A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
És ha úgy sem darál elég finomra, akkor tényleg valami összeszerelési gond lehet. Ha letörted és bedaráltad az oldalsó karmocskákat a fix kést tartó műanyag elemről (itt a fórumon volt szó erről néhány hete), akkor is csak alkatrészt kell venni és legközelebb pedig óvatosnak lenni. :)
Van épp egy sor őrlő, ami közül választan lehet, de ne rohanjunk előre ha csak a szemcseméret a gond, olvtársam helyesen írta: mégegy alátétet neki! :)
Igazából egyet kell hogy értsek. Páran már elkezdtek külföldön használni ilyen szavakat, hogy short black, meg shot megy hasonlók, de ugye azok alapban angol anyanyelvű országok.
Ez azért is jó, hogy ne keresse az ember az a égett tömény eszpresszó ízt, meg ne is keresse a vastag kremát feltétlenül.
Itthon ha le meri írni az ember, hogy sortblek vagy sot akkor ugye furán néznek de még valószínű a RövidFekete se tetszene mindenkinek. Ha meg leírja, hogy shot vagy shortblack abból jön a sznobozás ;-)
A magyarított "eszpresszó" persze elfogadott :D
Mindenesetre én amellett lennék, ha tényleg elválnának a megnevezések és akkor nem lenne ekkora csalódás amikor valaki kap egy vékony kremás fincsi kis újhullámos rövid kávé italt amit mondjuk nem eszpresszónak hívnak.
Viszont így az espresszó a megnevezést meg simán meghagyhatjuk a klasszik olasz szépségeknek.
A "szépséget" ha úgy teszik vehetitek komolynak vagy ironikusnak is. Olvasója válogathatja.
A Catlerre én is majdnem rárepültem, de minél több vásárlói véleményt olvastam róla annál jobban kiábrándultam belőle. Jópofa kis daráló és sokat is tud elvileg, de marha gyenge a motorja és még egy nyamvadt pótkést sem kapsz hozzá, Ehhez viszonyítva viszont bődületesen drága. Van egy olyan érzésem, hogy még nem tapasztaltad ki a Graef-et. Melyik típust használod? Nyugodtan megveheted a használt GC-t sokan foglalkoznak a felújításukkal/javításukkal és alkatrészt is fogsz hozzá kapni még igen igen sokáig. Ha bármi újat veszel, a garancia végén ugyanaz lesz a helyzet, ha valami van, nem tudod megjavítani magad ergo ugyanaz a helyezt áll elő, csak egy vagy két évvel később.
Annyit már értekl hozzá, hogy azt tudjam mondani: nagyon meggyőző! :D Ezt a márkát nem is néztem eddig.
A Graef-fal az a bajom, hogy már a legmagasabb örlési fokon se elég finom az örlemény. Úgy megy át rajta a víz, mint a villám. (Pedig már beletettük az egyik - hozzáadott - alátétet is.) Tisztíttottuk, megtettünk vele mindent, amit lehetett. Igaz, szerelőnél nem volt. Nem is tudom, lenne-e mifelénk olyxan, aki ért hozzá.
Én is a sötét pörkölés híve vagyok, (max francia) és a crema sok mindent elmond, főeg persze ha ismered a kávét amit iszol azaz van viszonyításod. Mostanában bevallom inkább az ízekre koncentrálok. Fenébe a szabályokkal! Azzal kezdtem szórakozni, hogy igen finomra őrölt kávéból alacsony, 80-90 fok közötti hőmérsékleten főzök le egy espresso vagy ristretto mennyiséget, de nem 25, hanem akár 50-60 másodperc alatt, ahogy épp kijön a mennyiség, nem az órát nézem. Az egyébként normálisan keserű beütésű kávékból eltűnik a keserűség nagy része, néha majdnem az egésze, és a teljes ízvilág átalakul. Ezt még lehetne fokozni, azaz pl. 75 fokon "főzni" le a kávét és mondjuk 2 perc alatt, vagy több, csak ahhoz már nem jó a gépem, mert annyira finomra kéne darálni, hogy azon már nem képes a gép átpréselni a vizet. Ha mégis képes lenne, akkor bizonyosan tele lenne a csésze zaccal, de akkor is megérné. Még mielőtt még valaki megkérdezi, igen, szeretem a cold brew-t, de ez másfajta izgalom. :)
A segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék beruházni egy új kávéőrlőre és kávéfőzőre. Most Graef őrlőm van és Saeco Poemia főzőm, de egyikkel sem vagyok nagyon elégedett.
Jókat olvastam a Catler CG 8030-ról, az ára is megfelelő lenne. Mit gondoltok róla? Van valakinek tapsztalata vele?
Ami a főzőt illeti, ott sokkal nehezebb helyzetben vagyok. Már régen szerettem volna Gaggia Classic-ot, de olvasom, hogy abból a régebbi modell az igazi, azt pedig csak használtan kapok. De én nem vagyok egy műsuzaki ember, ha meghibásodik - márpedig a használtnál erre nagyobb az esély - nem tudom megjavítani. Szóval szeretnék újat. De melyiket szeressem? Kb. 100 000 Ft-ig tudok elmenni, de ha van olcsóbb, az is jó.
"Ezzel a műanyag tömörítővel egy valami megy jól: a féloldalas tömörítés". :D :D :D Érdekes amit írsz és összevághat a pára dologgal. Az öregedéssel együt jár, hogy a kávé óhatatlanul magába szív valamennyi nedvességet a levegőből, és akkor is ezek szerint finomabbra kell állítani. Minden nap tanul az ember valamit. :)
Hát srácok, bevallom őszintén, mindenre gondoltam volna de a páratartalomra nem. Való igaz, amikor esett az eső néhány napja, egész délután és éjjel is szellőztettünk, hogy hűtsük a lakást. A relatív páratartalom pedig épp néztem reggel, felugrott kb 45 %-ról 56-ra a házban. Ennyit számítana kb 10% relatív nedvesség az őrlésnél? Mert amúgy a babokat a saját zacsijukban, külső levegőtől elszigetelve, zacskózáró csipesszel jól lezárva tartom. Azaz csak addig kaphat a kávé némi párát, amíg kiveszem a zacskóból, beöntöm a garatba és utána míg elszöszmötölök vele a lefőzésig.
Hiszek nektek, hisz nincs okom kételkedni, majd megfigyelem máskor is ezt a jelenséget. Viszont szedegethetem le a kis jelöléseimet a skáláról, mert ha ez így van, akkor inkább egy táblázatot csinálok amin nem csak a kávé fajtája és az őrlési fokozat, de a levegő aktuális nedvességtartalma is fel lesz tüntetve amikor eltalálom az espresso-t.
Viszont akkor megállapítom, hogy a világosabb pörkölésű jóval érzékenyebb a párára mint a sötét. Bár ezt már biztosan tudtátok. :)
A crema mennyisége nem csak a frissességtől függ, a pörkölési szint legalább annyira befolyásolja, mivel a CO2 képződés sötét pörkölés felé egyre erősebb és az nagyban felelős a kioldódásért és a crema-ért is. Ezért sem értem sokszor, hogy miért is akarunk mi presszózni a sápadtarcú pörikből. A lamborghini is külön gyárt utcára elég jó verdákat, na meg szántásra szintén elég jó traktorokat. Traktorral is lehet utcán "autózni", meg egy aventadorral is meg lehet próbálni szántani, de hát nem az igazi...
Ezzel a műanyag tömörítővel egy valami megy jól: a féloldalas tömörítés - de már figyelek erre... A Graef-et illetően olyan még nem történt, amire rákérdeztél, de kilós kiszerelésű kávé esetében a vége felé egy fokozattal mindig finomabbra kell állítanom (gondolom, az öregedés miatt).
Van, hogy kicsit más lesz, ha elállítod, majd vissza de lehet az időjárás is, a kávé állapota, mióta van nyitva stb. Mivel nagyjából már beállítottad, ilyenkor egy kicsit finomabbra veszed, vagy hangyányival több kávé és újra jó lesz.
A kávé természetsen friss és van crema is. Mindössze arra utaltam, hogy én a mércés pohárnál úgy csapolok, hogy 25 másodpercnél a crema teteje a 30 ml, nem az alja. Tudom, hogy van aki mérleget tesz a pohár alá, de az én gépem annyira picur, hogy a pohár alatt már nem fér el a mérleg.
Ha valóban a daráló, akkor megette a fene a fokozatokat, ha nem számíthat rájuk az ember. :( Tényleg csak annyi történt, hogy az alapkávéval belőttem a szimplát és a duplát, majd egy másik kávé miatt le kellett menjek 3 vagy négy fokozatot. Azóta van a gondom, mióta visszatértem az alapkávéhoz. Nem olvastam hogy ilyesmi előfordult volna valakivel.
Sziasztok, Gaggia Classic-om karbantartásra szorulna. Sok éve használom megelégedéssel, néha tisztító és vízkőtelenítő kúrát végzek rajta. De még sosem cseréltem a gumitömítést (azt nyilván meg tudnám tenni, de nem tudom, hol kapható), de nagyobb gond, hogy a gőzcsap sem zár rendesen, állandóan pisil, illetve a gőzcsövet kicseréltem a Rancilio Silvia-félére, de a tövénél csepeg kissé.
Valaki tudna ezekben segíteni Budapesten (és mennyiért)? Előre is köszönöm!
A crema mennyisége a frissességtől függ, akár annak a változása is okozhat hasonlót. Érdemes grammban mérni a végeredményt. Az ok lehet egyébként a daráló is, ez nem egy presíziós eszköz.
Igen tudom, csak pár helyen árulnak normális tömörítőt 52 mm-es méretben. Ráadásul nem is pontosan 52 mm a kosár mérete hanem egy hangyányit nagyobb, ami ha nem figyelek oda okoz néha meglepetéseket. De már rááll a kezem. De a régi domború műanyag tamperemnél még egy műanyag vitaminos tégellyel is jobban sikerültek a kávéim. A vitaminos tégelyt telenyomtam purhabban, hogy a közepe ne nyomódjon be és azt használtam végig mielőtt megérkezett a Motta.
Más: tapasztaltál valaha olyat a kis Graef-fal, hogy átállsz egy másik kávéra, majd vissza a szokásosra és azt veszed észre, hogy valami nem jó? Napokig azt hittem, hogy az én hibám miatt gyorsult fel a lefolyás, (25 másodperc alatt 30 ml helyett úgy 35 és 40 között - cremáva együtt - de már úgy érzem, hogy a daráló szórakozik velem. Létezhet ilyen?
Legalábbis egy olcsó automatával. A múltkor volt szerencsém megkóstolni egy méregdrága Delonghi-ból lejött kávét. Valami vacak kávét tettek bele, de az nem a gép hibája, amúgy viszont még a lefolyás is kifogástalan volt. Csak hát annyiért szerintem biztos nincs észnél, aki megveszi. :D
Minden PID tulajdonképp egy számítógép. Vannak ugye ezek az íbéjjes 5 eFt-os modulok, meg nyilván vannak neves gyártók termékei, itthoni képviselettel, supportal, programozási segédlettel, garanciával, akár 20x ennyiért.
Lehet akkor mondani, hogy jobb, kérdés, kell-e az a minőség nekünk a KVgéphez? a válasz: nem.