Keresés

Részletes keresés

apus61 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20496

Viszont a bianka ellenállósága nem átlagos annál sokkal jobb.

Előzmény: apus61 (20495)
apus61 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20495

Fürtök,levél,érési idő és a sűrű vesszőkből kiindulva szerintem bianka.

Előzmény: Ned868 (20494)
Ned868 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20494

Sziasztok!

Évekkel ezelőtt kaptam pár szőlővesszőt amit dugványoztam. Már jó pár éve teremnek. Meg vagyok a fajtával elégedve, de azóta sem tudok utána járni, hogy milyen fajta lehet. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.

 

Erőteljes növekedésű, világosbarna és viszonylag vastag vesszőt nevel. Nagyjából a saszlával érik (már finom, érett). A saszlától jóval édesebb fajta. Fürtjei nem túl nagyok, de nálam bőven terem. Ellenállóságát átlagosnak mondanám.

Július végi képek:

 

A levélnyél elég hosszú (mellette saszla és otelló levél van)

Mai képek:

 

Remélem tud valaki legalább tippet adni...

medveger Creative Commons License 2016.09.08 0 0 20493

Hét végén (még az esők előtt) leszedtük a Cserszegit. 19,5 MM, 45l must. :-)

Egyre jobban kedvelem ezt a fajtát, idén az egyetlen, amin semmi gondom nem volt sem a faggyal, sem a fertőzésekkel.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 20492

Nem festőszőlő,mikor érett a szőlő,kicsit fanyar az ize,az idén figyeltem,a kékfrankos már tiszta sötét kék volt,ez az egy tőke még zöld.A vesszői jó erősek,a homokon is szépen megfogta az a vessző amit ledugtam.

Előzmény: Maci_P (20487)
apútó Creative Commons License 2016.09.07 0 0 20491

Köszi a választ.Akkor mindenképpen  eltávolítom vagy megmosom. Ha bort készítek belőle akkor is megmarad a réz mérgező hatása?

Előzmény: vlacko (20490)
vlacko Creative Commons License 2016.09.07 0 0 20490

Van pár tévhit azzal kapcsolatban, hogy milyen vegyszer meddig mérgező...

A bordói lé fó összetevője a réz. Namost a réz és vegyületei szervetlen anyagok. Nem bomlanak le, ellenben az eső lemossa őket.  A szőlőültetvény meg nem atomreaktor, hogy átalakítsa. Ahogy a csapvíz is. Viszont a réz nem veszít a mérgezőségéből egyáltalán. Többnyire réz karbonáttá alakul, amiből a gyomorban megintcsak rézklorid lesz.

A réz csakis az eső és a harmat által távozik a növényről, illetve ha kiszárad, van némi természetes lepergés.

De mérgezőségéből nem veszít.

Vagyis ne edd meg úgy, hogy rajta van a szőlőn, akármilyen régi is.

Igazi lebomlás a szerves vegyületekre jellemző, pld rovarölők.

Előzmény: apútó (20488)
atrego Creative Commons License 2016.09.06 0 0 20489

kaphatnék ősszel,vagy  tavasszal  a  vesszőjéből?

Előzmény: vinik táltos (20479)
apútó Creative Commons License 2016.09.06 0 0 20488

Sziasztok! Öt hete permeteztem a szőlőt/bordói lé/,de megsütötte a nap  és rászáradt a permet ahol a szemek összeérnek.Szemmel láthatóan.Lemosni elég körülményes,és érzik az ízén is. Mivel tudnám eltávolítani? Mérgező még?  Előre is köszi:

Maci_P Creative Commons License 2016.09.06 0 0 20487

Ha mégsem festő szőlő, akkor hasonló levele van a Cab.Savignonnak, talán a Cab. Franc-nak is A Zweigelt is kicsit hasonló. Már amennyire ez a képeken látszik. És ilyenek itt biztos vannak a fórumtársaknak, hátha valaki felismeri.

Előzmény: zsebpiszok0510 (20485)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 20486

Nekem első ránézésre valami festőnek talán bíborkadarkának tűnik.

Próbáld meg, hogy leveszel egy bogyót a fürtről és ha a bogyóecset vörös akkor biztos valami festőszőlő. 

Előzmény: zsebpiszok0510 (20485)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 20485

Ez milyen fajta?

 

Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 20484

Merlot van, annál is elő szokott fordulni, hogy nem egységes a fürt (bár mostanában nem volt), de most nem a virágzás után ki nem potyogott szemek zöldek hanem majdnem teljesen kifejlett bogyók maradtak azok. 

Előzmény: Falusi1 (20482)
122512 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 20483

Üdv

 

Van itt olyan fórumtárs akitől ősszel tudok majd venni oltványokat?!

Falusi1 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 20482

A Cabernetnél ez nem ritka. Neked milyen késői fajtád van?

Előzmény: Tigris0704 (20481)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 20481

Hétvégén szedtem egy próbát a rizlingszivániból. Mustfoka 17,5 MM+0,6 korrekció

 

Sava 7,6 g/l

 

Egy nagyon minimális rothadás van benne de összességében szép egészséges.

 

Ami kicsit aggaszt a kései fajtánál, hogy egy fürtön belül különböző érettségi állapotban vannak a bogyók. 

atrego Creative Commons License 2016.09.05 0 0 20480

tudsz nekem is  küldeni ősszel,vagy  tavasszal vesszőt??Mit kérsz  érte?

Előzmény: vinik táltos (20479)
vinik táltos Creative Commons License 2016.09.05 0 0 20479

Már komoly irodalma van, ismeretlen fajta, valami rügymutációra gyanakszunk itt. A Néróhoz hasonlít, de júl. 20-án lehet szedni, előzi a Csabagyöngyét is.

A neve ideiglenesen "táltos6066".

Itt évek óta téma, a keresőben utána tudsz nézni. Mellesleg a borát már egyszer lefejtettem, 15.-e körül lesz palackozva. Csak szőlő és semmi más. Idén is lesz a bor 13 fölött. Abszolút biobor, és finom.

Idén májusban óriási jégverést kapott, csak 20 l bor lett.

Az országban számtalan helyen terem az általam küldött vesszőkből.

Előzmény: atrego (20477)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.05 0 0 20478

Tényleg nem rosszak, de alacsonyabbak a kelleténél, amiből ugye elindult a beszélgetés is, hogy tavalyihoz le vannak maradva - de inkább csak cukorban, mert fenológiailag érettek.

Előzmény: Falusi1 (20476)
atrego Creative Commons License 2016.09.05 0 0 20477

ez  milyen  fajta?Mennyire   igényes?Szép!

Előzmény: vinik táltos (20405)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 20476

Ezek az értékek azért nem olyan rosszak. Ami az esőket illeti, tökéletesen egyetértünk, én már egy hónappal ezelőtt is sokaltam az esőket.

Előzmény: Maci_P (20474)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.04 0 0 20475

Lehet, hogy nagyot tévedek, de a levél mellett balra a vitorla nagyon amerikai jellegű, a levél maga meg az Izabellára hasonlít, de a fürt nem. Viszont van egy Clinton nevű szőlő, hasonló a levele, mint az Izabella, és az is kék - még nem volt hozzá szerencsém - esetleg érdemes ebben az irányban is körülnézni.

Előzmény: csipesz1960 (20470)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.04 0 0 20474

Sajnos ezekről a fajtákról nincs infóm - nem jegyeztem meg mindent, csak a következtetéseket vontam le. A sajátjaimról inkább be tudok számolni. A Néró tegnapi szürettel, 1,5kg átlagterheléssel nem érte el a 21MM-et, a Göcseji zamatos az elmúlt két hét sok napsütésében sem képes 19-et elérni, talán ha 1-et emelkedett. Eközben az olaszrizling elkezdett szépen érni, ha jó idő lesz 20 felett lehet majd szedni a hónap végén, következő hónap elején. Csak eső ne legyen sok, mert azt már nem viseli el semmi...

Előzmény: Falusi1 (20471)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 20473

Szerintem ez a fajta a fehérek között talán a legérzékenyebb a botritiszre. 2 hét múlva szerintem is szedhető, de én, tekintettel az esővel való fenyegetőzésre, ma az érzékenyebb fajták fürtjeit lefújtam Teldorral.

Nekem Cabernet F. és S. van, de azok jól bírják a gyűrődést, persze kell is, hogy bírják, mert egy hónapig még biztosan kinn maradnak.

Előzmény: granov (20469)
pintjano Creative Commons License 2016.09.04 -1 1 20472

Legyen a neve:"baromi savanyú"... üdv PJ

Előzmény: csipesz1960 (20470)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 20471

Van esetleg adatod a korai fehér borszőlők (pl. Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres) mustfokáról?

Előzmény: Maci_P (20468)
csipesz1960 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 20470

 

sziasztok!

Szerintetek ez milyen szőlő lehet? Baromi nagy levele van viszont még a szőlője savanyu és amint látjátok tömött nagy fürtje van. Mint látjátok 28cm es levele van

 

 

granov Creative Commons License 2016.09.04 0 0 20469

A Chardonay nálam is elkezdett rothadni, de én úgy látom, hogy kb 2hét múlva szedhető, így nem fogok már permetezni. (Teldor 14 napos).

A kékfrankosom egyenlőre jó, de szerintem azt később fogom szedni, mert sok a lé.

Előzmény: Falusi1 (20467)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.03 0 0 20468

A cikket nem láttam, de én úgy látom, és akikkel beszéltem, az is megerősíti ezt, hogy a tavalyihoz képest tényleg késésben van, és nem is cukrosodik úgy (bár ez inkább a korábbi fajtáknál probléma, mert a későiek szerintem szépen fognak cukrosodni). De tavaly a rengeteg napsütés miatt az átlagoshoz képest előbbre volt a szőlő.

Előzmény: Falusi1 (20467)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 20467

Az Indexen van egy cikk mely szerint a szőlő érése tavalyhoz képest 7-10 napos csúszásban van. Szerintem nincs késésben, főleg az elmúlt néhány nap kedvező időjárása után.

Azt viszont valószínűsítem, hogy a saját érzékenyebb fehér fajtáimon (Chardonay, Sauvignon blance) eső hatására beindulna a botrítisz. Tervezem is a permetezésüket, de félek, hogy ennek ellenére elkezdenek rothadni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!