Mint már írtuk,annak nincs külön kategóriája,mivel nincs olyan.35-40-45 foknál már utópárlatra vált az ember(általában) és abból lesz a végére a kb 25 fokos utópárlat.Ha végig van csinálva a főzés.Persze nem kötelező az utópárlatot is megvárni,le is lehet állni.
Ha van kedved és időd, fotózd le. Előre is köszönöm.
Arra lennék kíváncsi, hogy a sisak és az üst fixen le van fogatva ezzel a két bilinccsel, a vízzár meg tömít. Azaz a sisakot a nyomás nem tudná megemelni, ha akarná sem.
Szia Ferbá! Ébredj fel! Én azt írtam hogy 65 fokos közép párlatom lett. Meg hogy a kezdetekben 75 fokos volt.
Hát azzal elég könnyű volt felturbózni 52 fokra a 42 fokos alszeszt. És igen az 52 fokosra vissza hígított második főzésű lágyabb, selymesebb volt mint az 52 fokosra felturbózott alszesz. Remélem így egyértelmű?
Az amit kérdeztem egy más honlapon közölt érték, és nem tudtam értelmezni. Ide is bemásolom hogy megértsd.
"
Rézeleje Ez a párlatrész tartalmazza a legtöbb előpárlati szennyeződést, közte sok rézvegyület, amiről a nevét is kapta. Gyakran kékes-zöld színű, a hűtő belső felületéről leoldott „grünspan” miatt. Nagy szennyezettsége ez semmire se használható, ki kell dobni. Mennyisége az alszesz 0,3-0,5 %-a lehet.
Előpárlat A rézeleje után lejövő előpárlat mennyisége az alszesz 0,5-1,5 %-a. Leggyakrabban szúrósszagú acetaldehidet és sósborszeszre emlékeztetőetil-acetátot (valamint ecetsavat, kozmaolajat) tartalmaz. A túl sok illetve túl kevés előpárlat elvétele egyformán hiba!
Középpárlat (pálinka) Mihelyt a kellemetlen szag megszűnik, azonnal váltsunk át középpárlatra, mert az előpárlat után kellemes aromájú anyagok párolódnak át. A középpárlatot külön edénybe gyűjtsük. A középpárlat az alszesz 30-35 %-a, szeszfoka 50-60° (borpárlat esetén 65-75°), íze, illata hibátlan.
Utópárlat Akkor váltsunk át, amikor megjelenik a jellegzetes főtt, fazék-, üst íz. Az utópárlat savanyú szagú. Az utópárlat az alszesz térfogatának 25 %-a, szeszfoka 15-25°."
Tehát nem az én pálinkámról beszéltem, ez csak egy kérdés volt. Ha a közép párlat 50-60 fok az utópárlat 15-25 fok akkor a kettő közöttit 45-40-35 stb hova soroljuk? Remélem érted mit kérdeztem? Üdv ksanyi.
A keverő az hasomnló a nagytestvérekhez, 2 kúpkerekes megoldás.
A 30 literesnél nem lehet motort felszerelni, a nagyobbaknál igen, és 30 000 ft a 24 voltos "ablaktörlő motor" 230 V-os táppal.
Ahogy néztem a motor felszerelésnek a 30 literesnél az az akadálya, hogy a keverőtengely (hajtókar tengely) hajtókarral szembeni megtámasztása gyengécske, kézi forgatásra tervezett, nm ad megfelelő tengelytámaszt a gépi keveréshez.
A keverőlapát is a 30-as esetében egy lap egy irányban a középső tengyelytől, ami alá beszorulhat a gyümölcs magja és ekkor megakad.
A gépinél nem lap a keverő, hanem 5 cm-es lapokból összerakott láncszemek vannak valahogy így: =-=-= és két irányban.
A 30-as csak gázzal fűthető a nagyobbak (a 60-as is) már üstházas.
Az gondolom mindegy, hisz nem lehet nagy különbség azon a pár centin, hogy a páracsőben a hőmérsékletet az "emelkedési" szakasz végén vagy a "leszálló" szakaszban mérem?
Arra kell figyelni, hogy egy maghőmérő ezen a helyen a gőzhöz tartozó forráspontot méri (kb), a cső viszont a kondenzációs hőmérsékleten lesz, a hőmérő kicsit alámutathat.
Én ott mérem a hőmérsékletet, nagyon jó az, de kell egy jó párat főzni ahhoz, hogy megtanuld, hogyan kell értelmezni. Sima T toldót teszel a csőre, a szabad lukba pedig egy maghőmérővel átszúrt parafadugót teszel. Ennyi.
Szerintem csapd hozzá a következőhöz.Mint barkócza is írta,ne akarj a hőmérőnek megfelelni.Még a tisztázásnál sem,nemhogy a cefre főzésekor.Nagyon jó támpont tud lenni egy pár főzés után,de semmi több.
írtad korábban, hogy a leégéstől nagyon fo...sak, hát én fo...tam rendesen, ezért nem mertem tolni a hőt.
Üst ürítésnél láttam, hogy nincs leégés, és a második főzésnél bátrabb voltam.
Mivel SOS kellett a főző, )írtátok, hogy azonnal főzni kell és a duplafalú 30 literest talán ennek a hét közepére mondták, hogy készül, megvettem a DES keverős szimplafalút 30 literesben. (ha lesz másik főző /nem valószínű/ akkor jó lesz ez tisztázásra )
34-35 literes valójában, csak 30 literrel tölthető maximum, de az ajánlott a 27 liter.
Kicsit felhabzott, de nem vészesen, a vízzár bezavarosodásán lehetett látni amikor felhabzott.
A páracső 22-es és epruvettát is vettem hozzá (remélem jól írtam) a folyamatos méréshez.
Vizet 3-4 alkalommal cseréltem a hűtő felső harmadában az intenzí főzésnél mikor 60 fok főlé ment a hőmérő (ekkor a hordó also fele még hideg volt, a kifolyón gőz nem jelent meg).
Első főzés olyan lassú volt, hogy nem is kellett cserélnem hűtővizet, mert 40 fok fölé nem is ment a hűtővíz felső rétegének hőmérséklete.
Ezt mondom:-)
Sok az a 7-8 óra főzési idő.Vízet ne benzinkúton vegyél,olyat vásárolj ami emberi fogyasztásra alkalmas.Egyébként a csapvíz sem rossz megoldás.