Olvasgatom egy ideje az irományaidat ,nekem nagyon úgy tűik,valami balhé van a /forrasztásnál/
Akárhogy is Én biztosan rá érdeklődnék a gyártó (kisiparostól) volt-e(van_e) másoknak is hasonló problémájuk !
Bár ahogy figyelgettem át hegesztetted a cuccot,ezzel ha volt garancia biztosan el is veszett de mindettől függetlenül mégiscsak kíváncsi lennék ......
De hiszen,mikor víz volt a hűtőközeged,attól nem lehetett olajos,még ha átszivárog is.És azt írtad,hogy az összes főzet ugyanolyan.Arról nem beszélve,hogy át is "varrtad".
Szeretném megkérdezni a hozzá értőktől, hogy a vörösréz kupola bizonyított és vélt jótékony hatásait?
A vörösréz üst jótékony hatásáról eddig annyit olvastam, hogy mivel jobb a hővezetése, így kevésbé ég oda a cefre, jobban átadja és ossza a hőt.
Ettől függetlenül a rozsdamentes (szimpla, dupla, szendvicspaneles) üst is kiszolgál minőségromlás nélkül.
A Reggellinkbe is olvastam, hogy a hol a gőz fut, ott ajánlott a vörösréz. Kupola, defi, pistorius, páracső, hűtő eleje.
Továbbá a hűtőről.
Azért jobb a vörösréz, mert jobb a hőátadó képessége? Kérdem is és ki is jelentem.
Ha rozsdamentes acélból készítjük, akkor kell még bele 2-3 spirál. (mivel a rozsdamentesnek kisebb a hőleadó képessége)
Kijelenthetjük-e azt, hogy ha már a pálinka folyékony formában van, mindegy, hogy rozsdamentes, üveg, szilikon, vagy vörösréz csövön fut, élvezeti értéket nem vesz el és nem tesz hozzá a vörösréz?
És-ha-amennyiben a vörösréz kupola, és páracső stb. a cefrében lévő káros vegyületeket köt meg, mikor engedi el?
Eddig az amidalint, és a ként mondták nekem, de nem meggyőzően.
Gondolok itt arra, hogy a réz felülete megköti (a valamit) és az mikor és hogyan távozik, hogy kösse a következőt?
Én meg a digitális hőmérőt korrekt, viszonylag pontos (mivel általában 0,1 C-fok felbontásúak) hőmérséklet és hőmérséklet változás mérésére ajánlom. Csak tudni kell használni, tudni kell, hogy mit mérünk és az eredményt tudni kell értékelni.
Szép estét mindenkinek! A mai délutánom mozgalmas volt. Főző takarítás: mosószerrel, tiszta vízzel, citromsavval üres hűtővel gőzölve, citromsavval átmosva, tiszta vízzel átmosva. Na és ez után....
Felraktam tiszta vizet. És ami lejött az nem tiszta víz. Olajosnak tűnik.
"tisztítani a rézkupola belső oldalát, mert kicsapódásokat tapasztaltam rajta,de erre nem kaptam választ." Írás-üzemmódból nem sikerül olvasásba váltani. Digitális hőmérőt feldugásra ajánlom, felkötözés is jó, pl. padláson ruhaszárító kötéllel, jócselekedet lenne az emberiség szempontjából.
A főzőt, sisakot, páracsövet természetesen minden főzés után tisztára takarítom. A hűtőt is kellene, de nekem az kissé macerás, ezért azt csak tisztázás előtt szoktam. Egyébként, olyan ez, mint a vasárnapi ebéd: ami maradt, még hétfőn jóízűen meg lehet enni a vasárnapi tányérokból is, de én inkább tisztából szoktam...
Látod tudsz Te jó fiú lenni. Most már nem kellemes gyümölcsízű az alszeszed és mindenki megnyugodott. Így kell ezt csinálni:-)))
Viccet félretéve, én azt javasolnám, hogy ezt a második két felöntést csináld úgy, ahogy a két lépcsős módszer kívánja. Aztán hasonlítsd össze a kettőt és vond le a következtetést. Ha az előbbi módszer lenne a jobb, azt inkább ne is írd le, mert nagyon kikapsz:-))))
A sisakot nem kell mosni semmivel, mert a felületén egy állandó elszíneződés látható, ami mindig változik cefrétől függően. Esetleg szezononként nem árt egy kis tisztítás, de nem is használ.
Sziasztok! Megszületett egy újabb adag. Először írom a tényeket. A páracsőre felkötözött digitális hőmérő mérőcsúcsa, ( nem tudom mennyire hiteles) mérése alapján: a kifolyás 86,5 C foknál indult és 89,8 C foknál = 15 alkohol foknál állítottam le. Úgy főztem ahogy írtátok, kissé nagyobb lángon és olyan mint a Petőfi leves,. Mindent bele. Tapasztalat: Így lefőtt 3 órahossza alatt, de a kellemes gyümölcs ízt és illatot felváltotta egy sokkal markánsabb " kotúsabb" íz. Mennyiségre szinte nincs különbség, ez is az is kb 1,5 liter. Bár így is 2 üvegbe van de nem lehet olyan jól elválasztani a hogy melyik a jó és melyik a kevésbé jó. Remélem majd a finomításkor helyre áll a rend. Többen ajánljátok a Sogi féle linket, de én oda nem tudok belépni mert mindig visszadob az előző oldalra. Nem hagy regisztrálni. Gondoltam összeöntöm az előző 3 főzésből a " jónak minősítettet, felhígítom 25 fokra és lefinomítom. Majd az összes többit megint egybeöntve. És akkor meglátom a különbséget. De még egy főzés hátra van, de azt már csak holnap.
" Lehet, hogy a tiédbe nem kozmál le. Gondolom lassú tűzön főzöd és nem kozmál. :" Vastagfalú a főzőüst feneke és vettem bele rácsot is, és igen lassú tűzön főztem de majd most kiderül, mert most nyomattam neki félgázon.
Az előző írásomban kérdeztem hogy mikor szoktátok ecettel vagy savval tisztítani a rézkupola belső oldalát, mert kicsapódásokat tapasztaltam rajta,de erre nem kaptam választ. Vagy minden főzés után kellene? Üdv ksanyi.
" De azért azt mond meg nékem hogy mit nyerek azzal ha azt a büdös hígító szagú 1dl előpárlatot vissza öntöm a finomításhoz az alszeszbe? "
Az első főzésnél el sem veszed, így nem kell visszaöntened. Cefréből alszeszt, alszeszből (alias votka "t"-vel magyarosan, az ősökre emlékezve) pálinkát főzünk.
Vannak ám a fórumon is feltalálók, és mi az egyéniségeket, és a kísérletező kedvet külön díjazzuk és az eredményeket csak azért boncolgatjuk, hogy jobban magunkévá tudjuk tenni az új tudást.
Ahhoz, hogy Te is beállj a feltalálók és az örök újítók közé, előbb el kell sajátítani az alap dolgokat. Tudni kell, hogy mit és miért teszünk. A sokszor emlegetett Sogi reggeli linkje.
Az egylépcsősnek jobb az illata, a két lépcsősnek jobb az íze. Van már bejegyzett magyar szabadalom olyan rendszerre, ami az egy lépcsős illatát és a kétlépcsős ízét összehozza.
Egy gépészmérnök pálinkafőző mester játszadozott a készülékével.
És ott van a kozmaolaj. Én semmi féle kozmaolajat nem tapasztaltam. Már az első csepp is tiszta volt. Vagy ez még azért van mert új a főző?
Lehet, hogy a tiédbe nem kozmál le. Gondolom lassú tűzön főzöd és nem kozmál. :)))
Ha nem érted a poént, akkor szintén ajánlom a Sogi féle linket. És tényleg nem bántásból, de csak akkor tudunk újításokról beszélni, vagy vaskalapos kitaposott út rejtelmeiről, ha van némi elméleti és gyakorlati információ.
Az elméleti egyszerű. Elolvasod és kész. A gyakorlati is egyszerű, az elmélet szerint lefőzöd és megvan a gyakorlat.
Nem ismersz, nem tudhatod hogy milyen típusú ember vagyok, magolós biztosan nem. Nem kételkedem benne, hogy vannak jó ötleteid, elgondolásod is. Mindegy akkor csak leírom, remélem nem sértelek meg, hiszen képletes a dolog, apám többször mondta nekem, " fiam ha kilencen azt mondják valamire, hogy szögletes, de te gömbölyűnek gondolod, nagy valószínűséggel nem a kilenc a hülye!"
Azért a jelenségeken, történéseken szabad elgondolkodni????
Egy merész pillanatban szabad tán (?) javasolni, hogy megkóstolja valaki azt a "szar" alszeszt és arra buzdítani, hogy hasonlítsa össze a kétszer főzöttel???
Az "ízlelés" a legfőbb mérőeszközünk! Nekem is van néhány "segítő eszközöm", (kotyogó,hőmérő, eprüvetta, stb) hogy tudjam MIKOR kell kóstolni. Cefre, alszesz, elő-közép- és utópárlat, kész pálinka. A minőség megítélése szinte mindig ÍZLELÉSSEL a legegyszerűbb, legbiztosabb.
Egyébként én is sokáig azt hittem, hogy űberkirály a páleszom, de aztán sikerült megízlelnem néhány ősfórumos kolléga párlatát. Azután elkezdtem tőlük eltanulni a dolgokat, pedig az "ízlelésem" semmit sem változott. De ami jó az jó, ami szar, az szar. És amíg nem találkoztam a JÓ-val, addig a szarra is azt hittem, hogy jó.
Idéztél egy olyan mondatomat, amibe szerintem egy magyarul tudó ember nem tud belekötni:
""Tulajdonképpen minden főzéskor az alkohol oldatból úgynevezett "szennyező anyagokat" távolítunk el. Ide tartoznak az íz és illat hordozó anyagok is. "
Alkoholos oldat = víz és alkohol keveréke
Idéző jelbe tett "szennyező anyag" = minden olyan anyag ami az alkoholon és vízen kívül az oldatba van. Az idézőjel azért van, mert ezek lehetnek szükséges és nem szükséges komponensek.
Minden főzés alkalmából az alkoholos oldat töményebb lesz, tehát a "szennyező anyagok" koncentrációja csökken.
Minél tisztább a rendszer annál tisztább az is ami kicsorog belőle. Ez szerintem logikus.
Dióhéjban az eljárás: felrakom a cefrét, kifőzöm addig amíg 8-10% alkoholtartalmú lesz a kicsorgó alszesz. Utána kitakarítom az üstöt. Az alszeszt felhígítom kb. 23-25%-os alkoholtartalomra vízzel.
Felteszem az alszeszt, ez már nem főzés hanem finomítás, függetlenül attól hogy pálinkafőzésnek nevezzük ezt is. Az első szúrós szagú rész a rézeleje. Vagy kidobom, vagy felhasználom grillbegyújtó folyadéknak. Utána jön az előpárlat amit külön edényekbe gyűjtöm.
Ha már nem szúrós acetonos szagú ami kicsorog akkor jön a középpárlat. Amikor a kicsorgó középpárlat kb. 45%-os alkoholtartalmú, onnantól ismét külön edényekbe (befőttesüvegbe praktikusan) gyűjtöm. A középpárlatot később először összekeverem a vállalható (nem acetonos-hígítós szagú) utolsó előpárlatokkal és a vállalható (nem keserű nem savanyú nem büdös) utópárlatokkal. Ezután hígíthatom vízzel fogyasztható erősségűre.
A különbség köztünk az, hogy nem vagyok magoló típus, nem csinálok semmit, csak ha logikát látok benne. Igaz, néha a logikám lehet téves is.
Ezért csak a logikai összefüggéseket szoktam leírni, talán van aki ért belőle. A magán levelezéseim azt mutatják, hogy akad jó elgondolásom is. Sajnos sokan nem MERIK ide leírni a tapasztalataikat, de azért tanulgatunk egymástól.
Sajnálom, hogy sokan csak az ízlelésükre hagyatkoznak, szabályokat tanulnak be és nem hajlandóak elgondolkozni a dolgokon.
Örömmel tapasztalom, hogy a fórumon sokan nem ilyenek.
Sziasztok! Na megint felraktam egy üsttel. A kupola belső falán részleges zöldes barnás lecsapódást tapasztaltam.
Mennyi időnként kell a lerakódást ecettel vagy más savval letakarítani. Minden egyes főzés után, vagy ráér a finomítás előtt? Lesz még egy üsttel és utána megbeszéljük hogy hogyan tovább. Arra még most sem kaptam választ hogy hagyjam benne az első 1 dl vagy nem. Kell bele az a büdös lé vagy nem. Üdv ksanyi.
Ha nem értek a pálinkafőzéshez akkor először is elolvasom a Sogi-féle, nem mellékesen naponta beposztolt remek linkgyűjteményben hogyan kell. Aztán ha valami az olvasottak értő FELFOGÁSA ÉS ÁTGONDOLÁSA után még mindig nem tiszta akkor és csakis akkor rákérdezek. Így elkerülöm hogy elmebetegként/trollként szerepeljek nyilvános fórumon.