kotlámba, csak kínlódás volt, ráadásul nem tetszett a disznó vigyora.
férjnek minden csontos-bőrös alkatrésszel, nekem színhússal (füstölt és nem füstölt), a csontokat én melegen leszopogatom
a lé mindig kevés, férj viszont a nap minden órájában képes ezt enni, úgyhogy sokat kell csinálni
nem tányérba rakom, hanem kis zárható műanyag edénybe (fél literes-3 dl-es edénykékbe), hogy pont egy evésre való legyen, és egymásra lehessen rakni a hűtőben
citromlével esszük és kenyérrel, én kanállal, férj villával
Van képe egy rosszul lefordított receptet mint valami csúcs ötletet tálalni. Legalább a gombaneveknél a többesszámot levette volna, ha már addig nem jutott el, hogy a creminit megguglizza, és rájöjjön, hogy az bizony egy csiperke.
De hogy valaki, aki főzni nem tud, receptet tegyen közé, az szinte már törvényszerűvé kezd válni. Mert persze a gombát gőzöli...
de hát a sztrapacska inkább krumplis nokedli - ha nem teszel bele elég lisztet, szét fog főni... a nokedlinek is a liszt a lényege... (kedvet csináltál hozzá este megpróbálom újra, legutóbb mintha újra sikerült volna :-)) )