Keresés

Részletes keresés

adam1117 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115671

Szereztem kompresszort, ráengedtem a nyomást, ráfújtam fél doboz szivárgás jelzőt és sehol semmi. 6bar-nál az üst alja kipuklisodott... :(

kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115670

Ez így igaz, és mivel kb 3 cm a "tömítő" vízoszlop magassága, mindez 3 millibár nyomás felett megtörténik.

De azért lefotózom.

Előzmény: Figyelget (115669)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115669
A sisak egyenetlenségeit a vízzár tömíti,plusz a biztonsági lefuvató szerepét is betőlti,az említett egyenetlenségek miatt. Szerintem.
Előzmény: Pálinkás Alex (115667)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115668
Mint már írtuk,annak nincs külön kategóriája,mivel nincs olyan.35-40-45 foknál már utópárlatra vált az ember(általában) és abból lesz a végére a kb 25 fokos utópárlat.Ha végig van csinálva a főzés.Persze nem kötelező az utópárlatot is megvárni,le is lehet állni.
Előzmény: ksanyi52 (115665)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115667

Ha van kedved és időd, fotózd le. Előre is köszönöm.

Arra lennék kíváncsi, hogy a sisak és az üst fixen le van fogatva ezzel a két bilinccsel, a vízzár meg tömít. Azaz a sisakot a nyomás nem tudná megemelni, ha akarná sem.

 

 

Előzmény: kramoto (115663)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115666

Jelentem, megrendelve:))))

Előzmény: barkócza (115660)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115665

Szia Ferbá! Ébredj fel! Én azt írtam hogy 65 fokos közép párlatom lett. Meg hogy a kezdetekben 75 fokos volt. 

Hát azzal elég könnyű volt felturbózni 52 fokra a 42 fokos alszeszt. És igen az 52 fokosra vissza hígított második főzésű lágyabb, selymesebb volt mint az 52 fokosra felturbózott alszesz. Remélem így egyértelmű? 

Az amit kérdeztem egy más honlapon közölt érték, és nem tudtam értelmezni. Ide is bemásolom hogy megértsd.

Rézeleje
Ez a párlatrész tartalmazza a legtöbb előpárlati szennyeződést, közte sok rézvegyület, amiről a nevét is kapta. Gyakran kékes-zöld színű, a hűtő belső felületéről leoldott „grünspan” miatt. Nagy szennyezettsége ez semmire se használható, ki kell dobni. Mennyisége az alszesz 0,3-0,5 %-a lehet.

Előpárlat
A rézeleje után lejövő előpárlat mennyisége az alszesz 0,5-1,5 %-a. Leggyakrabban szúrósszagú acetaldehidet és sósborszeszre emlékeztetőetil-acetátot (valamint ecetsavat, kozmaolajat) tartalmaz. A túl sok illetve túl kevés előpárlat elvétele egyformán hiba!

Középpárlat (pálinka)
Mihelyt a kellemetlen szag megszűnik, azonnal váltsunk át középpárlatra, mert az előpárlat után kellemes aromájú anyagok párolódnak át. A középpárlatot külön edénybe gyűjtsük. A középpárlat az alszesz 30-35 %-a, szeszfoka 50-60° (borpárlat esetén 65-75°), íze, illata hibátlan.

Utópárlat
Akkor váltsunk át, amikor megjelenik a jellegzetes főtt, fazék-, üst íz. Az utópárlat savanyú szagú. Az utópárlat az alszesz térfogatának 25 %-a, szeszfoka 15-25°."

 

 Tehát nem az én pálinkámról beszéltem, ez csak egy kérdés volt. Ha a közép párlat 50-60 fok az utópárlat 15-25 fok akkor a kettő közöttit 45-40-35 stb hova soroljuk? Remélem érted mit kérdeztem? Üdv ksanyi.

Előzmény: Feeriba51 (115646)
körte51 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115664

Nem.

Előzmény: kramoto (115656)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115663

Két bilincs van egymással szemben.

Vízzár adja a tömítést az üst és a kupola között.

A keverő az hasomnló a nagytestvérekhez, 2 kúpkerekes megoldás.

A 30 literesnél nem lehet motort felszerelni, a nagyobbaknál igen, és 30 000 ft a 24 voltos "ablaktörlő motor" 230 V-os táppal.

Ahogy néztem a motor felszerelésnek a 30 literesnél az az akadálya, hogy a keverőtengely (hajtókar tengely) hajtókarral szembeni megtámasztása gyengécske, kézi forgatásra tervezett, nm ad megfelelő tengelytámaszt a gépi keveréshez.

A keverőlapát is a 30-as esetében egy lap egy irányban a középső tengyelytől, ami alá beszorulhat a gyümölcs magja és ekkor megakad.

A gépinél nem lap a keverő, hanem 5 cm-es lapokból összerakott láncszemek vannak  valahogy így:  =-=-= és két irányban.

A 30-as csak gázzal fűthető a nagyobbak (a 60-as is) már üstházas.

 

Lefotózzam nyitott állapotban???

Előzmény: Pálinkás Alex (115661)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115662

Keress rá a "digitális maghőmérő"-re.

Előzmény: barkócza (115660)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115661

Élőben még nem láttam DES 30 Literest.

Csak egy bilincs van a kupola és az üst rögzítésére, vagy van hátul is egy bilincs?

Gondolom ez is vízzáras.

 

Ha megnézem a DES 60-80-100L-eseket, van egy stílus, azaz tök egyformák. Ez a 30 L-es másabb stílust hordoz magán.

Előzmény: Pálinkás Alex (115657)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115660

Elektromosat javasolok.

Előzmény: kramoto (115658)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115659

50 literesnek saccolom, de elbizonytalanodtam, inkább este megmérem.

Előzmény: Pálinkás Alex (115657)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115658

 

Bimetálos, vagy szeszes-higanyos legyen?

bár lehet mindkét típus esetében pontatlanság.

Előzmény: kramoto (115656)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115657

DES 30 L-es főzőhöz hány literes hűtőt kaptál?

Előzmény: kramoto (115656)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115656

 

 

Valamint jelenthet javulást a párlatban hogyha megnövelem a páracső hosszát?

A jelenlegi hosszt a rendelkezésre álló hely miatt kb 20%-al tudnám növelni, úgy hogy tartom az emelkedési szöget.

 

És ez, mert akkormár egylépcsőben a kettőt megcsinálnám.

barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115655

Pár centin biztos nem múlik.

Előzmény: kramoto (115653)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115654

Na akkor csak meg kell csinálnom:))) de gyárilag miért nem így?????

Előzmény: öreg_néne_b (115651)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115653

Ez egy egyszerú és jó ötlet:))))

 

Az gondolom mindegy, hisz nem lehet nagy különbség azon a pár centin, hogy a páracsőben a hőmérsékletet az "emelkedési" szakasz végén vagy a "leszálló" szakaszban mérem?

Előzmény: barkócza (115650)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115652

Arra kell figyelni, hogy egy maghőmérő ezen a helyen a gőzhöz tartozó forráspontot méri (kb), a cső viszont a kondenzációs hőmérsékleten lesz, a hőmérő kicsit alámutathat.

Előzmény: öreg_néne_b (115651)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115651

Már azon gondolkodtam, átalakítom a páracsövet és a legmagsabb pontra (hűtöbe fordulásnál) teszek be egy hőmérőt.

Ott van jó helyen. Az ott mért hőmérséklet azt mutatja, pillanatnyilag éppen mennyire tömény párlat jön. Mint az eprüvetta + fokoló, csak jobb.

Előzmény: kramoto (115649)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115650

Én ott mérem a hőmérsékletet, nagyon jó az, de kell egy jó párat főzni ahhoz, hogy megtanuld, hogyan kell értelmezni. Sima T toldót teszel a csőre, a szabad lukba pedig egy maghőmérővel átszúrt parafadugót teszel. Ennyi.

Előzmény: kramoto (115649)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115649

Köszönöm Nektek a bíztatást.

Már azon gondolkodtam, átalakítom a páracsövet és a legmagsabb pontra (hűtöbe fordulásnál) teszek be egy hőmérőt.

Akkor ezzel ne foglalkozzak?

 

Valamint jelenthet javulást a párlatban hogyha megnövelem a páracső hosszát?

A jelenlegi hosszt a rendelkezésre álló hely miatt kb 20%-al tudnám növelni, úgy hogy tartom az emelkedési szöget.

 

Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115648
Ha keverős,akkor azért nem kell annyira f...i.
:-)
Előzmény: kramoto (115644)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115647

Fűthetsz bátrabban, a lényeg, hogy hígítsd meg kellően a cefrét, és keverd. Hajrá, jó lesz az!

Előzmény: kramoto (115644)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115646

Ne haragudj, megpróbáltalak követni, de nem sikerült:-)))

Először főztél egy 42 fokos párlatot "egymenetben" (nevezzük így)

Aztán azt mondtuk, hogy főzzél két lépcsőben is és hasonítsd össze.

Ez alkalommal született neked 35% középpárlat és 25% utópárlat. Mi lett a 40% valamivel????

Aztán azt mondod, hogy az alszeszedet (ez az, amit először főztél???)  feljavítottad 52 fokra. Hogyan??? És akkor mit hasonlítasz és mivel???

Az alszesz "darabos vad" és az 52 fokos simább????

Lehet nem ébredtem még fel, de nem nagyon értek semmit.

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: ksanyi52 (115634)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115645
Szerintem csapd hozzá a következőhöz.Mint barkócza is írta,ne akarj a hőmérőnek megfelelni.Még a tisztázásnál sem,nemhogy a cefre főzésekor.Nagyon jó támpont tud lenni egy pár főzés után,de semmi több.
Előzmény: kramoto (115639)
kramoto Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115644

írtad korábban, hogy a leégéstől nagyon fo...sak, hát én fo...tam rendesen, ezért nem mertem tolni a hőt.

Üst ürítésnél láttam, hogy nincs leégés, és a második főzésnél bátrabb voltam.

 

Mivel SOS kellett a főző, )írtátok, hogy azonnal főzni kell és a duplafalú 30 literest talán ennek a hét közepére mondták, hogy készül, megvettem a DES keverős szimplafalút 30 literesben. (ha lesz másik főző /nem valószínű/ akkor jó lesz ez tisztázásra )

34-35 literes valójában, csak 30 literrel tölthető maximum, de az ajánlott a 27 liter.

 

Kicsit felhabzott, de nem vészesen, a vízzár bezavarosodásán lehetett látni amikor felhabzott.

A páracső 22-es és epruvettát is vettem hozzá (remélem jól írtam) a folyamatos méréshez.

Vizet 3-4 alkalommal cseréltem a hűtő felső harmadában az intenzí főzésnél mikor 60 fok főlé ment a hőmérő (ekkor a hordó also fele még hideg volt, a kifolyón gőz nem jelent meg).

Első főzés olyan lassú volt, hogy nem is kellett cserélnem hűtővizet, mert 40 fok fölé nem is ment a hűtővíz felső rétegének hőmérséklete.

 

 

Előzmény: barkócza (115641)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115643
Ezt mondom:-)
Sok az a 7-8 óra főzési idő.Vízet ne benzinkúton vegyél,olyat vásárolj ami emberi fogyasztásra alkalmas.Egyébként a csapvíz sem rossz megoldás.
Előzmény: ksanyi52 (115640)
barkócza Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115642

Melyik főzőt vetted meg végül?

Előzmény: kramoto (115639)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!